fbpx
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 18:56

Audiolab 8200T

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ SWITCH-OFF ΕΠΟΧΗ, ΟΠΩΣ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΩΝ FM. ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. 

 

 Όταν τα FM της Αθήνας πνίγονται από ανθρώπινες «φωνές», πολλές «φωνές» που σχολιάζουν οτιδήποτε, οι μουσικοί ραδιοσταθμοί αποτελούν όαση. Αποτελεί δυστυχία για πόλεις σαν την Αθήνα να υπάρχουν τόσο πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί με βάση τη «φωνή» και τόσο λίγοι με θέμα τη μουσική.

Ένα απλό searching στην μπάντα των FΜ στην Αθήνα αρκεί για να αντιληφθείτε του λόγου το αληθές. Από «φωνή» σε «φωνή», από άποψη σε άποψη και από σχόλιο σε σχόλιο. Υπάρχουν, μάλιστα, ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν παίζουν καθόλου μουσική, για να μην πληρώνουν δικαιώματα, όπως λένε. Άσε που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τους ακούμε μόνο στο αυτοκίνητο, και «μιξάρουν» το σήμα τους για τέτοιο χώρο ακρόασης. 

Στην μπάντα των FM, ευτυχώς, υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι Eν Λευκώ, Kosmos, Tρίτο Πρόγραμμα, Pepper 96.6 και τόσοι άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν 24 ώρες την ημέρα καλή μουσική. Ορισμένες, μάλιστα, εκπομπές τους δε χρησιμοποιούν MP3 κομμάτια, αλλά CD και βινύλια. Αυτό είναι υπέροχο για τους φαν της μουσικής που έχουν tuner στο στερεοφωνικό τους με ικανότητα να αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες της ακρόασης. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν και αγαπούν τη μουσική, γιατί τα FM είναι μουσικά από τη φύση τους - ήταν ένας λόγος για τον οποίο σχεδιάστηκαν.

Για τις «φωνές» υπήρχαν τα AM. Αυτές οι απαίσιες «φωνές», που γεμίζουν με την αγριότητά τους τα πανέμορφα FM της Αθήνας αλλά και όλης της χώρας, είναι η αιτία που οι Έλληνες ακροατές έστρεψαν την πλάτη τους από την ιερή απόλαυση της μουσικής οικιακής ραδιοφωνικής ακρόασης. Μόνο στην Ελλάδα ακούμε ραδιόφωνο μόνο στο αυτοκίνητο, όπως και μόνο στην Ελλάδα βασιλεύουν οι «φωνές» στο ραδιόφωνο. Έλεος, κύριοι «πειρατές» των FM, λίγη καλή μουσική δε βλάπτει. 

Ως αναγνώστες του ΗΧΟΥ, σίγουρα θα διαθέτετε ένα καλό ηχητικό σύστημα. Το ερώτημα είναι αν το έχετε ακούσει με ραδιόφωνο. Κάντε το και θα εκπλαγείτε. Θα διαπιστώσετε πόσος μεγάλος είναι ο ήχος των FM, σε σχέση με του CD player, του ιντερνετικού ραδιοφώνου ή κάποιας δικτυακής πηγής.

Αν, μάλιστα, ο ραδιοφωνικός δέκτης είναι υψηλής ποιότητας, τώρα θα υποκλιθείτε στον ήχο του στερεοφωνικού σας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δοκιμάζουμε αυτόν το μήνα τον ολοκαίνουργιο Audiolab 8200T, έναν upper-class ραδιοφωνικό δέκτη που ίσως γίνει η αγαπημένη πηγή του στερεοφωνικού σας. 

Ολοκληρώνεται προοδευτικά η περίφημη σειρά 8200 της Audiolab - ο ραδιοφωνικός δέκτης (ή tuner) 8200T που δοκιμάζουμε εδώ είναι ένα από τα τελευταία κομμάτια της. Η σειρά 8200, που έχει ως μέλη τον εξαιρετικό ολοκληρωμένο ενισχυτή 8200A με τα 60W το κανάλι και το εξελιγμένο CD player 8200CD με θύρα USB και ψηφιακές εισόδους, είναι από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες της αγοράς. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, «ο δέκτης» 8200Τ να μην ξεχωρίζει;

Ο 8200Τ, που κυκλοφορεί σε ασημί ή μαύρη όψη, έρχεται να προστεθεί στο σύνολο ως μια αυτόνομη πηγή μουσικής, όπως άλλωστε είναι και η φύση του κάθε ραδιοφώνου. Μια καλή κεραία θέλει, και δεν πρόκειται να σας ξαναενοχλήσει ποτέ. Η μουσική πάντα θα είναι παρούσα, και μάλιστα δωρεάν. 

Εκτός από FM, που είναι ό,τι πρέπει για μουσική, ο 8200T «πιάνει» μεσαία (AM) αλλά και ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (DAB), που δεν υπάρχουν ούτε για μυρωδιά στην Ελλάδα. Αλλά και να υπήρχαν ραδιόφωνα DAB στη χώρα μας, η ηχητική τους ποιότητα δε θα ήταν καλύτερη από των FM. Το ραδιόφωνο το βρίσκουμε σήμερα σε ενισχυτές AV, σε δικτυακά audio player αλλά και σε smartphone.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το ραδιόφωνο είναι μία επιπλέον δυνατότητα (βαθμίδα), αφού η κυρίως συσκευή δεν έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη σωστή λήψη, την απόρριψη γειτονικών σταθμών ή τον υψηλό λόγο σήματος προς θόρυβο. Αντίθετα, ο 8200Τ είναι ένας αμιγώς ραδιοφωνικός δέκτης, ένα tuner, και τίποτε άλλο. Βέβαια, η Audiolab, όπως κάνει και σε άλλα προϊόντα της, παρέχει και δυνατότητες, όπως εδώ οι ψηφιακές έξοδοι. 

Με διαστάσεις κανονικής συσκευής και καθόλου άδειο στο εσωτερικό του -όπως παρατηρείται σε άλλα μοντέλα-, ο 8200Τ ήρθε για να βασιλέψει στα FM. Με ένα εξαιρετικό τροφοδοτικό που βασίζεται σε έναν τοροειδή μετασχηματιστή, τοπικές σταθεροποιήσεις και θωρακισμένα και ξεχωριστά στάδια, αποτελεί μια προσεκτική υλοποίηση. Είναι, βλέπετε, και το σετ ψηφιακών εξόδων που προσφέρει, μία οπτική και μία ομοαξονική, για να συνδέσετε το καλό σας DAC, ώστε να φτιάξετε ακόμα περισσότερο τον ήχο του. Οι ψηφιακές έξοδοι ισχύουν μόνο για DAB λήψης, κάτι που, ως γνωστόν, δεν «παίζει» στην Ελλάδα. Επίσης, έχουμε δύο ζεύγη stereo εξόδων τερματισμένων σε επίχρυσα RCA. 

 

RADIO GA GA 

Η οθόνη είναι μονόχρωμη, τεχνολογίας LCD και παρουσιάζει τις ενδείξεις με μπλε αποχρώσεις σε δύο σειρές. Υπάρχει δυνατότητα να τη θέσουμε εκτός ή να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητά της, ώστε να μη μας ενοχλεί στις νυχτερινές ακροάσεις μας. Στην πρόσοψη υπάρχει ακόμα ένα μικρό διακριτικό κόκκινο LEDάκι αριστερά χαμηλά, που δείχνει ότι η συσκευή είναι on/off. Στην πρόσοψη έχουμε μια σειρά 5 πλήκτρων για τις μνήμες και μία ακόμα σειρά 5 πλήκτρων για διάφορες επιλογές, όπως μπάντα, μενού ή stereo/mono. Υπάρχει κεντρικός μηχανικός διακόπτης on/off και υποδοχή καλωδίου τροφοδοσίας τύπου IEC στο πίσω μέρος. 

Η αναζήτηση των ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και ο συντονισμός είναι τάχιστα και ακριβή. Μπορούμε να ψάξουμε είτε χειροκίνητα ή αυτόματα. Σε κάθε περίπτωση, ο 8200Τ θα κεντράρει το σταθμό, η οθόνη του θα δείξει με μπάρες τη στάθμη του σήματος, και σχεδόν άμεσα θα εμφανιστούν οι πληροφορίες RDS. Μας άρεσε η ατέρμονη αναζήτηση των σταθμών. Όταν είμαστε στη θέση 87.50ΜHz, απλώς συνεχίζουμε στην 108ΜΗz (ισχύει και το αντίστροφο), δεν υπάρχει δηλαδή ανάγκη να γυρίσουμε προς τα πίσω.

Στην πρόσοψη υπάρχει ένα μεγάλο βηματικό περιστροφικό ρυθμιστικό. Αυτό κάνει όλη τη δουλειά. Πιάνει χειροκίνητα σταθμούς, επιλέγει εντολές από τα μενού και απομνημονεύει σταθμούς. Έχει υψηλό επίπεδο χρηστικής αίσθησης. Υπάρχει, βέβαια, και τηλεχειρισμός, αλλά προτιμούμε την αίσθηση του προηγούμενου ρυθμιστικού. Παρέχονται 10 θέσεις μνήμης σταθμών από τη συσκευή και 30 από το τηλεχειριστήριο, ενώ η διαδικασία αποθήκευσης αυτών είναι πανεύκολη. Παράλληλα, αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να ονοματίσουμε μόνοι μας τους σταθμούς. 

Η δοκιμή άρχισε με εσωτερική κεραία, το γνωστό μονόκλωνο καλώδιο των 75Ω. Η λήψη των περισσότερων σταθμών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, γεμίζοντας και τις 8 μπάρες της ένδειξης στάθμης σήματος. Η λήψη ελάχιστων σταθμών ήταν αδύνατη. Ο ήχος ήταν ευρύς και σταθερός. Η στερεοφωνική εικόνα διάπλατη και συμπαγής. Ο στερεοφωνικός διαχωρισμός είναι κορυφαίος. Ο θόρυβος εδώ διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, είναι σχεδόν «αόρατος», περίπτωση κατά την οποία υποφέρουν σχεδόν οι περισσότεροι δέκτες.

Αντίθετα, ο Audiolab βγήκε παλικάρι, γεγονός που δείχνει πόσο καλά έχει σχεδιαστεί από τους μηχανικούς του. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, ψάχνοντας για καλό σήμα, παρασύρθηκα και έκανα δοκιμή στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρά τον 8200Τ. Αργά τη νύχτα ανακάλυψα σε διάφορους σταθμούς σπάνιες ηχογραφήσεις και μουσικές. Το ευχαριστήθηκα με το παραπάνω. Το μπάσο του 8200Τ είναι ουσιώδες, αλλά ποτέ παχύ και βαρύ. Η μεσαία περιοχή αέρινη και οξυδερκής. 

Το σύγκρινα με το δέκτη που έχει ο μεγάλος ενισχυτής AV της Pioneer όσο και με έναν κλασικό της NAD. Ο Audiolab έχει όλες εκείνες τις αρετές που έχουμε χάσει παύοντας να ακούμε μουσικό ραδιόφωνο στο σπίτι. Είναι κατάλληλος τόσο για τις κλασικές μουσικές του Τρίτου Προγράμματος όσο και για τις ροκ του Rock FM.

Ακόμα και τις «φωνές» των εκατοντάδων ραδιοαστέρων τις κάνει να ακούγονται γλυκές. Ο Audiolab 8200T μου έδειξε ότι η μουσική ηχητική ποιότητα του ελληνικού ραδιοφώνου δεν έχει βελτιωθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια, ότι υπάρχουν μερικές λαμπρές εξαιρέσεις εκπομπών που αξίζει να ακούσουμε μέσα από έναν καλό δέκτη και ότι τα FΜ, ακόμα και εν έτει 2012, είναι μια όαση στο τεχνολογικό χάος και στη μετατροπή όλων από αναλογικά σε ψηφιακά. 

 

ΥΠΕΡ 

- Ποιότητα κατασκευής 

- Ταχύτητα συντονισμού και ευαισθησίας λήψης 

- Πολύ χαμηλός θόρυβος 

- Ηχητικές επιδόσεις 

 

ΚΑΤΑ 

- Ποιότητα τηλεχειριστηρίου 

- Το DAB είναι «άχρηστο» για την Ελλάδα, όπως και οι ψηφιακές έξοδοι του δέκτη 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ένας ραδιοφωνικός δέκτης ικανός να φέρει στο σύστημά μας ένα λησμονημένο ήχο που έχουμε χρόνια να απολαύσουμε στο σπίτι. Ηχητική ποιότητα με ακρίβεια, καθαρότητα και ησυχία. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

Audiolab 8200T 

Μπάντες: FM RDS, AM, DAB 

Μνήμες: 10+30 FM, 10+30 AM (10 στη συσκευή και 30 στο τηλεχειριστήριο) 

Έξοδοι: 2xStereo RCA, 1xΟπτική (για το DAB), 1xΟμοαξονική (για το DAB), 1xIEC τροφοδοσίας, 2xTηλεχειρισμού, 1xKεραία FM, 1xKεραία ΑΜ, 1xKεραία DAB 

FM: 87.5-108MHz (συντονισμός με βήματα των 50kHz) 

AM: 531-1.602KHz (συντονισμός με βήματα των 9kHz) 

Στάθμη εξόδου: 1,1 Vrms (FM) 

Διαστάσεις: 445x74x335 χλστ. 

Βάρος: 5,2 κιλά 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Evolution 

ΕΠΑΦΗ: 210.9596.288 

Τιμή: 490 ευρώ (πληρωτέα) 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...