Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 12:49

Panasonic SC-PMX5

ΤΟ PANASONIC SC-PMX5 ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΗΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ. 

Τα μαθητικά και τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα παρέα με συστήματα audio δύο (φυσικά) καναλιών. Τότε, βέβαια, δεν υπήρχε η έννοια του «σπιτικού» συστήματος και το Toshiba των μαθητικών χρόνων αλλά και το Akai των φοιτητικών ήταν ουσιαστικά φορητά ραδιοκασετόφωνα με αποσπώμενα ηχεία. Εκεί να δείτε tweaking και μετατροπές και βελτιώσεις. Ο έξτρα χώρος για τις μπαταρίες είχε καταληφθεί από νέα κυκλώματα FM, διαφορετικούς ενισχυτές και επίχρυσες μπανάνες για τη σύνδεση των καλωδίων των ηχείων με το θρυλικό τότε καλώδιο QED79. Ήταν, βλέπετε, η εποχή όπου αρχίζαμε να δίνουμε προσοχή στα καλώδια και στα βύσματα.

Τα ηχεία είχαν ντυθεί εσωτερικά από ειδικά «πισσοειδή» και αφρώδη υλικά και ανέδυαν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Άξιζαν όλα αυτά τα πειράγματα; Έτσι (θέλαμε να) πιστεύουμε, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι ελάχιστα συνέβαλαν στην τελική ηχητική απόδοση. Αυτά τα συστήματα είχαν σοβαρούς κατασκευαστικούς περιορισμούς, οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να ξεπεραστούν με οποιαδήποτε μετέπειτα επέμβαση. Η ιδέα, όμως, του στερεοφωνικού ηχητικού συστήματος ήταν και παραμένει ζωντανή.

Μάλιστα, προχώρησε πιο μπροστά, αρχικά με τα mini συστήματα και τώρα πλέον με τα iPod dock. Τι γίνεται, όμως, με την ποιότητα ήχου; Τι επιλογές έχει κάποιος που ενδιαφέρεται πρώτιστα για την υγεία των αυτιών του και μετά για όλα τα άλλα; Υπάρχουν σοβαρά ηχητικά σύνολα ή όλα θυμίζουν «γρατσουνιστίρια»; 

Αυτήν την απάντηση έρχεται να δώσει η Panasonic με το SC-PMX5. Αυτό δεν είναι ακόμα ένα μίνι σύστημα για το «παιδικό» δωμάτιο, αλλά ένα ηχητικό σύστημα αξιώσεων σε μικρές διαστάσεις. Οπαδοί της μουσικής απόλαυσης, ακούστε. Το Panasonic SC-PMX5 εντυπωσιάζει αμέσως μόλις αφαιρεθεί η συσκευασία του.

Η ποιότητα κατασκευής του δεν είναι τυπική του κόστους και της κατηγορίας. Η κύρια μονάδα είναι μεταλλική, με την πρόσοψη να διαθέτει βουρτσισμένο αλουμίνιο. Τα ηχεία τριών δρόμων «φωνάζουν» προσεγμένη κατασκευή. Οι υποδοχές για τα βύσματα της συνδεσμολογίας των ηχείων δεν ακολουθούν τη συνήθη πρακτική των ελασμάτων, αλλά είναι βιδωτές. Μόνη παραφωνία στην τόσο θετική πρώτη εντύπωση τα διατιθέμενα στη συσκευασία καλώδια των ηχείων, τα οποία και λεπτά και κοντά είναι.

Μαζί με το SC-PMX5 αγοράστε και σοβαρά καλώδια για τα ηχεία. Τώρα, που το σύστημα διαθέτει σωστές υποδοχές για τα ηχεία, εμείς τι θα πειράξουμε; 

 

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ 

Η κεντρική μονάδα είναι πλήρης «ηχητικών» εισόδων: CD, ραδιόφωνο FM, USB stick (μόνο για MP3), iPod και Auxiliary. Δικτυακή συνδεσμολογία, είτε ενσύρματη τύπου Ethernet είτε ασύρματη τύπου Wi-Fi ή Bluetooth, δεν υπάρχει και για τα δικτυακά κόλπα το Panasonic SC-PMX5 βασίζεται στο iPod ή στις δυνατότητες της συσκευής που θα συνδεθεί στη βοηθητική είσοδο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, απλώς θα ασχολείστε πατώντας περισσότερα κουμπιά στην αγαπημένη σας πηγή, όταν για παράδειγμα θέλετε να ακούσετε ιντερνετικό ραδιόφωνο.

Στην πράξη, το τηλεχειριστήριο προσφέρει και βασικό έλεγχο λειτουργιών στο iPod, οπότε δε χρειάστηκε να επεμβαίνουμε συχνά για να αλλάξουμε ρυθμίσεις. Μιας και αναφερόμαστε στο iPod, θα σημειώσουμε ότι το SC-PMX5 αναφέρει ειδικά και με μεγάλα γράμματα ότι η σύνδεσή του με το iPod είναι ψηφιακή, οπότε δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας από την ψηφιακο-αναλογική (D/A) μετατροπή του σήματος στη μεταφορά του από το iPod στο SC-PMX5. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το θέμα, θα πούμε ότι στα φθηνά iPod dock το σήμα κατά κανόνα μεταφέρεται αναλογικά, γιατί ψηφιακή μεταφορά είναι πιο ακριβή κατασκευαστικά, μιας και απαιτεί τσιπ υποστήριξης των κλειδωμάτων.

Τώρα, το αν είναι καλύτερη η μετατροπή D/A του συστήματος ή του iPod αυτό είναι ανοικτό σε συζήτηση και εξαρτάται από την εκάστοτε υλοποίηση. Η υλοποίηση της Panasonic, όμως, δεν είναι απλή και φθηνή. Τα ενισχυτικά είναι ψηφιακά, οπότε το γεγονός ότι το σήμα κρατιέται ψηφιακό σε όλη τη διαδρομή του μέχρι πριν να φθάσει στα ηχεία είναι σαφές πλεονέκτημα. Απούσες, λοιπόν, είναι οι απώλειες κατά την ενίσχυση. Επίσης, έχει δοθεί ειδική προσοχή για τα ψηφιακά θέματα, όπως το jitter. 

Αναμφίβολα, όμως, το σημείο αιχμής δεν είναι τα ψηφιακά κόλπα του συστήματος, αλλά τα ηχεία. Τα ηχεία είναι τριών δρόμων, κάτι που δεν είναι τυπικό στην κατηγορία. Το μεγάφωνο μεσαίων-χαμηλών είναι κώνου από μπαμπού 14 εκ., το τουίτερ μαλακού θόλου 1,9 εκ. και ένα πιεζοηλεκτρικό τουίτερ 1,5 εκ. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε την οπή του bass-reflex με ειδική βιδωτή χοάνη. Τα σημεία συγκράτησης του προστατευτικού πλαισίου των μεγαφώνων διαθέτουν άριστης ποιότητας κλιπ. Γενικά, τα ηχεία εντυπωσιάζουν με την ποιότητα κατασκευής και τα υλικά τους. Όμως, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ο ήχος που βγάζουν. 

Λέμε ότι το πρώτο τεστ για το αν κάποιο σύστημα ακούγεται καλά και αποδεκτά για τους οπαδούς της υψηλής ποιότητας ήχου είναι το να «εξαφανίζονται» τα ηχεία στο χώρο. Ε, λοιπόν, αυτήν την τόσο σημαντική πρώτη δοκιμή την περνά με άνεση το Panasonic SC-PMX5. Δεν έχει σημασία το πού θα τοποθετήσετε τα ηχεία, σε ράφι βιβλιοθήκης ή σε ανοικτό χώρο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα ηχεία εξαφανίζονται και ακούτε μουσική με τους μουσικούς έντεχνα τοποθετημένους στο χώρο.

Οι ρυθμίσεις που προσφέρονται για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα είναι ευτυχώς μετρημένες και συμβάλλουν και αυτές στην ηχητική πανδαισία. Τι είπαμε; Ηχητική πανδαισία από ένα σύστημα τέτοιου κόστους; Νομίζαμε ότι δεν ήταν εφικτό, αλλά η Panasonic με το SC-PMX5 μας διέψευσε. Αν είστε οπαδοί της μουσικής, κοιτάξτε το με μεγάλη προσοχή, θα σας ανταμείψει. Μακάρι να υπήρχαν τέτοια συστήματα και στα νιάτα μας. Δε θα τρέχαμε να φτιάχνουμε κλώνους των BBC LS3/5Α, για να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μουσική. 

 

TIP01 

Αγοράστε μαζί με το Panasonic SC-PMX5 και ικανοποιητικής διατομής καλώδια ηχείων. Τα αξίζει. 

 

Panasonic SC-PMX5

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

ΙΣΧΥΣ: 2x60W (3Ω/1kHz/10% THD) 

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 41Hz-43kHz 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ: iPod / iPhone dock, ήχου στέρεο 2xRCA, USB, Κεραίας FM, Ακουστικών, Τροφοδοσίας ρεύματος 

ΗΧΕΙΑ: 2xΓούφερ/μιντ 14 εκ., Τουίτερ 1,9 εκ., Σούπερ-τουίτερ 1,5 εκ. 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 210x120x266 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 3 κιλά 

 

ΥΠΕΡ 

•Ποιότητα ήχου 

•Ποιότητα κατασκευής 

•Ψηφιακή σύνδεση iPod 

•Ψηφιακός ενισχυτής 

•Ραδιόφωνο RDS, Ρολόι, Τηλεχειριστήριο 

 

ΚΑΤΑ 

•Ποιότητα διατιθέμενων καλωδίων ηχείων 

•Απουσία δικτυακής συνδεσμολογίας 

•Ένταση 

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Intertech 

ΕΠΑΦΗ: 210.9692.300 

ΤΙΜΗ: 279€ 

 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

To Panasonic SC-PMX5 είναι ένα μίνι Hi-Fi με iPod dock, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα ήχου και στην ποιότητα κατασκευής, σε συνδυασμό με το προσιτό κόστος. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Sony CMT-MX700Ni Arcam Solo Mini »

SYSTEMS & SET

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...