fbpx
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 17:59

Paradigm Prestige 15B Review

Το «μεγάλο» μικρό ηχείο

Το Prestige 15B αξίζει να τοποθετηθεί δίπλα στα μικρά ηχεία θρύλους του παρελθόντος, όπως το BBC LS3/5A και τo Celestion SL6, αποτελώντας άξιο συνεχιστή της ένδοξης παράδοσης τους

Τα καλά ηχεία βάσης πάντοτε αποτελούσαν πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους. Τοποθετούνται εύκολα ακόμα και σε μικρούς χώρους, οδηγούνται εύκολα από ενισχυτές περιορισμένης ισχύος, και είναι προικισμένα με εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα λόγω μικρού μεγέθους μπάφλας. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται το BBC LS3/5A και το Celestion SL6 (και πολλά άλλα μοντέλα), δύο θρυλικά μικρά ηχεία που μεσουράνησαν επί δεκαετίες, χαρίζοντας σε πολλούς μουσικόφιλους αμέτρητες ώρες απόλαυσης. Επιπλέον ένα καλό μικρό ηχείο μπορεί να ολοκληρωθεί μουσικά από ένα καλό υπογούφερ, αποτελώντας έτσι ένα σύστημα πλήρους φάσματος που μπορεί να συναγωνιστεί οποιοδήποτε ηχείο δαπέδου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μικρά  ηχεία εξακολουθούν να μεσουρανούν στην αγορά και οι καλές υλοποιήσεις είναι πάρα πολλές.

Από την Καναδική Paradigm, μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση στα ηχεία, μας έρχεται λοιπόν το Prestige 15B, το μικρό ηχείο της σειράς Prestige, που αυτή τη στιγμή αριθμεί επτά μοντέλα.

Ένα ηχείο που μας ενθουσίασε πριν καν το ακούσουμε, από την ώρα που το ξεπακετάραμε. Η καμπίνα του είναι εντυπωσιακά στιβαρή, χτυπώντας την νομίζαμε ότι είναι από πέτρα, ενώ το φινίρισμα μαύρης λάκας είναι εξαιρετικά πολυτελές και πανέμορφο, σε αυτό το χρώμα το ηχείο είναι πραγματικό κόσμημα. Οι μεταλλικές μονάδες είναι μονταρισμένες στην μπάφλα χωρίς να φαίνονται βίδες (είναι στερεωμένες από την πίσω πλευρά της) και αυτό προσθέτει ακόμα περισσότερο στο πολυτελές look του ηχείου.

Το 15Β είναι σχεδίαση δύο δρόμων, ανάκλασης χαμηλών, με την οπή φόρτισης τοποθετημένη στην πίσω πλευρά. Οι μονάδες του  ηχείου είναι κατασκευασμένες από την ίδια την Paradigm και ενσωματώνουν αρκετά πρωτοποριακή τεχνολογία. Το γούφερ 5,5 ιντσών χρησιμοποιεί μεταλλικό κώνο, με ανεστραμμένη ανάρτηση που φέρνει ραβδώσεις για την αύξηση της γραμμικότητας σε μεγάλες διαδρομές. Το πηνίο φωνής έχει διάμετρο 1,5 ίντσα, παρέχοντας έτσι αυξημένη δυνατότητα πρόσληψης ισχύος, ενώ η μονάδα μοντάρεται στην ξύλινη μπάφλα μέσω συστήματος απόσβεσης των κραδασμών. Το τουίτερ  μεταλλικού θόλου 1 ίντσας, από ειδικό ανοδιωμένο κράμα, φορτίζεται με ακουστικό φακό που η Paradigm ονομάζει PPA, ενώ το μαγνητικό σύστημα έχει βελτιστοποιηθεί για ομαλή απόκριση συχνότητας. Επιπλέον ο ακουστικός φακός του τουίτερ προστατεύει τον μεταλλικό θόλο και λειτουργεί ως phase plug, φιλτράροντας τις συχνότητες εκτός φάσης.    

Η συχνότητα κροσόβερ είναι τοποθετημένη στα 2ΚHz ενώ οι μπόρνες σύνδεσης των ηχείων είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ποιοτικές μονάδες και φροντισμένο κροσόβερ όμως δεν λένε τίποτα εάν η καμπίνα δεν είναι αντίστοιχου επιπέδου, αλλά και εδώ η Paradigm έχει δώσει ρεσιτάλ. Η καμπίνα είναι εξαιρετικά στιβαρή και καλοφτιαγμένη, το ηχείο είναι πραγματικά φτιαγμένο σαν «τανκς». Είναι κατασκευασμένη από MDF, με τοιχώματα πάχους 20mm και μπάφλα 25mm, ενώ τα εσωτερικά δεσίματα ελαχιστοποιούν τους κραδασμούς και ιδιοσυντονισμούς.

 

Η ζωή με το πιτσιρίκι

Όπως και τα θρυλικά μικρά ηχεία που αναφέραμε πιο πάνω, έτσι και το Prestige 15B έχει κατασκευαστεί για να κάνει το μουσικόφιλο να το ερωτευτεί από την πρώτη ματιά και από την πρώτη νότα. Ανήκει στην σπάνια κατηγορία μικρών ηχείων που ξεπερνούν τους φυσικούς περιορισμούς όγκου. Έτσι ο ακροατής θυμάται ότι ακούει ένα μικρό ηχείο βάσης μονάχα όταν ανοίγει τα μάτια του και το θωρεί, γιατί με κλειστά μάτια απλά απολαμβάνει την μουσική.

Τοποθετήσαμε λοιπόν το Prestige 15B στις βαριές βάσεις της Atacama, το συνδέσαμε με τον Bryston 4B, με πηγή το Bryston BCD-3 και ξεκινήσαμε τις ακροάσεις μας. Το ότι σηκωθήκαμε από τη θέση ακρόασης για να διπλοτσεκάρουμε μήπως ξεχάσαμε να συνδέσουμε τις μπόρνες στο 15Β και παίζουν ακόμα τα ATC SCM70SL είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τον «μεγάλο» ήχο που έχει η μινιατούρα της Paradigm.

Μεγάλο ήχο σε περιγραφή του soundstage, μεγάλο ήχο σε όγκο στις χαμηλές, μεγάλο ήχο σε ευρύτητα δυναμικών αντιθέσεων, μεγάλο ήχο σε σώμα σε όλο το φάσμα. Με κλειστά τα μάτια άνετα το Prestige σε πείθει ότι ακούς ένα ηχείο δαπέδου, με ανοιχτά τα μάτια θαυμάζεις το μικρό θαύμα που έχουν σκαρώσει οι Καναδοί ηχειάδες.

Και ο μεγάλος ήχος είναι μόνον η αρχή στην ηχητική συμπεριφορά του 15B. Η εξαιρετική συνοχή των μονάδων και η άριστη ομοιογένεια σε όλο το φάσμα είναι επίσης πολύ σημαντικό προτέρημα του ηχείου. Από τις χαμηλές έως τις υψηλές δεν αλλάζει η χροιά του, δεν μεταβάλλεται η καθαρότητα και η ταχύτητα στα μεταβατικά, το Prestige ακούγεται σαν να μην έχει κροσόβερ.

Ο μεγάλος ήχος και η εξαιρετική ομοιογένεια συμβάλλουν στην αμφιθεατρική περιγραφή της μουσικής σκηνής. Το βάθος και το πλάτος του χώρου, τα διαφορετικά επίπεδα, η τοποθέτηση των οργάνων και οι αποστάσεις μεταξύ τους «ζωγραφίζονται», ενώ τα ηχεία εξαφανίζονται από το χώρο μας. Η καλή στερεοφωνική εικόνα αποτελεί ένα από τα «κεκτημένα» των μικρών ηχείων, αλλά ακόμα και εδώ το Paradigm προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Διαθέτει τη σπάνια ικανότητα να δώσει στα όργανα και στις φωνές, μάζα και φυσική υπόσταση, να τα «σκαλίσει» επάνω στην ηχητική σκηνή. Αυτό είναι το βασικότερο πλεονέκτημα του 15Β και αυτό που το διαχωρίζει από τα πολυπληθή ανταγωνιστικά μοντέλα στην ίδια κατηγορία τιμής.

Για το μέγεθος του το ηχείο διαθέτει εντυπωσιακή έκταση στις χαμηλές, και μάλιστα μέχρι εκεί που κατεβαίνει (καθαρούς 60Hz) έχει εξαιρετικό σώμα και όγκο και πολύ σωστή ατάκα και περιγραφή. Αυτό σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα δυναμικά του και τη δυνατότητα να παίξει δυνατά χωρίς συμπίεση ή παραμορφώσεις, του δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει απαιτητικά έργα που τα περισσότερα μικρά ηχεία ούτε να αντικρύσουν δεν μπορούν. Ακούσαμε 2η Mahler, ακούσαμε Scheherazade και Also Sprach Zarathustra και θαυμάσαμε το μεγαλείο και τη μεγαλοπρέπεια με την οποία το Paradigm επένδυσε αυτά τα απαιτητικά έργα.

Ηχοχρωματικά το Prestige είναι επίσης πολύ καλό, με τις μεσαίες του να διαγράφονται ρευστές, βελούδινες και πλούσιες και τα πρίμα να έχουν υπέροχο αέρα, ευκρίνεια και καθαρότητα, χωρίς τη χαρακτηριστική σκληράδα και γρέζι που ταλαιπωρεί τα περισσότερα ηχεία με τουίτερ μεταλλικού θόλου. Πράγματι τα Prestige δεν έχουν καθόλου μεταλλική χροιά σε όλο το φάσμα, επίτευγμα που ελάχιστα high-end ηχεία με μεταλλικές μονάδες έχουν καταφέρει στις μέρες μας, επενδύοντας τη μουσική με τον ηχοχρωματικό πλούτο που το πρόγραμμα επιτάσσει και τα συνοδά ηλεκτρονικά επιτρέπουν.

Επιπλέον είναι αρκετά εύκολα στην οδήγηση, ακόμα και με έναν ενισχυτή 50W θα παίξουν εξαιρετικά, αν και μπορούν να «ρουφήξουν» άνετα έναν 150άρη ενισχυτή, ειδικά εάν θέλουμε να τα ακούσουμε σε μεγάλες στάθμες και με απαιτητικό πρόγραμμα. Πάντως τα Paradigm είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε ποιότητα συνοδών ενισχυτικών και πηγών, μην περιμένετε να ακούσετε τί μπορούν να κάνουν, εάν δεν τα ζευγαρώσετε με high-end μηχανήματα αντίστοιχης απόδοσης.

Ναι, το Prestige 15B μας ενθουσίασε και θα μπορούσαμε να ζήσουμε μαζί του για πολύ καιρό, χωρίς να υποφέρουμε από «στερητικό σύνδρομο» μεγάλων ηχείων. Όσοι δεν μπορούν να στηρίξουν τις μουσικές τους αναζητήσεις σε ένα ηχείο δαπέδου, λόγω περιορισμών χώρου και αναζητούν ένα εξαιρετικό μικρό ηχείο, που δεν θα τους κάνει να αισθάνονται στερημένοι, θα ανακαλύψουν στο Paradigm Prestige 15B έναν πιστό μουσικό συνοδοιπόρο.

 

Υπέρ:

Μεγάλος ήχος

Εξαιρετική ομοιογένεια

Πολυτελές φινίρισμα piano black

 

Κατά:

Απαιτητικά σε συνοδά

 

Σχόλιο

Το Prestige 15B μας θύμισε γιατί λατρέψαμε κάποτε τα θρυλικά BBC LS3/5A και τα Celestion SL6. Είναι ένα υπέροχο μικρό ηχείο, εξαιρετικά κατασκευασμένο και πολυτελώς φινιρισμένο, που ξεπερνά τους περιορισμούς μεγέθους τους και ακούγεται σαν μεγάλο ηχείο.

 

Paradigm Prestige 15B

ΣΧΕΔΙΑΣΗ: ηλεκτροδυναμικό ηχείο δύο δρόμων, ανάκλασης χαμηλών

ΜΟΝΑΔΕΣ: τουίτερ μεταλλικού θόλου 25mm, γούφερ μεταλλικού

κώνου 140mm

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 57Hz-20ΚHz, ±2dB

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΡΟΣΣΟΒΕΡ: 2ΚHz

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 90dB/W/μ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ:

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ: 15 - 150W

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 315x178x275 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 7,3 κιλά

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AACE

ΕΠΑΦΗ: 210 9613707

TIMH: 2.200 ευρώ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Monitor Audio SoundFrame 1 [review]

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...