Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 00:35

Sonus Faber Venere 2.5

Η SONUS FABER ΕΙΝΑΙ, ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ, Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΗΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΗΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2012 ήταν για τη Sonus Faber μια πραγματικά ξεχωριστή και απόλυτα ικανοποιητική χρονιά, καθώς η καταξιωμένη πλέον εταιρεία δείχνει να κάνει μια μεγάλη και καθοριστική κίνηση για το μέλλον: την ίδρυση ενός εργοστασίου στην Κίνα - και προσέξτε εδώ. Δε μιλάμε για «φασόν», μιλάμε για κανονική ιταλική βιομηχανία στην Κίνα. Δηλαδή κτίρια, εξοπλισμός, και υπεύθυνοι, μηχανικοί, σχεδιαστές και designers, όλοι εξ Ιταλίας. Μιλάμε δηλαδή για ένα «παράρτημα» της Sonus Faber στην Κίνα!

Η κίνηση αυτή ασφαλώς αποτελεί πρωτοπορία, όχι μόνον στον τομέα των ηχείων και του high-end, καθώς ελάχιστες είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν κάνει ένα τέτοιο μεγάλο και τολμηρό βήμα. Για άλλη μια φορά καινοτόμος, τολμηρή και πρωτοποριακή η S.F, μια εταιρεία-σταθμός όσον τουλάχιστον αφορά το θέμα εμφάνισης στα ηχεία, καθώς έχει καθιερώσει πλέον «σχολή» την οποία μιμήθηκαν κατόπιν εκατοντάδες κατασκευαστές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι δαιμόνιοι Ιταλοί ήταν οι πρώτοι που τόλμησαν να θέσουν σε ευρεία κυκλοφορία ηχεία με οβάλ καμπίνες, όταν όλοι οι υπόλοιποι βρισκόντουσαν ακόμα κολλημένοι στα παραλληλόγραμμα σχήματα.

Η νέα σειρά με την ονομασία Venere (η θέα Αφροδίτη στα ιταλικά) περιλαμβάνει έξι διαφορετικά μοντέλα ηχείων, τα οποία προορίζονται, τόσο για στέρεο χρήση όσο και για home cinema, καθώς υπάρχει το Venere Center και τα Venere Wall. Τα υπόλοιπα είναι δύο μεγάλα ηχεία δαπέδου, το (υπό δοκιμή) Venere 2.5 και 3.0, αλλά και μικρότερα ηχεία βάσης Venere 2.0 και 1.5. Προς το παρόν, στο εμπόριο διατίθενται το υπό δοκιμή Venere 2.5, και το μικρό βάσης Venere 1.5. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο παραγωγής.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Venere 2.5 είναι ένα μεγάλων διαστάσεων ηχείο δαπέδου σε φινίρισμα μαύρης λάκας, εξαιρετικής ποιότητας, με μια καμπίνα που σηκώνει αρκετή περιγραφή, ως προς τη φιλοσοφία κατασκευής, σχήματος, και σχεδίασης. Καταρχήν, δεν είναι ακριβώς «οβάλ», όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα η ιταλική εταιρεία στα ακριβά της μοντέλα, καθώς διασπά την καμπύλη της με λείες γωνίες, δημιουργώντας ένα οβάλ πολυεδρικό σύνολο! Το ηχείο είναι δυόμισι δρόμων τριών μεγαφώνων και χρησιμοποιεί την αρχή φόρτισης bass reflex για τα χαμηλά.

Τα μεγάφωνα είναι ένα γούφερ με διάμετρο 18εκ. και ένας κώνος από ένα υλικό που η S.F. ονομάζει (Curv), το οποίο είναι ένα «κράμα» ανθρακονημάτων, και ειδικά επεξεργασμένου «χαρτιού». Και τα δύο αυτά σε ένα μίγμα που περιέχει και κάποιες ίνες «γραφίτη». Το μιντ γούφερ έχει την ίδια διάμετρο με το γούφερ, και είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό. Το τουίτερ, με διάμετρο 2,9 εκ., είναι της γερμανικής DKM (Kurt/Muller) και διαθέτει θόλο από ένα άλλο υλικό που η S.F. ονομάζει (silk), το οποίο μοιάζει με τους «μεταξωτούς» θόλους που βλέπουμε και σε κάποια άλλα ηχεία, αλλά και αυτό είναι μια πιο περίπλοκη συνταγή μια ειδικής πλέξης με ίνες από κάποιο υλικό με εξαιρετικά μικρό ειδικό βάρος και συγκεκριμένη σκληρότητα. Η οπή εκτόνωσης χαμηλών είναι μια σχισμή που βρίσκεται μπροστά και στο κάτω μέρος του ηχείου.

Όλη η επιφάνειά της καλύπτεται από ειδικό σπογγώδες υλικό. Η βάση στήριξης είναι μεταλλική και ιδιαίτερα στιβαρή και διαθέτει τέσσερις κωνικές ακίδες πολύ καλής ποιότητας. Τα «πιατάκια» στα οποία πατάνε οι μεταλλικοί αυτοί κώνοι προσφέρονται στη συσκευασία.

Οι αρίστης ποιότητας μπόρνες διασύνδεσης (τέσσερις στον αριθμό), είναι κατασκευασμένες από ρόδιο. Σε γενικές γραμμές το ηχείο αυτό, είναι μια ακόμα κατασκευή που τιμά την προϊστορία της ιταλικής εταιρείας, προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, καθώς το επίπεδο κατασκευής του, η αισθητική του, αλλά και οι ηχητικές του επιδόσεις, (κάτι το οποίο διαπιστώσαμε) ξεπερνούν κατά πολύ την κατηγορία της τιμής του, η οποία αποτελεί πρόκληση. 

CANTARE...

Αυτό που γίνεται φανερό από τις πρώτες στιγμές των ακροάσεων είναι ότι το συγκεκριμένο ηχείο ανήκει στην κατηγορία αυτών που αν δεν στρώσουν τουλάχιστον για 40 ώρες, δεν πρέπει κάποιος να τα ακούσει, καθώς δεν μπορεί να διαμορφώσει την παραμικρή άποψη. Μετά από ένα πραγματικά καλό «στρώσιμο» βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που μας έχει κάνει ποτέ η εταιρεία, καθώς το Venere 2.5 είναι ένα Sonus Faber πραγματικά καινούργιο σε όλα!

Καταρχήν, τα πάντα πλέον λειτουργούν για να εξυπηρετούν μια και μόνον παράμετρο, η οποία ονομάζεται ΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. Μια πραγματική έκπληξη αυτό, καθώς τα ηχεία της S.F. είχαν πάντα τον δικό τους ξεχωριστό «χαρακτήρα», ο οποίος αντιπροσώπευε τη «φινέτσα» μιας ζεστής και ευχάριστης, (ρομαντικής, θα μπορούσα να πω) άποψης, η οποία σε συνδυασμό με την επέμβαση της ενεργού ρόλου της καμπίνας δημιουργούσε ένα σύνολο πραγματικά μοναδικό, αλλά και ιδιόρρυθμο.

Τα Sonus Faber ήταν πάντα ηχεία που έπαιζαν μουσική. Και το έκαναν με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν αποτελούσαν ηχεία αξιολόγησης άλλων συσκευών, γιατί απλά ήταν πολύ φιλικά, και φυσικά, ποτέ μα ποτέ, δε γινόντουσαν «ανελέητα». Αυτό το γεγονός σε θέμα οικιακής χρήσης ήταν πρακτικά ευλογία.

Από την άλλη υπήρχε ένα άλλο κοινό, (καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμητικά), το οποίο επιθυμούσε ήχο πιο «ουδέτερο», ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει και κάποιες «νόρμες» (θεωρητικά πάντα), δυνατοτήτων «υπερανάλυσης», ένα χαρακτηριστικό που τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί πολύ με τον όρο της νέας αντίληψης της έννοιας της «Υψηλής Πιστότητας» στα σύγχρονα ηχεία. Ε, λοιπόν, το Venere 2.5 είναι ακριβώς αυτό.

Είναι ένα Sonus Faber στη χαμηλή κατηγορία τιμής, το οποίο, χωρίς να απολέσει κανένα στοιχείο του ευγενικού και μουσικού του χαρακτήρα, διαθέτει στοιχεία κρυστάλλινης καθαρότητας, δυναμικά, που συναντάμε μόνον στα πολύ ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας, και μπάσα που πραγματικά καθηλώνουν. Για να είμαι πιο ακριβής, τα «άκρα» του είναι τα μεγαλύτερα του ατού, καθώς η έκταση η ανάλυση και ο έλεγχος χαμηλά είναι απλά υποδειγματικά, το δε νέο τουίτερ είναι εκπληκτικό, τόσο σε έκταση όσο και σε λεπτοφυή αποκρυπτογράφηση και τον πιο κρυμμένων λεπτομερειών.

Τίποτα δε μένει στη «σκιά», καθώς οι υψηλές συχνότητες κυριολεκτικά λάμπουν, ενώ ο όγκος που παρουσιάζεται στο σώμα των χάλκινων κρουστών αποτελεί μια εμπειρία που μπορούν να προσφέρουν μόνον ηχεία υπερδιπλάσιας τιμής, και αυτά όχι πάντα. Η μεσαία περιοχή είναι η κλασική «βελούδινης» υφής αντίληψη της S.F., διακριτική, χωρίς όμως ποτέ να υπολείπεται σε ανάλυση, με σωστές χροιές και φυσικότητα. Δεν υπήρξα ποτέ ένθερμος υποστηρικτής του ήχου της ιταλικής εταιρείας.

Και αυτό γιατί, τόσο τα είδη της μουσικής, αλλά και η όλη αντίληψή μου έγερναν προς ηχεία άλλων «σχολών». Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, ακόμα και για εμένα, το νέο Venere 2.5, με τη σωστή του αντίληψη τονικότητας και τη μεγάλη και σταθερή στερεοφωνική του εικόνα, αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο για την ιταλική εταιρεία, το οποίο με κάνει προς το παρόν να αναθεωρήσω και μάλιστα Κάθετα. Ένα πραγματικά ξεχωριστά ενδιαφέρον και αξιόλογο ηχείο, το οποίο παραπέμπει σε κατασκευές υπερδιπλάσιας κατηγορίας τιμής.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

ΕΙΔΟΣ: ΔΑΠΕΔΟΥ ΒΑSS REFLEX, 2,5 δρόμων

ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 1xΓούφερ 4 ιντσών με κώνο «Curv», 1xΜιντρέιντζ 4 ιντσών με κώνο «Curv», 1xΤουίτερ με θόλο ημισφαιρκό. 

ΑΠΟΛΑΒΗ ΙΣΧΥΟΣ: 40 - 250 W

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 40 Hz-25 kHz (±3 dB)

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΚΡΟΣ: 250Ηz, 2,5KHz

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: 6Ω

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 89 dB (2,83 V/1m)

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 110,7 x 340 x 43,7 cm 

ΒΑΡΟΣ: 19,45 κιλά  

 

ΥΠΕΡ

Άριστη αναπαραγωγή της περιοχής των χαμηλών. Μουσικό, διάφανο, με θαυμάσια αντίληψη της τονικότητας. Εξαιρετικό τουίτερ. 

ΚΑΤΑ                

Ελαφρά τονισμένο στην περιοχή των υψηλών.

 

ΣΧΟΛΙΟ: Μοναδική ιταλική αισθητική. Εξαιρετικό φινίρισμα και κατασκευή. Ιταλικός χαρακτήρας με εγγλέζικα στοιχεία ήχου. 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Sonus Hi Fi 

ΕΠΑΦΗ: 210.8660.057

ΤΙΜΗ: 2.500 ευρώ 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Definitive Technology BP7004 JBL Studio 580 »

HXEIA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...