Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 08:35

Pioneer VSX-923

Ο ΝΕΟΣ VSX-923 ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΕΙΡΑ SC ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΠΕΡ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ. 

Η βαριά κληρονομιά που αφήνει ο περσινός VSX-922 από μόνη της αρκεί για να καταλάβουμε πως εδώ έχουμε την περίπτωση ενός πρωταθλητή που διεκδικεί να παραμείνει στην κορυφή. Και, όπως θα δούμε, ο νέος VSX-923 δείχνει εξαρχής τα δόντια του, αφού δεν ξεκινάει με ένα γκολ από τα αποδυτήρια αλλά με δύο τουλάχιστον. Κατευθείαν από τη μεγαλύτερη σειρά SC, βρίσκουμε στην πρόσοψη του ενισχυτή μία από τις 8 εισόδους HDMI, η οποία είναι συμβατή με το πρότυπο MHL 2.0 για κινητά.

Η έκδοση 2.0 προχωρά ένα βήμα περισσότερο και επιτρέπει την αναπαραγωγή περιεχομένου 3D. Δε λείπει βέβαια ούτε η κλασική είσοδος USB με την παράλληλη σύνδεση composite για όσους θέλουν να συνδέσουν το iPhone τους. Η είσοδος αυτή είναι και η μοναδική είσοδος USB, καθώς η άλλη, που βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής, χρησιμεύει για τη σύνδεση του προαιρετικού dongle Wi-Fi ή Bluetooth.

Το μεγάλο νέο στην πίσω όψη δεν είναι άλλο από τη δεύτερη έξοδο HDMI η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη ζώνη – και εδώ έχουμε το πρώτο γκολ! Βρίσκουμε πολύ θετικό το γεγονός αυτό, καθώς βλέπουμε και τα τελευταία τείχη να πέφτουν. Εκεί που άλλοι ενισχυτές ΑV επιμένουν ακόμα αναλογικά ή με περιορισμούς, ο VSX-923 στέλνει εικόνα και ήχο ψηφιακά σε δεύτερη ζώνη. Συμπληρωματικά, βρίσκουμε και μία επιπλέον είσοδο HDMI, σε σχέση με τον προκάτοχο, η οποία ανεβάζει το συνολικό αριθμό εισόδων στις οκτώ, από τις οποίες μπορούμε να έχουμε μετατροπή του σήματος σε επίπεδο 4Κ – και αυτό είναι το δεύτερο γκολ! Υπεύθυνος για το σκοράρισμα εδώ, ο ολοκαίνουργιος επεξεργαστής εικόνας της Silicon Image, SLi 9616.

Με δεδομένη τη στροφή προς τις ψηφιακές συνδέσεις, δε λείπει ασφαλώς η θύρα Ethernet, ούτε η ομοαξονική και οπτική – ο VSX-923 αρκείται στις απολύτως απαραίτητες αναλογικές συνδέσεις. Δηλαδή, μία είσοδο component και τρεις composite (με μία έξοδο) και τέσσερις αναλογικές ήχου (με μία έξοδο για δεύτερη ζώνη). Εκείνο που ίσως λείπει είναι η έξοδος προενίσχυσης για τα δύο τουλάχιστον εμπρός κανάλια (κάτι που υπάρχει στο το μεγαλύτερο μοντέλο VSX-1123).

Οι συνδέσεις των ηχείων πραγματοποιούνται με τις γνωστές πλαστικές αλλά βιδωτές μπόρνες για όλα τα κανάλια και όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης. Ο VSX-923 επιτρέπει να συνδεθούν έως 7 ηχεία, καλύπτοντας όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Από επιπλέον εμπρός κανάλια ύψους ή πλάτους και surround back έως τη διενίσχυση των εμπρός ηχείων.


AV Navi
Πώς συνδέονται όλες αυτές οι είσοδοι/έξοδοι; Εδώ η Pioneer δείχνει και πάλι το δρόμο. Μαζί με τον VSX-923, έρχεται και μια εφαρμογή με το όνομα AV Navi. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται στο PC και μέσω αυτού έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε κυριολεκτικά τα πάντα! Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθεί στο δίκτυο ο VSX-923.

Βήμα-βήμα ορίζουμε τις συσκευές και τα ηχεία που θα συνδέσουμε επάνω του, ενώ σε κάθε βήμα έχουμε διαθέσιμο τόσο το interactive manual με βίντεο για τις λειτουργίες, όσο και το κανονικό. Ο ενισχυτής είναι πλέον έτοιμος να συνδεθεί, καθώς όλες οι παράμετροι συνδέσεων έχουν περάσει σε αυτόν μέσω του δικτύου. Όμως το πιο εντυπωσιακό μέρος του προγράμματος δεν είναι αυτό. Μετά το τέλος των συνδέσεων μας ρωτάει αν θέλουμε να τρέξουμε το πρόγραμμα ισοστάθμισης του VSX-923, το γνωστό σε όλους μας MCACC.


MCACC
Καθισμένοι στον υπολογιστή και έχοντας τελειώσει με τις συνδέσεις, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα. Εκείνο της ισοστάθμισης. Με το μικρόφωνο συνδεμένο και στη θέση ακρόασης (όπως ζητάνε οι οδηγίες) ξεκινήσαμε τη δεκάλεπτη περίπου διαδικασία. Το MCACC θα βρει τον τύπο και αριθμό των ηχείων, την απόσταση, τα στάσιμα κύματα, την αντήχηση (reverb) και στο τέλος θα ισοσταθμίσει τα ηχεία σε σχέση με το χώρο μας. Και εδώ έρχεται το πιο εντυπωσιακό μέρος.

Οι γραφικές παραστάσεις (θυμηθείτε είμαστε ακόμα στο PC και δώσαμε την εντολή να ξεκινήσει η ισοστάθμιση) όλων των παραπάνω παρουσιάζονται στο χρήστη μέσω του AV Navi, δίνοντάς του τη δυνατότητα να δει σε τρισδιάστατη απεικόνιση τη συμπεριφορά των ηχείων πριν και μετά την ισοστάθμιση. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στη συνέχεια μπορούν να αποθηκευτούν σε μορφή Excel και να φορτωθούν οποιαδήποτε στιγμή στο πρόγραμμα.

Ο VSX-923, διαθέτει 6 μνήμες για την αποθήκευση κάθε μέτρησης και συνεπώς η χρήση του σε διαφορετικούς χώρους είναι εύκολη υπόθεση. Επειδή όμως θέτουμε τον πήχη ψηλά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη μία θέση μέτρησης σε σχέση με ανταγωνιστικά συστήματα ισοστάθμισης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον ενισχυτή υπό προϋποθέσεις σε ανάγκη επανάληψης της μέτρησης. Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι η θέση των ηχείων ως προς τη στόχευση του μικροφώνου.

Εάν τα ηχεία δεν είναι τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην κοιτούν προς το μικρόφωνο, το πιο πιθανό είναι ο VSX-923 να σας δείξει ότι είναι εκτός φάσης. Δεν αποτελεί πρόβλημα ωστόσο γιατί ο VSX-923 θα το ανιχνεύσει και θα αντιστρέψει τη φάση του συγκεκριμένου ηχείου, απλώς δείχνει ότι το MCACC ορίζει τη θέση ακρόασης με μη ελαστικό τρόπο. Είναι το μόνο πράγμα στο οποίο βρίσκουμε περιθώρια βελτίωσης, σκεπτόμενοι το ανταγωνιστικό Audyssey και τις πολλαπλές θέσεις μέτρησης.


iControlAV2013
Σε παλαιότερες εποχές θα μπορούσαμε να γκρινιάξουμε για το μη φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο που συνοδεύει τον ενισχυτή. Σήμερα απλά κατεβάζουμε την επανασχεδιασμένη εφαρμογή iControlAV για το 2013 (η οποία δεν είναι συμβατή με το περσυνό VSX-922) και όχι μόνο δεν γκρινιάζουμε, αλλά δίνουμε τα εύσημα στην Pioneer για αυτή την εφαρμογή. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιο smartphone ή tablet με λειτουργικό Android 4.0 και πάνω ή ένα iPhone/iPad.

Στην εφαρμογή αυτή θα βρείτε διαχείριση των εισόδων, ρυθμίσεις ήχου, θέσεις και τύπους ηχείων και μουσικό περιεχόμενο. Το interface όμως είναι επανασχεδιασμένο και τώρα πια επιτρέπει την απευθείας αναπαραγωγή μουσικής που έχουμε αποθηκευμένη στο smartphone με την ονομασία Push Player. Θα βρείτε φυσικά και τη γνωστή «μπίλια» που κινείται και αλλάζει την ένταση των ηχείων, όπως και τη ρύθμιση των μπάσων και των διαλόγων με τη γυροσκοπική κίνηση του smartphone.


FEED ME
Δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Μας αρέσουν τα μηχανήματα που μπορούν να ακολουθούν τις εξελίξεις. Μας αρέσουν τα μηχανήματα που δε βάζουν περιορισμούς στο τι θα αναπαράγουν και με ποιον τρόπο. Στην περίπτωση του VSX-923 είναι ελάχιστες έως μηδαμινές οι περιπτώσεις μη αναπαρωγής του αρχείου που θέλουμε. Σε αντίθεση με άλλους ενισχυτές ΑV διπλάσιας αξίας, ο VSX-923 έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει μέσω δικτύου αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης. Μπορέσαμε να stream-άρουμε επιτέλους τα Flac μας στα 192KHz απρόσκοπτα και χωρίς διακοπές. Και δε μας περιόρισε ούτε στο software που επιλέξαμε. Χωρίς να χρειάζεται καν να έχουμε PC της Αpple, ανοίξαμε απλά το iTunes, πατήσαμε το πλήκτρο AirPlay και ακούσαμε τη μουσική μας συλλογή.

Το ίδιο κάναμε και όταν συνδέσαμε το USB stick στην πρόσοψη, απολαμβάνοντας και το gapless play (αναπαραγωγή χωρίς κενά μεταξύ των κομματιών). Θα ήταν υπερβολικό αν ζητούσαμε την αναπαραγωγή αρχείων DSD από το USB, αλλά αυτό είναι κάτι που κρατήθηκε ως προνόμιο για το πιο πάνω μοντέλο VSX-1123. Παρ’ όλ’ αυτά, ο VSX-923 δεν αρνήθηκε το DSD. Το δέχεται μέσω των εισόδων HDMI - και μάλιστα επιτρέπει την επιπλέον επεξεργασία μέσω των DSP που διαθέτει. Ο ψηφιοαναλογικός μετατροπέας της AKM (ΑΚ4588VQ) δε διαχειρίζεται σήματα DSD, αλλά τα αναγνωρίζει και τα μετατρέπει σε PCM.

Δεν αποτελεί μειονέκτημα η μετατροπή σε PCM - εξάλλου οποιαδήποτε χρήση bass management/ισοστάθμισης υποχρεωτικά μετατρέπει το DSD σε PCM. Συνεπώς, σε έναν τέτοιο ενισχυτή ΑV με όλα τα καλούδια που προσφέρει το MCACC θα ήταν άσκοπο να αναζητούμε DSD σε native μορφή.


EXEI KAI... SURROUND SOUND
Εάν δεν έχετε κάποια εμπειρία στον ήχο της Pioneer, όπως αυτός προκύπτει από την επεξεργασία του MCACC, τότε σας προτείνουμε οπωσδήποτε να διαβάσετε παρακάτω. Και αυτό γιατί καταφέραμε να φτιάξουμε μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα στο σαλόνι μας με τον VSX-923. Δε μείναμε μόνο σε ταινίες με το γνωστό εντυπωσιακό περιεχόμενο σε εφέ που ξεσηκώνουν το θεατή. Ακόμα και σε ταινίες όπως το Trouble with the curves, όπου τα εφέ περιορίζονται σε συγκεκριμένες σκηνές, ο VSX-923 διέπρεψε. Κατάφερε να μεταφέρει εκείνο που είχε ο μηχανικός ήχου στο μυαλό του όταν έκανε το mastering.

Οι διάλογοι είναι διάλογοι και ο περιβάλλων ήχος από τους θεατές στις κερκίδες είναι ο ήχος των θεατών στις κερκίδες. Ακόμα και σε σκηνές όπου σε άλλους ενισχυτές AV προσπαθείς να εντοπίσεις στο βάθος ένα τριζόνι, εδώ σχεδόν το αισθάνεσαι να περπατά επάνω στο ηχείο. Είναι τόσο αληθοφανές το ηχητικό περιβάλλον στο οποίο σε βυθίζει ο VSX-923, που δεν μπορούμε παρά να το χαρακτηρίσουμε με άλλη λέξη: ζοφερό! Η αίσθηση της ακρίβειας παραμένει, όσο κι αν προσπαθήσαμε να τον δυσκολέψουμε. Δεν είχε σημασία αν η ταινία φόρτωνε με εφέ το DSP της Texas Instruments (Aureus TMS 808) με επιπλέον επεξεργασία.

O VSX-923 μάς έβαλε μέσα στα πέτρινα κάστρα με τους αντίλαλους στην ταινία The Brave και πιστέψαμε ότι είμαστε εμείς επάνω στο τρένο αντί του James Bond στο SkyFall, όταν αυτό περνάει μέσα από το τούνελ αλλά και ανάμεσα από εκρήξεις και αντικείμενα που περνάνε ξυστά δίπλα από το θεατή.


932 ΚΑΙ ΒΑΛΕ
Ο VSX-923 καταφέρνει να προσπεράσει τον βραβευμένο προκάτοχό του σε αρκετά σημεία. Αυτό, από μόνο του, είναι επιτυχία. Επιτυχία είναι επίσης η τιμή του, καθώς πραγματοποιεί το όνειρο της δημιουργίας home cinema αξιώσεων χωρίς να ζητά πολλά. Θα μπορούσε κάποιος να είναι αυστηρός με τις επιδόσεις του σε δικάναλη μουσική, όταν και αν επιθυμήσει να μην έχει καμία επεξεργασία στον ήχο, σε καταστάσεις pure direct. Εκεί θα βρείτε ότι τα 150W που δηλώνονται είναι μάλλον κάτι λιγότερο από τα δύο τρίτα (κάπου 100W στα 8Ω με παραμόρφωση κάτω του 1% σε όλο το φάσμα). Δε θα δυσκολευτεί να οδηγήσει ηχεία δαπέδου, απλώς θα φτάσει σύντομα στα όριά του όταν του ζητηθεί να έχει έλεγχο σε πολύ δυνατές εντάσεις.


Αν εξαιρεθεί αυτό το τελευταίο, που δεν είναι ζητούμενο σε έναν ενισχυτή AV αυτής της κατηγορίας, και αφεθείτε στις ευκολίες που προσφέρει, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσετε να βρείτε τόσο ανταγωνιστικό πακέτο σε αυτήν την τιμή. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε ως συμπέρασμα είναι ότι ο νέος βασιλιάς της κατηγορίας είναι εδώ έτοιμος πάλι για την κορυφή.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ


Tip : Σε περίπτωση που δε διαθέτετε καινούργιο smartphone και θέλετε να αναπαράγετε το περιεχόμενο στον VSX-923, επιλέξτε τη λειτουργία media server και στείλτε ήχο μέσω της εφαρμογής που υποστηρίζει το κινητό σας.


Tip 2: Ξεχάστε το τηλεχειριστήριο, θα σας γίνει απαραίτητη η εφαρμογή iControlAV 2013.

Tip3: Συνεργάζεται εύκολα με κινητά HTC, λειτουργία HTC Connect.
PIONEER VSX-923
EIΔΟΣ: Eνισχυτής AV
ΙΣΧΥΣ: 7x105W@8Ω (20Hz-20KHz 0, 09% THD), 7x150Watt @6Ω (1 KHz 1% THD)
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xRCA audio, 1xComponent, 3xCVBS
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 1xZone 2 out, 1xCVBS monitor-out, 2xSubwoofer-out
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 8xHDMI, 1xUSB, 1xToslink, 1xCoaxial
ΑΛΛΕΣ: 1xEthernet, 1xIR in, 1xIR out, 1xAdapter Port, 1xUSB wireless LAN
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 2xHDMI 1.4a
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 435x168x362,5 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 9,7 κιλά


AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Intersys
ΕΠΑΦΗ: 210 9554000
ΤΙΜΗ: 550 ευρώ  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha Aventage RX-A820

HOME CINEMA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...