fbpx
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 13:45

Focal Aria 948 Ηχείο δαπέδου [Review]

 

Μερικοί το ονομάζουν μόδα, άλλοι τάση, υπάρχουν και αυτοί που το λένε εξέλιξη. Θέμα, οι κώνοι των μεγαφώνων και το υλικό από το οποίο φτιάχνονται. Οι λάτρεις των ηχείων θα έχουν παρατηρήσει τελευταία ότι πολλοί κατασκευαστές έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τα φυσικά υλικά, όπως είναι οι ίνες ξύλου, το μπαμπού, το λινάρι και άλλα.

Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν κώνους που να είναι άκαμπτοι, να έχουν χαμηλό βάρος και τεράστια δύναμη. Με άλλα λόγια, να έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά από το χαρτί, το οποίο επίσης είναι φυσικό υλικό.

Αντίθετα, υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν πλαστικό, κέβλαρ, πολυπροπυλένιο, αλουμίνιο και άλλα εξωτικά τεχνικά υλικά. Οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν τελειωμό, έχουν όμως ως σημείο αναφοράς την ορθή αναπαραγωγή του ήχου. Επομένως, είναι τεράστιο το πεδίο πειραματισμού στα ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα και σίγουρα το κεφάλαιο δε θα κλείσει ποτέ όσο προχωράει η έρευνα. Η νέα σειρά ηχείων της Focal ακολουθεί το φυσικό δρόμο του λιναριού, με άλλα λόγια, «καλλιεργεί» τα μεγάφωνά της για να πετύχει επιδόσεις.

Η σειρά ονομάζεται Aria και σχηματίζεται από τρία μοντέλα δαπέδου, ένα βάσης και ένα κεντρικό ηχείο. Για τη δοκιμή διαλέξαμε το μεγάλο Aria 948, που έρχεται να καλύψει ανάγκες για ποιοτικό ήχο σε μεγάλους χώρους, όχι μικρότερους από 30τ.μ., όπως λέει ο κατασκευαστής. Ας δούμε το Aria από κοντά.

948-2


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΦΩΝΟ...
Το έχει η μοίρα της Focal -ίσως είναι γαλλική συνήθεια- να αλλάζει κοστούμια συχνά στα ηχεία της και ειδικά στα υλικά των μεγαφώνων. Κάποτε χρησιμοποιούσε στα γούφερ της polyglass, μετά K2, στη συνέχεια W, τώρα Flax, ενώ έχει χρησιμοποιήσει και κέβλαρ. Το ίδιο και στα τουίτερ. Ποιος δε θυμάται την ανατροπή που έφερε με το βηρύλλιο, ώστε να αναγκάσει την Β&W να στραφεί προς το τεχνικό διαμάντι; Το νέο υλικό της Focal, τουλάχιστον για τη σειρά Aria αλλά και για τα ηχεία αυτοκινήτου (φτιάχνει και τέτοια) της σειράς Expert, είναι τo Flax, δηλαδή το λινάρι.

Διακρίνεται στον κίτρινο-καφέ κώνο, που είναι φτιαγμένος από άπλεκτες ίνες λινάτσας σε μορφή σάντουιτς. Δηλαδή, γυαλί (fiberglass) εμπρός, γυαλί πίσω και ανάμεσα το λινό με ρητίνες. Αυτό είναι το Flax, ένα οργανικό υλικό με καλύτερες επιδόσεις από το χαρτί, αφού έχει χαμηλή μάζα, υψηλή ανθεκτικότητα, υψηλή απόσβεση, επιτυγχάνει υψηλή ταχύτητα και φυσικά έχει ικανή ακαμψία.

Όλα αυτά τα προσόντα οδήγησαν φέτος τη Focal να «καλλιεργήσει» τα μεγάφωνά της. Η εταιρεία μάλιστα αναφέρει ότι το Flax έχει τεράστια δυναμική για υψηλές επιδόσεις, όχι μόνο στα γούφερ αλλά και στα μιντρέιντζ. Ωραία με τα μεσοχαμηλά, με το τουίτερ όμως τι γίνεται; Τα Aria χρησιμοποιούν ανάστροφο θόλο από αλουμίνιο-μαγνήσιο, διαμέτρου 1 ίντσας στα τουίτερ τους. Ονομάζεται TNF και το μυστικό του είναι η ανάρτησή του από ένα υλικό που ονομάζεται Poron, που κρατάει τη μορφή του χωρίς να επανέρχεται γρήγορα στην αρχική του θέση.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Η νέα σειρά δε σταματάει στα μεγάφωνα. Έχει σχεδιαστικές αξίες και στην καμπίνα. Ειδικά το Αria 948 της δοκιμής τις έχει εν αφθονία. Η καμπίνα είναι από ΜDF και οι πλευρές της δεν είναι παράλληλες. Η επάνω πλευρά είναι σκεπασμένη από γυαλί, μια πρακτική που την έχουμε δει και στα Venere της Sonus faber. Για το κάτω μέρος υπάρχει μια ειδική αλουμινένια βάση, η οποία όχι μόνο στηρίζει το ηχείο αλλά δίνει και την απόσταση από το δάπεδο για να αναπνεύσει η οπή εξόδου των μπάσων του ηχείου.

Η βάση παρέχει εύκολα στήριξη σε ακίδες ή σε ελαστικό με την περιστροφή ειδικών κοχλιών. Η καμπίνα έχει επένδυση από δέρμα στο εμπρός και πίσω μέρος της. Τα πλαϊνά είναι gloss, φινιρίσματος υψηλού επιπέδου, ενώ οι ακροδέκτες ηχείων είναι μονοί. Δεν υπάρχει δηλαδή δυνατότητα καλωδίωσης. Το Aria 948 είναι ένα ηχείο τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων τύπου μπας ρεφλέξ.

Σημειώνουμε, ότι, εκτός από την οπή στην κάτω πλευρά, υπάρχει και η οπή στην πρόσοψη, που βλέπει σωλήνα ιδίου διαμέτρου και ιδίου μήκους. Τα δύο γούφερ έχουν διάμετρο 8,5 ιντσών με το σασί, ενώ η ενεργή τους είναι 7 ιντσών. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας τεράστιος μαγνήτης με διάμετρο 13,3 εκ. για να κινήσει έναν κώνο 17,8 εκ. Η καλωδίωση των γούφερ εσωτερικά γίνεται με πιεστικούς ακροδέκτες.

Το μιντρέιντζ και το τουίτερ βρίσκονται στη δική τους καμπίνα. Η διάμετρος του μιντ είναι 7 ιντσών και η ενεργή του κώνου 5,75 ιντσών. Η ηχοαπορρόφηση γίνεται με λευκή βάτα, το κάλυμμα «κολλάει» μαγνητικά, ενώ το κροσόβερ βρίσκεται πίσω από τους ακροδέκτες και κατασκευάζεται με υλικά της Focal. Η καλωδίωση κρίνεται αρκετά καλή. Σε γενικές γραμμές έχουμε ένα ηχείο υψηλής κατασκευαστικής αξίας, που φαίνεται σε κάθε του σημείο.

948-3


ΟΔΗΓΟΥΜΕΝΑ
Είναι πράγματι πολύ βαριά ηχεία, περίπου 35 κιλά το ένα. Έχουν και ύψος, ξεπερνούν το ένα μέτρο (1,15 εκ.), ενώ το μέτωπό τους είναι 37 εκ. Είναι, με άλλα λόγια, ένα ογκώδες ηχείο, τόσο σε λίτρα όσο και σε εμφάνιση. Έρχονται σε ξεχωριστά κουτιά, η εγκατάστασή τους είναι εύκολη, όπως και σύνδεσή τους. Τα οδηγήσαμε με πλήθος τελικών και ολοκληρωμένων ενισχυτών χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έχουν άλλωστε υψηλή ευαισθησία, πάνω από 90dB, και ενεργοποιούνται ακόμα και με λίγα βατ. Αγέρωχα και στιβαρά, τα ηχεία θέλουν χώρο για να αναπνεύσουν και θέση ακρόασης σε απόσταση 3,5 μέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Είπαμε, τα Aria 948 είναι ιδιαίτερης αποστολής ηχεία, δηλαδή για μεγάλους χώρους. Στο παρελθόν η Focal (τότε JMlab) είχε (ξανά) κυκλοφορήσει ένα μοντέλο ιδίας αποστολής. Θέλοντας να επαληθεύσουμε τα λεγόμενά της, δοκιμάσαμε το ηχείο τόσο σε μικρό (20τ.μ.) όσο και σε μεγάλο χώρο (45τ.μ.).

Τα πήγε καλά και στους δύο. Το ηχείο δεν είναι μόνο εύκολο στους ενισχυτές, αλλά και στη δημιουργία της στερεοφωνικής ατμόσφαιρας. Αμεσότητα είναι το άλλο του όνομα. Υφαίνει μια πληθωρική σκηνή, με απίστευτο βάθος, τοποθέτηση οργάνων και φωνών αλλά και υψηλής περιγραφής. Βέβαια, το ταΐζαμε με άφθονη πληροφορία, τόσο από DSD αρχεία όσο και από «φρέσκο» βινύλιο, για να φανερώσει τα μυστικά του. Το λινό κάνει καλή δουλειά, όχι μόνο στις χαμηλές, που εδώ είναι πλούσιες, αλλά και στις μεσαίες, που χαρακτηρίζονται από σαφήνεια, άνεση και ζωντάνια. Έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει στάθμες και εντάσεις, χωρίς να είναι αισθητές παραμορφώσεις ή απώλεια ελέγχου.


Η ατμόσφαιρα της κάθε ηχογράφησης αναπλάθεται με ακρίβεια, ειδικά στις live ηχογραφήσεις μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τα δάχτυλα του πιανίστα, τις φωνές του κοινού ή τα τσιγάρα που ήταν αναμμένα. Κάθε ψίθυρος ήταν εκεί, όπως και κάθε αντήχηση. Εξαιρετικά μικροδυναμικά, καθαρές φωνές με λεπτομέρεια και τονική ακρίβεια - στοιχεία που, χωρίς αμφιβολία, δείχνουν μια πετυχημένη σχεδίαση. Σε ακροάσεις με λίγα όργανα και χορωδίες, το έμπειρο αφτί διακρίνει φυσικότητα και παραδοσιακές αρετές ακουστικότητας.

Εξαιρετικές είναι και οι μεσαίες αλλά και οι μεσαιοϋψηλές, με τα όργανα που κυριαρχούν εδώ, όπως βούρτσες, κύμβαλα και τρίγωνα να ακούγονται υπέροχα και χωρίς οξύτητες. Σίγουρα πρόκειται για ένα audiophile ακρόαμα και πάντα στα ηχεία της Focal οι δυναμικές και οι λεπτομέρειες ήταν σημαντικά στοιχεία. Πόσο μάλλον, τώρα, που η εμπειρία είναι αυξημένη, προσθέτοντας στα Aria το στοιχείο της ταχύτητας. Τα κύρια πλεονεκτήματα του Aria 948 είναι η ανάλυση και η καθαρότητα χωρίς εξάρσεις. Το μπάσο βαθύ, δυναμικό και ισχυρό. Δεν ξεμυαλίζει και δεν επιτίθεται. Είναι ευγενικό και, ναι, έχει εκείνον το χαρακτήρα για καλή παρέα με γαλλικό κρασί...

948-4


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τελικά, τα λινά δεν είναι μόνο δροσερά το καλοκαίρι, είναι και ευχάριστα (στο αφτί) όλη τη χρονιά. Τo Αria 948 ίσως θα έπρεπε να ανήκει στην επόμενη σειρά της Focal, την Electra. Έχει όλα τα στοιχεία της, όπως εκτεταμένη απόκριση, χαμηλές για χόρταση και φυσικότητα στα ψηλά. Χωρίς αμφιβολία, μια πετυχημένη σχεδίαση.

 


ΥΠΕΡ
Έκταση και ταχύτητα
Νέα τεχνολογία μεγαφώνων
Πλούσιο χαμηλό
Υπέροχη στερεοφωνική εικόνα


ΚΑΤΑ
Θέλει χώρο
Καλά συνοδά

ΣΧΟΛΙΟ
Το μεγάλο Aria της Focal δείχνει ότι η εξέλιξη των ηχείων δεν έχει σταματήσει και ότι ο ήχος είναι πιο εύκολος και ουσιαστικός από ποτέ.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: Ηχείο δαπέδου, τριών δρόμων τεσσάρων μεγαφώνων μπας ρεφλέξ
MEΓΑΦΩΝΑ: 2x21εκ. Flax γούφερ, 1x16,5 εκ. Flax μιντ, 1x0,25 εκ. TNF τουίτερ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ KΡΟΣ: 280Hz, 2.600Hz
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 37Hz-28kHz (±3dB)
EMΠΕΔΗΣΗ: 8Ω (ελάχιστη 2,5Ω)
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 92,5dB/w/m
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: (ΥxΠxB): 115x37,1x42 εκ.
ΒΑΡΟΣ: 35κ.


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Athens Pro Audio

ΤΙΜΗ: 3.290 ευρώ

 KEIMENO: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Revel Performa3 F206 Review in Greece Wilson Audio Sabrina: Ηχείο [Review] »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...