fbpx
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 11:47

LG 55SJ850V: UHD 4K Tηλεόραση [Review]

Oι νέες Super UHD τηλεοράσεις της LG φέρουν έναν νέο τεχνολογικό χαρακτηριστικό. Το φίλτρο Nano Cell που φαντάζει καταλυτικό στην βελτίωση της ποιότητας της εικόνας.


H LG το παίζει σε διπλό ταμπλό, δείχνοντας ότι κατέχει τεχνολογία και από τους δύο κόσμους. Έχει την μεγαλύτερη γκάμα OLED τηλεοράσεων της αγοράς, αλλά και επίσης ένα μεγάλο κατάλογο μοντέλων τεχνολογίας LCD. Η τηλεόραση που δοκιμάζουμε εδώ ανήκει στις LCD και είναι δεύτερη σε ιεραρχία.

Πρόκειται για την 55 ιντσών SJ850V, ενώ η ίδια κυκλοφορεί ακόμη σε 60 και 65 ίντσες. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης στα όσα ισχυρίζεται η LG ότι μπορεί να κάνει το φίλτρο Nano Cell, «πρόκειται για ομοιόμορφα σωματίδια μεγέθους περίπου ένα νανόμετρο σε διάμετρο που απορροφούν τα πλεονάζουσα χρώματα για αύξηση της χρωματικής ακρίβειας», διαμορφώνοντας το χρωματικό φάσμα της εικόνας. Η μόνη ένταση έγκειται στο ότι δεν εξηγεί αναλυτικά τι ακριβώς είναι. Εκτός από την τηλεόραση της δοκιμής και η μεγαλύτερη σειρά SJ950 κάνει χρήση χρωματικού φίλτρου RGB, όμως η entry level σειρά SJ810/SJ800 έχει φίλτρο Nano Cell αλλά χρωματικό φίλτρο WRGB.

Τεχνολογικά, στην 55SJ850 χρησιμοποιείται πάνελ LCD IPS με εγγενή ανάλυση 3.840x2.160 pixels, το οποίο από άποψη χρωματικής ανάλυσης είναι 10μπιτο, ενώ από άποψης σάρωσης «τρέχει» στα 100Hz. Αν και η τηλεόραση χρησιμοποιεί φωτισμό διάταξης edge-LED, η LG αναφέρει την ύπαρξη τοπικού ελέγχου της φωτεινότητας, ο οποίος είναι τύπου spot και μειωμένων ζωνών ακριβείας.

Σε ότι αφορά στο HDR παρέχεται συμβατότητα με τα HDR-10, Dolby Vision και HLG, κάτω από την ομπρέλα Active HDR που η LG το έχει εξελίξει πολύ και δείχνει πολύ δυνατή. Η τηλεόραση «βλέπει» HDR από όλες τις εισόδους, ακόμη και από αυτές των τηλεοπτικών δεκτών. Hχητικά, διαθέτει σύστημα βελτιστοποιημένο από την Harman Kardon, με 2.2 κανάλια και ισχύ 40W, έχοντας και σύστημα ισοστάθμισης με τη βοήθεια του μικροφώνου του τηλεχειριστηρίου.


Ο συνδυασμός του webOS στην πιο εξελιγμένη μορφή του με το Magic Remote τηλεχειριστήριο παρέχουν υψηλά εχέγγυα ευχρηστίας και ταχύτητας, αφού η πλατφόρμα υποστηρίζεται από ένα ισχυρό τετραπύρηνο επεξεργαστή. Φέτος το WebOS είναι εξοπλισμένο με νέες δυνατότητες, όπως magic zoom και zoom recording ώστε να αποθηκεύουμε σε USB stickάκι στιγμιότυπα (ακόμη και μέρος της εικόνας), που κάνουν την όλη εμπειρία χρήσης απολαυστική, σε σημείο που να μην θες να βγεις από τα μενού και τα παράθυρα.

Ο media player είναι και αυτός ισχυρός και παίζει όλα τα δημοφιλή αρχεία που κυκλοφορούν, ακόμη και 360 VR. Το μενού ρυθμίσεων είναι πλήρες ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι επαγγελματικές ρυθμίσεις κατά ISF που είναι από τα δυνατά χαρτιά της LG. Στην ασύρματη συνδεσιμότητα παρέχονται Wi-Fi, Bluetooth, Miracast και Wi-Di, ενώ στην λήψη το παρόν δίνουν δύο επίγειοι (αναλογικός και ψηφιακός) και ένας δορυφορικός δέκτης. Εν όψει επίγειας ψηφιακής DVB-T2 να σημειωθεί επίσης ότι η τηλεόραση διαθέτει τον HEVC codec, όπως επίσης και τον VP9. H σχεδίαση της τηλεόρασης χαρακτηρίζεται από το λεπτό πάχος, την λευκή πλάτη, τη μεταλλική βάση και το καλό φινίρισμα, ενώ η εργονομία της με τις θύρες εισόδου τοποθετημένες στο πίσω και πλαϊνό μέρος την καθιστούν κάπως ακατάλληλη για τοποθέτηση σε τοίχο.


ΝΑΝΟΣ ή ΓΙΝΑΝΤΑΣ;
Ξεκινώντας κάπως αντίστροφα και από τις επιδόσεις της τηλεόρασης στο HDR, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει περιορισμένα δυναμικών αφού σε φωτεινότητας μετά βίας ξεπερνά τα 400nits. Χάρη βέβαια στο χαμηλό μαύρο, η αντίθεση είναι άκρως ικανοποιητική. Με SDR περιεχόμενο τώρα, η απόδοση είναι προβλέψιμη. Το μαύρο, παρόλο το φωτισμό edge-LED είναι ικανοποιητικό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το hallo effect που κάνει την εμφάνιση του εξαιτίας των περιορισμένων ζωνών ακριβείας. Η τηλεόραση πάντως διατηρεί τα δυναμικά της, εξισώνοντας την ολική φωτεινότητα με την φωτεινότητα κορυφής.

Η τεχνολογία Nano Cell σε συνδυασμό με την επεξεργασία χρώματος καταφέρνει να παραδώσει έναν διαχωρισμό στην γειτνίαση του κόκκινου με το πράσινο, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε LED τηλεοράσεις της κατηγορίας και καθόλου σε OLED, παρά μόνο σε high-end LED τηλεοράσεις. Όμως, αδυνατεί όπως είναι φυσικό να δώσει και την απαιτούμενη ένταση, με αποτέλεσμα το φάσμα να αποδίδεται χωρίς αναμενόμενο όγκο.

Το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές. Η 4K εικόνα έχει αλλάξει τα δεδομένα και τα ζητούμενα και η επιστήμη της μετρολογίας έχει στρέψει το βλέμμα της σε νέους ορίζοντες, όπως ο χρωματικός όγκος, τα νέα χρωματικά πρότυπα και τα περιεχόμενα υψηλού δυναμικού εύρους. Η κάλυψη του προτύπου DCI-P3 προσέγγισε το 90%. Η επεξεργασία είναι παραπάνω από αξιοπρεπής, αναφερόμενοι κυρίως στο up-scaling και την καταστολή θορύβου. Σε γενικές γραμμές η εικόνα της 55SJ850V διακατέχεται από μία προσπάθεια να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και το καταφέρνει εν μέρει. Συνολικά έχουμε μια all-around εξαιρετική τηλεόραση ικανή να μαγέψει κάθε σαλόνι και έχει οικογενειακό DNA.



ΣΧΟΛΙΟ
Μια πολυτάλαντη τηλεόραση του 2017 με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και με μια εικόνα που ανήκει στις κορυφαίες της χρονιάς.

Υπέρ
• Αντίθεση HDR
• Εξοπλισμός
• Tαχύτητα και φινέτσα


Κατά
• Χρωματική ένταση

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 55 ιντσών UHD 4Κ
PANEL: 3.840x2.160 pixels, LCD IPS
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: webOS 3.5
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/S2
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, ARC, MHL), 3xUSB (1x 3.0), 1x Ψηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xC.I., 1xΑκουστικών ή line-out ήχου σε mini jack, 2xRF (RF, Sat)
ΗΧΟΣ: 2.2 καναλιών / 40W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1229x763x245 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 18,1 κιλά (με βάση)
Αντιπρόσωπος: LG Hellas
Tιμή: € 1.599


ΗΧΟΣ LAB
'Cinema Home' Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου (Cinema/SDR): 0.0 nits
• Στάθμη λευκού (Cinema/SDR): 190 nits
• Στάθμη μαύρου (HDR): 0,106 nits
• Στάθμη λευκού (HDR): 402 nits
• Αντίθεση ANSI (HDR): 3792:1
• Συντελεστής Gamma: 2.3
• Συντελεστής dE (gray): 4,94
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 6.036° Kelvin
• Gamut (DCI-P3): 88%
• Κατανομή φωτεινότητας: 86%

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « LG OLED65E7V Τηλεόραση [Review] Sony KD-65ZD9 UHD 4K Τηλεόραση [Review] »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...