fbpx
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 13:16

Monitor Audio SoundFrame 1 [review]

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΗΧΟ HI-FI ΑΛΛΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ «ΚΟΥΤΙΩΝ» ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΥΣΗ.


Αν μέχρι τώρα είχατε την εντύπωση ότι τα επίτοιχα ηχεία είναι λύσεις συμβιβασμού, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Το SF1, το μεγαλύτερο από τα μοντέλα της Monitor Audio που κρεμιούνται σε τοίχο, εξυπηρετεί όχι μόνο στις θέσεις των κυρίως ηχείων αλλά ακόμα και σε εκείνες του κεντρικού και των surround κρεμώντας το κάθετα ή οριζόντια. Το πιο εντυπωσιακό του χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να μεταμφιεστεί σε πίνακα ζωγραφικής! Κάθε SoundFrame έχει λιγότερο από 9 εκατοστά βάθους περιλαμβανομένης της κορνίζας η οποία είναι η υποδοχή για τη σίτα ή καλύτερα τον... καμβά που θέλουμε να βάλουμε επάνω στο ηχείο. Έτσι στην ουσία το οπτικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει από ένα κάδρο-πίνακα με λίγο μεγαλύτερο βάθος από το συνηθισμένο.

Για τον ίδιο λόγο (βάθος) οι μπόρνες βρίσκονται στο εμπρός μέρος με το καλώδιο να περνάει μέσα από τρύπα και να καταλήγει σε αυτές. Πίσω από τον καμβά υπάρχει ένα τρίδρομο ηχείο που με κάθε... επισημότητα είναι ένα καθαρόαιμο Monitor Audio, με στοιχεία που δεν διαφέρουν από τα κλασικά ηχεία της εταιρίας. Έτσι βρίσκουμε το γνωστό «χρυσό» tweeter C-Cam πλαισιωμένο από το midrange σε ομοκεντρική διάταξη.

Το module αυτό ονομάζεται IDC, έχει θόλο αντί για κώνο στο midrange, για να έρχεται όσο το δυνατό πιο μπροστά ενισχύοντας τη διασπορά, το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που συμβαίνει στα κλασικά ομοκεντρικά με το tweeter «χωμένο» βαθιά στο κέντρο του κώνου. Στο woofer γίνεται χρήση κεραμικής επίστρωσης αλουμινίου-μαγνησίου (C-Cam κι εδώ) με επιπλέον χαρακτηριστικό την ακαμψία του κώνου που προκύπτει από τις ακτινωτές ενισχύσεις της τεχνολογίας RSTΙΙ. Μια ακόμα πολύ εξυπηρετική δυνατότητα είναι η ρύθμιση των πρίμων κατά ±3dB, αφού εδώ δεν μπορούμε να παίξουμε με την απόσταση από τον τοίχο προκειμένου να πετύχουμε το ιδανικό.

Καλή σκέψη, όμως θα θέλαμε να μπορούμε και να ρυθμίσουμε τη γωνία του tweeter, προνόμιο που έχουν in-wall της σειράς SoundFrame. Ακούγοντάς το αναγνωρίσαμε αμέσως τον audiophile ήχο της Monitor Audio με τις χαρακτηριστικές αέρινες και διάφανες υψηλές που ακολουθούνται από το ιδιαίτερα πετυχημένο δέσιμο με το υπόλοιπο φάσμα.

Αν κλείναμε τα μάτια θα νομίζαμε ότι παίζει ηχείο βασης όπως το Bronze 2 αν και θα θέλαμε λίγο περισσότερη ατάκα στο χαμηλό, ωστόσο περνάει το Hi-Fi τεστ με επιτυχία. Το προσόν τη διάπλασης μιας τεράστιας ηχητικής σκηνής δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Έπρεπε να πάμε πάρα πολύ κοντά στα δυο ηχεία για να δημιουργηθεί ακουστική τρύπα ανάμεσά τους ή να τα απομακρύνουμε μεταξύ τους αρκετά μέτρα για να αισθανθούμε κενά, απίθανο να συμβούν και τα δυο για τη χρήση που προορίζονται.

Το πλεονέκτημα αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο γιατί αν το καλοσκεφτούμε, θα μπορέσει να μειώσει τις ακουστικές τρύπες μεταξύ των ηχείων ενός πολυκάναλου set-up, ενώ είναι άκρως ενδεδειγμένη λύση για επαγγελματικούς εσωτερικούς χώρους όπου ακόμη και ένα μόνο του θα μπορέσει να καλύψει αρκετό πλάτος ακρόασης. Αν λοιπόν η αντίσταση από το έταιρον ήμισυ για ηχεία στο σαλόνι είναι ακόμα ισχυρή, δεν έχετε παρα να του δείξετε τα SoundFrame και να λύσετε το ζήτημα δια παντός, καλύπτοντας το χώρο με πίνακες που παίζουν μουσική.


Σχόλιο:
Τα ηχεία όπως διαπιστώνεται μπορούν να είναι και πίνακες ζωγραφικής χωρίς να θυσιάζουν την ηχητική ποιότητα. Εάν είστε οπαδός του καλού ήχου τότε βρήκατε ποιο ηχείο θα κρεμάσετε στον τοίχο.
Tip: Μπορείτε να παραγγείλετε τα SoundFrame μέσα από πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων και με εικόνα της επιλογής σας, με μια μικρή επιβάρυνση.
Tip 2: Αν θέλετε μπορείτε να αποκαλύψετε το ρόλο του ηχείου-πίνακα, τοποθετώντας στη σίτα το σήμα της Monitor Audio που θα βρείτε στη συσκευασία.

Υπέρ
Ήχος όπως στα hi-fi ηχεία της MA
Μεγάλο εύρος ηχητικής σκηνής
Ρύθμιση treble
Δυνατότητες customization

Κατά
Δεν έχει ρυθμιζόμενη γωνία για το tweeter
Χαμηλή ευαισθησία


MONITOR AUDIO SF1
EIΔΟΣ: Ηχείο τοίχου κλειστής καμπίνας
ΔΡΟΜΟΙ/ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 3ων δρόμων 1x165χλστ. woofer C-CAM με RSTII, 1x106χλστ. ομοκεντρικό midrange με 1x25,4 χλστ. με tweeter C-CAM
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ/ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: 86dB/8Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 55Hz-35KHz
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ (RMS): 100W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 389x539x87,5 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 7,44 κιλά

AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AV ART
ΕΠΑΦΗ: 211.0174.708
ΤΙΜΗ: €599/τεμάχιο

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Reference 3A Dulcet Be Monitor Paradigm Prestige 15B Review »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...