fbpx
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 15:22

Samsung QE65Q7F: QLED TV [Review]

H περσινή SUHD σειρά τηλεοράσεων της Samsung με τεχνολογία Quantum Dot, δίνει φέτος την σκυτάλη στην σειρά QLED με τεχνολογία metal Quantum Dot, η οποία «ανεβάζει» το φως και το χρώμα σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.


Και όμως, μία «απλή» μεταλλική επίστρωση των νάνο-σωματιδίων Quantum Dot είναι αρκετή για να κάνει την διαφορά. Μία διαφορά που αφορά στο 50% περισσότερο φως, στον 100% χρωματικό όγκο, την ευρύτερη γωνία θέασης, το μικρότερο halo effect και το ανύπαρκτο clipping. Η τεχνολογία Quantum Dot δείχνει να ωριμάζει σαν το καλό κρασί χρόνο με το χρόνο. Εκείνοι που πιστεύουν ότι στην επόμενη πενταετία θα αποτελέσει την καθολική λύση για άπλετο φως και ακριβές χρώμα στις τηλεοράσεις, μάλλον έχουν βάσιμες «υποψίες».


Μπορεί οι LED LCD τηλεοράσεις ως ετερόφωτα μέσα να έχουν τις αδυναμίες τους, όμως η τεχνολογία Quantum Dot τις κάνει ανταγωνιστικές όσο ποτέ, ενώ τους προσδίδει κάποια ασυναγώνιστα χαρακτηριστικά.
Να θυμίσουμε ότι η οικογένεια QLED φέτος περιλαμβάνει τέσσερεις σειρές. Τις Q9F, Q8C και τις entry level σειρές Q7C και Q7F, με τις καταλήξεις C και F να προσδιορίζουν τις κυρτές και τις επίπεδες τηλεοράσεις, αντίστοιχα.


To 65άρι VA πάνελ της 65Q7F, με εγγενή ανάλυση 3.840x2.160 pixels είναι 10μπιτο σε ότι αφορά στην ανάλυση χρώματος και χρονίζεται στα 100Hz, τα οποία διπλασιάζονται με τεχνική BFI, στα 200Hz. O φωτισμός, είναι διάταξης Edge LED με 24 ζώνες τοπικού ελέγχου της φωτεινότητας, (Precision Black Pro) σε μορφή spot και υποστηρίζεται από λογισμικό με την ονομασία Peak Illuminator Pro και Supreme UHD Dimming για περαιτέρω βελτιστοποίηση της αντίθεσης σε 1152 μπλοκ. H μηχανή επεξεργασίας δεν είναι άλλη από την Q Engine. O επεξεργαστής είναι τετραπύρηνος, ενώ ο δείκτης ποιότητας εικόνας, πιάνει το 3100.

H τηλεόραση παρέχει συμβατότητα με περιεχόμενο HDR, πληρώντας την έκδοση HDR1500 της Samsung, η οποία αριθμητικά δηλώνει τα nits φωτεινότητας που μπορεί να αποδώσει το πάνελ. Για όσους τους λείπει η έξοδος ακουστικών, όλες οι τηλεοράσεις της Samsung φέτος φέρουν Bluetooth για streaming και σε ακουστικά. Στο ηχητικό προφίλ της η QE65Q7F είναι εφοδιασμένη με σύστημα 2.2 καναλιών, συνολικής ισχύος 40W.


Αν και η καλλονή της σειράς QLED, είναι η Q8C, εν τούτοις και η σειρά Q7F, χαρακτηρίζεται από πινελιές υψηλής αισθητικής, φινιρίσματος και εργονομίας. H τελευταία αποτελεί ένα highlight της σειράς QLED, χάρη της οπτικής ίνας που συνδέει το «ενεργό» κουτό OneConnect με την τηλεόραση και του επιτρέπει να τοποθετηθεί από 5 έως 15 μέτρα (με προαιρετική προέκταση) μακριά από αυτήν. Με δεδομένο το ότι όλες οι συσκευές που συνδέονται στο One Connect αναγνωρίζονται αυτόματα και ελέγχονται από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, όλα δείχνουν ότι φέτος η Samsung, με την καινοτομία «Invisible Connection» απλά δεν έχει αντίπαλο στις συνδέσεις.


Σε ότι αφορά τις Smart λειτουργίες, ο νέος επεξεργαστής που αυξάνει την απόδοση κατά 30% σε σχέση με την περσινή σειρά SUHD, υπόσχεται το ταχύτερο περιβάλλον εργασίας. Το νέο Smart Hub, είναι ακόμα πιο απλό και σε συνδυασμό με το σε γρήγορο λειτουργικό σύστημα Τizen συνθέτουν ένα εκρηκτικό δίδυμο, με ταχύτατη εκτέλεση των εντολών, ταχύτατο browser και έναν καθολικό σε συμβατότητα και εξίσου ταχύτατο σε λειτουργία media player. Η τηλεόραση διαθέτει διπλούς δέκτες, ενσωματώνοντας ψηφιακούς DVB-T2/C/S2/ με δυνατότητα εγγραφής ψηφιακών προγραμμάτων σε εξωτερικό δίσκο μέσω λειτουργίας PVR και timeshift. Oι ρυθμίσεις σε εικόνα και ήχο είναι πλήρεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιεχόμενο HDR η τηλεόραση ικανοποιεί τις απαιτήσεις του gamma τόσο για το HDR10, όσο και για τα Dolby Vision και HLG.



ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
Τα πλούσια χρώματα και τα υψηλά δυναμικά, αποτελούν τα δύο βασικά ατού της εικόνας της 65άρας από την σειρά Q7F. H Samsung υπόσχεται 1500nits φωτεινότητας, όμως οι μετρήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αποδίδοντας 1741nits στην επιλογή Dynamic! Στο χρώμα, μπορεί η υπέρ-κάλυψη του Rec.709 να μην εντυπωσιάζει, ξεχωρίζει όμως τόσο η κάλυψη κατά 99% του DCI-P3, όσο και η απόδοση του φάσματος η οποία στην κυριολεξία δεν έχει αντίπαλο, ειδικά από το μέτωπο των OLED τηλεοράσεων, για τις οποίες ο φωτισμός και το χρώμα αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα τους.


Βέβαια υπάρχει και το μαύρο. Εδώ, η τηλεόραση δεν μπορεί να κατέβει τόσο, ούτε μπορεί να δώσει των σημειακό έλεγχο των OLED τηλεοράσεων. Υπερκαλύπτει όμως τις απαιτήσεις του Premium UHD Alliance, με στάθμη μαύρου κάτω από τα 0,05 nits, όπως επίσης – κάτι πολύ πιο σημαντικό κατά την άποψη μας – έχει μειωθεί αισθητά το halo effect, προσφέροντας περίσσεια ποιότητα και εν τέλει ουσία στο μαύρο που προσφέρει. Σήμα κατατεθέν της Samsung ήταν ανέκαθεν η καλή επεξεργασία της εικόνας. Η σειρά QLED, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ειδικά με τον νέο ταχύτατο επεξεργαστή που χρησιμοποιεί. Έτσι, τα στάδια αποθορυβοποίησης, απόπλεξης και καταστολής θορύβου αναβάθμισης, αποδίδουν εξαιρετικά, ενώ και το πάνελ «αναπνέει» με τέτοιο τρόπο που αποδίδει την κίνηση με μειωμένο judder και αξιοπρεπή οριζόντια ανάλυση.

Βελτιώσεις έχουν λάβει χώρα ακόμα και στην γωνία θέασης, ειδικά στην διατήρηση της στιλπνότητας του χρώματος. Με περιεχόμενο HDR η QE65Q7F, πέρα από την ίδια της την οικογένεια θα βρει με δυσκολία αντίπαλο σε ικανότητα απόδοσης ρεαλισμού, αλλά και στην διαχείριση των τεράστιων δυναμικών. Συνολικά λοιπόν, πρόκειται για μία τηλεόραση ασυναγώνιστη σε φως και χρώμα, κτισμένη πάνω σε έναν ικανότατο επεξεργαστή. Δηλαδή η 65 ιντσών της σειράς Q7F, αποτελεί μία δελεαστική πρόταση που πέρα από επιδόσεις και εξοπλισμό διακρίνεται από τον υψηλό λόγο τιμής προς απόδοση που παρέχει.

TIP01: Υπάρχουν διάφορες βάσεις ώστε να αναδείξετε στο χώρο σας την τηλεόραση.

ΤΙP02: Θα χρειαστείτε δύο καλώδια τροφοδοσίας. Ένα για την οθόνη και ένα για το κουτί Connect One.

ΣΧΟΛΙΟ
Ο όγκος χρώματος, ως νέα παράμετρος στην μετρολογία της τηλεόρασης χαρακτηρίζει την ικανότητα ενός μέσου προβολής να παρέχει χρωματική ακρίβεια σε κάθε στάθμη φωτεινότητας.

Υπέρ

• Δυναμικά
• Xρώμα
• Επεξεργασία
• Invisible connection
• Τιμή

Κατά

• Οπίσθιος φωτισμός Edge-LED

 



ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, LED LCD με Quantum Dot
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Τizen
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/C/S2 (PVR Ready) με TimeShift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, ARC, MHL), 3xUSB (1x3.0), 1x Ψηφιακή οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1xScart, 3xRF (RF, 2xSat)
ΗΧΟΣ: 2.2 ch / 40W
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 225 W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1444.1x916,7x376,9 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 28,2 κιλά (με βάση)

Αντιπρόσωπος: Samsung Hellas
Τηλ.: 80111 7267864
Tιμή: 2.819€


ΗΧΟΣ LAB ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
'Cinema Home' Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου (Cinema/SDR): 0.0 nits
• Στάθμη λευκού (Cinema/SDR): 457 nits
• Aντίθεση ANSI (Cinema/SDR): 2.500:1
• Στάθμη μαύρου (HDR): 0,05 nits
• Στάθμη λευκού (HDR): 1511 nits
• Aντίθεση ΑNSI (HDR): undefined
• Συντελεστής Gamma: 2.13
• Συντελεστής dE (gray): 3.5
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 7.700 βαθμοί Kelvin
• Χρωματικός όγκος: 100%
• Gamut (Rec 709)/ (DCI-P3): 100%/ 99%
• Κατανομή φωτεινότητας: 92%

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Sony KD-65ZD9 UHD 4K Τηλεόραση [Review] Sony KD55A1 OLED TV [Review] »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...