fbpx
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 12:38

Samsung QE75Q9FN Review

Direct Q… Έχοντας πια κερδίσει την αναγνωσιμότητα που της αξίζει, η νέα γενιά τηλεοράσεων QLED της Samsung συνδυάζει τα Quantum Dots με Direct Full Array οπίσθιο φωτισμό, προκαλώντας τις εντυπώσεις με την απόδοση της… αφήνοντας παράλληλα ανοικτούς λογαριασμούς για το εγγύς μέλλον.

Οι σχετικοί με την εξέλιξη στην τηλεόραση, γνωρίζουν πολύ καλά πως έπονται καταιγιστικές αλλαγές σε αυτήν, με έμφαση στην ποιότητα της εικόνας. Οι δόκιμες τεχνολογίες ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και η σκυτάλη φαίνεται στον ορίζοντα ξεκάθαρα σε θέση αναμονής.

Μετά από μία περίοδο που τα τμήματα R&D δούλευαν πυρετωδώς, η Samsung ούσα πρωτοπόρος την τελευταία 12ετία στην τηλεόραση είναι έτοιμη για μία ακόμα φορά να ανακατέψει την τράπουλα. Φυσικά, για κάθε τι νέο καλό είναι να υπάρχει μία πρόγευση και στην προκειμένη περίπτωση τόσο οι νέες QLED τηλεοράσεις με φωτισμό Direct Full Array, όσο και αυτές που θα λανσαριστούν προς το τέλος του έτους με Multi Full Array, αντικατοπτρίζουν το τι μέλλει γενέσθαι.


Βέβαια, όσο αστείο ακούγεται πως μία οργανική επιφάνεια μπορεί να απαλλαχθεί από τον χειρότερο εφιάλτη της το Burn In, τόσο γραφικό ακούγεται πως μία τοπολογία στην ουσία Direct LED μπορεί να φέρει την επανάσταση, εν έτη 2018.


Όμως, το Direct Full Array που συναντάμε φέτος στην σειρά Q9FN, πέρα από τις 480 ζώνες ακριβείας του, πλαισιώνεται από νέα πάνελ (επιφάνειες) διάχυσης του φωτισμού, αισθητήρες μέτρησης της φωτεινότητας και της θερμοκρασίας χρώματος του δωματίου και από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο, τον λεγόμενο anti-bloomig για την ελαχιστοποίηση του halo effect.


Σημειώστε και το νέο Ulta Black φίλτρο που κάνει χρήση επιπρόσθετου φίλτρου «δέσμης» σε συνδυασμό με νέα επίστρωση πρισμάτων στην επιφάνεια της οθόνης και θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε πως κάτι διαφορετικό υπάρχει εδώ.

Η ενορχήστρωση έχει ανατεθεί στο πρώτο 16μπιτο, με τεχνολογία Artificial Intelligent, επεξεργαστή. Αναφερόμενοι στα… κοινότυπα τώρα, πρέπει να σημειώσουμε πως το 75άρι VA πάνελ, της 75Q9FΝ, με εγγενή ανάλυση 3.840x2.160 pixels είναι 10μπιτο σε ότι αφορά στην ανάλυση χρώματος και χρονίζεται στα 120Hz, τα οποία διπλασιάζονται με τεχνική BFI, στα 240Hz.

O Direct LED φωτισμός, υποστηρίζεται και από το λογισμικό Supreme UHD Dimming, βάσει του οποίου η οθόνη βελτιστοποιείται σε ότι αφορά στην φωτεινότητα της σε 1152 ζώνες. H μηχανή επεξεργασίας δεν είναι άλλη από την Q Engine. O επεξεργαστής είναι τετραπύρηνος, ενώ ο δείκτης ποιότητας εικόνας, πιάνει το 3700. Να σημειωθεί, ότι φέτος κάνει το ντεμπούτο του και το HDR10+, το οποίο αποτελεί την απάντηση της Samsung στο Dolby Vision.


Το HDR10+ χρησιμοποιεί και αυτό δυναμικά metadata, πράγμα που σημαίνει ότι ο επεξεργαστής για κάθε frame χρησιμοποιεί διαφορετική καμπύλη EOTF για αποφυγή clipping υψηλά και over dimmed χαμηλά. Το αποτέλεσμα είναι η απόδοση λεπτομέρειας και ρεαλισμού χάρη των 2000nits κορυφής, που δύναται να αποδώσουν οι τηλεοράσεις Q9FN, που πέρα από την 75άρα της δοκιμής κυκλοφορούν σε εκδόσεις στις 65 και 55 ίντσες.


Στο ηχητικό προφίλ της τέλος, η QE75Q9FΝ είναι εφοδιασμένη με σύστημα 4.2 καναλιών, συνολικής ισχύος 60W.



Άλλα κόλπα


Η Samsung το 2018, ολοκληρώνει αλλά και εμπλουτίζει τις δυνατότητες των τηλεοράσεων της. Το περσινό «διάφανο» καλώδιο, φέτος αναβαθμίζεται στο One invisible Connection, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αλλά και απαλλαγή της τηλεόρασης από την ανάγκη της τροφοδοσίας, μιας και το τροφοδοτικό έχει «μεταναστεύσει» στο One Connect.


Το τίμημα αυτού, είναι πως το τελευταίο έχει διπλάσιο ύψος από τον προκάτοχο του, αλλά το σκεπτικό της Samsung με την δυνατότητα απομάκρυνσης του 5 μέτρα ή 15 μέτρα από την τηλεόραση, είναι πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία αυτόνομη συσκευή.

 


Το άλλο μεγάλο νέο φέτος είναι η λειτουργία Ambient mode. Βάσει αυτής, από την στιγμή που ο χρήστης κλείσει την τηλεόραση του, η μαύρη οθόνη, διακοσμεί το χώρο αφού παρουσιάζεται ως συνέχεια του τοίχου ή του χώρου. Με την εφαρμογή SmartThings μέσω κινητού η οθόνη της τηλεόρασης μπορεί να προσομοιάσει με τον οπίσθιο τοίχο.

Πάνω σε αυτήν είναι δυνατή η προβολή διαφόρων ντεκόρ, φωτογραφιών ή ακόμα και widgets που ενημερώνουν για την ώρα και τον καιρό. Για όσους σκεφτούν την κατανάλωση, οι αισθητήρες έχουν τον πρώτο λόγο, μειώνοντας την. Τρεις ώρες Ambient mode την μέρα στοιχίζουν ένα ευρώ το μήνα στον λογαριασμό της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου.
Εξελίξεις υπάρχουν και στον τομέα του Gaming.

Οι φετινές QLED TVs κατεβάζουν το input lag στα 6,8ms. Σε ότι αφορά τις Smart λειτουργίες, ο νέος επεξεργαστής είναι ακόμα πιο γρήγορος, με αποδόσεις που τον κατατάσσουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου από άποψη απόκρισης. Το tizen OS διανύει την τέταρτη γενιά του, ενώ φέτος μία και μόνο εφαρμογή η SmartThings αντικαθιστά όλες τις προ-υπάρχουσες. Mια που αναφερθήκαμε στις εφαρμογές, αξίζει να γίνει μνεία στην SeeColors, βάσει της οποίας η τηλεόραση μέσα από test patterns αναγνωρίζει εάν ο χρήστης υποφέρει από δυσχρωματοψία και προσαρμόζει τα χρώματα ανάλογα!


Εξίσου σημαντικό είναι πως το παρόν δίνει με σάρκα και οστά το IoT. Η τηλεόραση σε συνεργασία με το κινητό ελέγχει όλες τις έξυπνες συσκευές και δίνει notifications (ειδοποιήσεις) στο χρήστη για την κατάσταση λειτουργίας τους. Το cloud κλειδώνει πάνω στο account του χρήστη και τα εχέγγυα για την μέγιστη ασφάλεια παρέχονται μέσω του Knox.
Η τηλεόραση διαθέτει ενσωματωμένους ψηφιακούς δέκτες DVB-T2/C/S2, με διπλό επίγειο ψηφιακό για PiP, δυνατότητα εγγραφής ψηφιακών προγραμμάτων σε εξωτερικό δίσκο μέσω λειτουργίας PVR και time shift, ενσωματωμένο τον codec Η.265 και συμβατότητα με την υβριδική πλατφόρμα HbbTV της EPT.


Oι ρυθμίσεις σε εικόνα και ήχο είναι πλήρεις, ενώ το τηλεχειριστήριο είναι το One Remote το οποίο αναγνωρίζει και ελέγχει όλες τις συσκευές που συνδέονται στο One Connect.



ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ
Τα ακριβή χρώματα, ο 100% όγκος χρώματος και άπλετη φωτεινότητα είναι χαρακτηριστικά που τα γνωρίζουμε από την περσινή σειρά QLED τηλεοράσεων. Για να μιλήσουμε και με νούμερα η 75άρα Q9FN καλύπτει κατά 100% το DCi-P3 και κατά 86% το ΒΤ2020.


Αυτό που αλλάζει φέτος, στην νέα σειρά Q9FN, είναι η διαχείριση του φωτισμού και η απόδοση του μαύρου. Το «παιχνίδι» στην σκακιέρα απέδειξε πως η τηλεόραση με φωτεινότητα κορυφής σε σήμα HDR στα 19830 nits και στάθμη μαύρου κάτω από τα 0,05nits, αποδίδει έναν τεράστιο δυναμικό λόγο, ο οποίος είναι σταθερός σε κάθε περιεχόμενο και σε κάθε συνθήκη περιβάλλοντα φωτισμού χάρη στο Ultra Black.


Ακόμα και αυτό από μόνο του όμως δεν φέρνει την Άνοιξη. Η τελευταία κάνει την εμφάνιση της με την εντυπωσιακή ελαχιστοποίηση του halo effect. Το μαύρο της 75Q9FN είναι το πιο αξιοπρεπές που έχουμε δει σε LCD τηλεόραση. H υψηλή αξία του 16μπιτου επεξεργαστή κάνει την εμφάνιση της στην διαχείριση κάθε καρέ στους τομείς της αντίθεσης, της αποθορυβοποίησης και της απόδοσης της κίνησης.


Η τελευταία ακολουθεί πιστά το δόγμα της Samsung και η απόδοση της ισορροπίας μεταξύ του judder και την οριζόντιας ανάλυσης, ρίχνει το ζυγό στην δεύτερη, προσφέροντας υψηλή λεπτομέρεια. Τόσο με περιεχόμενο SDR όσο και με HDR, η εικόνα της τηλεόρασης έχει μία κοινή συντεταγμένη που ονομάζεται αξιοπρεπής απόδοση. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει αξιοπρεπής εικόνα υψηλά επίπεδα ρεαλισμού και απόδοση λεπτομέρειας. Συνολικά, πρόκειται για μία τηλεόραση άξια προσοχής και σε τιμή χαμηλότερη από τα περσινά μοντέλα.


ΣΧΟΛΙΟ
Ο αλγόριθμος anti-blooming για πρώτη φορά εκμηδενίζει ένα βασικό πρόβλημα των LCD τηλεοράσεων σε τέτοια επίπεδα. H νέα QLED της Samsung είναι πραγματικά μια θηριώδης τηλεόραση.

Υπέρ

• Δυναμικά
• Διαχείριση μαύρου
• Xρώμα
• Επεξεργασία
• Οne Invisible connection
• Ambient mode
• Τιμή

Κατά

• Απουσία έκδοσης σε 80+ ίντσες
• Απουσία θύρας USB 3.0

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 75 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, QLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: tizen OS 4.0
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/C/S2 x2, PVR Ready & TimeShift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, FHD 120Hz, ARC, MHL), 3xUSB, 1x Ψηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1x RS232, 3xRF [RF, 2xSat]
ΗΧΟΣ: 4.2 ch / 60W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1675,8 x 1056,4 x 407 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 46,3 κιλά (με βάση)

Αντιπρόσωπος: Samsung Hellas
Tιμή [market]: € 6.299

'Cinema Home' Mode [10% window]
• Στάθμη μαύρου [HDR]: 0,05 nits
• Στάθμη λευκού [HDR]: 1980 nits
• Aντίθεση ΑNSI [HDR]: 16.000:1
• Aντίθεση ΑNSI [SDR]: 5.500:1
• Συντελεστής Gamma: 2.19
• Συντελεστής dE [gray]: 2.8
• Θερμοκρασία [100% λευκό]: 6.530 βαθμοί Kelvin
• Χρωματικός όγκος: 100%
• Gamut [BT-2020]/ [DCI-P3]: 86%/ 100%
• Κατανομή φωτεινότητας: 94%

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Hisense 55NU8700 Review LG OLED65E8P Review »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...