fbpx
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 15:12

Sony KD-55XF9005 Review

Ισχυρή και έξυπνη


Αφιερωμένη στο HDR και στον χρωματικό του χώρο. Η νέα τηλεόραση της Sony είναι αισθητά βελτιωμένη από την προηγούμενη.

Τα νέο αυτό μοντέλο από τη Sony ήρθε να αντικαταστήσει το προηγούμενο XE9005. Το νέο ονομάζεται XF9005 και έχει νέα βάση που παρέχει ασφαλή στήριξη, αλλά και ομορφιά στο σύνολο. Τα καλώδια της κεραίας, των HDMI και των άλλων συνδέσεων μπορούν πια να τοποθετηθούν και να κρυφτούν σε μια ειδική αυλάκωση που φέρουν τα πόδια της βάσης στο πίσω μέρος τους.

Το νέο αυτό μοντέλο φέρει τον επεξεργαστή εικόνας 4Κ HDR X1 Extreme της Sony, που είναι αισθητά αναβαθμισμένος σε σχέση με τον προηγούμενο. Στην ουσία ο επεξεργαστής αυτός βασίζεται σε τσιπάκι της MediaTek που τρέχει κώδικα Sony.

H ΧF9005 προσφέρει διπλούς δέκτες DVB-S/S2 (δορυφορικούς), διπλούς DVB-T/T2 (ψηφιακούς), έναν καλωδιακό (DVB-C) και έναν αναλογικό, υποστηρίζονται επίσης λήψεις Ultra HD (μέσω δορυφόρου). Για κρυπτογραφημένα προγράμματα, υπάρχει η υποχρεωτική υποδοχή CI+, στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτα CI+. Χάρη στον διπλό ψηφιακό δέκτη και στις θύρες USB, είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας τηλεοπτικής εγγραφής σε σκληρό δίσκο ενώ παρακολουθούμε άλλη. Αν και υπάρχει time shift, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο στη χρήση.

Η τηλεόραση κυκλοφορεί σε 49, 55, 65 και 75 ίντσες, με τιμές από 1.450 ευρώ (49 ιντσών) έως 4.200 ευρώ (75 ιντσών), εδώ δοκιμάζουμε την 55 ιντσών που κοστίζει 1.650 ευρώ. Στο πίσω μέρος υπάρχουν συνολικά τρεις θύρες USB (USB 3.0 και USB 2.0), που παίζουν φωτογραφίες, μουσική ή βίντεο, πραγματοποιούν εγγραφές ή χρησιμοποιούνται ως επέκταση της μνήμης της τηλεόρασης π.χ. για εφαρμογές παιχνιδιών. Για τις συνδέσεις μας έχουμε τέσσερις εισόδους HDMI, όλες κατάλληλες για περιεχόμενο Ultra HD.

Οι είσοδοι HDMI 2 και HDMI 3, υποστηρίζουν βίντεο Ultra HD στα 60 καρέ με HDR, παρέχουν δηλαδή μεγαλύτερη χρωματική γκάμα. Επιπλέον η HDMI 3 παρέχει και ARC, το κανάλι επιστροφής ήχου.

H υποδοχή ακουστικών μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να γίνει και αναλογική έξοδος ήχου, αν θέλουμε για παράδειγμα να οδηγήσουμε τον ήχο την τηλεόρασης σε ένα στερεοφωνικό σύστημα hi-fi ή (γιατί όχι) σ’ ένα υπογούφερ.

Η έξυπνη πλατφόρμα της τηλεόρασης βασίζεται σε Android TV, μάλιστα εάν έχουμε λογαριασμό στη Google μπορούν να σετάρουμε την τηλεόραση άμεσα ώστε αυτή να γνωρίζει τους κωδικούς μας για υπηρεσίες όπως Netflix, ΥοuTube κ.λ.π., παρέχοντας πρόσβαση στο Play Store για το κατέβασμα εφαρμογών. Πάλι, εάν δεν θέλετε να συνδέσετε την τηλεόραση με έναν λογαριασμό Google, η Sony παρέχει και την δικιά της πλατφόρμα με χρήσιμες εφαρμογές.

Το θέμα είναι ότι σύντομα θα υπάρχει η νέα έκδοση Android TV στην αγορά, η Oreo, κάτι που ελπίζουμε να «στείλει» η Sony ως αναβάθμιση στους ιδιοκτήτες της XF9005.


EΞΥΠΝΟ ΠΑΚΕΤΟ
Η κατασκευή της τηλεόρασης είναι εξαιρετικά λεπτή, παρ’ όλο που η οθόνη της χρησιμοποιεί direct οπίσθιο φωτισμό, με αλουμινένιο πλαίσιο. Ο άμεσος οπίσθιος φωτισμός ελέγχει πιο αποτελεσματικά το «γράψιμο» της εικόνας στην οθόνη, ώστε οι φωτεινές περιοχές της εικόνας να έχουν ισχυρό φως, ενώ οι σκοτεινές πιο βαθύ επίπεδο μαύρου. Η τηλεόραση πραγματοποιεί ψηφιακή ανάλυση του περιεχομένου της εικόνας, έτσι ώστε η φωτεινότητα και τα σκοτεινά να αποδίδονται κατάλληλα για κάθε σκηνή. Στην πράξη, η τηλεόραση παρουσίασε εικόνες υψηλού κοντράστ με μόνο ελαφρό hallo (φωτεινές ζώνες γύρω από φωτεινά αντικείμενα σε μαύρο φόντο ή φωτοστέφανα).

Πρώτη παρουσίαση CES2018 Iανουάριος 2018

Ο επεξεργαστής εικόνας και το Triluminos πάνελ, που είναι 10bit με πολύ μεγάλο χρωματικό εύρος ώστε το HDR να είναι υψηλού επιπέδου, λειτουργούν αποτελεσματικά. Ξεκινήσαμε τις δοκιμές επιλέγοντας mode εικόνας Standard, αυτό που εμφανίστηκε στην οθόνη ήταν ευκρινές και ευχάριστο, «γράφοντας» και «προσαρμόζοντας» με επιδέξιο τρόπο τα χρώματα. Πράγματι τα χρώματα παρουσιάζονται φωτεινά και ειδικά τα κόκκινα αρκετά βαθιά.

Αν μάλιστα επιλέξουμε θερμοκρασία χρώματος Warm, όλα γίνονται πιο φυσικά και κινηματογραφικά, εδώ μάλιστα εφαρμόζεται μια ειδικά τεχνολογία διόρθωσης της θερμοκρασίας. Ρυθμίζοντας περισσότερο την τηλεόραση, θα μπορέσετε να περιορίζεται τα γνωστά «αιχμηρά» περιγράμματα, ώστε όλα να παρουσιάζονται καλύτερα. Για συνθήκες home cinema υπάρχει η επιλογή Cinema Pro που παρουσιάζει πολύ πιστά, όπως πρέπει, τα χρώματα των ταινιών.

Για να λάβετε την καλύτερη εικόνα θα πρέπει να τοποθετηθείτε ακριβώς μπροστά από την οθόνη. Την γρήγορη κίνηση των αντικειμένων η τηλεόραση την αντιμετωπίζει πολύ καλά, κάτι που οφείλεται στο επεξεργαστή της. Η «διόρθωση» της κίνησης ονομάζεται X-Motion Clarity, που στην ουσία είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του γνωστού μας Motionflow με ένθεση μαύρων εικόνων. Κάνει πολύ καλή δουλειά, ειδικά στα 24p που επιλέγουν όσοι… βλέπουν κινηματογραφικά.

Εξετάζοντας την τηλεόραση με HDR υλικό, η ΧF9005 υποστηρίζει HDR10 και HLG (Hybrid Log Gamma), παρατηρήσαμε ότι παρέχει την υψηλή της αντίθεση ακολουθώντας την δυναμική της εικόνας. Δηλαδή, επωφελείται από την αποτελεσματική τεχνολογία του οπίσθιου φωτισμού της οθόνης που την «ελέγχει» ένας εξελιγμένος αλγόριθμος. Μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα πάνω από 1.060 nits στη θέση Cinema Pro HDR. Πραγματικά με ταινίες UHD Blu-ray είδαμε όμορφες εικόνες με λεπτομέρειες με όσο πρέπει φωτεινότητα και μαύρα. Ακόμη και με σήματα SDR, η HDR γεύση ήταν εξαιρετική.

Η τηλεόραση υποστηρίζει, ακόμη, και τον χρωματικό χώρο DCI-P3, ο οποίος ενεργοποιείται αυτόματα όταν το σήμα μας είναι τέτοιο, όπως στις δορυφορικές εκπομπές. Ηχητικά η XF9005 έχει σχετικά καλό ήχο για καθημερινή χρήση. Τα ηχεία είναι κλειστά, πυροβολούν προς τα κάτω, ενώ στο τροφοδοτικό υπάρχουν ποιοτικοί πυκνωτές για «μακροζωία». Συνολικά έχουμε μια τηλεόραση σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο ειδικά στο τμήμα του HDR, που λειτουργεί εξαιρετικά.


ΤΙP01: Με το πλήκτρο Action Menu του τηλεχειριστηρίου «ανοίγουν» άμεσα οι ρυθμίσεις της τηλεόρασης.


TIP02: Όπως όλες οι Android TV, έχει και αυτή ChromeCast για streaming περιεχομένου από το κινητό μας.


TIP03: Το τηλεχειριστήριο έχει μικρόφωνο για φωνητικές εντολές… Ok Google.

TΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 55 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, Direct LED LCD
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Android TV
ΔΕΚΤEΣ: 1xΑναλογικός, 2xDVB-T/T2, 1xDVB-C, 2xDVB-S/S2, PVR Ready και Time Shift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (2xUHD/60Hz, 1xARC), 3xUSB (η μια USB 3.0), 1xMini jack ακουστικών, 1xEthernet, 1xCI+, 3xRF (RF, 2xSat), 1xΜini jack ΑV, 1xΟπτική έξοδος ήχου.
ΗΧΟΣ: 2x10W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1228x771x268 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 19,1 κιλά (με βάση)

Αντιπρόσωπος: Sony
211 1988791
Tιμή: € 1.199

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « LG OLED65E8P Review BEST OF 2018 TELEVISIONS »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...