fbpx
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 15:46

Bose QuietComfort 35 II Review

Κατά θορύβων και φασαριών


Σκέτο γιατρικό είναι τα ακουστικά αυτά. Μας απαλλάσσουν από τους θορύβους… απελευθερώνοντας το νου μας για ξεκάθαρες σκέψεις και ακροάσεις.

Δεν το κρύβω. Τα προηγούμενα χρόνια, αν και είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιώ ακουστικά ακύρωσης θορύβου τα απέφευγα γιατί είχα πάντα την εντύπωση ότι περιορίζουν την τελική ηχητική ποιότητα. Και έτσι ήταν. Τα χρόνια πέρασαν, τα συστήματα εξελίχθηκαν και το περιβάλλον ανέβασε dB αφού οι άνθρωποι γέμισαν ακόμη περισσότερο τις πόλεις και η ζωή μας να γίνει πιο πολύβουη. Πειραματικά άρχισα να χρησιμοποιώ ακουστικά με ενεργό σύστημα ακύρωσης θορύβου στο αεροπλάνο για τις διάφορες αποστολές του περιοδικού.

Πότε της AKG, πότε της JBL και πότε μοντέλα της Sony. Σκέτη ανακούφιση. Το τζετ λαγκ από τις μακρινές πτήσεις μειώθηκε σημαντικά, η παραμονή στο αεροπλάνο απόλαυση όπως και η μουσική ακρόαση. Χωρίς δυσφορίες ή άλλες ανωμαλίες. Τα τελευταία δύο χρόνια είχα ανακαλύψει τα εξαιρετικά, ελαφριά on-ear και εύκολα στη μεταφορά, ακουστικά N60C της AKG.

Από το αεροπλάνο, έφτασα να τα χρησιμοποιώ ακόμη και σε λεωφορεία, σε πλοία όπως και στο σπίτι για ακρόαση τηλεόρασης. Έχουν μεγάλη διάρκεια μπαταρίας για υπερατλαντικές πτήσεις, καταστέλλουν σημαντικά το θόρυβο των μηχανών και γενικά ότι «παίζει» σε χαμηλές συχνότητες, ενώ αφήνουν «παράθυρο» στις φωνές ώστε να μην είμαστε εντελώς «χαμένοι» στο κόσμο μας. Κάπου μάλιστα διάβασα, ότι η Lufthansa προσφέρει τα N60C στους επιβάτες της διακριμένης θέσης, καλή επιλογή σκέφτηκα. Η τιμή τους είναι αρκετά χαμηλή.

Η AKG με έβαλε απρόσκοπτα σ’ έναν «αθόρυβο» κόσμο, σαν και αυτόν που επιθυμούμε ή φανταζόμασταν να υπήρχε. Δύο χρόνια μετά, για την ακρίβεια μερικές ημέρες πριν, για τις ανάγκες τις δοκιμής αυτής θέλησα να γνωρίσω τα νέα -παραγωγής 2016- ακουστικά ενεργής ακύρωσης θορύβου της Bose.

Τα 35 από τη σειρά QuietComfort, ένα ζευγάρι κλειστού τύπου που σκεπάζουν τελείως τα αυτιά. Από τη πρώτη στιγμή και μάλιστα χωρίς μουσική, αφού τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου λειτουργούν ως ένα είδος ωτασπίδας, κατάλαβα ότι υπάρχει ένας πιο ήσυχος και συνάμα πιο μουσικός κόσμος. Τα Bose είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος από τα AKG και πιο ακριβά. Φορτίζουν από θύρα mini USB ώστε να μην χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας πολλούς φορτιστές ή καλώδια. Έρχονται σε μια μαύρη σκληρή θήκη από δερματίνη που κλείνει με φερμουάρ για τη μεταφορά και τη φύλαξή τους. Διπλώνουν και «τσακίζονται» σε πολλά σημεία για να μικραίνουν το μέγεθος τους ενώ λειτουργούν τόσο με καλώδιο όσο και με Bluetooth. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το νέο iPhone δεν θα έχει βύσμα mini jack και επομένως θα μπορούμε να το ακούμε μόνο με Bluetooth ή με ακουστικά με ενσωματωμένο DAC και βύσμα lightning, όπως τα Sine της Audeze ή τα Reflect Aware της JBL.

Όσο για τα Bose δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αφού είναι και Bluetooth. Στο δεξί ακουστικό υπάρχουν τρία πλήκτρα καθώς και ο διακόπτης on/off. Δύο ενδεικτικά LED αφορούν τη λειτουργία και το ζευγάρωμα με Bluetooth, ενώ εκφωνούνται πλούσιες σε πληροφορίες φωνητικές ανακοινώσεις (στην Αγγλική που καταλαβαίνομε) όπως: «Υπόλοιπο μπαταρίας 50%», «Σύνδεση Bluetooth συσκευής», «Έχετε κλήση από την Κώστα» και άλλες. Επιπλέον με την πίεση του μεσαίου πλήκτρου μπορούμε να πούμε κάτι στα Ελληνικά για να αναζητήσει η Google ή το Siri της Apple.

Η σύζευξη Bluetooth με το κινητό μας είναι πανεύκολη και μπορεί να γίνει και με NFC. Η έκδοση του Bluetooth είναι κάποια από τις τελευταίες και «πειραγμένη» από την Bose, αφού για πρώτη φορά είδαμε στο κινητό μας τόσα πολλά στοιχεία για τη συσκευή που συνδέσαμε.

Μάλιστα είναι το χαμηλής κατανάλωσης Bluetooth, το BLE (Bluetooth Low Energy). Η μπαταρία είναι ιόντων λιθίου και διαρκεί 20 ώρες για κάθε φόρτιση, κάτι που το διαπιστώσαμε στη δοκιμή. Υποστηρίζεται από την εφαρμογή Bose Connect μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώνουμε τα ακουστικά με νέο firmware, να επιλέγουμε γλώσσα εκφώνησης πληροφοριών, ώρα χρονοδιακόπτη ή συσκευές Bluetooth που συνδέουμε τα ακουστικά μας όπως smartphone, τηλεοράσεις ή players. Αν όλα αυτά δείχνουν πολύπλοκα, τότε υπάρχει και η καλωδιακή σύνδεση με απλό mini jack καλώδιο που παρέχεται στη συσκευασία. Το καλώδιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν έχει τελειώσει η μπαταρία των ακουστικών, μόνο που τότε δεν θα έχουμε «ακύρωση θορύβου».

Τα μικρόφωνα για την ακύρωση του θορύβου είναι τέσσερα, ένα εσωτερικά και ένα εξωτερικά σε κάθε ακουστικό. Αυτά «ακούγονται» από ένα κύκλωμα επεξεργασίας DSP που τρέχει σε υψηλή ταχύτητα, πολύ πιο γρήγορα από τον ίδιο το θόρυβο που πρόκειται να ακυρώσει. Yπάρχει σύστημα ισοστάθμισης της έντασης, ώστε να μην υποφέρουν τα αυτιά μας από τις απότομες αλλαγές της στάθμης του σήματος, για παράδειγμα, ακρόασης μουσικής και λήψη εισερχόμενης κλήσης.

Το βάρος τους είναι 234 γρ., το υλικό κατασκευής της στέκας από ένα είδος Alcantara και τα επικαλύμματα των ακουστικών από μαλακή δερματίνη και οι θάλαμοι των οδηγών είναι από ρητίνη πλαστικού με ίνες γυαλιού για να αντέχουν. Έχουν υψηλή ποιότητα κατασκευής και κυκλοφορούν σε γκρι και μαύρο φινίρισμα. Γενικά είναι ένα ζευγάρι ακουστικών, ένα σύστημα με πολλές δυνατότητες που ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό και την κατηγορία τους.

ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ
Οι δοκιμές έβγαλαν τα QC35 υπερήσυχα. Οι κλήσεις γίνονται με άνεση, ηρεμία και ευκρίνεια φωνών, υποβοηθούμενες από τις φωνητικές οδηγίες. Δεν χρειάζεται καθόλου να έχουμε το κινητό στα χέρια σας, πιάνουν «Bluetooth» από πολλά μέτρα. Στις Bluetooth δοκιμές η μουσική, ειδικά εάν έχετε καλό player, ακούγεται ευχάριστα εμπρός από το σιωπηλό φόντο που δημιουργούν τα ακουστικά. Ροή, δυναμικά και καθαρότητα αναπαραγωγής είναι το όνομα του παιχνιδιού εδώ.

Το μπάσο είναι παρόν, οι φωνές έχουν έκταση και αέρα, ενώ οι υψηλές βγαίνουν αναλυτικές και περιγραφικές. Όπως δηλαδή θα περιμένατε από ένα καλό ζευγάρι ακουστικών. Σε δοκιμές με το καλώδιο όπου όλα τα ηλεκτρονικά είναι off, ο ήχος περιορίζεται ελαφρώς -ειδικά το μπάσο- αλλά δεν χάνει πολλά από τα καλά χαρακτηριστικά του. Η αποστολή των QC35 δεν είναι να τα ακούμε με καλώδιο, απλά μας δίνει και αυτή τη δυνατότητα στην περίπτωση που ξεμείνουμε από μπαταρία. Στην αντίθετη περίπτωση με καλώδιο και με μπαταρία, τα QC35 αποδίδουν στα επίπεδα της Bluetooth λειτουργίας τους.

Βλέπεται τα DSP κυκλώματά τους διορθώνουν και ισοσταθμίζουν τον ήχο, πράγμα που τα κάνει απαραίτητα σε κάθε χρήση. Όταν τα φοράμε δεν κουράζουν και ούτε καταπονούν το κεφάλι μας, αν κοιμηθούμε -σε μια πτήση- δεν θα μας ενοχλήσουν, ενώ θα συγκεντρώσουν πολλά βλέμματα επάνω τους αφού η Bose κυριαρχεί στον αέρα όπως η Apple στα laptop. Αν λοιπόν κάνετε πολλά ταξίδια, αν ζείτε ή εργάζεστε σε θορυβώδεις χώρους, αναζητείται λίγη ηρεμία και ένα διάλειμμα από τη φασαρία ή τέλος πάντων θέλετε να βρείτε την ησυχία σας, τότε τα QC35 θα γίνουν το αγαπημένο σας ηχο-φάρμακο.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Bluetooth ακουστικά με σύστημα ακύρωσης θορύβων
BLUETOOH: AAC, BLE
ΜΗΚΟΣ ΚΑΛΩΔΙΟΥ: 1,2 μέτρα
ΒΑΡΟΣ: 234 γραμ.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 180x170x81 χλστ.


ΥΠΕΡ
Αποτελεσματικά στην ακύρωση θορύβων
Εξαιρετικός ήχος
Σταθερό Bluetooth με δυνατότητες
Λειτουργούν και χωρίς μπαταρία
Διάρκεια μπαταρίας


ΚΑΤΑ
Δεν αναφέρει τα χαρακτηριστικά τους το site της Bose

ΣΧΟΛΙΟ
Η Bose με τα QC35 II δείχνει ποιος είναι αφεντικό στο χώρο των ακουστικών ακύρωσης θορύβου. Με πολλές δυνατότητες και εξαιρετικές επιδόσεις, έχουμε συνολικά ένα εξαιρετικό πακέτο… για να νικήσουμε το θόρυβο.


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AUDIO GROUP GREECE BV
ΕΠΑΦΗ: 210.6721200
ΤΙΜΗ: €389,95

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Audeze LCD4: Aκουστικά [Review] BEST OF 2018 MOBILE AUDIO »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...