fbpx
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 15:20

Sony KD-65ZD9 UHD 4K Τηλεόραση [Review]

Η Sony μετά την νωχελική σειρά XD93, παρουσίασε την ZD9 θέτοντας τις δικές της κόκκινες γραμμές στις premium 4Κ τηλεοράσεις με HDR. Τόσο κόκκινες μάλιστα που ο ανταγωνισμός έστω και ως μαινόμενος ταύρος φαίνεται ότι αδυνατεί να ξεπεράσει...

Όταν δοκίμασα την XD93, είχα την αίσθηση ότι κάτι έλειπε φέτος από την Sony. Δεν είχα την ίδια «χαρά» με άλλους reviewer από το εξωτερικό (φυσικά) που είχαν δει την «αποκάλυψη». Δεν γνώριζα ότι η Sony θα παρουσίαζε στην συνέχεια μία high-end σειρά, απλά ένιωθα ότι με την σειρά XD93 δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Εν τέλει δικαιώθηκα και η σειρά ZD9 όχι μόνο ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δυναμική της Sony στις premium 4Κ τηλεοράσεις για το 2016, αλλά θέτει τις βάσεις για ένα θερμό 2017 και προκαλεί ανοιχτά τον ανταγωνισμό που προέρχεται από τις Samsung και Panasonic με τις σειρές KS9500 και DX900, αντίστοιχα. Η σειρά ZD9 περιλαμβάνει μία εξωγήινη 100άρα, η τιμή της οποίας δεν έχει νόημα αναφοράς, μία 75άρα που τιμάται στα 8.269 ευρώ και την φιλοξενούμενη μας 65άρα στα 5.169 ευρώ.


Το μεγάλο προσόν της είναι, πέρα από την χρήση των καλύτερων πρώτων υλών που διαθέτει η Sony, πως έχει τοποθετημένες τις φωτοδιόδους πίσω από την οθόνη, πράγμα που σημαίνει (όπως φωνάζω εδώ και καιρό) ότι μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό HDR. H σειρά ZD9, χρησιμοποιεί πάνελ LCD τεχνολογίας VA, με εγγενή ανάλυση 3.840x2.160 pixels, που σαρώνονται στα 100 πραγματικά Hz, τα οποία αυξάνονται στα 1200 βάσει της εξίσωσης «Μotionflow XR». Η Sony, όπως και στις σειρές XD93 και XD94, ονομάζει την τοπολογία του οπίσθιου φωτισμού «x-tended Dynamic Range PRO» με την διαφορά ότι στην σειρά XD93 η διάταξη είναι edge-LED, στην σειρά XD94 Direct-LED με τεχνολογία «Full Array LED Backlight» όπως και στην σειρά ZD9 που ονομάζεται όμως «Backlight Master Drive». Η Sony χρησιμοποιεί διαφορετικούς όρους στις σειρές XD94 και ZD9, την στιγμή που μιλά σχεδόν για το ίδιο πράγμα. H αιτία έγκειται στην νέα τεχνολογία «Focused Light Beam» της σειράς ZD9, βάσει της οποίας ανήκει πια στο ολιγομελές κλαμπ των LCD τηλεοράσεων με τοπικό έλεγχο ακρίβειας άνω των 500 ζωνών. Φυσικά και στην σειρά ZD9, σήμα κατατεθέν είναι ο επεξεργαστής X1, ενώ δεν λείπει και η τεχνολογία Triluminos που προωθείται εμφανώς ή μη, ως η απάντηση της Sony στις Quantum Dot τηλεοράσεις. Η σειρά ZD9 παρέχει 3D εικόνα για τους λιγοστούς λάτρεις, τρέχει Αndroid TV, ενώ στον ήχο δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο, όπως μας είχε καλομάθει η Sony έως το 2015 με την σειρά XD93.

H ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ
Η Sony για την σειρά ZD9, έβαλε το χέρι βαθύτερα στην τσέπη, σε σχέση με την σειρά XD93 και «επένδυσε» σε καλύτερης ποιότητας υλικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το φινίρισμα είναι μακρά καλύτερο και η αισθητική δύο με τρία κλικ παραπάνω. Και εάν από μπροστά είναι πανομοιότυπες με την σειρά XD93, το περίγραμμα και η πίσω όψη της ZD9 κάνουν την διαφορά και δείχνουν που επενδύθηκαν τα κονδύλια, αναδεικνύοντας την παράλληλα ως μία από τις πιο όμορφες Sony, όλων των εποχών.

Η τηλεόραση συνοδεύεται από ένα νέο και πιο μκρό σε μέγεθος, αλλά συμβατικής σχεδίασης τηλεχειριστήριο το οποίο διαθέτει και μικρόφωνο για φωνητικές εντολές. Δεν έχει όμως pad. Η εργονομία είναι καλή και δείχνει να σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Sony, αφού τώρα πια (επιτέλους) οι θύρες δείχνουν να είναι πιο μαζεμένες, έστω και σε δύο ομάδες και όχι διασκορπισμένες στην πλάτη της. Πάντως στο αριστερό πλαινό θα ήταν καλό να είναι όλες οι HDMI και όχι μόνο μία.


Το Android στα καλύτερα του, βασίζεται στο γνώριμο μοτίβο σε ότι αφορά στο layout του, αλλά εντυπωσιάζει, ίσως για πρώτη φορά, για την ταχύτητα του. Προσωπικά τις δάφνες χρήζει ο βελτιωμένος επεξεργαστής, παρά η βλετιωμένη έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού.

Όπως και να έχει ο browser στο Html5test έδωσε για πρώτη φορά 475 βαθμούς σε Android τηλεόραση, ενώ η γενικότερη αίσθηση είναι ότι διαθέτει περίσσεια άνεση στην διαχείριση και την εκτέλεση των λειτουργιών. Αυτός που παραμένει δύστροπος είναι ο media player και κάτι θα πρέπει να κάνει η Sony επί του θέματος. Η τηλεόραση διαθέτει διπλό δέκτη με δυνατότητα εγγραφής σε εξωτερικό δίσκο ή μνήμη μέσω USB.
Οι ρυθμίσεις σε εικόνα και ήχο είναι υπέρ-πλήρεις, τόσο σε διαθέσιμες προ-επιλογές, όσο και σε χειροκίνητες ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει HDR προ-επιλογή, αλλά ανεξάρτητη ρύθμιση με τρεις επιλογές. Στην «Auto» η τηλεόραση ανιχνεύει μόνη της περιεχόμενο HDR, στην «Yes» προβαίνει σε μετατροπή SDR σε HDR (!) και στην «No» βάζει κόφτη στο upscalling της φωτεινότητας.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και στην προκειμένη περίπτωση από το πρώτο καρέ. Η KD-65ZD9 διαθέτει την αυτοπεποίθηση της ωραίας αλλά και ισορροπημένης γυναίκας.
Η εικόνα της είναι εντυπωσιακά αληθοφανής και ελκυστική από την πρώτη ματιά. Άψογη λεπτομέρεια, ισορροπημένη οξύτητα, πλούσια δυναμικά, βαθύ μαύρο και μεστά χρώματα, είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μία ολοκληρωμένη εικόνα «αναφοράς».

Με περιεχόμενο HDR βάζει φωτιές στην οθόνη, αφού τα nits προκύπτουν αβίαστα και αγγίζουν σχεδόν τα 1500 (!). Αλλά και σε SDR περιεχόμενο, με τα μισά nits στην θέση Cinema Home, η αντίθεση παρέχει ένα λόγο φωτεινότητας προς στάθμη μαύρου μερικών χιλιάδων και όλα απεικονίζονται με ζηλευτό ρεαλισμό. Μέχρι εδώ, η σειρά ZD9 τα βάζει στα ίσα με τον ανταγωνισμό και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Το αντίθετο διακατέχεται και από αίσθημα ανωτερότητας αφού λίγες είναι οι LED LCD που μπορούν να την κοντράρουν. H εικόνα, με στάθμη μαύρου κάτω από τα 0,05 nits, μπορεί να αποδώσει την ίδια στιγμή εκατοντάδες nits απογειώνοντας την φωτεινότητας και εκτοξεύοντας τον ρεαλισμό, ειδικά σε περιεχόμενο HDR.

Για αυτούς που σκέφτηκαν ήδη το συννεφάκι των διατάξεων Direct LED, η απάντηση είναι καθησυχαστική. Υπάρχει αλλά δεν ενοχλεί. Εκεί που υστερεί κάπως, έναντι πάντα του ανταγωνσιμού, είναι στο χρώμα, αφού δεν μπορεί να αποδώσει την υψηλή διακριτότητα των χρωμάτων που παρέχει η τεχνολογία Quantum Dot στο φάσμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το εύρος δεν είναι αυτό που πρέπει, ούτε ότι και η τονική ακρίβεια παρουσιάζει αποκλίσεις. Τα χρώματα έχουν βάθος, τόνο και αποχρώσεις ικανές να ανταπεξέλθουν σε κάθε είδος προγράμματος.

H επεξεργασία είναι επίσης ανωτέρου επιπέδου. Τόσο τα στάδια αποθορυβοποίησης, απόπλεξης και αναβάθμισης, όσο και η ίδια η απόδοση της κίνησης συνάδουν και υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της κινηματογραφικής εικόνας. Ένα ακόμα ατού της 65ZD9 είναι η εργοστασιακή ρύθμιση της. Στην κυριολεξία από την κούτα είναι σε θέση να αποδώσει τα βέλτιστα και ο υποψήφιος (τυχερός) κάτοχος της δεν θα πρέπει να ανησυχεί ούτε να πονοκεφαλιάσει με ρυθμίσεις. H απόλυτη ευθεία της θερμοκρασίας χρώματος και ο συντελεστής dE στο μισό της μονάδας μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Παραδόξως δεν τα πάει καλά με το input lag, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση δεν πέφτει κάτω από τα 45ms, πράγμα που σημαίνει υστέρηση τόσο σε παιχνίδια όσο και κατά την χρήση της ως monitor. Ο ήχος σε αντίθεση με τις δάφνες του παρελθόντος, είναι απογοητευτικά επίπεδος και προβλέψιμος. Το προαιρετικό ασύρματο υπογούφερ που διαθέτει η Sony, θα του δώσει υπόσταση ως προς τον όγκο και το σώμα, όμως θα ήταν καλύτερη ως σκέψη, ο συνδυασμός της με μία ηχομπάρα.

Μπορεί το κόστος να είναι σημαντικό, αλλά μία μεγάλη εικόνα θα πρέπει να πλαισιώνεται από μεγάλο ήχο και η 65ZD9 διαθέτει μεγάλη εικόνα, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο της high-end τηλεόρασης.

Εν κατακλείδι...
Η 65ΖD9 είναι μία από τις τρεις καλύτερες 4K τηλεοράσεις με HDR που κυκλοφορούν. Αυτό τα λέει όλα. Όσοι πιστοί διαθέτετε το κατάλληλο κομπόδεμα αγοράστε την ανεπιφύλακτα.

ΣΧΟΛΙΟ
Η τοποθέτηση των φωτοδιόδων πίσω από την οθόνη δίνει το δικαίωμα στην 65ΖD9 να αποδίδει περιεχόμενο HDR με εντυπωσιακό τρόπο.

Υπερ
• Στάθμη μαύρου
• Δυναμικά
• Αντίθεση
• Επεξεργασία

Κατα
• Input lag
• Χρωματικό φάσμα
• Τιμή
• Μedia player

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
SONY KD-65ZD9
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών UHD
ΠΑΝΕΛ: 3.840x2.160 pixels, LED LCD
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Android TV
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/S2 (PVR Ready)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, ARC, MHL), 3xUSB (1x 3.0) , 1x Ψηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1xScart, 1xComposite + Audio, 2xRF (RF, Sat)
ΗΧΟΣ: 2.0 ch / 20W
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 210 W (B)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1462x920x268 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 35,7 κιλά (με βάση)


Αντιπρόσωπος: Sony
Tιμή: 4.469€

METΡΗΣΕΙΣ
Cinema Home Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου: (on/off) 0,0 Nits
• Στάθμη λευκού: (on/off) 735 Nits
• Λόγος αντίθεσης (on/off): μη μετρήσιμο
• Λόγος αντίθεσης (ΑNSI): 4.750:1
• Συντελεστής Gamma: 2.6
• Συντελεστής dE (gray): 0,59
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 6.387° Kelvin
• Gamut (Rec 709)/ (DCI-P3): 100%/ 90%
• Κατανομή φωτεινότητας: 86%

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « LG 55SJ850V: UHD 4K Tηλεόραση [Review] Samsung QE65Q7F: QLED TV [Review] »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...