fbpx
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 18:57

Optoma GT1080Darbee Review

Ένας πασπαρτού προβολέας για το σπίτι και το εξοχικό, για σινεμά… και για βιντεοπαιχνίδι.

Ψάχνοντας την αγορά για να εντοπίσουμε έναν ευέλικτο προβολέα, η έρευνα μας οδήγησε στον GT1080Darbee της Optoma. Αναζητούσαμε μια οικονομική λύση για να έχουμε μεγάλη εικόνα στις σύντομες διακοπές μας, ο προβολέας μετά δεν θα έμπαινε στο κουτί για το επόμενο καλοκαίρι, αλλά στο παιδικό δωμάτιο.

Το ζητούμενο έτσι, εκτός από την τιμή του, ήταν η δυνατότητα δημιουργίας μεγάλης εικόνας από κοντινή απόσταση, αλλά και η βίντεο επεξεργασία του που θα του επέτρεπε να έχει καλές επιδόσεις… καλύτερες από αυτούς από απευθύνονται για power point. Πριν δοκιμάσουμε τον GT1080, ψηλά στην λίστα μας ήταν ο φορητός MP-CP1 της Sony που είναι μπαταρίας -εντελώς φορητός δηλαδή- μόνο που μας «χάλαγε» η χαμηλή του ανάλυση (720p).

Η ιδέα της αυτονομίας του από την πρίζα μας συναρπάζει, αλλά η αποστολή εδώ ήταν διαφορετική. Ο GT1080Darbee είναι ένας DLP προβολέας ανάλυσης 1080p που δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον βασικό μας home cinema, αλλά να μας καλύψει με καλή εικόνα στις άλλες δράσεις της ζωής μας όπου ματιά μας δεν είναι τόσο κριτική. Είναι μια λευκή στην όψη συσκευή, χαμηλού βάρους (μόλις 2,6 κιλών) ώστε να μεταφέρεται εύκολα.

Πως λέμε παίρνω τον προβολέα μου και έρχομαι, κάπως έτσι. Μάλιστα θα βρείτε και αποκλειστική τσάντα μεταφοράς στο κουτί του. Ο φακός του δεν είναι ο συνηθισμένος που φέρουν οι τυπικοί προβολείς, αλλά μοιάζει σαν «μάτι ψαριού», είναι δηλαδή εξαιρετικά κυρτός έτσι ώστε να σχηματίζει μεγάλη εικόνα τοποθετημένος κοντά στην οθόνη. Όχι δεν είναι τύπου short throw, αλλά συμπεριφέρεται έτσι.

Είναι κατάλληλος δηλαδή για μικρά δωμάτια που δεν έχουμε το χώρο να… «τραβήξουμε» πολύ πίσω τον προβολέα. Ο GT1080Darbee μπορεί να τοποθετηθεί σ’ ένα τραπεζάκι εμπρός από τον καναπέ μας και να «φτιάξει» εικόνα 100 ιντσών ή και μεγαλύτερη. Ο κατασκευαστής αναφέρει 100 ίντσες από ένα μετρό απόσταση κάτι που απεδείχθη και στην πράξη. Δεν υπάρχει ζουμ, παρά μόνο ένα χειροκίνητο ρυθμιστικό εστίασης (focus). Το ζουμ, αυξάνει ή μειώνει, ανάλογα την απόσταση του προβολέα από την οθόνη (ή τον τοίχο), από 0,5 έως 3,55 μέτρα.

Αν και η συσκευή έχει υποδομή στο κάτω μέρος της για μόνιμη τοποθέτηση σε οροφή, στην προκειμένη περίπτωση δεν την χρειαζόμαστε αφού τον θέλαμε… φορητό. Τα πλήκτρα ελέγχου βρίσκονται στο επάνω μέρος για εύκολη πρόσβαση, ενώ το πλούσιο τηλεχειριστήριο του έχει πολλά περισσότερα. Οι είσοδοι είναι όλες στην δεξιά πλευρά της συσκευής, εντύπωση μας έκανε το πόσο ξεκάθαρες (και οργανωμένες) είναι. Έχουμε δύο HDMI (η μία με MHL για την σύνδεση κινητού), μια USB για φόρτιση κινητού και μια για το πομπό συγχρονισμού των 3D γυαλιών (είναι και τέτοιος).

Αν και ο προβολέας έχει ενσωματωμένο ηχειάκι για «βασική» ακρόαση, παρέχεται και αναλογική έξοδος ήχου (mini jack) για καλύτερες επιδόσεις. H ποιότητα κατασκευής είναι τυπική Optoma, η λάμπα των 150W αλλάξει από το επάνω μέρος και γενικά είναι μια χρήσιμη και ευέλικτη συσκευή.


ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ
Ο προβολέας είναι έτοιμος να παίξει «μεγάλα» κατευθείαν από το κουτί του. Τα μενού και γενικά η χρήση του είναι απλή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απευθύνεται και στους πολύ ειδικούς που για να δουν μια δίωρη ταινία, ξοδεύουν τρεις ώρες σε ρυθμίσεις. Η διάρκεια ζωής της λάμπας είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μην μας απασχολεί (για χρόνια) η αντικατάσταση της.

Ο επεξεργαστής εικόνας είναι της Darbree Vision που έχει αποδείξει σε άλλες δοκιμές μας την αξία του, αφού απαλλάσσει την εικόνα από θορύβους αυξάνοντας παράλληλα τη «υφή» των χρωμάτων όπου και την διακριτικότητα τα περιγραμμάτων των αντικειμένων. Δεν υπάρχουν πολλοί προβολείς εκεί έξω με τόσο καλό επεξεργαστή και η Optoma χτύπησε διάνα με αυτόν. Bέβαια μπορεί κανείς να αγοράσει τον επεξεργαστή Darbree και να τον τοποθετήσει εξωτερικά σ’ οποιοδήποτε προβολέα, αυτός κοστίζει περίπου 200 δολάρια.

Εδώ η Optoma τον προσφέρει… δωρεάν. Ο επεξεργαστής εκτός από διόρθωση των ταινιών, αλλά και των τηλεοπτικών εκπομπών, παρουσιάζει εξαιρετικά και τα games, περιορίζοντας πολλά artefacts εμπλουτίζοντας παράλληλα τα χρώματα. Μια ο λόγος έφτασε στα games να πούμε ότι η συσκευή έχει χαμηλό lag κάτι που είναι σημαντικό στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

Ο κατασκευαστής προέβλεψε και αυτή την συνθήκη, παρουσιάζει μόλις 16ms καθυστέρηση όταν οι OLED τηλεοράσεις έχουν περίπου 21,3 ms! To στοιχείο του μικρού χρόνου εισόδου των 16ms θα εκτιμήσουν δεόντως οι απανταχού gamers που θέλουν ταυτόχρονα ταχύτητα στα παιχνίδια τους και μεγάλη εικόνα. Αυτά μπορεί να τα προσφέρει απλόχερα ο προβολέας δοκιμής. Ψάχνοντας να εντοπίσουμε το αδύναμο σημείο της συσκευής, θα λέγαμε ότι αυτό είναι ο φακός ή η γεωμετρία του φακού.

Η δυνατότητα shοrt throw, ειδικά σε εικόνες πάνω από 130 ίντσες, κάνει τις γωνίες της εικόνας ελαφρώς πιο «χαλαρές» σε σχέση με την υπόλοιπη. Αλλά πάλι αυτό δεν πρόκειται να ενοχλήσει κανέναν θεατή, αφού το περιεχόμενο και η γενική υπόσταση της μεγάλης εικόνας που δημιουργεί εύκολα ο GT1080Darbee θα παρασύρει το μάτι, το νου και την διάθεση….


ΤΙP01: Υπάρχει κάλυμμα του φακού για την προστασία του από σκόνη… και δάκτυλα.


YΠΕΡ
Φορητότητα
Xαμηλό lag
Επεξεργασία εικόνας


ΚΑΤΑ
Ποιότητα φακού


ΣΧΟΛΙΟ
Ένας προβολέας ικανός να σας χαρίσει άμεσα μεγάλη καλή εικόνα ακόμη και σ’ ένα μικρό δωμάτιο.


TEXNIKA XAΡAKTHΡΙΣTIKA
Optoma GT1080Darbee
ΕΙΔΟΣ: Βιντεοπροβολέας
Τεχνολογία: DMD 0.65” DarkChip 3 1080p
Aνάλυση: Full HD 1920x1080
Ονομαστική φωτεινότητα: 3.000 lumens
Ισχύς λάμπας: 150W
Διάρκεια ζωής λάμπας: 8.000 ώρες στο eco
Φακός: F=2.8, f=7.42 mm
Απόσταση προβολής: Από 0,5 έως 3,35 μέτρα
Είσοδοι: 2xΗDMI (1xΜHL), 1xAudio-out, 1x12V out, 1xUSB Service, 1xΘύρα USB για φόρτιση συσκευής, 1x3D πομπό
Ηχείο: 2x10W
Διαστάσεις (ΠxBxY): 315x224x114 χλστ.
Βάρος: 2,66 κιλά

Επαφή:CPI, 210 480 5800
Τιμή: 899 ευρώ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Philips 55POS9002 OLED TV [Review] LG 65SK9500P Review »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...