Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 11:57

Quad 9AS

ΔΥΟ ΗΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΥΝ HIGH-RESOLUTION ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟΥΣ Ή ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΗΧΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ HOME STUDIO ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΣ. 

 

Όταν ένας κατασκευαστής του βεληνεκούς της Quad παρουσιάζει ενεργά ηχεία τα οποία προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για όσους απολαμβάνουν τη μουσική τους μέσω ψηφιακών αρχείων, δεν μπορεί παρά να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τα Quad 9AS είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή desktop υλοποίηση που έχουμε δει (και ακούσει) εδώ και αρκετό καιρό.

Βέβαια, το desktop ακούγεται μάλλον σαν υπερβολή, καθώς το ιδιαίτερα μεγάλο τους μέγεθος, αλλά και κάποιοι περιορισμοί στην τοποθέτησή τους επιβάλλουν μέγεθος γραφείου το οποίο περνάει κατά πολύ τον μέσο όρο που οι περισσότεροι θεωρούν συνηθισμένο. Η αποστολή τους όμως είναι και η υποστήριξη ενός home studio, αφού έχουν χαρακτήρα mini monitor.

Η ποιότητα κατασκευής τους βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα που περιμένει κανείς βλέποντας το logo της Quad στη συσκευασία, με το μαύρο glossy φινίρισμα και τη στιβαρή κατασκευή να τους δίνει μοναδική αίσθηση πολυτέλειας.

Το μεγάλο βάρος των ηχείων δικαιολογείται τόσο από την ποιοτική κατασκευή όσο και από το γεγονός ότι το κάθε ηχείο ενσωματώνει το δικό του ζεύγος ενισχυτών, ένα για κάθε μεγάφωνο. Ναι, και τα δύο ηχεία μπαίνουν στην πρίζα, μόνο που το ένα περιλαμβάνει τη μονάδα προενίσχυσης και τις εισόδους. Μια άκρως ποιοτική προσέγγιση. Κάθε ηχείο έχει μεταλλική βάση, η οποία, εκτός από το να τα στηρίζει καλά, παίζει και το ρόλο της ψύκτρας στο στάδιο εξόδου του ενισχυτή. 

Η σχεδίασή των 9AS είναι δύο δρόμων τύπου ακουστικής ανάκλασης. Για τις υψηλές έχουν ένα τουίτερ με θόλο από πλεγμένο kevlar (0,75’’) και για τα μεσοχαμηλά ένα μιντγούφερ επίσης με πλεγμένο κώνο από kevlar διαμέτρου 4 ιντσών. Το κροσόβερ κόβει στα 2,5ΚΗz.

Για την ανάκλαση των χαμηλών υπάρχουν δύο οπές bass reflex στην πίσω πλευρά των ηχείων, τα οποία μπορούν να κατέβουν μέχρι τα 65Hz (ή στα 47Ηz@-6dB). Tο μπάσο μπορεί να αυξηθεί αν πλησιάσουμε τα ηχεία σε τοίχο ή σε γωνίες, γι’ αυτόν το λόγο οι οπές ανάκλασης βρίσκονται στο πίσω μέρος.

Τα 9ΑS διαθέτουν ένα εξαιρετικό επίπεδο διασυνδεσιμότητας, με ιδιαίτερη έμφαση φυσικά στις ψηφιακές εισόδους. Στο δεξί ηχείο υπάρχει ομοαξονική S/PDIF και οπτική Toslink είσοδος, καθώς επίσης θύρα USB, η οποία μπορεί να τα μετατρέψει σε εξωτερική κάρτα ήχου ή σε USB DAC (δέχεται 192/24!). Για την ψηφιοαναλογική μετατροπή χρησιμοποιείται το ποιοτικό τσιπ CS4398 της Crystal, το οποίο έχουμε δει ακόμη και σε high end υλοποιήσεις.

Το DAC αυτό υποστηρίζει αρχεία έως και 24 bit/192kHz - χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τη συλλογή σας από αρχεία FLAC ή άλλα high-resolution. Τις διαθέσιμες συνδέσεις συμπληρώνουν μια είσοδος γραμμής αλλά και ένα μίνι τζακ για τη σύνδεση κινητών ή mp3 player. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια επιμελημένη σχεδίαση από μια εταιρεία που ξέρει τι θέλει ο καταναλωτής. Στη συσκευασία των ηχείων θα βρείτε και ένα –υπερβολικά- απλό τηλεχειριστήριο, ενώ μπορείτε να τα χειριστείτε και μέσω των πλήκτρων αφής που υπάρχουν στην πρόσοψη του δεξιού ηχείου. 

 

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ 

Η σύνδεση των ηχείων είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, αλλά υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί, κυρίως λόγω του χαρακτήρα τους. Και εξηγούμαστε: το καλώδιο που συνδέει το master και το slave ηχείο έχει μήκος 1,2 μέτρα, οπότε αυτή είναι η απόσταση την οποία προτείνει η Quad, ενώ συνιστά να αφήσετε και έναν αέρα τουλάχιστον 30 εκατοστών από τον πίσω τοίχο.

Έπειτα από αρκετές δοκιμές διαπιστώσαμε ότι τα Quad απαιτούν να έχετε λίγο μεγαλύτερη απόσταση από αυτόν για να δώσουν στερεοφωνική εικόνα, νούμερο όχι παράλογο για desktop ηχείο, που στην ουσία είναι near field. Για το τελικό ραφινάρισμα του ήχου θα πρέπει τέλος να πειραματιστείτε με τον διακόπτη BassEQ, ο οποίος διαθέτει 3 επιλογές (flat, boost, shelf), δηλαδή ανάλογα με την τοποθέτησή τους.

Τέλος, η σύνδεση με το PC μέσω της θύρας USB είναι αρκετά απλή, μιας και τα Windows 7 αναγνωρίζουν και εγκαθιστούν άμεσα τον οδηγό της Quad USB 2.0. Εμείς τα ακούσαμε τόσο με foobar2000 όσο και με J River. 

Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια έχουμε δοκιμάσει αρκετές desktop προτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από παραδοσιακά και μεγάλα ονόματα στον ήχο. Τα Quad 9AS, όμως, μας έκαναν να ξεχάσουμε αμέσως τις προηγούμενες ακροάσεις μας με τον πραγματικά «μεγάλο» τους ήχο.

Η περιγραφή τους από την Quad ως «Studio Monitors» μόνον τυχαία δεν είναι, καθώς η φυσική και, ίσως για κάποιους, flat απόδοση θυμίζει αρκετά ηχεία επαγγελματικών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Διαθέτουν αρκετά ελεγχόμενα χαμηλά, κάτι που θα φανεί σε υλικό με πλούσια μπάσα. Βέβαια, αν θέλετε πολύ χαμηλά, το σύστημα προσφέρει έξοδο sub-out για τη σύνδεση εξωτερικού ενεργού υπογούφερ. Έγχορδα και φωνητικά έχουν την τιμητική τους και αποδίδονται αέρινα.

Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και απαιτητικές συμφωνικές ηχογραφήσεις, οι οποίες συνήθως εκθέτουν τις αδυναμίες μέτριων υλοποιήσεων, κυριολεκτικά έλαμψαν στα Quad, προσφέροντας τρισδιάστατο και δυναμικό ήχο. Η κλασική μουσική, φυσικά, δεν είναι το μοναδικό ρεπερτόριο των 9AS, καθώς δοκιμάσαμε και άλλες ηχογραφήσεις, όπως τη 30th Anniversary edition του Dark Side of the Moon των Pink Floyd, και τα Quad κατάφεραν να αποδώσουν με επιτυχία ακόμη και τις πιο αχνές λεπτομέρειες στις υψηλές συχνότητες με μοναδική διαύγεια και εστίαση.

Τα φωνητικά, δε, ήταν πάντα προκλητικά και ρεαλιστικά και καθόλου νευρικά και διαπεραστικά, όπως αποδίδονται από τα περισσότερα χαμηλής ποιότητας συστήματα. Τα Quad 9AS είναι μια εξαιρετική desktop πρόταση. Η δυνατότητά τους να αποδίδουν εξαιρετικά κάτω από όλες τις συνθήκες τα καθιστά την ιδανική επιλογή για τους πουρίστες που αναζητούν το ρεαλιστικό ήχο ενός studio monitor.

Ναι, είναι αλήθεια ότι θυσιάζουν λίγη από την απόλαυση των χαμηλών συχνοτήτων, αλλά από την άλλη προσφέρουν μια συμπαγή ηχητική εικόνα, και έναν all around χαρακτήρα, που λίγα ηχεία αυτής της κατηγορίας μπορούν ακόμη και να ονειρευτούν. 

 

ΥΠΕΡ

- Φανταστική ποιότητα κατασκευής

- Άριστη συνδεσιμότητα 

- Κορυφαία απόδοση 

 

ΚΑΤΑ

- Για περισσότερο μπάσο sub-out

- Απαιτούν σωστή τοποθέτηση 

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ένα ζευγάρι ηχεία με ενσωματωμένο ενισχυτή και USB DAC τα οποία μπορούν να «χτίσουν» ένα υψηλού επιπέδου home studio ή απλά να αναλάβουν τον ήχο του PC σας με εξαιρετικά ηχητικά αποτελέσματα.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Τύπος: Ενεργά ηχεία δύο δρόμων με διπλό bass reflex

Μονάδες: Μιντγούφερ 4΄΄, Τουίτερ 0,75΄΄ 

Απόκριση συχνότητας: 65Hz-23kHz

Συχνότητα αποκοπής: 2,5kHz

Ισχύς: 2x100W

Μέγιστη στάθμη: 110dB

EIΣΟΔΟΙ: 1xΟμοαξονική, 1xΟπτική, 1xUSB, 1xΓραμμής RCA in, 1xMίνι τζακ (aux), 1xSub-out Ζεύγος RCA, 1xΤrigger για το έλεγχο μεταξύ τους 

Διαστάσεις: 327x152x215 χλστ.

Βάρος: 9,4 κιλά

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Aurion Image and Sound 

ΕΠΑΦΗ: 210.8088.902

ΤΙΜΗ: 990 € 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Jabra Solemate Monitor Audio AirStream WS100 »

HXEIA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...