Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 01:23

Tannoy Definition DC10A

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΙΑΚΗΣ ΠΗΓΗΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΤANNOY. ΕΔΩ ΚΕΡΔΙZΕΙ EΠΙΣΗΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΥΓΚΡΙΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑΣ. 

 Έπειτα από χρόνια αδράνειας στην ελληνική αγορά, η Tannoy σταματάει να είναι μια «παρκαρισμένη» εταιρεία, και γίνεται τόσο ενεργή όσο η τελευταία της παραγωγή. Με σημαία το ομοκεντρικό μεγάφωνο Dual Concentric (DC), η νέα σειρά της Tannoy προσγειώθηκε επί ελληνικού εδάφους και τη χαιρόμαστε όλοι. Μαζί της προσγειώθηκαν και τα κλασικά ηχεία της εταιρείας της σειράς Prestige και Kingdom Royal για τους fan του είδους. Η σειρά Definition, που μας ενδιαφέρει εδώ, σχηματίζεται από έξι μοντέλα, τρία δαπέδου, ένα βάσης, ένα υπογούφερ και ένα κεντρικό ηχείο. 

Ο αρχηγός είναι το DC10A, που φοράει μαγνήτες Alnico και το δοκιμάζουμε από τους πρώτους στον κόσμο! Πρόκειται για ένα ηχείο με καμπίνα υψηλής ποιότητας κατασκευής, που έχει άψογο γυαλιστερό φινίρισμα. Κυκλοφορεί σε τρεις όψεις (μαύρη, κερασιάς και σκούρα καρυδιά) και έρχεται κάθε ηχείο στο δικό του κουτί.

Η πρόσοψη έχει μεγαλύτερο πλάτος από την πίσω όψη, το ηχείο δηλαδή δεν είναι ορθογώνιο, τα πλαϊνά του έχουν μια προοδευτική (παραβολικής μορφής) κλίση προς τα πίσω. Το κάλυμμα είναι μαύρο και «κολλάει» στην πρόσοψη με μαγνήτες, ώστε, όταν δε χρησιμοποιείται, να δείχνει «καθαρό», χωρίς οπές στήριξης, όπως παρατηρείται σε άλλα μοντέλα. Είτε με κάλυμμα είτε χωρίς, το DC10A είναι χάρμα οφθαλμών, με ένα αυστηρό look.

To μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης είναι από ξύλο, το μεγάφωνο περιβάλλεται από έναν αλουμινένιο δακτύλιο, που με περηφάνια γράφει «Alnico Magnet System», που είναι και η ταυτότητά του. Ακριβώς! Το σύστημα κίνησης των πηνίων φωνής του ηχείου δε χρησιμοποιεί απλούς μαγνήτες μαλακού σιδήρου, που έχει η πλειονότητα των μεγαφώνων της αγοράς, αλλά μαγνήτες Alnico. 

Πρόκειται για κράμα σιδήρου με αλουμίνιο (Al), νικέλιο (Ni) και κοβάλτιο (Co), δηλαδή «AlNiCo». Οι μαγνήτες αυτοί παρουσιάζουν υψηλή μαγνητική διάρκεια στο χρόνο, δε μεταβάλλονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και έχουν υψηλή μαγνητική δύναμη, όχι όμως ισχυρότερη από το νεοδύμιο.

Αν και η χρήση των Alnico μαγνητών στα μεγάφωνα ήταν κοινός τόπος στο παρελθόν, κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν από τη βιομηχανία των ηχείων, εκτοπισμένοι από τους ισχυρότερους και φθηνότερους τύπους νεοδυμίου. Μαζί τους, όμως, εξαφανίστηκε και ένα ιδιαίτερο φυσικό ηχόχρωμα που είχαν την ικανότητα να αποδίδουν. Έτσι, οι φανατικοί του ήχου έφεραν τους Alnico ξανά στη βιομηχανία, και μία από τις εταιρείες που τους πρωτοχρησιμοποίησε ήταν η Tannoy. 

Οι μαγνήτες Alnico που χρησιμοποιούνται στα Definition DC10A είναι οι πιο εξελιγμένοι της εταιρείας, ονομάζονται «Alcomax 3» και σχηματίζονται από ένα κράμα (μείξη) σιδήρου-νικελίου με δόσεις από κοβάλτιο, αλουμίνιο και σπάνιες γαίες. Ένα χαρμάνι που μόνο η Tannoy γνωρίζει. 

Η διαχείριση όλου του ηχητικού φάσματος του ηχείου γίνεται από ένα τελευταίας γενιάς ομοκεντρικό μεγάφωνο διαμέτρου 10 ιντσών, που στο κέντρο του κατοικοεδρεύει ένα τουίτερ φόρτωσης χοάνης με κυματοδηγό τύπου PepperPort (οι οπές του μοιάζουν με αλατιέρα), που έχει θόλο 2 ιντσών από κράμα αλουμινίου.

Ο κυματοδηγός δημιουργεί πολική διασπορά του ήχου, που είναι συμμετρική στο οριζόντιο και στο κάθετο επίπεδο. Αυτή είναι και η ουσία της σημειακής πηγής ήχου που προσφέρει ένα ομοκεντρικό μεγάφωνο. Επίσης, επειδή το τουίτερ είναι αγκαλιά με το γούφερ, δεν υπάρχουν μεγάλες φασικές αποκλίσεις, όπως στα συμβατά ηχεία, όπου τουίτερ και γούφερ απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Αυτό το ταίριασμα δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και μοναδικό ηχητικό αποτέλεσμα, με συμπαγή, καθαρό, ατόφιο και γεμάτο ενέργεια ήχο. 

Ο 10 ιντσών κώνος του μιντ γούφερ είναι φτιαγμένος από επεξεργασμένο πολτό χαρτιού, ώστε να απορροφά τους εσωτερικούς συντονισμούς, διατηρώντας παράλληλα υψηλά το συντελεστή ακαμψίας για μια πετυχημένη πιστονική κίνηση κατά μήκος των συχνοτήτων που καλύπτει. Ο κώνος ενώνεται στην άκρη του σασί μέσω δύο ημικύλινδρων αναρτήσεων που του παρέχουν μεγάλες διαδρομές κίνησης. Τα πηνία φωνής είναι τυλιγμένα έτσι ώστε να αντέχουν υψηλή ισχύ από τους ενισχυτές.

Πιο συγκεκριμένα, το DC10A αντέχει στιγμιαίο peak, στάθμης 600 Wrms, ή συνεχόμενο 150 Wrms. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι μαγνήτες είναι τοποθετημένοι εξωτερικά από τα πηνία φωνής, τα οποία δεν είναι μικρά. Για παράδειγμα, το πηνίο φωνής του γούφερ έχει διάμετρο 2 ιντσών. Κάθε μεγάφωνο είναι συναρμολογημένο με το χέρι και μετρημένο «απέναντι» από ένα αναφοράς, που κρατά η Tannoy στο εργοστάσιό της. Πρόκειται για μια massive κατασκευή που η αξία της βρίσκεται κοντά στην τιμή του ηχείου. Aυτό κουβαλάει όλη τη φημισμένη ομοκεντρική τεχνολογία της σκοτσέζικης εταιρείας, που αναπτύχθηκε πριν από εξήντα χρόνια. 

 

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ 

Το DC10A είναι ένα ψηλό με μεγάλο μέτωπο ηχείο. Ο 10ιντσος οδηγός είναι τοποθετημένος ψηλά, ώστε να «βλέπει» το ύψος των αυτιών μας, γεγονός που θέτει το κέντρο βάρους του ηχείου επίσης ψηλά. Για να «κατεβάσουμε» το κέντρο βάρους, ώστε να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα πτώσης, υπάρχει ειδικός θάλαμος που μπορούμε να γεμίσουμε με στεγνή άμμο (θαλάσσης), σκάγια ή άλλο υλικό. Για να γίνει αυτό, υπάρχει μια ειδική οπή με τέσσερις βίδες στο κάτω μέρος της καμπίνας.

Η προσεκτική αύξηση της μάζας του ηχείου θα έχει ως συνέπεια σχετικά βελτιωμένες συχνότητες και στερεοφωνική εικόνα. Στο κάτω μέρος, επίσης, βιδώνει η αλουμινένια στήριξη του ηχείου, που έχει αισθητά μεγαλύτερο πέλμα από τη βάση του ηχείου. Πρόκειται για μια μασίφ βαριά κατασκευή αλουμινίου, που εδράζει σε ακίδες ή πατάκια το ηχείο, ανάλογα με το δάπεδο. Παρέχει ρυθμίσεις με βίδες, ώστε, όταν το ευθυγραμμίσουμε απόλυτα, το DC10A παρουσιάζεται εντελώς κατακόρυφο απέναντι από τη θέση ακρόασης. Δεν έχει καμία κλίση προς τα πίσω, ούτε κανέναν άλλο νεωτερισμό. 

Οι ακροδέκτες για τα καλώδια είναι κατασκευασμένες από τη γερμανική WBT, από τη νέα σειρά Nextgen, είναι μονωμένες και εύκολες στη χρήση. Το ηχείο μπορεί να οδηγηθεί με δύο ζεύγη καλωδίων ή με δύο ζεύγη ενισχυτών, αλλά και να γειωθεί για την καταπολέμηση των ραδιοσυχνοτήτων, αφού παρέχει ακόμα και ακροδέκτη γείωσης.

Η γείωση μπορεί να «πιάσει», είτε επάνω στο σασί του ενισχυτή ή ακόμα στη γείωση της πρίζας. Η Tannoy πιστεύει ότι ένα ηχείο χρειάζεται γείωση για να μην παράγει θόρυβο από παρεμβολές του ηλεκρομαγνητικού περιβάλλοντος ενός σπιτιού. Άλλες τεχνολογικές κινήσεις της Tannoy για το DC10A είναι το κροσόβερ, του οποίου τα εξαρτήματα έχουν υποβληθεί σε Deep Cryogenic Treatment (DCT) (στους 190° C με νάτριο). Ακόμα και η εσωτερική καλωδίωση, που είναι από επαργυρωμένα καλώδια, έχει «περάσει» από DCT. 

Όσον αφορά τις «αναπνοές» του, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το DC10A θέλει τουλάχιστον μισό μέτρο απόσταση από τους πίσω τοίχους, 1 μέτρο από τους πλαϊνούς και 1,5 μέτρο μεταξύ του ζεύγους. Στο κουτί θα βρείτε επίσης δύο κυλίνδρους από αφρολέξ, όσες και οι οπές του, μπας ρεφλέξ, για να περιορίσετε το βαθύ χαμηλό του ηχείο, αν αρχίσει να συντονίζεται ο χώρος σας, ή έχετε την αίσθηση ότι όλα «μετακινούνται» γύρω σας. 

 

ΕΠΙ-ΚΕΝΤΡΟ 

Τα ηχεία είναι επιβλητικά - λίγα δευτερόλεπτα απέναντί τους αρκούν για να δημιουργηθεί η χημεία ώστε η γνωριμία να μετατραπεί σε κεραυνοβόλο έρωτα. Εμείς δοκιμάσαμε τα Tannoy με φινίρισμα κερασιάς, αλλά (δεν ξέρω γιατί) στο μυαλό μου φαντάζει η μαύρη εκδοχή τους. Τα DC10A της δοκιμής είχαν βάλει αρκετές ώρες «πτήσης» μέχρι τη στιγμή της συνάντησής μας. Πίσω από τους ακροδέκτες τους υπήρχαν διαθέσιμες λαμπάτες και τρανζιστοράτες διατάξεις, υψηλής ισχύος και οι δύο. 

Δεν είναι δύσκολα ηχεία, αντίθετα, έχουν ικανή ευαισθησία να οδηγηθούν και από μικρούς ενισχυτές. Ο λόγος της δοκιμής ενός ηχείου πρέπει πάντα να είναι η διασκέδαση, αισθανθήκαμε λοιπόν ότι θα περνάγαμε πολύ καλά πριν καν πιέσουμε το play. Ειδικά, αν την ώρα της ακρόασης έχεις καλούς audiophile φίλους μαζί σου, τότε η δοκιμή από μοναχική αποστολή μετατρέπεται σε... έξοδο.

Άκουσα από τα DC10A ό,τι ακριβώς είχα φανταστεί από ένα ηχείο: μια υπέροχη παλέτα ηχοχρωμάτων με ρυθμό, με ενέργεια, με μελωδίες και ρυθμό. Πάνω απ’ όλα, άκουσα ένα σχεδόν «άπειρο» ηχείο, με ατελείωτη στερεοφωνική εικόνα, με ακρίβεια χιλιοστού τοποθέτησης των μουσικών γεγονότων και με όλες τις χωροχρονικές πληροφορίες μιας ηχογράφησης live εμπρός μας. Επικοινωνιακά, άμεσα και μαγευτικά. 

Τελικά, τα Tannoy μας είχαν λείψει πολύ όλα αυτά τα χρόνια από την Ελλάδα και τα αυτιά μας. Τι κρίμα! Για να διαπιστώσω την αξία των DC10A, είχα τη δυνατότητα να ακούσω τα 15ιντσα Westminster Royal SE, αξίας 25.000 ευρώ, τον κατά πολλούς απόλυτα τέλειο ηχείο στον κόσμο. Η Τannoy πραγματικά παίζει σε άλλον πλανήτη.

Έχοντας την εμπειρία των Westminster Royal SE στ’ αυτιά μου, επέστρεψα στην ακρόαση των DC10A. Είναι σαν να πηγαίνεις από τον παράδεισο στη Χαβάη ή στο Μπαλί. Τα Definition κρατούν όλα τα χαρακτηριστικά του μεγάλου ήχου των Westminster, προσθέτοντας ανάλυση και ταχύτητα. Εννοείται ότι δεν παίζουν καλύτερα από τα Westminster, εκείνα ανήκουν σε άλλη σφαίρα (καλύτερα να μην τ’ άκουγα), έχουν όμως μια γλύκα και μια αμεσότητα που θα σας «κολλήσουν» για τα καλά στη θέση ακρόασης.

Μπορεί να σας μετατρέψουν και σε... junkie μουσικής ακρόασης, μπορεί όμως να βρείτε σε αυτό τα χαμένα σας μουσικά όνειρα. Το ομοκεντρικό μεγάφωνο λειτουργεί και ως ψυχοακουστική θεραπεία στο θόρυβο της ζωής μας. Μπάσο και καθαρότητα, πιο βαθιά και πιο καθαρά από τα νερά του «Ναυαγίου» της Ζακύνθου. 

Η πρώτη σύνδεση των DC10A ήταν με λάμπα. Ταξίδι σκέτο. Ήθελα να ήμουν σε πολυήμερες διακοπές, όχι σε χιονοδρομικά κέντρα, αλλά στο σπίτι μου, απέναντί τους. Είναι τόσο ανθρώπινα, που πιστεύεις ότι λειτουργούν ως μόνιτορ κάποιου live συναυλίας, αρέσκονται σε κλασικές και σύνθετες ενορχηστρώσεις, δεν κρύβουν και δεν μπερδεύουν τίποτε. Τεράστια, δυναμικά, παρουσία των υπολεπτομερειών και διαύγεια.

Τα κουτιά χάνονται, τα αυτιά τεντώνονται και η μουσική κυριαρχεί. Με σύνδεση τρανζιστοράτου ενισχυτή, η ταχύτητα αυξάνεται περισσότερο, η στερεοφωνική εικόνα στέκεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και να ακούσεις τη ροή των ηλεκτρονίων ή το ανοιγοκλείσιμο των ημιαγωγών. Όμως, η μουσική δε θα σε αφήσει για πολύ, θα σε παρασύρει να την ακολουθήσεις. Είναι υπέροχοι ερμηνευτές τα DC10A, είναι από τα ηχεία που θέλεις να κάνεις μέρος της οικογένειάς σου.

Ευγενικά και δυναμικά. Ακριβή και αληθινά. Ορθάνοιχτα και εύκολα. Μου άρεσαν υπερβολικά και με μύησαν σ έναν κόσμο μουσικής επικοινωνίας που τόσο ανάγκη έχουμε στα σκληρά χρόνια που ζούμε. Ακούστε τα για θεραπεία... Και μόνο! 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΤΑΝΝΟΥ DEFINITION DC10A 

ΤΥΠΟΣ: Ηχείο δαπέδου, δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων (dual concentric), ανάκλασης μπάσου 

ΜΕΓΑΦΩΝΑ: Τουίτερ 2 ιντσών, γούφερ 10 ιντσών 

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ: 30-300 Wrms 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΣ: 150 Wrms 

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 93 dB (2,83V@1 μ.) 

ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 8Ω 

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 28 Hz-22kHz (-6dB) 

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΡΟΣ: 1,1kHz 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΥxΠxΒ): 1.135x345x438 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 42,7 κιλά 

 

ΥΠΕΡ 

- Ηχητική ποιότητα 

- Αμεσότητα 

- Φυσικές χροιές 

- Παρουσία 

 

ΚΑΤΑ 

- Η βάση 

- Τιμή(;) 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ένα κορυφαίο ζευγάρι ηχείων με ομοκεντρικό μεγάφωνο 10 ιντσών, που οδηγείται με μαγνήτες Alnico. Ο ήχος του είναι ανοιχτός, άμεσος και φυσικός. Μία εμπειρία ακρόασης. 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audioevolution 

ΕΠΑΦΗ: 210.9596.288 

ΤΙΜΗ: 14.000 € 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « JBL Studio 580 Polk Audio LSiM-705 »

HXEIA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...