fbpx
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 17:46

Audeze LCD4: Aκουστικά [Review]

Τα κορυφαία ακουστικά της Audeze είναι ικανά να σας κάνουν να παρατήσετε τα high-end ηχεία σας και να το γυρίσετε σε ακρόαση με ακουστικά.

Τα μαγνητοστατικά ακουστικά LCD-3 της Audeze χαιρετίστηκαν παγκοσμίως από κοινό και κριτικούς, ως τα καλύτερα ακουστικά παραγωγής στην κατηγορία τιμής τους. Ξεπέρασαν τα ανταγωνιστικά μοντέλα της HiFi Man αλλά και τα αναφοράς Sennheiser HD800S, ενώ πήραν τη θέση τους ως ακουστικά αναφοράς σε πολλά στούντιο αλλά και σε συστήματα audiophile που λατρεύουν την προσωπική ακρόαση. Ωστόσο ο κόσμος των ακουστικών εξελίσσεται σήμερα ασταμάτητα, οπότε ήταν θέμα χρόνου να παρουσιάσει η Audeze ένα ακόμα καλύτερο ακουστικό.

Και εγέννετο λοιπόν το LCD4 που με τιμή 4.500 ευρώ είναι ένα από τα ακριβότερα ακουστικά της αγοράς. Tα LCD4 μοιάζουν αρκετά με τα LCD3, κυρίως ως προς το κέλυφος που στεγάζει τις μεμβράνες.

Το φινίρισμα του ξύλινου πλαισίου είναι όμως πιο προσεγμένο και πολυτελές, η σήτα προστασίας στο πίσω τμήμα του ακουστικού έχει ασημί χρώμα, ενώ το headband αποτελείται πλέον από δέρμα αλλά και ανθρακονήματα. Η ποιότητα κατασκευής του ακουστικού είναι υπεράνω κριτικής, πράγμα αναμενόμενο βέβαια από ένα προϊόν σε αυτήν την κατηγορία τιμής, αλλά και από ένα προϊόν που είναι το top της Audeze. Το βάρος των LCD4 δεν είναι μικρό, στα 550 γρ., οπότε σε παρατεταμένες ακροάσεις ο μουσικόφιλος θα χρειαστεί να κάνει διαλλείματα για να ξεκουραστεί.


Τεχνολογικά το LCD4 είναι σαφώς βελτιωμένο συγκριτικά με το LCD3. Οι μαγνήτες είναι ακόμα πιο ισχυροί, καθώς το push-pull σύστημα οδήγησης έχει μαγνητική ροή 1,5 Tesla. Οι μεμβράνες είναι και εδώ τεχνολογίας Uniforce, αλλά πολύ λεπτότερες από αυτές του LCD3, με πάχος μόλις ½ microns, οπότε η Audeze τις ονομάζει nano-grade. Για να καταλάβετε για τί πάχος μιλάμε, να αναφέρουμε ότι ένα βακτηρίδιο έχει πλάτος 1 micron, ενώ η μεμβράνη των LCD4 έχει το μισό πάχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βάρος της κάθε μεμβράνης να είναι χαμηλότερο, από τον αντίστοιχο όγκο αέρα που αυτή μετακινεί.

Οι υπόλοιπες τεχνολογίες της σειράς LCD είναι και εδώ παρούσες, ήτοι Uniforce, Fluxor και Fazor, ενώ η αντίσταση των ακουστικών είναι ιδιαίτερα υψηλή στα 200Ω. Αυτό σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή ευαισθησία τους, έχει σαν αποτέλεσμα τα LCD4 να είναι τα πιο απαιτητικά ακουστικά της αγοράς από πλευράς οδήγησης. Τα LCD4 συνοδεύονται από το πανάκριβο καλώδιο, premium LCD headphone cable της εταιρείας, ενώ ο χρήστης μπορεί να τα παραγγείλει με το καλώδιο αυτό ως single-ended σε καρφί ¼’’ ή ως balanced σε XLR ανάλογα με τον ενισχυτή ακουστικών που διαθέτει.

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
Από που να ξεκινήσω και που να καταλήξω στην περιγραφή της απόδοσης του LCD4. Ακόμα και μετά την πολυήμερη συμβίωση με τα εξαιρετικά Sennheiser HD800S, αλλά και με την εμπειρία με τα επίσης εξαιρετικά LCD3, τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για την ηχητική αναπαραγωγή της ναυαρχίδας της Audeze. Εξοπλισμένος με τον ενισχυτή ακουστικών iFI iCan Pro και τον λαμπάτο ενισχυτή Air Tight AM-201, και με πηγή το Nagra HD DAC, αφέθηκα λοιπόν στη μαγεία των μεμβρανών των ακουστικών. Να ξεκινήσω τονίζοντας το κρίσιμο σημείο των απαιτήσεων των LCD4, αυτό της χαμηλής τους ευαισθησίας και υψηλής αντίστασης, δηλαδή το θέμα της «απελπιστικά» δύσκολης οδήγησης. Ναι, τα LCD4 είναι τα πιο «αναίσθητα» ακουστικά παραγωγής αυτή τη στιγμή. Για να αξιοποιηθούν σωστά ως προς την «ποσότητα» και την «ποιότητα» του ήχου τους, έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε ισχύ.

Για να καταλάβετε για τί «αναισθησία» μιλάμε, να αναφέρουμε ότι η μέγιστη ισχύς που μπορούν να δεχθούν είναι 15W, δηλαδή συμπεριφέρονται σχεδόν σαν ηχεία και όχι σαν ακουστικά.


Με τον iFI iCan Pro που είναι πολύ καλός ηχητικά και έχει και μπόλικη ισχύ, (βγάζει 14W και κοστίζει 2.000 ευρώ), τα ακουστικά (σε σύνδεση balanced) απέδωσαν απλά ικανοποιητικά από πλευράς στάθμης και ποιότητας. Μας έδωσαν όμως τον καλύτερο τους εαυτό και τον πραγματικό τους χαρακτήρα με τον εκπληκτικό λαμπάτο Air Tight AM-201, που κοστίζει όμως όσο τα ακουστικά. Με τον 22W Air Tight έπαιξαν δραματικά καλύτερα, από ότι με τον iCan Pro, προσεγγίζοντας (όπως περιγράφουμε παρακάτω) την απόλυτη ηχητική αναπαραγωγή από ακουστικά. Ο θαυματουργός λαμπάτος της Air Tight, με τις τέσσερις EL84 ανά κανάλι, απογείωσε τα αναίσθητα LCD (σε σύνδεση single-ended) και από πλευράς ποιότητας και από πλευράς στάθμης. Κατά συνέπεια οι ακουστικές μας εντυπώσεις βασίζονται ολοκληρωτικά στο ονειρεμένο πάντρεμα των LCD4 με τον Air Tight και όχι στον συνδυασμό τους με τον iFi iCan Pro. (Πληροφοριακά η Audeze έχει υλοποιήσει τον ενισχυτή ακουστικών King, σε σχεδίαση Bacom J. King, ειδικά για τα LCD4, ωστόσο ο ενισχυτής δεν είναι ακόμα σε παραγωγή).


Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του LCD4 είναι η ανεξάντλητη δυναμική περιοχή και η απεριόριστη του στάθμη. Θέλετε να απολαύσετε heavy metal στα 130dB χωρίς την παραμικρή συμπίεση ή παραμόρφωση; Μόλις βρήκατε το κατάλληλο ακουστικό. Από τα πιο ήσυχα περάσματα έως τα θυελλώδη ξεσπάσματα μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας ή μιας ροκ μπάντας, το Audeze ντροπιάζει ακόμα και τα καλύτερα ηχεία στην απόδοση των δυναμικών της μουσικής. Ελάχιστα ηχεία μπορούν να το ισοφαρίσουν στα δυναμικά, όπως το Klipsch Klipschorn, τα μεγάλα JBL Everest και τα θηριώδη Wilson.


Αντίστοιχα αποδίδει το LCD4 στις χαμηλές. Η έκταση και το σώμα είναι ασύλληπτα για τα δεδομένα των ακουστικών, οι μαγνητοστατικές μεμβράνες μετακινούν αέρα, δίνοντας στις κάτω οκτάβες τη φυσική υπόσταση που μόνο ένα καλό ηχείο διαθέτει. Ο έλεγχος και η απόσβεση είναι «γρανιτένια» και αυτό συνδυαζόμενο με τη δυναμική περιοχή του ακουστικού επιφυλάσσει εκπλήξεις στον ακροατή. Στις χαρακτηριστικές «σφυριές» στο φινάλε της 6ης του Mahler πετάχτηκα από τον καναπέ, τρόμαξα, ενώ οι υποηχητικές συχνότητες του εκκλησιαστικού οργάνου στο The Power and the Glory με έκαναν να πατήσω έντρομος το pause, νομίζοντας ότι γίνεται σεισμός!
Αυτό που διαχωρίζει το LCD4 από τα συμβατικά ακουστικά είναι η απόδοση των μεταβατικών της μουσικής. Η αρχική ατάκα του μουσικού φθόγγου, η εξέλιξη της νότας, το σβήσιμο είναι τόσο απαλλαγμένα από χρωματισμούς και παραμορφώσεις, ώστε το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο ζωντανή μουσική παρά αναπαραγωγή υψηλής πιστότητας.


Τονικά τα ακουστικά είναι «αλφάδι», δεν τονίζουν καμιά περιοχή συχνοτήτων εις βάρος κάποιας άλλης. Οι μεσαίες είναι όχι απλά βελούδινες, γλυκόηχες, ρευστές και πλούσιες είναι οι μεσαίες της ζωντανής μουσικής, όπως ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα τις ακούσουμε από ακουστικό. Κορυφαίου επιπέδου είναι και οι υψηλές. Φωτεινές, κρυστάλλινα καθαρές, αραχνοΰφαντα διάφανες, διαθέτουν επιπλέον σώμα και «μάζα» και όχι τον λεπτό ήχο που ακούμε σε πολλά μεγάλα ακουστικά. Επιπλέον με τα LCD4 η απόδοση του ηχοχρωματικού πλούτου σε όλο το φάσμα, η «πυκνότητα» των ηχοχρωμάτων είναι αυτή της ζωντανής μουσικής και όχι το «ξεπλυμένο» αποτέλεσμα που υποδεέστερα ακουστικά αποδίδουν.


Η ευκρίνεια και η διαφάνεια των LCD4 είναι το δεύτερο σήμα κατατεθέν τους. Η μουσική αναλύεται σαν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ακούμε λεπτομέρειες που ακόμα και τα (εξαιρετικά στον τομέα αυτό) Sennheiser HD800S δεν κατάφεραν να μας δώσουν. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν καταντά υπεραναλυτικό ή κλινικό. Απεναντίας είναι δεμένο και ολοκληρωμένο και αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό απόλυτης ευκρίνειας και μουσικότητας δεν τον έχουμε ακούσει από άλλο ακουστικό. Είναι ο τέλειος συνδυασμός του audiophile με το monitor οπότε τα LCD4 είναι πολύτιμο εργαλείο για τον ηχολήπτη.


Στην αχίλλειο πτέρνα των ακουστικών, αυτή της στερεοφωνικής εικόνας, τα LCD4 έχουν ήχο πιο «έξω από το κεφάλι», ακόμα και από τον πρωταθλητή της κατηγορίας Sennheiser HD800S. Επιπλέον ο αέρας και η ακρίβεια τοποθέτησης των οργάνων σε αυτή την μικροσκοπική σκηνή, είναι ότι καλύτερο έχουμε ακούσει έως τώρα με ακουστικά. Ουσιαστικά τα LCD4 αφαιρούν τόσες στρώσεις παραμορφώσεων και χρωματισμών, ώστε οι ηχογραφήσεις αλλά και οι πηγές μας να αποδεικνύονται πολύ καλύτερες από ότι νομίζαμε έως τώρα.


Η απόκτηση των Audeze LCD4 μεταφράζεται πάντως στο κόστος των ακουστικών, συν άλλα τόσα για έναν ενισχυτή που θα τα οδηγήσει σωστά, όπως ο Air Tight ΑΜ-201, που κοστίζει όσο τα ακουστικά. Αυτό σημαίνει περίπου 9.000 ευρώ, ωστόσο η ηχητική απόδοση (με εξαίρεση το soundstage που κανένα ακουστικό δεν διαθέτει), μπορεί να «χτυπήσει» τον ήχο ενισχυτή/ηχείου πολλαπλασίου κόστους. Τα LCD4 είναι μακράν τα καλύτερα ακουστικά που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα και ένα από τα δύο, τρία καλύτερα ακουστικά παραγωγής, μαζί με τα Stax SR-009 και τα Sennheiser Orpheus, τα οποία σύντομα περιμένουμε για δοκιμή. Σας προειδοποιούμε όμως: εάν ακούσετε τα LCD4 δύσκολα θα ανεχτείτε ξανά τα προβλήματα και τους περιορισμούς των ηχείων σας!

Audeze LCD4
ΤΥΠΟΣ: Over-ear, ανοιχτού τύπου, με μαγνητοστατική
μεμβράνη και μαγνητικό σύστημα push-pull
ΟΔΗΓΟΣ: μεμβράνη 106mm
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: 200Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 5Hz-50ΚHz
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 97dB/1mW
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ: 15W (για 200ms)
ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ: 130dB με 15W
ΚΑΛΩΔΙΑ: premium single-ended σε καρφί ή balanced σε XLR
ΒΑΡΟΣ: 550gr (χωρίς καλώδιο)

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Soul Ultra
ΕΠΑΦΗ: 210 38.39399
ΤΙΜΗ: 4.500 ευρώ


Υπέρ:
Προσεγγίζουν την απόλυτη αναπαραγωγή σε ακουστικά
Απεριόριστες στάθμες και δυναμική περιοχή
Ευκρίνεια σαν ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Κατά:
Κουραστικά σε πολύωρες ακροάσεις λόγω βάρους
Πολύ απαιτητικά σε ενισχυτικά

Σχόλιο
Τα κορυφαία ακουστικά της Audeze προσεγγίζουν την απόλυτη προσωπική ακρόαση, κάνοντας ακόμα και τα καλύτερα ηχεία να ωχρειούν μπροστά τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Pryma 01 headphones [Review] Bose QuietComfort 35 II Review »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...