Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 22:08

Monitor Audio Gold GX100

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ. Η MONITOR AUDIO ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ. 

 

Δε σας κρύβω ότι ένα από τα πρώτα μου καλά ηχεία ήταν της Monitor Audio, πολλά χρόνια πριν εξελιχθεί και γίνει η σύγχρονη και μοντέρνα εταιρεία που γνωρίζουμε σήμερα. Μάλιστα, αυτό παίζει ακόμη στο χώρο ακρόασής μου. Οι χρυσοί θόλοι των τουίτερ και οι χρυσοί κώνοι των γούφερ των μεγαφώνων της Monitor Audio, από τις Gold σειρές, πάντα με συνάρπαζαν, αφού έχουν και τεχνολογία και ήχο. Η καινοτομία, λοιπόν, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της εγγλέζικης εταιρείας κατασκευής ηχείων, που τα τελευταία χρόνια διαγράφει λαμπρή πορεία. Ρίξτε μια ματιά στα νεότερα ηχεία της και θα καταλάβετε αυτό που εννοώ. 

Η εταιρεία έχει ξεφύγει από τον ανταγωνισμό, τα προϊόντα της έχουν υψηλή κατασκευαστική αξία, σε σημείο που να μοιάζουν με ηχητικά... κοσμήματα. Οι βίδες, το φινίρισμα, οι ακροδέκτες, η οπή των χαμηλών, ακόμα και η συσκευασία είναι από άλλον πλανήτη. Η γραμμή αυτή υπάρχει τόσο στα οικονομικά όσο και στα πολύ ακριβά μοντέλα της. Μία από τις πιο «καυτές» σειρές της Monitor Audio αυτήν την εποχή είναι η Gold GX, που σχηματίζεται από αρκετά μοντέλα βάσης και δαπέδου και αποτελεί μια προσιτή πρόταση, εμπνευσμένη από την πανάκριβη σειρά Platinum. Η σειρά Gold GX δεν είναι καινούργια για τις σελίδες του ΗΧΟΥ, έχουμε ήδη δοκιμάσει το δαπέδου GX200, ενώ εδώ πρόκειται να εξετάσουμε το κορυφαίο μικρό της σειράς, το GX100, που είχαμε βάλει στο μάτι από καιρό. 

Το μόνο που μας προβλημάτισε ήταν το φινίρισμα - η Monitor Audio το διαθέτει σε έξι όψεις πραγματικού ξύλου, και άντε να διαλέξεις... Από λευκό (είναι πανέμορφο) μέχρι Rubinga (τριανταφυλλιά από την Αφρική) και σκούρα καρυδιά. Τελικά μας «έπεσε» η όψη Rubinga, ένα πολύ σκληρό ξύλο, που χρησιμοποιείται σε κιθάρες αλλά και σε λαβές πιστολιών. Η καμπίνα του ηχείου είναι από χονδρό (20 χλστ.) ΜDF, έχει πολλά δεσίματα και ενισχύσεις στο εσωτερικό, ενώ η μορφή της συγκλίνει προς τα πίσω, ώστε να υπάρχει σχετική μείωση της εμφάνισης των στάσιμων κυμάτων. Το ύψος του GX100 είναι 36,2 εκ. και το βάθος 30,3 εκ., ένα αρκετά χορταστικό ηχείο όσον αφορά το μέγεθός του, που σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητο σε όποια βάση κι αν βρεθεί. 

Το μαγικό εδώ είναι ο τρόπος που «κολλάει» το μεταλλικό κάλυμμα στην πρόσοψη του ηχείου. Πίσω από το ξύλο υπάρχουν κρυμμένοι μαγνήτες, που συγκρατούν το διάτρητο κάλυμμα δυνατά εμπρός από το ηχείο, ενώ, όταν δε χρησιμοποιείται τόσο, το GX100 έχει μια απίστευτη clean cut εμφάνιση. Πίσω από το κάλυμμα υπάρχουν δύο μεγάφωνα, ένα τουίτερ ταινίας τύπου C-CAM (κεραμικό με κράματα αλουμινίου-μαγνησίου), που φθάνει σε απόκριση τα 60kHz και ένα γούφερ με κεραμικό κώνο 6,5 ιντσών, που έχει επίστρωση από αλουμίνιο μαγνησίου για αυξημένη ακαμψία και χαμηλές παραμορφώσεις. Στο τελευταίο βοηθούν και οι ακτινωτές ραβδώσεις που έχει ο κώνος. Η ταινία του τουίτερ, που λειτουργεί ως πηνίο φωνής και ως μέσο ακτινοβολίας του ήχου, είναι εξαιρετικά ελαφριά και κατασκευάζεται από ένα υπερ-λεπτό κράμα C-CAM, ώστε να κινείται ακαριαία μέσα στο δυνατό μαγνητικό πεδίο που υπάρχει εκεί. 

Τα μεγάφωνα είναι καλά τοποθετημένα στη θέση τους με δαχτυλίδια νικελίου που «καλύπτουν» τις βίδες. Το σημείο διαχωρισμού (κρος) των μεγαφώνων είναι τα 2,7kHz. Στο πίσω μέρος υπάρχει η οπή ανάκλασης μπάσων που η Monitor Audio ονομάζει «HiVe ΙΙ», λόγω της υψηλής ταχύτητας εξόδου του ήχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έλεγχο στα μεταβατικά και πιο σφιχτό μπάσο. Πιο χαμηλά από την οπή είναι τοποθετημένα δύο ζευγάρια ποιοτικών ακροδεκτών για δικαλωδίωση, που μπορούν να δεχθούν γυμνό καλώδιο αλλά και μπανάνες. Οι βραχυκυκλωτήρες των ακροδεκτών είναι από το ίδιο καλώδιο (Pureflow Silver) που «κυκλοφορεί» και εσωτερικά στο ηχείο. 

 

ΥΠΕΡ-ΒΑΣΙΚΟ 

Τα ηχεία έφθασαν στο στούντιο του περιοδικού αφού είχαν «βάλει» αρκετές ώρες λειτουργίας. Ήταν δηλαδή έτοιμα προς ακρόαση. Θα πρέπει να πούμε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούν τα μεγάφωνα του ηχείου απαιτούν αρκετές ώρες «εργασίας» για να αποδώσουν τα μέγιστα. Τοποθετήσαμε το GX100 στις βάσεις του περιοδικού, εκεί από όπου έχουν περάσει πλήθος ηχείων βάσης, και τα οδηγήσαμε με τους ολοκληρωμένους ενισχυτές Pioneer A-50 και Luxman M-200. Είχαμε δηλαδή όλα τα εργαλεία για να αποκωδικοποιήσουμε το DNA των GX100. Πρόκειται για ένα εύκολο στην οδήγηση ζευγάρι ηχείων, που δεν έχει ιδιαιτερότητες ή κουσούρια. Είναι σχεδιασμένο να προσφέρει μια απολαυστική ακρόαση για όσους έχουν τη δυνατότητα να την εκτιμήσουν. Τα καλώδια ηχείων τοποθετήθηκαν με τις μπανάνες τους στους ακροδέκτες, και όλα ήταν έτοιμα. 

Ξεκινήσαμε με κλασική μουσική - πάντα η υπερ-ανάλυση που προσφέρουν τα ηχεία της Monitor Audio μας οδηγεί σε τέτοιου είδους μουσικές. Η ανάλυση, δηλαδή το πλήθος των λεπτομερειών, δεν απουσιάζει από εδώ - το αντίθετο, είναι τόσο πλούσιες και περιγραφικές, που πιστεύεις ότι έχουν σχεδιαστεί για σοβαρές ακροάσεις. Όμως η μουσική είναι διασκέδαση και θα πρέπει να το βγάζουν αυτό. Τα ηχεία έχουν άφθονη διάθεση για fun, γεγονός που βοηθούν το πετυχημένο ταίριασμα του γούφερ με το τουίτερ αλλά και η έκταση του χαμηλού.

Τι κι αν πρόκειται για μοντέλο βάσης; Ναι, το μπάσο του ηχείου ακούγεται περισσότερο (και πιο βαθύ) απ’ ό,τι δείχνει το μέγεθός του, ενώ τα μεταβατικά και οι στιγμιαίες απαιτήσεις της μουσικής ακολουθούνται υποδειγματικά. Ακούγεται ανοιχτό, με περίσσιο αέρα ανάμεσα στα μουσικά στοιχεία και τόσο ζεστό, όσο χρειάζεται για να μην αγγίξει τη γερμανική ή τη βορειοαμερικανική σχολή. Για να το απολαύσουμε καλά, θα πρέπει να σταθούμε στο λεγόμενο «sweet spot». Εκεί θα λάβουμε την ποθητή στερεοφωνική εικόνα με βάθος και τοποθέτηση οργάνων και μουσικών.

Ευχαριστούν και δεν κουράζουν, σε «κλειδώνουν» στο ηχητικό τους πεδίο σε σημείο που να αναζητάς χρόνο για να ακούσεις και να χαλαρώσεις περισσότερο με τη μουσική. Ένα από τα καλύτερα ηχεία βάσης της εποχής μας. 

 

ΥΠΕΡ 

- Κορυφαία εμφάνιση 

- Προσεκτική κατασκευή 

- Μεγάλος ήχος 

 

ΚΑΤΑ 

- Υπάρχουν και τα επιδαπέδια μοντέλα 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Μια μοναδική ηχητική (και οπτική) νοστιμιά για όσους ψάχνουν για ένα αποτελεσματικό ηχείο, προκειμένου να σχηματίσουν ένα στερεοφωνικό σύστημα επιπέδου. Εξαιρετικά πρίμα, μεγάλη στερεοφωνική εικόνα και ευκολία στην οδήγηση. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΕΙΔΟΣ: Ηχείο βάσης, 2 δρόμων, 2 μεγαφώνων 

ΜΕΓΑΦΩΝΑ: Τουίτερ ταινίας, γούφερ 6,5 ιντσών 

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΡΟΣ: 2,7kΗz 

EMΠΕΔΗΣΗ: 8Ω 

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 88dB 

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 42Hz-60kHz 

AΠΟΛΑΒΗ ΙΣΧΥΟΣ: 120W 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 362x210x303 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 9,9 κιλά 

 

AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΑV Art 

ΕΠΑΦΗ: 211.0174.708

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Sonus Faber Toy »

HXEIA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...