fbpx
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 14:13

LG OLED65E8P Review

Με ThinQ

Με αισθητά βελτιωμένη ποιότητα εικόνας σε σχέση με πέρυσι, η νέα E8 παρουσιάζει υποδειγματικά ότι βρεθεί στην οθόνη της.

KEIMENO: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Η LG έχει τοποθετήσει ήδη στην αγορά την νέα της σειρά τηλεοράσεων OLED που αποτελείται από πέντε  μοντέλα. Ξεκινάμε από την «μικρή» Β8, την «μεσαία» C8, την κορυφαία που δοκιμάζουμε εδώ Ε8, την premium G8  και  την wallpaper W8. Στην βάση όλες αυτές οι τηλεοράσεις είναι ίδιες και διαφοροποιούνται μόνο στον εξοπλισμό και στο design. Χρησιμοποιούν το ίδιο OLED πάνελ, αλλά το λειτουργούν διαφορετικά από μοντέλο σε μοντέλο. Η πιο ενδιαφέρουσα της σειράς, όπως κάθε χρόνο, είναι η Ε8. Αυτή κυκλοφορεί σε μεγέθη 55 και 65 ιντσών, ενσωματώνοντας όλο το αφρό της τεχνολογίας της LG. H νέα σειρά «E8» συνεχίζει την «γυάλινη» παράδοση της LG. Η οθόνη είναι στερεωμένη επάνω σε μια γυάλινη πλάκα που προεξέχει περίπου ένα χιλιοστό, για προστασία, από αυτή.

Το ειδικό αυτό άθραυστο γυαλί κρατά όλη την τηλεόραση επάνω του. Ξεκινάει από ψηλά και φθάνει πολύ χαμηλά, σχεδόν αγγίζοντας, την επιφάνεια του τραπεζιού. Έτσι όλο το σύνολο μοιάζει εξωπραγματικό, προσδίδοντας στην τηλεόραση την αίσθηση ότι αιωρείται στο χώρο. Μάλιστα κάτω χαμηλά προς την βάση, υπάρχει ένα διάφανο «κενό»,  που βλέπεις πίσω από την τηλεόραση.

Είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή βάση που έχουμε «βιδώσει» ποτέ, δεν υπάρχουν βίδες που «δένουν» στην πλάτη, αλλά μια υποδοχή μήκος 60 εκατοστών μέσα στην οποία εισέρχονται τρία εκατοστά της γυάλινης επιφάνειας ώστε να την σφίξουμε στην θέση της. Στην αρχή θα τρομάξετε μήπως σπάσει, αλλά η LG έχει μελετήσει την όλη κατασκευή με γνώμονα την ασφάλεια και την διάρκεια ζωής. Αυτή η γυάλινη επιφάνεια είναι τόσο δυνατή που διώχνει κάθε αμφιβολία θραύσης της. Στο τέλος η θέα της τηλεόρασης θα σας ανταμείψει, ένα πάνελ στον… αέρα.

Οι εκπλήξεις της Ε8 δεν σταματούν μόνο στην εμφάνιση, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη τηλεόραση, χωρίς συμβιβασμούς που χαρίζει άλλη εμπειρία στον χρήστη. Ιδιαίτερα το νέο της λειτουργικό  σύστημα WebOS και το έξυπνο τηλεχειριστήριο Magic Remote. Αυτά τα δύο συστήματα κάνουν την τηλεόραση την πιο παινιδιάρικη (και γρήγορη σε απόκριση) της αγοράς, εύχρηστη και απολαυστική. Στην οθόνη εμφανίζονται, με την μορφή κορδέλας στο κάτω μέρος, μεγάλα εικονίδια που αντιστοιχούν σε εισόδους, εφαρμογές και λειτουργίες.

Η διάταξη μπορεί να αλλάξει από τον χρήστη, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ThinQ και οι φωνητικές εντολές που δέχεται η E8 προσδίδουν άλλες δυνατότητες όπως επέμβαση στις ρυθμίσεις, επιλογές περιεχομένου και αυτοματισμούς. Ο κατάλογος των εντολών είναι τεράστιος και το σύστημα αντλεί πληροφορίες ακόμη και από τον οδηγό προγράμματος. To Magic Remote, όπως ονομάζεται το τηλεχειριστήριο της E8, είναι ότι πιο άνετο υπάρχει σε τηλεόραση σήμερα. Κάνει την όλη πλοήγηση στα μενού και στο περιεχόμενο σκέτο παιχνίδι, ενώ έχει και αρκετά πλήκτρα για άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες.

Είναι εύκολο να χειριστεί κανείς το Magic Remote, ενώ ενσωματώνει και μικρόφωνο για τις ThinQ εντολές. Η τηλεόραση δεν έχει φθάσει ακόμη στην πλήρη λειτουργία της, αφού η LG ενημερώνει συνεχώς το firmware της φέρνοντας στην επιφάνεια συνεχώς νέες δυνατότητες.

KATΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ
Πίσω από την οθόνη υπάρχει ο νέος επεξεργαστής της εταιρίας, ο Alpha 9, που αυτόματα αναλύει την εικόνα απορρίπτοντας θορύβους σε τέσσερα και αυξάνοντας την ευκρίνειας της. Για παράδειγμα εξετάζει την εικόνα εντοπίζοντας το θέμα σε σχέση με το φόντο και στην συνέχει αυξάνει την αντίθεση μεταξύ τους.

Αυτό είναι χρήσιμο όταν βλέπουμε από YouTube ή άλλες πηγές χαμηλής ευκρίνειας. Είναι η πρώτη φορά που η LG κατεβάζει στην αγορά τηλεόραση με τόσο ισχυρό επεξεργαστή. Η LG χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο νέος επεξεργαστής προσφέρει επτά φορές πιο ακριβή χρωματική απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη Ε8. Δηλαδή πέρυσι είχαμε 4.913 σημεία ελέγχου, ενώ τώρα με την Alpha 9 η τηλεόραση φθάνει τα 35.937 σημεία. Το άλλο σημαντικό στοιχείο της νέας αυτής τηλεόρασης είναι ταχύτητα της κάτι που την καθιστά κατάλληλη για gamming και προβολή υλικού γυρισμένο σε πολλά καρέ όπως 120 fps.

H τεχνολογία ονομάζεται ΗFR (High Frame Rate) και επιτρέπει την ομαλή παρουσίαση στην οθόνη, δηλαδή χωρίς jitter και blur, βίντεο υψηλή ταχύτητα καρέ (εικόνων το δευτερόλεπτο) και όλα αυτά σε ανάλυση UHD. Δηλαδή το μπαλάκι του τένις παρουσιάζεται όπως είναι και όχι τετράγωνο ή παραμορφωμένο όπως στις απλές τηλεοράσεις. Το HFR είναι μια τεχνολογία που συνεχώς κερδίζει έδαφος, αρκεί βέβαια και  το υλικό μας να είναι τέτοιου επιπέδου. Όπως λέμε 50p, εδώ στο HFR θα λέμε 100p ή 120p.

O επεξεργαστής Alpha 9 είναι πολύ ισχυρός και το βλέπεις αυτό όταν συγκρίνεις την τηλεόραση με τον OLED ανταγωνισμό.  Η τηλεόραση αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες, έχοντας ένα αποτελεσματικό σύστημα HDR διαχειρίζεται την όλη παρουσία. 

Η νέα E8 είναι εξοπλισμένη επίσης σχεδόν με όλα τα συστήματα HDR, όπως Dolby Vision, HDR10 Pro, HLG Pro και το μάλλον άγνωστο Technicolor. Λέμε σχεδόν γιατί δεν φέρει το HDR10+ που έχουν οι Samsung και Panasonic, κάτι που δεν αποκλείει να το δούμε στο μέλλον με firmware ενημέρωση. Οι δοκιμές ξεκίνησαν με μια  τιμή gamma 2.2 είναι μια καλή επιλογή για γενική αξιολόγηση. Μπορούν όμως να την ρυθμίσουμε και με το gamma επιπέδου BT.1886 για να έχουμε πιο κινηματογραφικό χαρακτήρα.

 

Ως OLED που είναι η E8 παρουσιάζει πολύ πιο καλά όλα σκοτεινά στοιχεία ενός προγράμματος, κάτι που ήταν πρόβλημα στις προηγούμενες OLED.  Στην οθόνη μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα περίπου 780 nits, που μπορεί να αυξηθεί στα 830 nits με την πάροδο του χρόνου, αφού οι OLED αποδίδουν καλύτερα «όταν στρώσει» το οργανικό υλικό τους..

Σε μια εντελώς λευκή οθόνη, το μέγιστο είναι περίπου 150 nits. Η χρωματική περιοχή φτάνει μέχρι τις πολύ γνωστές τιμές: περίπου 98% DCI-P3 και 74% στο Rec.2020. Η εικόνα της είναι εξαιρετική -υποδειγματική θα λέγαμε- κατευθείαν από το κουτί, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πολλά εάν θελήσουμε να την «καλιμπράρουμε». Έτσι θα την απολαύσουμε άμεσα με το που έρθει σπίτι.

Έχει προεγκατεστημένη την εφαρμογή Netflix όπου εκεί είδαμε την σειρά Lost In Space που είναι Dolby Vision και Dolby Atmos, πραγματικό demo για OLED τηλεοράσεις. H Ε8 αναγνώρισε αμέσως τα στοιχεία αυτά και ήταν ότι πιο «ζουμερό» μας χάρισε η συσκευή αυτή, αφού μας κόλλησε στην θέση μας για να χορτάσουμε τα όσα έδειχνε η οθόνη της.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της E8 του 2018 είναι ο ήχος της. Δεν θα χρειαστείτε ηχομπάρα. Αυτός είναι πολλές φορές καλύτερος από πέρυσι, έχει δυνατότητα Dolby Atmos (φυσικά μην περιμένετε εδώ αποτελέσματα home cinema), και πραγματικά δείχνει ότι ο κατασκευαστής τον μελέτησε δεόντως. Ίσως να είναι αποτέλεσμα και της συνεργασίας της LG με την Meridian. Λαμβάνουμε γεμάτο ήχο με μπάσο, ανάλυση και υψηλής στάθμης.  Θα λέγαμε είναι υπεραρκετός για τηλεόραση.

EN ΚΑΤΑΚΛΕΙΔI
Mια σχεδιαστικά υπέροχη τηλεόραση που συνδιάζει υψηλή ποιότητα OLED εικόνας, καλό ήχο και λογική τιμή. Φυσικά υπάρχει η ίδιο ποιότητα και στο φθηνότερο C8 μοντέλο, αλλά αυτό είναι διαφορετικής σχεδίασης. Η Ε8 έχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, τόσο σε υλικό SDR όσο και σε HDR, με λεπτομέρειες, διαβαθμίσεις, υψηλό κοντράστ (λόγο μαύρου), χρωματικό πλούτο και υψηλή ταχύτητα παρουσίασης.

Ο επεξεργαστής Alpha 9 κάνει θαύματα. Αν, λοιπόν, το Netflix είναι το αγαπημένο σας πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο η E8 είναι η δική σας κινηματογραφική αίθουσα.

 

 

ΣΧΟΛΙΟ

Με μια έξυπνη πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη ThinQ και στον –για πρώτη φορά- γρήγορο επεξεργαστή της Alpha 9, η νέα E8 δείχνει πως η τεχνολογία OLED είναι ότι πιο εξωτικό στο χώρο της εικόνας σήμερα.

 

Υπέρ

  • Διαβαθμίσεις χρωματικών λεπτομερειών
  • Επίπεδο μαύρου
  • Ταχύτητα
  • Επεξεργαστής
  • Design

    

Κατά

 

  • Ο OLED ανταγωνισμός που έχει παρουσιαστεί τελευταία

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών 4Κ/UHD

PANEL: 3.840x2.160 pixels, ΟLED

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Web OS 3.5

ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/C/S2, PVR εγγραφή και TimeShift

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI 2.0, 3xUSB, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xStereo mini jack (ακουστικών), 1xEthernet, 1xCI, 3xRF (RF, 2xSat), Bluetooth ήχος.

AΛΛΑ: 360° VR play, Magic Zoom, HBB TV, Gallery

ΗΧΟΣ: 4.2 ch / 60W, Dolby Atmos

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ):  1449,3  x 903 x 222 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 26 κιλά (με βάση)

 

Αντιπρόσωπος: LG Hellas
Tιμή: € 4.799 
Τηλ.:  21 0480 0500

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Samsung QE75Q9FN Review Sony KD-55XF9005 Review »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...