fbpx
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 15:41

Bower & Wilkins 803 D3 [Review]

Τότε το 1979, μετά από τρία χρόνια εντατικής έρευνας, η B&W κατέληξε στο 801. Ένα τρίδρομο ηχείο με γούφερ 12 ιντσών και μια χαρακτηριστική «τριώροφη» καμπίνα που γρήγορα έγινε αναφοράς για πολλούς.

Οι παλιοί αναγνώστες σίγουρα το θυμούνται, ήταν για χρόνια το ηχείο αναφοράς μας πριν το ΑΤC, με προενισχυτή Νaim, τελικό Nakamichi και πικάπ το Sondek LP12. Το 801 μάλιστα είχε πιάσει πόστο στα στούντιο της Abbey Road ως μόνιτορ, αυτό για να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα άλμπουμ των ’80 ήταν μιξαρισμένα με βάση τον ήχο των B&W 801. Η επιτυχία αυτή της B&W συνεχίστηκε και αργότερα όταν δημιούργησε μια ολόκληρη σειρά βασισμένη στο 801, που ονομάστηκε όπως ήταν επόμενο σειρά 800. Η ιστορία θέλει η ιδέα για αυτά τα ηχεία να πηγάζει από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, από το σχεδόν πια ξεχασμένο μόνιτορ DM70.

Ήταν ένα ηχείο με καμπυλωτή πρόσοψη που είχε στην κορυφή τοξωτό ηλεκτροστατικό πάνελ και γούφερ 12 ιντσών με ικανότητα να κατεβαίνει στα 450Ηz. Επίσης σε εκείνο το 801 η B&W χρησιμοποίησε κέβλαρ, που στη συνέχεια έγινε της μόδας από πλήθος κατασκευαστών, εκείνο το κίτρινο πλεκτό στα μεγάφωνα των μεσαίων (μιντρέιντζ). Τα χρόνια πέρασαν ήρθε το 1986 και μαζί του το Matrix 800 που το μνημονεύουν πολλοί ακόμη. Ήταν ένα πανύψηλο ηχείο, σχεδόν δύο μέτρα, που είχε δύο γούφερ, ένα χαμηλά και ένα υψηλά στην καμπίνα του. Εσωτερικά υπήρχε ειδική δομή (matrix) ώστε η καμπίνα να έχει μεγάλο συντελεστή ακαμψίας.

Το 1998 παρουσιάστηκε το Nautilus 800 όπου η καμπίνα απέκτησε στρογγυλεμένο σχήμα, το επάνω μέρος έγινε σχεδόν σαν σφαίρα (κεφάλι) και το τουίτερ ήταν εξωτερικά σε δικό του χώρο. Βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το εμβληματικό Nautilus, ένα ηχείο 4 δρόμων με σπειροειδές σχήμα που μοιάζει με «σαλιγκάρι» και κυκλοφορεί ακόμη.

Παρουσιάστηκε το 1993 και κοστίζει 65.000 ευρώ. Φθάνοντας προς την εποχή μας, το 2005 παρουσιάστηκε η νέα –για τότε- σειρά 800D όπου το τουίτερ είχε θόλο από τεχνητό διαμάντι για να φθάνει στα 70KHz. Πέντε χρόνια αργότερα (το 2010) ήρθε η σειρά 800 D2, όπου όλα τα μοντέλα της είχαν διαμάντι στο τουίτερ. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια η B&W δεν σταμάτησε. Έψαχνε για νέα υλικά, ανέπτυσσε δικά της εάν δεν υπήρχαν στην αγορά με σκοπό να δημιουργήσει ένα ηχείο για τις σύγχρονες απαιτήσεις των ακροατών που είναι η ταχύτητα και η καθαρότητα του ήχου.

ΚΕΒΛΑΡ ΤΕΛΟΣ
Για την ανάπτυξη της νέας σειρά 800 D3 η B&W χρησιμοποίησε πολλά νέα μετρητικά προγράμματα και εργαστηριακά όργανα, όπως κάνουν όλοι οι κατασκευαστές τελευταία. Κοινός τόπος της νέας σειράς σε σχέση με την προηγούμενη είναι ο διαμαντένιος θόλος του τουίτερ και οι ακροδέκτες. Όλα τα άλλα είναι καινούρια. Οι αλλαγές είναι ότι καταργείται το κέβλαρ στα μιντρέιντζ και τη θέση του παίρνει ένα νέο «γρήγορο» υλικό με την ονομασία Continuum (συνεχής). Πρόκειται για ένα μεταλλοποιημένο υλικό που περιλαμβάνει ίνες διαφορετικών πολυμερών και παράγεται σε διαμέτρους 13, 15 και 16,5 εκατοστών. Ο κώνος Continuum έχει δυνατότητα ελέγχου των κρίσιμων συχνοτήτων ώστε να μην λειτουργεί ως έμβολο. Το υλικό αυτό δεν είναι κίτρινο αλλά γκρι ασημί. Μάλιστα η B&W στη παρουσίαση του νέου υλικού, έδειξε μετρήσεις με λέιζερ όπου οι διαφορές του Continuum από το κέβλαρ είναι εξωφρενικά μεγάλες. Οι συντονισμοί, ενώ στο κέβλαρ εμφανίζονται στην επιφάνεια του σαν κυματισμοί νερού, στον κώνο Continuum «τρέχουν» μόνο στην αρχή και μετά «πνίγονται». Τόσο μεγάλη είναι η διαφορά… τουλάχιστον με τα όργανα. Το μιντρέιτζ με τον κώνο Continuum είναι τοποθετημένο σε μια υποκαμπίνα σε σχήμα τουρμπίνας από χυτό αλουμίνιο που είναι ακουστικά νεκρή, δηλαδή χωρίς αντηχήσεις. Πιο πάνω βρίσκεται το τουίτερ, που είναι ίδιο με την αυτό της προηγούμενης σειράς, με το μεταλλικό σωλήνα του περιβλήματος να λειτουργεί ως θάλαμος συμπίεσης. Αυτός πλέον κατασκευάζεται από ένα μασίφ αλουμίνιο -όχι από ψευδάργυρο- για αυξημένη μάζα ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο των υψηλών, απομάκρυνση της θερμοκρασίας που παράγεται αλλά και βελτίωση απόζευξη. Το γούφερ είναι και αυτό διαφορετικό.

Οι νέοι κώνοι για τα χαμηλά κατασκευάζονται ως σάντουιτς, δύο στρώσεις ανθρακονημάτων «κρατούν» ανάμεσα τους ένα στρώμα από συνθετικό αφρό. Το όνομα είναι Aerofoil και είναι ένας ελαφρύτερος και εξαιρετικά άκαμπτος -ακόμη και άνθρωπος μπορεί να πατήσει επάνω του χωρίς να σπάσει- σε σχέση με την προηγούμενη σειρά, κώνος. Οι παρατηρητικοί της νέας σειράς θα διαπιστώσουν ότι τα μεγάφωνα τώρα δείχνουν να είναι τοποθετημένα στην πίσω πλευρά των καμπινών της προηγούμενης σειράς. Μοιάζουν έτσι, βέβαια η B&W ανέπτυξε νέες τεχνικές κατασκευής της καμπίνας, που έχει σχήμα «σταγόνας», ώστε να μην στρεβλώνει και να έχει γραμμική συμπεριφορά.

Αναπτύχθηκε μια νέα δομή Matrix, χωρίς τη χρήση κοινού MDF, αλλά από πολύ παχιά φύλλα κόντρα πλακέ κολλημένα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στο μοντέλο 802 D3 χρησιμοποιούνται 20 στρώσεις κόντρα πλακέ κολλημένες μεταξύ τους σε υψηλή θερμοκρασία και υποβαλλόμενες σε πίεση 150 psi για 25 λεπτά ακριβώς.

Αυτή η διαδικασία ενισχύει την ακαμψία της καμπίνας. Το δέσιμο είναι από αλουμίνιο και ατσάλι και τα μεγάφωνα συνδέονται άμεσα στη δομή Matrix. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα κομμάτι αλουμινίου που μοιάζει με ψύκτρα τελικού ενισχυτή. Αυτό στεγάζεται το κροσόβερ, ένα φίλτρο που είναι εντελώς αναπτυγμένο και όχι επάνω σε πλακέτα. Η νέα σειρά φέρει επίσης και νέα βάση από αλουμίνιο και ψευδάργυρο για μηχανική αύξηση της συνολικής ακαμψίας. Αυτή φιλοξενεί ταυτόχρονα ένα σετ ελαστικών τροχών που διευκολύνουν την μετακίνηση (και την προστασία των δαπέδων ξύλου) των ηχείων και σετ ισχυρών ακίδων.

 

bw-1


MEΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η σειρά αποτελείται από το μικρό 805 D3, ένα ηχείο δύο μεγαφώνων που κοστίζει 6000 ευρώ, τιμή πολύ υψηλότερη από το προηγούμενο μοντέλο το οποίο, επομένως, δεν χάνει την αξία του. Στη συνέχεια έχουμε το 804 D3, ένα τρίδρομο ηχείο με δύο γούφερ των 6,5 ιντσών στα 9.000 ευρώ το ζευγάρι, όταν το αντίστοιχο της προηγούμενης σειράς είχε 7.000 ευρώ. Η σημαντική αύξηση της τιμής αντικατοπτρίζεται στις καινοτομίες του ηχείου.

Η σειρά ολοκληρώνεται με το 803 D3, που δοκιμάζουμε εδώ, και το μεγάλο 802 D3 στα 22.000 ευρώ με δύο γούφερ των 8 ιντσών και μιντρέιντζ στις 6 ίντσες. Το κορυφαίο της σειράς, το 801 D3 θα παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2016 και θα κοστίζει 30.000 ευρώ, έχει γούφερ 10 ιντσών, μιντρέιντζ 6 ιντσών και το ίδιο τουίτερ.

Η νέα σειρά επίσης περιλαμβάνει και δύο κεντρικά ηχεία. To ηχείο της δοκιμής ήταν το πρώτο που έφτασε στην Ελλάδα, ήρθε σε γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα. Κυκλοφορεί επίσης σε σατινέ λευκό και σε απόχρωση τριανταφυλλιάς. Αυτό έχει δύο γούφερ των 7 ιντσών, ένα μιντρέιντζ των 5 ιντσών και το διαμαντένιο τουίτερ.

Το 803 D3 είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με το προηγούμενο 803 D σε σημείο που να έρχεται σε άμεση αντιπαραβολή με το 802 D. Τα δύο γούφερ εξασφαλίζουν αύξηση πάνω από τα 2/3 της οκτάβας γραμμικής απόκρισης στις χαμηλές συχνότητες, όχι μόνο σε σχέση με το 803 D, αλλά ακόμα και σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα 802 και 800. Ως μέγεθος δεν διαφέρει πολύ από το προηγούμενο μοντέλο, αλλά αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του βάρους του που φτάνει στα 65,5 κιλά.

Το 803 D3 αναφέρεται ως «ένα πραγματικό επαγγελματικό μόνιτορ για στούντιο, που προορίζεται για οικιακή χρήση». Το νέο ηχείο ακούγεται με μεγαλύτερη ένταση αφού έχει ευαισθησία 90dB, έκταση μπάσου, ενώ εντύπωση κάνει η αίσθηση της καθαριότητας και της «σιωπής», στοιχεία ικανά για να προβάλλουν τις μικρο-λεπτομέρειες. Επίσης θεαματική είναι η χωρική αναπαράσταση της ηχογράφησης, η ηχητική σκηνή. Ο ήχος αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο διαφανής με πληρότητα, έλεγχο και δύναμη στο μπάσο. Σε έργα με συνδυασμούς οργάνων το ηχείο ακούγεται ευρύ και πέρα από τις γραμμές και μας θύμισε εκείνο το χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχουν πάντα συστατικό τα 800. Ένας ευχάριστος ήχος που κάνει το μουσικό περιεχόμενο εύκολα και άμεσα διαχειρίσιμο για τα αυτιά μας. Έχει μια αξιοσημείωτη εκφραστική δύναμη στα χάλκινα πνευστά τόσο σε συμφωνικά έργα όσο και στη τζαζ.

Δεν ενοχλείται από το είδος της μουσικής που ακούμε. Μεταφέρουν με τεράστια άνεση το δράμα, τις εντάσεις και τα απότομα ανεβάσματα ή τις σιωπές μιας όπερας, αλλά και σε κάνουν να κρατάς κυριολεκτικά την αναπνοή σου προς όφελος της μουσικής. Θέματα σκληρότητας, χαλαρότητας δεν φωτεινότητας υπάρχουν.

Το χαμηλό του είναι σε έκταση βαθύ όσο πολύπλοκη κι εάν είναι η πληροφορία, φλερτάρει με τα 20Ηz. Εμβαθύνει στη μουσική και χαρίζει πληρότητα, όπως και τονική ισορροπία, διασπορά ενέργειας και φυσικότητα. Εκείνο όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ταχύτητα και ο τρόπος που ακολουθεί τη μουσική, σχεδόν ταυτόχρονα με την πηγή. Η κατασκευή του το οδηγεί να λειτουργεί έτσι, τα μεγάφωνα είναι πάντα έτοιμα και οπλισμένα για τους επόμενους ήχους, δεν καθυστερούν και δεν πλατειάζουν με τους προηγούμενους. Κλείνεις τα μάτια και εμπρός σου γίνεται μια ενεργειακή έκρηξη, μια δράση που απελευθερώνει ενέργεια που σε αναστατώνει, σε βάζει στο ρυθμό και καταλήγεις χωρίς να το θες να χτυπάς ρυθμικά το πόδι σου στο πάτωμα.

Ειδικά με ηχογραφήσεις υψηλής ανάλυσης τα ηχεία είναι ικανά να «τρέχουν» στις ταχύτητα των flac και DSD. Βέβαια για να τα οδηγήσει κανείς σωστά θα πρέπει να έχει επαρκή ηλεκτρονικά. Η B&W με τη νέα σειρά αποδεικνύει ότι υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό για την περαιτέρω εξέλιξη των ηχείων. Επίσης αναμένουμε σε ένα ή δύο χρόνια οι τεχνολογίες των νέων 800 D3 να περάσουν και στις μικρότερες σειρές, τις πιο οικονομικές. Όπως και να έχει, τα 803 D3 –πόσο μάλλον τα 802 D3- θα ευχαριστούν για καιρό τα αυτιά των τυχερών που θα τα αποκτήσουν. Μια επένδυση που θα κρατήσει για χρόνια…

bw-4


ΥΠΕΡ
Τεχνολογία και υλικά
Έκταση χαμηλού και σκηνής
Ταχύτητα και καθαρότητα
Καινοτομίες


ΚΑΤΑ
Υπάρχουν δύο ακόμη πιο μεγαλύτερα μοντέλα
Λίστα αναμονής για αγορά


ΣΧΟΛΙΟ
Από τις ρόδες τους μέχρι το αλουμίνιο στην πλάτη και το νέο υλικό Continuum στο μιντρέιντζ τα ηχεία αυτά είναι ηχητικά νεκρά. Όμως όταν τα διεγείρει το ηχητικό σήμα δεν τα ανασταίνει μόνο, αλλά ως δυναμίτης τους προκαλεί μια τεράστια έκρηξη που θα συναρπάσει όποιον κι αν βρεθεί… απέναντι τους.

 

bw-6
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Ηχείο δαπέδου bass reflex, τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 2xΓούφερ 7 ιντσών, 1xΜιντρέιντζ 5 ιντσών και 1xΤουίτερ μίας ίντσας
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 19Ηz-28ΚΗz, ±3dB
EYAIΣΘΗΣΙΑ: 90dB/w/m
EMΠΕΔΗΣΗ: 8Ω, ελάχιστη 3Ω
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΣ: 50W έως 500W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (YxΠxB): 1160x334x498 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 65,5 κιλά


Αντιπρόωσπος: Veterans Audio, τηλ.: 211 012 1616
Τιμή: 17.000 ευρώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Linn Majik 140: Review Revel Performa3 F206 Review in Greece »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...