fbpx
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 17:45

Sony KD55A1 OLED TV [Review]

Η νέα τηλεόραση OLED της Sony ανατρέπει να δεδομένα στην αγορά και βάζει φωτιά στον OLED αναταγωνισμό.

Μπορεί η LG να μονοπωλεί στον τομέα των OLED τηλεοράσεων, αλλά στην ιστορία της τηλεόρασης, η Sony έχει καταγραφεί ως o πρώτος κατασκευαστής που λανσάρισε OLED τηλεόραση, το 2007. Η σειρά ονομαζόταν XEL-1 και περιλάμβανε δύο μοντέλα, ένα στις 11 και ένα 27 ίντσες. Η πρώτη κόστιζε 2.500 δολάρια και η δεύτερη έμεινε σχεδόν στα χαρτιά. Παρόλο που τότε η κίνηση ήταν πρώιμη και δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε η Sony, εν τούτοις ήταν η αφετηρία των OLED τηλεοράσεων.


Μία δεκαετία αργότερα, με δεδομένη την αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, η Sony χρησιμοποιεί πάνελ OLED από την LGD (LG Display που είναι ο μόνος κατασκευαστής στην αγορά) και κάνει την δεύτερη ουσιαστική της προσπάθεια με την σειρά A1, ποντάροντας κυρίως στην αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία της στον τομέα της επεξεργασίας. H σειρά A1, περιλαμβάνει δύο μεγέθη, ένα στις 55 και ένα 65 ίντσες, ενώ αργότερα θα παρουσιάσει και μοντέλο στις 77 ίντσες. Σχεδιαστικά η τηλεόραση είναι άριστη και πανέμορφη. Έχει μια ιδιαίτερη βάση η οποία κρατάει την τηλεόραση σαν κάδρο στο χώρο.

Η ίδια έχει μαύρο μεταλλικό φινίρισμα έχοντας αριστερά κάτω στη γωνία το λογότυπο της Sony. Οι σχεδιαστές της Sony πραγματικά με την τηλεόραση αυτή κατέθεσαν άποψη και τέχνη, που σπάνια βρίσκει κανείς σήμερα στον μονότονο κόσμο των «τετράγωνων» τηλεοράσεων. Η 55KD1 χρησιμοποιεί όπως είπαμε πάνελ OLED με εγγενή ανάλυση 3.840x2.160 pixels, που πλαισιώνεται από την τεχνολογία Triluminos για τα χρώματα. Μέχρι σήμερα η Sony ονομάτιζε Triluminos τις LCD τηλεοράσεις της, ειδικά τις καλές της που ήταν τύπου Quantum Dot (έκδοση IQ Color), τώρα το κάνει και στις OLED της. H μηχανή επεξεργασίας της τηλεόρασης, στην οποία ποντάρει σχεδόν τα πάντα η Sony, δεν είναι άλλη από την καταξιωμένη X-Reality 4K Pro, ενώ ο γνωστός από τις LED LCD τηλεοράσεις, Χ1 επεξεργαστής -στην Extreme έκδοση του- χρησιμοποιεί διπλή βάση δεδομένων για πιο λεπτομερή επεξεργασία της εικόνας.

H τηλεόραση είναι συμβατή με το HDR10, ενώ αργότερα με firmware θα λάβει γνώση και για Dolby Vision και HLG. Η κούκλα της Sony καινοτομεί ηχητικά κάνοντας χρήση της τεχνολογίας Acoustic Surface, πρόκειται για ένα είδος τεχνολογίας NXT που χρησιμοποιεί δύο «ενεργοποιητές» ανά κανάλι, στο πίσω μέρος που δονούν πριν πλάτη της τηλεόρασης για να παραχθεί ήχος, ενώ για τις χαμηλές υπάρχει ενσωματωμένο subwoofer στο πίσω μέρος της συσκευής που λειτουργεί ως βάση στήριξης. Η τηλεόραση φέρει ακόμη και ενσωματωμένο σύστημα Chromecast για stream μουσικής και εικόνας από το Home της Google.


Μοιάζει με κορνίζα, αφού η υπέρ-λεπτή οθόνη, σε όλο το εμβαδόν της, βασίζεται σε μία δεύτερη επιφάνεια στήριξης που περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά και το subwoofer που είπαμε πιο πάνω. Έτσι απαιτείται αρκετό βάθος στο τραπέζι ή το ράφι που θα την τοποθετήσουμε, ενώ εάν ο χρήστης επιλέξει την επιτοίχια ανάρτηση, το στήριγμα κλείνει. Σε κάθε περίπτωση, εμφανισιακά η OLED τηλεόραση της Sony είναι ξεχωριστή, ενώ οι συνδέσεις βρίσκονται στην βάση στήριξης με «θέα» κατακόρυφη για εύκολη πρόσβαση. Το λειτουργικό σύστημα είναι η τελευταία έκδοση Android, το οποίο αν και οικείο τους χρήστες, εν τούτοις δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον εαυτό του, όντας αργότερο από τα Tizen και webOS των Κορεατών.

Η τηλεόραση διαθέτει Wi-Fi, Bluetooth και έρχεται με προεγκατεστημένο τον browser της Opera, ενώ σε ότι αφορά στην τηλεοπτική λήψη υπάρχει πλήρη κάλυψη, με αναλογικό και ψηφιακούς δέκτες DVB-T/S έχοντας δυνατότητα εγγραφή ψηφιακών προγραμμάτων σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους χρήστες που θέλουν μία έτοιμη προ-ρύθμιση, αλλά και τους πιο προχωρημένους που επιθυμούν να επέμβουν δραστικά και βαθιά στις παραμέτρους της εικόνας.


ΜΑΥΡΗ ΛΕΠΙΔΑ
Η OLED τηλεόραση της Sony, επιβεβαιώνει ότι η τεχνολογία αυτή είναι ο βασιλιάς του μαύρου. Επίσης, όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, η μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της Ιαπωνικής εταιρείας στον τομέα της επεξεργασίας της εικόνας, είναι εμφανής και στην περίπτωση της A1 η οποία στον εν λόγω τομέα είναι καλύτερη από την Ε7 της LG. Bέβαια δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικό.

Το εξαιρετικό μαύρο και στην περίπτωση της A1, περιορίζει την ποιότητά της όταν η εικόνα γεμίζει με φως, εξαιτίας του αναγκαίου κακού που λέγεται τέταρτο λευκό sub-pixel. Έτσι, ενώ σε σκοτεινά πλάνα όλα είναι εξαιρετικά, μόλις η εικόνα γεμίσει με φως τόσο το μαύρο, όσο και τα ίδια τα χρώματα χάνουν μέρος της αρχικής τους πιστότητας. Παρόλη την καλή ακρίβεια που καλύπτει συντριπτικό μέρος του DCI-P3, το φάσμα επιβεβαιώνει ακόμα μία φορά πως οι OLED τηλεοράσεις δεν διαθέτουν την ικανότητα διαχωρισμού των χρωμάτων στα σημεία που γειτνιάζουν.

Τα δυναμικά τώρα είναι ικανοποιητικά για OLED τηλεόραση, αλλά δεν φθάνουν την κορυφαία ZD9 που είναι η ναυαρχίδα της Sony και για εμάς ότι καλύτερο έχουμε δει σε εικόνα την τελευταία χρονιά. Όπως προαναφέρθηκε, ο επεξεργαστής X1 επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αξιοπιστία του παρέχοντας υψηλής ποιότητας επεξεργασίας σε όλες τις βαθμίδες, με αποτέλεσμα να αναδεικνύει την σειρά Α1 της Sony, ως άξιο διεκδικητή έναντι της σειράς E7 της LG, η οποία στην ουσία είναι ο βασικός ανταγωνιστής.

Η Sony ήθελε να αποσπάσει μερίδια από την OLED αγορά, αφού στην LCD έχει την καλύτερη τηλεόραση με την ZD9. Η σειρά Α1 λόγο κυρίως της επεξεργασίας που χρησιμοποιεί και της βαθιάς τεχνογνωσίας της Sony στην εικόνα είναι ελαφρώς ανώτερη από την σειρά E7 της LG, αλλά δυστυχώς πληρώνει το τίμημα της τεχνολογίας ΟLED και για αυτό… κοστίζει λίγα περισσότερα. Σχεδιαστικά όμως είναι σκέτη κούκλα και καλό είναι να την τιμήσουν σπίτια με άποψη στο design και στην καλή εικόνα της Sony. Είναι από εκείνες τις statement συσκευές της Sony.

 


ΣΧΟΛΙΟ
Ο Χ1 επεξεργαστής επιβεβαιώνει την αξία του για μία ακόμα φορά, με αποτέλεσμα ο δάσκαλος να βρει τον μαθητή του.

Υπέρ
• Μαύρο
• Αντίθεση
• Επεξεργασία
• Εξοπλισμός
• Ήχος

Κατά
• Φωτεινότητα κορυφής
• Χρωματικό φάσμα


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 55 ιντσών UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, ΟLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Android TV
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE και DVB-T2/S2, PVR και Time-shift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, ARC, MHL), 3xUSB (1x 3.0) , 1xΨηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1xComposite + Audio, 1x Phones, 2xRF (RF, Sat)
ΗΧΟΣ: 5x10W
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 135 W (A)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1228x710x339 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 28,8 κιλά (με βάση)


Αντιπρόσωπος: Sony Hellas
Tιμή: 3.399€


HXOS LAB METΡΗΣΕΙΣ
'Cinema Home' Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου (Cinema/SDR): 0.0 nits
• Στάθμη λευκού (Cinema/SDR): 205 nits
• Στάθμη μαύρου (HDR): 0.0 nits
• Στάθμη λευκού (HDR): 724 nits
• Αντίθεση ANSI (HDR): undefined
• Συντελεστής Gamma: 2.37
• Συντελεστής dE (gray): 8.94
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 7.408 βαθμοί Kelvin
• Gamut (Rec 709)/ (DCI-P3): 100%/ 96%
• Κατανομή φωτεινότητας: 96%

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Samsung QE65Q7F: QLED TV [Review] Philips 55POS9002 OLED TV [Review] »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...