fbpx
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 16:04

Samsung UE78KS9500 Aπέραντη [Review]

Όταν πριν από 18 χρόνια η Samsung έκανε τα πρώτα ουσιαστικά και δειλά της βήματα επί της Γηραιάς Ηπείρου λανσάροντας CRT τηλεοράσεις, μόνο όσοι είχαν αχαλίνωτη φαντασία θα μπορούσαν να οραματιστούν μια σειρά σαν την KS9500.

 

Όχι, πως πρόκειται για την πρώτη ποιοτική σειρά τηλεοράσεων της Samsung. Άλλωστε, η θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα, επισφραγίζει πως πρόκειται για έναν σοβαρό κατασκευαστή. Απλά, η σειρά KS9500, όπως και η σειρά KS9800, έχουν εκείνο το μοναδικό χάρισμα να αντικατοπτρίζουν την τεχνολογία των τελευταίων ετών. Στην όποια μελλοντική αναδρομή στην ιστορία εξέλιξης της τηλεόρασης, η στάση στο 2016 θα χαρακτηρίζεται από σειρές όπως οι DX900 της Panasonic, ZD9 της Sony και KS9500 της Samsung. Η σειρά KS9500 συνδυάζει πολλά χαρίσματα και αυτό οφείλεται στις πρώτες ύλες που έχει επενδύσει η Samsung σε αυτήν. Διαφοροποιείται επίσης στο ότι είναι και η μοναδική κυρτή premium σειρά LED LCD τηλεοράσεων, με εκδόσεις στις 78 και 65 ίντσες.
Κάτι που προσωπικά πιστεύω και το έχω «καταθέσει» εξ’ αρχής είναι πως η κυρτότητα έχει νόημα μόνο στις μεγάλες ίντσες και επομένως η σειρά KS9500, ειδικά με την 78άρα που φιλοξενούμε παρέχει νόημα και ουσία στην έννοια των καμπύλων οθονών που προωθεί με περίσσιο ζήλο η Samsung. Σε τεχνολογικό επίπεδο, πέρα από τους εξαιρετικούς αλγόριθμους επεξεργασίας που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Samsung εδώ και μία δεκαετία, οι δύο άσσοι στο μανίκι της εν λόγω σειράς είναι η τεχνολογία Quantum Dot και ο οπίσθιος φωτισμός Direct LED, ο οποίος πλαισιώνεται από το καλύτερο ίσως λογισμικό ελέγχου της φωτεινότητας για απολαβή ποιοτικού τοπικού ελέγχου. To 78άρι VA πάνελ, με εγγενή ανάλυση 3.840x2.160 pixels και κυρτότητα 4.200R, είναι 10μπιτο σε ότι αφορά στην ανάλυση χρώματος.
O Direct LED φωτισμός, δεν «ξεκαθαρίζει» τις ζώνες ακριβείας. Βασίζεται όμως στην ποιoτική πλατφόρμα Precision Black Pro της Samsung, την βαθμίδα Supreme UHD Dimming και τους αλγόριθμους του Peak Illuminator Ultimate. H μηχανή επεξεργασίας δεν είναι άλλη από την SUHD Remastering, ο επεξεργαστής είναι τετραπύρηνος, από την ισχυρή σειρά Quad plus και η απόδοση της κίνησης βάσει της βαθμίδας Supreme motion ανεβάζει τον δείκτη PQI στο 2700, πράγμα που σημαίνει ότι το motion compensation δίνει 200Hz. H τηλεόραση παρέχει συμβατότητα με περιεχόμενο HDR, πληρώντας την έκδοση HDR1000 της Samsung, η οποία αριθμητικά δηλώνει τα nits φωτεινότητας που μπορεί να αποδώσει το πάνελ. Aνάλογα προικισμένο είναι και το ηχητικό προφίλ της UE78KS9500, με σύστημα 4.2 καναλιών, συνολικής ισχύος 70W. Φυσικά, το 3D λάμπει διά της απουσίας του…

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ
Με δεδομένο ότι οι ακριβές τηλεοράσεις της Samsung, έχουν το χάρισμα να φαίνονται πολύ πιο πλούσιες από την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν, η KS9500 ανεβάζει τον πήχη ακόμα περισσότερο βάσει του συνδυασμού των πρώτων υλών της, με την σχεδιαστική φιλοσοφία «360 Design» και την βάση σχεδίασης «Y» που δημιουργεί ένα αίσθημα αιώρησης της οθόνης. Είναι λοιπόν καλαίσθητη, ακριβή στο μάτι και δείχνει ποιοτική από όποια γωνία και εάν την δεις, ενώ αριστεύει και στον τομέα της εργονομίας με το mini connect που την συνοδεύει.
Ενστάσεις, μπορεί να υπάρξουν για το λιλιπούτειο τηλεχειριστήριο που δύναται ή να το «αγαπήσεις» παράφορα ή να το «μισήσεις» θανάσιμα. Και εάν η πρώτη ματιά σε κερδίζει, η δεύτερη, με το λειτουργικό Τizen να εμφανίζεται στην οθόνη σε κάνει αφενός να νιώθεις απρόβλεπτα οικεία και αφετέρου σίγουρος για την επεξεργαστική της δεινότητα. Εύκολη στην χρήση, γρήγορη σε απόκριση, με ταχύτατο browser και με τον καλύτερο ίσως media player σε τηλεόραση, σε «ησυχάζει» δίνοντας σου την αίσθηση ότι είναι ικανή για τα πάντα. Η τηλεόραση διαθέτει διπλούς δέκτες, ενσωματώνοντας ψηφιακούς δέκτες DVB-T/C/S2/ [T2 Ready] και φυσικά αναλογικό, ενώ παρέχει δυνατότητα εγγραφής ψηφιακών προγραμμάτων σε εξωτερικό δίσκο μέσω λειτουργίας PVR. Oι ρυθμίσεις σε εικόνα και ήχο είναι πλήρεις, χωρίς βέβαια να συγκρίνονται με εκείνες κατά ISF για όσους επιθυμούν, αναζητούν η πιστεύουν στην extreme διαχείριση των παραμέτρων της εικόνας, την εποχή του HDR…

ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
Τα πρώτα καρέ απλά επιβεβαιώνουν αυτό που έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Η εικόνα της UE78KS9500 είναι επιβλητική σε μέγεθος, εντυπωσιακή βάσει της καμπυλότητας της και αναφοράς σε ότι αφορά στην ποιότητα της. Τα αναφέρουμε επί σειράς εμφάνισης… Άψογη κίνηση και ροή εικόνας. Πλούσια χρώματα. Υψηλά δυναμικά. Περιγραφικότητα σε σκοτεινά πλάνα. Το τετράπτυχο, κίνηση, χρώμα, φωτεινότητα και μαύρο, είναι ο δρόμος για τον παράδεισο της εικόνας και η KS9500 σου δείχνει το μονοπάτι, όσο και εάν αυτό έχει τις λακκούβες του εξαιτίας των περιορισμών της τεχνολογίας των υγρών κρυστάλλων. Το μαύρο της δεν συγκρίνεται με εκείνο μίας OLED. Όμως, συγκρίνεται η φωτεινότητα κορυφής. Συγκρίνονται τα χρώματα. Η εικόνα της 78άρας με την ποιότητα της σημαδεύει το «ταβάνι» της εικόνας του 2016-2017. Όλα ως μεμονωμένες βαθμίδες αλλά και ως σύνολο αποδίδουν τα βέλτιστα. Ακόμα και το μεγάλο σε έκταση πάνελ, που με 78 ίντσες διαγώνιο απέδωσε ανισοκατανομή μόλις 7%! Με περιεχόμενο HDR, το λευκό βγάζει φωτιές ξεπερνώντας τα 1100 nits. Βέβαια, στα 80IRE είναι εμφανές το clipping. Είναι πολλά τα nits. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα εντυπωσιάζει από τον ρεαλισμό της και η τοπολογία Direct LED πλαισιωμένη από ένα υψηλής απόδοσης λογισμικό, σου δίνει την εντύπωση ότι και το μαύρο μηδενίζει, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα. Το χρώμα είναι ότι καλύτερο έχει αποδώσει τηλεόραση τον τελευταίο καιρό. Κορυφαίο το φάσμα, ακριβές το gamut, ο συνδυασμός απογειώνει την ποιότητα του χρώματος. Ποιότητα χρώματος… ένας όρος που… μεταξύ μας, δεν τον πιάναμε στο στόμα μας μέχρι πρότινος. Υπάρχουν τηλεοράσεις που πιάνουν κατά 100% το τρίγωνο, αλλά το χρώμα τους δεν πείθει. Είναι ψεύτικο. Εδώ, η τεχνολογία Quantum Dot, παρέχει τα εχέγγυα για ποιοτικό, γεμάτο χρώμα με την έννοια του όρου. Θετικό στοιχείο για την KS9500 είναι επίσης το εργοστασιακό της setup. Με την επιλογή movie η τηλεόραση είναι έτοιμη για τα μέγιστα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα νούμερα, αλλά και στις μορφές κάθε καμπύλης. H εικόνα, με στάθμη μαύρου κάτω από τα 0,05 nits, μπορεί να αποδώσει 223 nits σε παράθυρο 10% και 218 nits σε 100%, γεγονός που επιβεβαιώνει την εξίσωση σχεδόν της ολικής φωτεινότητα με την φωτεινότητα κορυφής. H επεξεργασία είναι τυπική για premium τηλεόραση της Samsung. Tα στάδια αποθορυβοποίησης, απόπλεξης και αναβάθμισης, αποδίδουν εξαιρετικά και πληρούν στο έπακρο τις ανάγκες της κινηματογραφικής εικόνας. Ο ήχος της αποτελεί ως το εν κατακλείδι άλλο ένα μεγάλο ατού της. Σχεδόν αεράτες υψηλές, παρούσες μεσαίες και χαμηλό που προσπαθεί φιλότιμα να προσδώσει σώμα, είναι τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μία ευχάριστη, μεγάλη για να συνάδει με την πληθωρικότητα της εικόνας και ποιοτική, τηρουμένων των αναλογιών, απόδοση.

ΔΗΛΑΔΗ…
Η 78άρα της σειράς KS9500 είναι η καλύτερη LED LCD τηλεόραση του 2016-2017, συνδυάζοντας υψηλή ποιότητα εικόνας σε επιβλητικό μέγεθος, με το αντίστοιχο τίμημα φυσικά.

ΣΧΟΛΙΟ
Η UE78KS9500 κατορθώνει να αποδώσει τρισδιάστατη αίσθηση, κυρίως λόγω της καμπυλότητας της που σε αυτές τις ίντσες είναι ουσιαστική και εντυπωσιακή.

Υπέρ
• Στάθμη μαύρου
• Δυναμικά
• Αντίθεση
• Xρώμα
• Επεξεργασία
• Media player

Κατά
• Τιμή


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 78 ιντσών UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, LED LCD
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Τizen
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/S2 (PVR Ready)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, ARC, MHL), 3xUSB [1x 3.0) , 1x Ψηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1xScart, 1xComposite + Audio, 2xRF (RF, Sat)
ΗΧΟΣ: 4.2 ch / 70W
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 470 W (A)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ [ΠxΥxΒ]: 1741.6x1086.6x386.3 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 46.8 κιλά (με βάση)
Αντιπρόσωπος: Samsung Hellas
Tιμή [market]: € 7.499


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΗΧΟΣ LAB
'Cinema Home' Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου: (on/off) 0.005 nits
• Στάθμη λευκού: (on/off) 223 nits
• Λόγος αντίθεσης (on/off): μη μετρίσημη
• Λόγος αντίθεσης (ΑNSI): 1.300:1
• Συντελεστής Gamma: 2.2
• Συντελεστής dE (gray): 0.97
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 6.350 βαθμοί Kelvin
• Gamut (Rec 709]/ (DCI-P3): 100%/ 99%
• Κατανομή φωτεινότητας: 93%

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Epson EH-LS10500 Προβολέας [Review] LG OLED65E7V Τηλεόραση [Review] »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...