fbpx
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 19:08

LG 65SK9500P Review

Η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε και στις τηλεοράσεις. Η νέα LG δεν «ακούει» μόνο τις εντολές μας, αλλά γνωρίζει τις προτιμήσεις μας σε περιεχόμενο, κανάλια και οn-line υπηρεσίες.

 

H νέα SK9500P είναι η τρέχουσα κορυφαία σειρά LCD τηλεοράσεων της LG με full array οπίσθιο φωτισμό, σε αντίθεση με τον edge που χρησιμοποιούσε μέχρι πέρυσι. Η full array λύση οπίσθιου φωτισμού του πάνελ είναι βέβαια πιο ακριβή, πιο πολύπλοκη και πιο απαιτητική σε δύναμη επεξεργαστή. Εδώ οι φωτοδίοδοι LED δεν είναι τοποθετημένες στα άκρα της οθόνης, αλλά βρίσκονται από πίσω σαν πίνακας, γι’ αυτό και ονομάζονται array.

Mε αυτό τον τρόπο η τηλεόραση μπορεί να ελέγξει τον φωτισμό της, ώστε να έχει περισσότερο φως στις φωτεινές περιοχές και λιγότερο στις σκοτεινές, ακόμη και να σβήσουν εντελώς τα LED όταν οι περιοχές της εικόνας είναι μαύρες. Σύμφωνα με την LG οι ζώνες ελέγχου στην τηλεόραση αυτή είναι 96 και μάλιστα εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους. Συνδυάζοντας τον full array φωτισμό με την τεχνολογία Nano Cell η LG, έχει δημιουργήσει μια τηλεόραση που αποδίδει φως και διευρυμένα χρώμα όπως απαιτεί η HDR εποχή μας.

Το υλικό Nano Cell χρησιμοποιείται για να παραχθούν σωστά τα χρώματα από το λευκό φάσμα του φωτός των LED. Το υλικό Nano Cell είναι τοποθετημένο απευθείας στο LCD πάνελ και όχι σε ειδικό «φύλλο» ή στα LED όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την τεχνολογία Quantum Dot. Πέρα από το Nano Cell η SK9500 χρησιμοποιεί νέο επεξεργαστή με την ονομασία α7, πέρυσι είχε τον Μ17.

Αυτός «εσωκλείει» τα πενήντα χρόνια τεχνογνωσίας της LG στην εικόνα και είναι πολλές φορές καλύτερο από τον προηγούμενο ρυθμίζοντας το θόρυβο, την οξύτητα και την χαρτογράφηση των χρωμάτων του σήματος. Κατά η τηλεόραση έχει σχεδόν όλα τα HDR συστήματα όπως Dolby Vision, HLG ή HDR10, ενώ η υποστηρίζεται και από την έξυπνη πλατφόρμα WebOS 4.0 που πια έχει επεκτάσεις τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που η LG το ονομάζει ThinQ.

Η τηλεόραση ακόμη «ακούει» σε φωνητικές εντολές και αλληλοεπιδρά με τις υπηρεσίες Google Assistant και Amazon Alexa. Τα μενού και τα γραφικά της τηλεόρασης είναι εξαιρετικά, ίσως τα πιο λειτουργικά της αγοράς σήμερα, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες, εφαρμογές και υπηρεσίες.

Το περιβάλλον χρήσης της LG είναι εμπνευσμένο για το χρήστη και τόσο κατανοητό όσο κανένα άλλο εκεί έξω. Ο χρήστης με την βοήθεια του Magic Remote, που λειτουργεί ως ασύρματο ποντίκι, γίνεται κυρίαρχος της τηλεόρασης και του περιεχομένου που φθάνει σε αυτή. Το αξιοσημείωτο είναι η ταχύτητα με την οποία εκτελούνται οι λειτουργίες, κάτι που οδηγεί σε πραγματική απόλαυση. Η κεντρική οθόνη με τα εικονίδια που παρουσιάζονται σε μια ζώνη στο κάτω μέρος της οθόνης, που μπορεί να διαρρυθμιστεί όπως θέλει ο χρήστης, τοποθετώντας για παράδειγμα τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές πρώτες. Στο ήχο η LG φέτος λέει goodbye στην harman/kardon που είχε την ηχητική επιμέλεια των περσινών μοντέλων.

Ο ήχος της SK9500 είναι πολύ καλύτερος από πέρυσι, έχει σύστημα Dolby Atmos και «πυροβολεί» τον ήχο της προς τα κάτω. H τηλεόραση της δοκιμής κυκλοφορεί σε 55 και 65 ίντσες, έχει γερή βάση που συναρμολογείται γρήγορα με «πάτημα» σχήματος «C», ενώ φέρει και χώρο για την κάλυψη των καλωδίων. Από πλευράς δεκτών είναι πλήρης, φέρει δορυφορικό DVB-S/S2, ψηφιακό DVB-T/T2 και καλωδιακό με δυνατότητα εγγραφής και time shift. Είναι μια πλήρης τηλεόραση με Bluetooth, υποδοχή ακουστικών, gallery έργων τέχνης για wallpaper, magic zoom και άλλα.

ΕΙΚΟΝΑ
To μεγάλο ερώτημα που τίθεται όταν εκκινήσει κανείς την τηλεόραση αυτή είναι: LCD ή OLED; Τα μενού της είναι ακριβώς ίδια με αυτά της OLED E8P που δοκιμάσαμε στο προηγούμενο τεύχος. Για κάποιον που δεν γνωρίζει, θα νομίσει ότι πρόκειται για την ίδια τηλεόραση. Μόνο όταν εισέλθει στα «προχωρημένα μενού» θα ανακαλύψει τις διαφορές. Η τεχνολογία LCD IPS του πάνελ, αν και έχει ως πλεονέκτημα την ευρεία γωνία θέασης, αυτή δεν παραμένει και τόσο μαύρη όταν σβήσουν οι φωτοδίοδοι LED.

Eπόμενο είναι αφού καμιά LCD τηλεόραση της αγοράς δεν μπορεί να «πιάσει» αυτή την εξωτική υφή εικόνας της OLED τεχνολογίας, που και αυτή έχει τα δικά της μειονεκτήματα και… το χώρο για περεταίρω εξέλιξη. Πριν περιγράψουμε την εικόνα της SK9500 να πούμε ότι με σήμα SDR (παράθυρο) μετρήσαμε περίπου 1.100 nits που με HDR έφτασε τα 15.000 nits, τιμές που δείχνουν ξεκάθαρα την αποστολή της τηλεόρασης.

Ναι, είναι φτιαγμένη για HDR, για Dolby Vision και για κινηματογραφικές καταστάσεις. Πηγή μπορεί να είναι το Netflix ή ακόμη και το UHD Blu-ray player UB9000 της Panasonic. H εικόνα της είναι μαλακή, καλά ισορροπημένη, με ζωντανά χρώματα και «βυθισμένο» μαύρο. Η υψηλή της φωτεινότητα την κάνει να αποδίδει όμορφο HDR, χωρίς όμως αυτό το «σκοτεινό» αποτέλεσμα των OLED. Οι φωτεινές κορυφώσεις έχουν όλη την ενέργεια και τον ρεαλισμό που απαιτείται. Η αίσθηση των λεπτομερειών είναι καλή, όπως επίσης και η κίνηση των αντικειμένων. Ο έλεγχος του φωτός είναι αποτελεσματικός, όχι όμως τόσο σαφής όσο σε άλλες τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού από χρόνια.

Ο ήχος της είναι πολύ καλός ακόμη και χωρίς ηχομπάρα, πράγμα που επιβεβαιώνει φέτος ότι η LG έχει εξαιρετικός ήχος στις τηλεοράσεις της. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια κορυφαία LCD τηλεόραση που προσπαθεί να «αγγίζει» την ομόσταυλη OLED αδελφή της, αλλά την προδίδει η αρχή λειτουργίας της. Αν λοιπόν η OLED είναι σκοτεινή για εσάς, ότι στην SK9500 θα βρείτε το φως που ψάχνετε και μάλιστα μια πανέξυπνη πλατφόρμα χρήσης.


TIP01: Aν και η βάση για direct και full array οπίσθιο φωτισμό είναι ίδια, η διαφορά μεταξύ τους έχει να κάνει με το πλήθος των LED που χρησιμοποιούνται. Μια τηλεόραση με direct οπίσθιο φωτισμό έχει λιγότερα LED από μια με full array οπίσθιο φωτισμό όπως είναι η SK9500.

ΤΙP02: Τα Ελληνικά δεν υποστηρίζονται ακόμη… στις φωνητικές ρυθμίσεις.

YΠΕΡ
Γωνία θέασης
Mετατροπή ΗDR
Απόδοση HDR
Χρηστικότητα και διασυνδέσεις
Ποιότητα κατασκευής

ΚΑΤΑ
Λίγες ζώνες ελέγχου του φωτός

ΣΧΟΛΙΟ
Αν και έχει η LG το ισχυρότερο όπλο στην φαρέτρα της, μια μεγάλη σειρά OLED τηλεοράσεων, πραγματοποιεί μεγάλες ασκήσεις τεχνολογίας και στο LCD στρατόπεδο.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, LCD LED Nano Cell
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Web OS 4.0
ΔΕΚΤEΣ: Αναλογικός και DVB-T/T2/C/S/S2, PVR εγγραφή και Time Shift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (2.0, μια με ARC), 3xUSB (2.0), 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xStereo mini jack (ακουστικών ή line-out), 1xEthernet, 1xCI+, 2xRF (RF, 1xSat), Bluetooth ήχος.
AΛΛΑ: 360° VR play, Magic Zoom, HBB TV, Gallery
ΗΧΟΣ: 2.2 καναλιών /40W, Dolby Atmos
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1452 x 904 x 282,5 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 28,5 κιλά (με βάση)

Αντιπρόσωπος: LG Hellas
Tιμή: € 3.299
Τηλ.: 21 0 480 0500

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Optoma GT1080Darbee Review Hisense 55NU8700 Review »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...