fbpx
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 00:34

Panasonic Lumix S1H: Η πρώτη φωτογραφική στον κόσμο με βίντεο 6K/24p

Eμπνευσμένη από το cinema και την τεχνογνωσία της Panasonic στην εικόνα

Η Lumix S1H διαθέτει νέο αισθητήρα 24,2 megapixel full frame και ενσωματωμένο στο σώμα σταθεροποιητή εικόνας (Body I.S) για αποτελεσματική αντιστάθμιση της κίνησης της φωτογραφικής μηχανής όταν φωτογραφίζετε σε εξωτερικούς χώρους. Ο συνδυασμός των αισθητήρων Body IS (5 αξόνων) και του OIS (Optical Image Stabiliser, 2 αξόνων) των φακών της σειράς Lumix S σε σύστημα Dual IS ενισχύει περαιτέρω την προστασία από κάθε πιθανό κούνημα της κάμερας.

Η ελεύθερα περιστρεφόμενη οθόνη αφής, το σκόπευτρο και η οθόνη ώμου μεγάλου μεγέθους χαρακτηρίζονται από υψηλή ανάλυση και εξαιρετική ορατότητα. Ο ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες και στιβαρός σχεδιασμός της S1H εγγυάται την απαιτούμενη επαγγελματική αξιοπιστία.

Το σύστημα της Panasonic L-Mount σημαίνει πρόσβαση σε περισσότερους από 45 διαθέσιμους εναλλάξιμους φακούς από τις Panasonic, Leica και Sigma μέχρι το 2020, συμπεριλαμβανομένων 11 φακών Lumix S / S PRO. Διάφοροι προσαρμογείς φακών επιτρέπουν επίσης τη χρήση επιπλέον φακών. 

Η Lumix S1H είναι εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα CMOS συνολικού πλαισίου 35mm (35,6mm x 23,8mm) με 24,2 megapixel και ανάλυση 6.024x4.016 pixel. Υπάρχει οπτικό φίλτρο χαμηλής διέλευσης  OLPF (Optical Low Pass Filter)  που καταστέλλει τα φαινόμενα moiré.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της S1H είναι η τεχνολογία Dual Native ISO. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις βιντεοκάμερες Panasonic VariCam.

Σ’ έναν κανονικό αισθητήρα εικόνας, ο θόρυβος αυξάνεται όσο αυξάνει η ευαισθησία. Ωστόσο, ο νέος αισθητήρας εικόνας Dual-Native-ISO στη Lumix S1H ελαχιστοποιεί τον θόρυβο έχοντας δύο αναλογικά κυκλώματα σε κάθε εικονοστοιχείο (pixel) πριν την ενίσχυση του σήματος, ένα για χαμηλή ευαισθησία και ένα για υψηλή ευαισθησία. 

Ανάλογα με την κατάσταση λήψης, επιλέγεται το βέλτιστο κύκλωμα ρύθμισης της ευαισθησίας. Έτσι επιτυγχάνονται υψηλές ευαισθησίες χωρίς να αυξάνεται ο θόρυβος. Αυτή η Dual Native ISO δυνατότητα μπορεί να επιλεχτεί αυτόματα ή χειροκίνητα μεταξύ LOW (ISO 640-5000) και HIGH (ISO 4000-51200).

Η S1H είναι η πρώτη κάμερα full-frame που παρέχει καταγραφή βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε αναλύσεις 6K/24p, 5,4K/30P (φορμά 3:2) ή 5,9K/30p (σε 16:1). Τα δεδομένα υψηλής ανάλυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βίντεο 4K με υψηλότερη ποιότητα εικόνας ή για την περικοπή εικόνων 4K.

Επιτρέπει επίσης την εγγραφή βίντεο 10bit 60p 4K/C4K, εγγραφή σε HEVC μορφή εικόνας. Το δυναμικό εύρος περιγράφει τη φωτεινότητα που μπορεί να τραβήξει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Υπάρχουν πάνω από 14 βήματα EV στη S1H και είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τις κάμερες Cinema της Panasonic.

Η ικανότητα μιας κάμερας να αποτυπώνει ακριβή χρώματα και τους τόνους του δέρματος είναι απαραίτητη για κάθε σκηνοθέτη. Η S1H υιοθετεί την αποδεδειγμένη χρωματομετρία των κινηματογραφικών μηχανών Panasonic VariCam. Παρέχει λειτουργία καταγραφής V-Log/V-Gamut για τη λήψη υψηλής δυναμικής περιοχής και ευρείας γκάμας χρωμάτων. 

Το V-Log παρέχει μια πολύ επίπεδη εικόνα, αλλά διατηρεί όλες τις πληροφορίες χρώματος στην εικόνα. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο περιθώριο για μεταγενέστερη επεξεργασία. Το V-Log έχει ιδιότητες καμπύλης καταγραφής παρόμοιες με αρνητικό φιλμ. Ο αισθητήρας CMOS της S1H καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων που ονομάζεται V-Gamut. Παρέχει ακόμη μεγαλύτερο χώρο χρώματος από το φιλμ αλλά και από το IBU-R BT.2020.

Η εγγραφή βίντεο HDR (High Dynamic Range) παρέχει μια εκλεπτυσμένη αναπαραγωγή τόσο φωτεινών όσο και σκοτεινών τμημάτων εικόνας, καθώς θα είναι παρόμοια με το ανθρώπινο μάτι. Η κάμερα καταγράφει βίντεο κατά HLG με σταθερή καμπύλη γάμμα συμβατή με ITU-R BT.2100.

Aκόμη η φωτογραφική μπορεί να παραδώσει σήμα 4:2:2 10-bit 4K 60p/50p από την HDMI της και παρέχει μια ποικιλία μορφών εγγραφής που περιλαμβάνουν ακόμη και την αναμορφική λειτουργία 4:3.

Με το VFR (Variable Frame Rate), οι κινηματογραφιστές μπορούν να βιντεοσκοπήσουν αργότερα σε C4K/4K (C4K/4K (60fps, μέγιστο 2.5x, αργή ταχύτητα σε 24p) και FHD (180bps, μέγιστο 7,5x αργή ταχύτητα σε 24p). Ο ελάχιστος ρυθμός καρέ για βίντεο ταχείας κίνησης είναι τα 2 fps. Επιπλέον, το βίντεο HFR (High Frame Rate) μπορεί να καταγραφεί με ήχο και αυτόματη εστίαση.

H Lumix S1H προσφέρει επίσης εύχρηστα εργαλεία όπως παρουσία Waveform Monitor για τον έλεγχο του σήματος βίντεο και μια λειτουργία προεπισκόπησης V-Log για την εμφάνιση διαφορετικών εφέ LUT στην οθόνη. 

 
Ο ενσωματωμένος σταθεροποιητής Body I.S. (Image Stabiliser) 
εγγυάται ισχυρή διόρθωση. Ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από την Panasonic υπολογίζει με ακρίβεια τις πληροφορίες κίνησης όχι μόνο με βάση τα δεδομένα από έναν αισθητήρα γυροσκοπίου, αλλά επιπλέον από τον αισθητήρα εικόνας και έναν αισθητήρα επιτάχυνσης. Η λειτουργία σταθεροποίησης σε 5 άξονες λειτουργεί τόσο στη φωτογράφιση όσο και για εγγραφή βίντεο ακόμη και 4Κ. 

Για μια σταθερή και συνεχή λήψη βίντεο, η κατανομή θερμότητας στην κάμερα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη επαγγελματικών βιντεοκαμερών και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, η Panasonic έχει σχεδιάσει έναν ανεμιστήρα ψύξης αποκλειστικά για την Lumix S1H. Αυτός εξασφαλίζει αποτελεσματική κατανομή θερμότητας, επιτρέποντας την απεριόριστη λήψη βίντεο.

Για να αντέξει σκληρές συνθήκες χρήσης, η κύρια δομή του σώματος της φωτογραφικής είναι από χυτοπρεσαριστό μαγνήσιο. Η S1H είναι εξοπλισμένη με μια υποδοχή διπλής κάρτας μνήμης SD. Η μπαταρία είναι υψηλής απόδοσης 7,4V (3.050 mAh) που δίνει περίπου 2 ώρες χρόνο εγγραφής. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί γρήγορα μέσω USB C.

 

Υπάρχει συμβατότητα με Bluetooth 4.2 (BLE δηλαδλη Bluetooth Low Energy) που επιτρέπει τη μόνιμη σύνδεση με το smartphone / tablet με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Οι ρυθμίσεις της S1H μπορούν να αντιγραφούν και να μεταδίδονται ασύρματα με άλλες κάμερες S1H όταν χρησιμοποιούν πολλαπλές κάμερες S1H. Επιπλέον, υπάρχει Wi-Fi και συντονισμός με Andoird και iOS.

 

H S1H προσφέρει τρεις λύσεις monitor (σκόπευσης) για εύκολο έλεγχο της εικόνας. Η οπίσθια υψηλής φωτεινότητας οθόνη αφής 3,2 ιντσών με 2,33 εκατομμύρια pixel (3:2). Με τη χρήση ενός νέου μηχανισμού υποστηρίζεται περιστροφή έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί εύκολα να αλλάζει τη γωνία χωρίς να χρειάζεται να αποσυνδέει καλώδια όπως HDMI ή USB. Το Live View Boost είναι ένα άλλο εύχρηστο χαρακτηριστικό.

Επιτρέπει τον έλεγχο εικόνας ακόμα και σε πλήρες σκοτάδι αυξάνοντας την ευαισθησία του αισθητήρα μόνο για ζωντανή προβολή. Λειτουργία απεικόνισης τη νύχτα με μαύρες και κόκκινες οδηγίες λειτουργίας χαμηλής αντίθεσης.

Το σκόπευτρο της Lumix S1H διαθέτει υψηλή ανάλυση 5,76 εκατομμυρίων pixel. Ο συντελεστής μεγέθυνσης είναι 0.78x και μπορεί να αλλάξει σε 0.7x ή 0.74x. Χρησιμοποιείται οθόνη OLED υψηλής ακρίβειας. Η νέα οθόνη LCD στην κορυφή της S1H είναι η μεγαλύτερη στην κατηγορία του με τη διαγώνιο 1,8 ιντσών και υψηλή ανάλυση της. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία MIP (Memory In Pixel), καταναλώνει πολύ λίγη ενέργεια και είναι επίσης κατάλληλη για συνεχή λειτουργία ακόμη και όταν η μηχανή είναι απενεργοποιημένη.

H Lumix S1H δεν είναι μόνο μια βιντεοκάμερα υψηλής ποιότητας, αλλά και ένα φωτογραφικό εργαλείο υψηλής απόδοσης. Μπορεί να εγγράψει και να αναπαράγει φωτογραφίες σε μορφή RAW 14bit. Η Panasonic έχει εφαρμόσει εστίασης AF υψηλής ταχύτητας. Η συνεχής συνεχής λήψη φωτογραφιών είναι δυνατή με την επιλογή 6K PHOTΟ.


Η προτεινόμενη λιανική τιμή για την S1H είναι 3.999 ευρώ.

 Η φωτογραφική μηχανή θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα από τον Σεπτέμβριο του 2019.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...