fbpx
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 15:09

Linn Majik 140: Review

Είναι το δεύτερο ηχείο της Linn που δοκιμάζει το περιοδικό τα τελευταία 30 χρόνια. Το πρώτο ήταν το Akurate 242 που δεν κυκλοφορεί πια, αλλά το θυμάμαι καλά, αφού το είχαμε στο περιοδικό για δοκιμή μακράς διάρκειας. Ήταν ένα ηχείο που είχε διακριθεί για την υπερπροσφορά του στη διαφάνεια, στην ακρίβεια και στην ανάλυση.

Σήμερα η Linn έχει αλλάξει τις σειρές της, έχει βάλει στις επάνω κατηγορίες ενεργά ηχεία που τα ονομάζει Klimax και Akubarik, ενώ η εισαγωγική σειρά, η Majik σχηματίζεται από «παθητικά» ηχεία. Επομένως εάν θέλετε ένα κλασικό ηχείο από τη Linn, το Majik 140 είναι μονόδρομος.

ΟΚ, δεν πρόκειται για καινούριο μοντέλο, αλλά είναι καινούριο στην Ελλάδα μιας και η Linn αντιπροσωπεύεται ξανά. Τυχερή είναι η Sound Gallery που τα φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της. Το Majik 140 έχει ίδια μορφή και σχεδιασμό με εκείνο το Akurate. Εξωτερικά είναι αυστηρό και εντελώς ορθογώνιο λες και ο σχεδιαστής χρησιμοποίησε αλφάδι με λέιζερ για να πετύχει ακρίβεια γωνιάσματος 90° των πλευρών του. Όμως αυτή η αυστηρότητα, του προσδίδει απίστευτη ομορφιά και σοβαρότητα, σε σχέση με τα «καμπυλωτά» και «κυρτά» ηχεία που μας περιτριγυρίζουν. Είναι τόσο καλά δεμένο εσωτερικά και εξωτερικά που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία προχειρότητας ή κινέζικης υλοποίησης.

Το μαρτυρά άλλωστε το βάρος του. Το άριστο δε φινίρισμα, του προσδίδει μια αριστοκρατική αύρα που λίγα ηχεία έχουν πια. Το Majik 140 έχει ύψος κοντά στο ένα μέτρο και ένα αρκετά μεγάλο «πέλμα» ώστε να μην ανατρέπεται εύκολα. Το ξύλο με το οποίο είναι φτιαγμένη η καμπίνα είναι παχύ και μασίφ, δεν είναι ούτε από μοριοσανίδες ούτε από χημικές ενώσεις και συνθέσεις. Νοιώθεις την αριστοκρατική του καταγωγή όταν αφαιρέσεις τα μεγάφωνα και αντικρίσεις τον εσωτερικό του κόσμο.

Οι βίδες των μεγαφώνων είναι χωνευτές μέσα στο ξύλο, ενώ ξεχειλίζει το ηχο-απορροφητικό υλικό και τα πολλά δεσίματα που αδρανοποιούν τη καμπίνα. Για τις σήτες, έχει δημιουργηθεί μία λεπτή μεταλλική εσοχή περιμετρικά των μεγαφώνων για να κουμπώνουν σταθερά. Το κροσόβερ βρίσκεται τοποθετημένο ακριβώς πίσω από τους ακροδέκτες που είναι τέσσερα ζευγάρια για 4-καλωδίωση. Η Linn φημίζεται για τις πολύ-καλωδιώσεις των ηχείων της και πάντα στις εκθέσεις κάνει παρουσιάσεις συστημάτων με αυτό τον τρόπο.

Φημίζεται επίσης και για τους πολλούς δρόμους των ηχείων της. Το Akurate 242 ήταν πέντε δρόμων, το Majik 140 είναι τεσσάρων. Όλα πολλά, όλα άφθονα. Τους δρόμους τους αυξάνει το σύστημα αναπαραγωγής των υψηλών που σχηματίζεται από δύο μεγάφωνα και ονομάζεται 2K driver array. Οι Εγγλέζοι κατασκευαστές ηχείων πάντα αρέσκονται στο να διαφοροποιούνται στα τουίτερ, μια τάση που την έχουν «πιάσει» και άλλοι εκτός Αγγλίας. Η KEF για παράδειγμα έχει το Uni Q, η Elac το JET, η B&W το Nautilus ενώ η Focal το Βηρύλλιο. Η Linn, λοιπόν έχει το μυστικό της, το 2K driver array που στην ουσία είναι ένα τουίτερ και ένα super τουίτερ τοποθετημένα μαζί σ’ ένα πλαίσιο.

Τα μεγάφωνα αυτά έχουν υφασμάτινους θόλους και στο πίσω μέρος «βλέπουν» έναν ανοιχτό θάλαμο, μια πλαστική εσοχή, για να τα αποφορτίζει από τις ανεπιθύμητες ανακλάσεις της επίπεδης μπάφλας. Η εσοχή αυτή συμβάλει ακόμη προς στην αύξηση της διασποράς των υψηλών στο χώρο.

Το σύστημα των τουίτερ είναι σαν να αιωρείται εμπρός από τη μπάφλα εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετική αποσύζευξή από τη δονούμενη -από τις χαμηλές- καμπίνα. Επίσης με αυτή την τεχνική έχει επιτευχθεί πλήρης σύμπτωση των ακουστικών κέντρων στο σημείο ακρόασης, προσομοιάζοντας έτσι τα χαρακτηριστικά της σημειακής πηγής. Τα άλλα δύο μεγάφωνα του ηχείου έχουν διάμετρο 6,5 ίντσες, δεν είναι ίδια, το καθένα έχει το δικό του υποθάλαμο.

Το επάνω μεγάφωνο αναλαμβάνει τις συχνότητες κάτω από 1,6ΚΗz είναι κατασκευής Peerless με κώνο από χαρτί και «αναπνέει» στη δική του «κλειστή» υποκαμπίνα. Το κάτω μεγάφωνο είναι το γούφερ και η υποκαμπίνα του έχει φόρτιση bass reflex με την οπή να βρίσκεται στο πίσω μέρος του ηχείου.

Ο κώνος του γούφερ είναι σύνθεση ινών γυαλιού με πλαστικό. Το ηχείο έρχεται με ειδική ξύλινη βάση η οποία δέχεται ακίδες, ενώ υπάρχει και βάση από αλουμίνιο για αναβάθμιση με στόχο τον καλύτερο ήχο. Το ηχείο κυκλοφορεί σε πολλά φινιρίσματα, μας άρεσε πολύ η ζεστή απόχρωση του ξύλου στο υπό δοκιμή σετ. Ακόμη και σε μαύρο ή λευκό υπάρχει που είναι και της μόδας. Τα τέσσερα ζευγάρια ακροδεκτών στο πίσω μέρος δεν τα βρίσκεις κάθε μέρα σε ηχεία.

Αν αφαιρέσεις το βραχυκυκλωτήρα μπορείς να τα 4-ενισχύσης ή να τα 4-καλωδιώσης. Φανταστείτε τα καλώδια. Αν και είχαμε στη διάθεσή μας τέτοιο καλώδιο, το αποφύγαμε και ξαναβάλαμε τον βραχυκυκλωτήρα στη θέση του. Πάντως στο παρελθόν που είχαμε ακούσει ηχεία Linn με πολύ-καλωδίωση, ο ήχος τους ήταν καλύτερος, από αυτό της απλής καλωδίωσης.

KIND OF MAJIK
Για την ακρόαση του ηχείου χρησιμοποιήσαμε απλή καλωδίωση και τον ολοκληρωμένο ενισχυτή No585 της Mark Levinson. To ηχείο ήταν έτοιμο να για να αποδώσει, δεν ήθελε καθόλου ζέσταμα ή στρώσιμο. Από την αρχή έδειξε την διάθεσή του για μουσική, για συναίσθημα και μελωδία. Όχι δεν έχει στοιχεία μαύρης μαγείας, αλλά διακρίνεις ελαφρά εκείνη τη γοητευτική ατμόσφαιρα του Εδιμβούργου.

Ο ήχος του ηχείου έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνον του Akurate 242, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ η ανάλυση δεν είναι και τόσο εκτεταμένη. Μας έφερε στο νου την ακρίβεια στο «πάτημα» της κάθε νότας και το μεγάλο μέγεθος του παράθυρου της διαφάνειας, για τα οποία φημίζονται τα ηχεία της Linn. Ο ενισχυτής τα οδηγούσε άνετα χωρίς κανένα δισταγμό, ενώ αυτά δονούσαν σαν μουσικά όργανα. Πώς να μην είναι άλλωστε, το ποιοτικό ξύλο τους τα «παρασύρει» προς τα εκεί.

Εδώ συμβάλλει και η «αεράτη» διάταξη των τουίτερ που δεν παίρνουν θέση, αφού λειτουργούν ως ένα ανεξάρτητο αλλά τόσο μαρσαρισμένο ηχείο. Αρέσει αυτό στ΄ αυτιά γιατί δεν τα ταλαιπωρεί και δεν τους βάζει δύσκολα. Η μεσαία τους περιοχή; Αποκορύφωμα τόσο πυκνή και ανάγλυφη που δεν έπαιρνες αυτί από επάνω τους. Τα Majik είναι ένας εξαιρετικός performer με υψηλή τονική ομοιογένεια σχεδόν σ’ όλες τις περιοχές και με έναν ξεκούραστο και μεγάλο ήχο.

Η στερεοφωνική εικόνα έχει εύρος και υψηλά δυναμικά, περιγράφει με ήχο τα δρώμενα όσο ήσυχα ή έντονα είναι αυτά. Απώτερος σκοπός είναι να παρασύρει το αυτί στο στερεοφωνικό τρισδιάστατο χάος της. Το ίδιο σκηνικό και στις χαμηλές συχνότητες που έχουν αμεσότητα, ταχύτητα και ουσία. Βλέπετε το γούφερ δονεί το δικό του υποθάλαμο. Τα Majik 140 έχουν γερή δόση μαγείας, έχουν και τα μυστικά τους, όπως έχουν και τον ήχο που μάθαμε και θέλουμε πάντα να ακούμε.

 

linn2

 

ΥΠΕΡ
Αποσύζευξη τουίτερ
Ομοιογένεια
Χαμηλές και μεσαίες
Ποιότητα κατασκευής

ΚΑΤΑ
Υπερυψηλή ανάλυση


ΣΧΟΛΙΟ
Αν σας αρέσει η Εγγλέζικη σχολή ήχου τότε σίγουρα θα πρέπει να ακούσετε το Linn που κουβαλάει ως έξτρα και τη Σκοτσέζικη άποψη. Το Majik 140 έχει τον ήχο που ψάχνουν πολλά αυτιά χρόνια τώρα…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τύπος: Ηλεκτροδυναμικό bass reflex, 4 δρόμων
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 1xΓούφερ 6,5 ιντσών, 1xΜιντρέιντζ 6,5 ιντσών, 1xTουίτερ 1,2 ιντσών και 1xSuper τουίτερ 0,75 ιντσών
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 55Hz-20ΚHz
ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 4Ω
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 88 dB
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 250x975x335 χλστ.
Βάρος: 21,3 κιλά


Αντιπρόσωπος: Sound Gallery, τηλ.: 210.6049340
Τιμή: 2.520 ευρώ

linn-1

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « B&W CM10 Bower & Wilkins 803 D3 [Review] »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...