Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 14:07

Harman Kardon SB 30 and SUB 230

ΗΧΟΣ SURROUND ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΚΑΙ Η SB 30 ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ 13 ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΚΑΙ 11 ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ, ΕΝΩ ΣΕ «ΛΟΥΖΕΙ» ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ. 

Ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου αποτελείται από τουλάχιστον 5.1 ηχεία, ενώ υπάρχουν και εξεζητημένες περιπτώσεις, εκείνων δηλαδή που ξεπερνούν ακόμα και τα 7.2 κανάλια/ηχεία. Τι γίνεται στην περίπτωση που ο χώρος μας, εκεί όπου βρίσκεται η τηλεόραση, είναι μικρός σε διαστάσεις και δεν υπάρχει μέρος για ηχεία (κουτιά), καλώδια και ενισχυτές; Τότε τα πράγματα από απόλαυση μετατρέπονται σε εφιάλτη και ο surround ήχος σε άπιστο όνειρο. 

Η λύση στην περίπτωση αυτήν ονομάζεται «ηχομπάρα», ένα μακρόστενο ηχείο/συσκευή, δηλαδή, ικανό να δημιουργήσει κινηματογραφική διάθεση χωρίς να καταλάβει χώρο, χρήματα και χρόνο εγκατάστασης. Η ηχομπάρα SB 30 της Harman/Kardon που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά είναι μια κορυφαία λύση για το πρόβλημα της surround αποκάλυψης ενός χώρου.

Η SB 30 έχει ενσωματωμένους ενισχυτές και κυκλώματα επεξεργασίας και διόρθωσης του ήχου DSP, ώστε να δημιουργήσει την επιθυμητή ατμόσφαιρα εύκολα και γρήγορα. Το όλο πακέτο ολοκληρώνεται με ένα ασύρματο 8ιντσο υπογούφερ, γεγονός που σημαίνει και λιγότερα καλώδια. 

Η νέα ηχομπάρα και συνάμα η ναυαρχίδα της Harman/Kardon είναι κατάλληλη ακόμα και για τηλεοράσεις μέχρι 50 ιντσών, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο, στο έπιπλο ή σε ειδική βάση εμπρός από την τηλεόραση.

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να πούμε ότι η SB 30 διαφοροποιείται σημαντικά από τον ανταγωνισμό, αφού έχει υψηλή ποιότητα κατασκευής, τεχνολογίες, απόδοση και «γήινη» τιμή. Με την αγορά της παραλαμβάνουμε ένα πακέτο αποτελούμενο από δύο διαφορετικά κουτιά, ένα με ηχομπάρα και ένα για το υπογούφερ. 

Στη συσκευασία της ηχομπάρας ο κατασκευαστής παρέχει μια σειρά αξεσουάρ που αφορούν την τοποθέτηση (πατρόν και στηρίγματα) και οδηγίες για τη συνδεσμολογία με την τηλεόραση και το player (DVD, Blu-ray ή ακόμα και κονσόλα παιχνιδιών).

Επίσης, στο πακέτο παρέχεται ένα πλήρες χειριστήριο ελέγχου. Εκείνο, όμως, που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι τα ενσωματωμένα ενισχυτικά του SB 30, που είναι ψηφιακά. Ο κατασκευαστής αναφέρει ότι υπάρχουν 11 ανεξάρτητα κανάλια ενίσχυσης στο εσωτερικό της ηχομπάρας, που είναι της μορφής 4x40W και 7x10 και οδηγούν 13 θωρακισμένα μαγνητικά μεγάφωνα.

Είναι σαν να έχεις πολλά ηχεία κλεισμένα σε ένα κουτί, την ηχομπάρα. Το υπογούφερ έχει οπή ανάκλασης προς το δάπεδο, όπου έχει τοποθετηθεί και το μεγάφωνο. Έτσι, και τα δύο «πυροβολούν» προς τα κάτω, ενώ το κύκλωμα του ενισχυτή, που είναι 100W, παρέχει φίλτρα αποκοπής καθώς και δύο ρυθμιστικά κέρδους και της φάσης.

Ανάλογα, λοιπόν, με την τοποθέτηση του υπογούφερ, θα κληθούμε να το «ταιριάξουμε» με την ηχομπάρα, ώστε να «συνυπάρχουν» αρμονικά, αλλά και ως προς τις απαιτήσεις του περιβάλλοντα χώρου (κυρίως διαστάσεις). 

Ας δούμε, λοιπόν, τι επιπλέον έρχεται να προσφέρει η SB 30. Πέρα από την εξομοίωση των 7.1 καναλιών, ο κατασκευαστής επιμελήθηκε πιο πρακτικά και καθημερινά ζητήματα. Αρχικά θα σας πούμε ότι παρέχει ισοσταθμιστή δύο θέσεων (wall και table), ανάλογα με την τοποθέτησή του.

Αν καταλήξουμε να το βιδώσουμε στον τοίχο, θα πρέπει να επιλέξουμε την αντίστοιχη ρύθμιση, και όχι ασφαλώς εκείνη που προορίζεται για εγκατάσταση σε τραπέζι. Υπάρχουν ακόμα ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις διαστάσεις του δωματίου - έτσι, ανάλογα με το σχήμα και τον όγκο του, μπορούμε να προβούμε στην αντίστοιχη ρύθμιση Small, Medium, Large.

Ο επεξεργαστής DSP είναι τριπλός, με θέσεις Virtual, Stereo και Wave. Η πρώτη επιλογή είναι για μικρούς χώρους, η δεύτερη για στερεοφωνικές, δηλαδή μουσικές ακροάσεις, και η τρίτη για κινηματογραφικά surround ταξίδια. 

Τέλος, η SB 30 είναι συμβατή με τα συστήματα αποκωδικοποίησης Dolby Digital και DTS, ενώ υπάρχει και Dolby Volume, που βοηθά μόνο στο να διατηρείται σταθερή η στάθμη της έντασης, ακόμα και όταν παρεμβάλλονται διαφημιστικά σποτ που έχουν ισχυρότερο σήμα σε σχέση με την ταινία που παρακολουθούμε.

Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα συστήματα έχουν να κάνουν με τον τρόπο διάδοσης του ήχου, ανάλογα με τις απαιτήσεις τις δικές μας, αλλά και του σαλονιού μας. Υπάρχουν ψηφιακές είσοδοι, μία οπτική και μία ομοαξονική, αλλά και μία αναλογική στέρεο. Η συσκευή έχει ως επιπλέον δυνατότητα switch-on, ώστε να ενεργοποιείται όταν αναγνωρίζει «ήχο» στις εισόδους της. 

EXΩ (Α)ΜΠΑΡΑ 

Από άποψη τοποθέτησης, βολεύεται σε χρόνο-ρεκόρ, αρκεί να διαθέτουμε το έπιπλο. Αν πάλι αποφασίσουμε να τη βιδώσουμε στον τοίχο, απαιτεί παραπάνω χρόνο, αλλά θα μας διευκολύνουν αρκετά τα παρελκόμενα που προσφέρει ο κατασκευαστής. Εμείς τη στηρίξαμε σε έπιπλό και ξεκινήσαμε τις ακροάσεις και τους πειραματισμούς μας, ενώ θα σας πούμε ότι ο χώρος του στούντιο κρίνεται μέτριος σε διαστάσεις. 

Στο συρτάρι του Blu-ray player «σπρώξαμε» την πολεμική ταινία Black Hawk Down, ενώ τα οπτικά μέσα ανέλαβε η ολόφρεσκια Samsung 55ES8000. Το επόμενο βήμα ήταν οι ρυθμίσεις των συσκευών.

Έτσι, γυρίσαμε το διακόπτη που προσδιορίζει τη θέση του SB 30 σε Table, ενώ «δηλώσαμε» στον επεξεργαστή ότι βρίσκεται σε medium δωμάτιο. Επίσης, ξεκινήσαμε να ρυθμίζουμε το υπογούφερ κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας. Τα πρώτα θετικά μηνύματα δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά μας.

Πλούσιος ήχος και αρκετά εντυπωσιακός, σκεφτήκαμε, χωρίς να έρχεται η ποιότητα σε δεύτερη μοίρα. Τα δυναμικά περάσματα εξακολουθούν να στέκονται ακέραια σε δυναμική, ακόμα και αν το συγκρίνουμε με συστήματα που αποτελούνται από μεγαλύτερα ηχεία. 

Το βασικότερο όλων, όμως, είναι πως σε «βάζει» μέσα στα κινηματογραφικά δρώμενα, κάτι που καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό και χωρίς να κουράζει, λόγω των εφέ. Εκείνο που μας δυσκόλεψε ήταν το υπογούφερ μέχρι να το φέρουμε στα «μέτρα» μας, αλλά και γι’ αυτόν το λόγο προσφέρει τόσες ρυθμίσεις, ώστε να δίνει ευχέρεια για παιχνίδι και συνάμα καλύτερο ήχο. Δοκιμάσαμε και τη λειτουργία του Virtual.

Εδώ επιτυγχάνει μια αρκετά εντυπωσιακή και ογκώδη σκηνή, αλλά ο ήχος έχει μια ελαφριά αίσθηση ψηφιακής χροιάς.

Ωστόσο, η λειτουργία Wave είναι όλα τα λεφτά. Ακούσαμε μουσική με ήχο φυσικό, πλούσια μεσαία, χαμηλή περιοχή και προβολική υψηλή περιοχή, χωρίς να γίνεται κουραστική ακόμα και έπειτα από πολύωρη χρήση. Συνοψίζουμε υποστηρίζοντας ότι όντως η Harman/Kardon έχει βάλει τα δυνατά της για τη δημιουργία του SB 30.

Παρέχει μια σειρά ευκολιών από το τηλεχειριστήριο, που δεν προσφέρει ο ανταγωνισμός. Πάνω απ’ όλα, έχει ηχητική ποιότητα και επιδόσεις που κάνουν την τηλεόραση να ακούγεται, τις ταινίες μας να περικυκλώνουν ηχητικά και τη μουσική μας καθαρή και ξεκούραστη. 

 

Harman/Kardon 

SB 30 Ηχομπάρα 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 6xΓούφερ (50 χλστ.), 7xΤουίτερ (25 χλστ.) 

ΙΣΧΥΣ ΕΝΙΣΧ.: 4x40W, + 7x10W 

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 40Hz-20kHz (με το υπογούφερ) 

ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xΟμοαξονική, 1xΟπτική, 1xΑναλογική 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (YxΠxΒ): 100x1.160x80 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 3,8 κιλά 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 0,5W (Stand By)/230W (maximum) 

 

SUB 230 Υπογούφερ 

ΜΕΓΑΦΩΝO: 8 ιντσών 

ΙΣΧΥΣ ΕΝΙΣΧ.: 100W 

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 40-160Hz 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (YxΠxΒ): 353x267x267 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 8,7 κιλά 

 

ΥΠΕΡ 

•Ποιότητα ήχου 

•Υψηλές στάθμες για την κατηγορία 

•Δυναμικό υπογούφερ 

 

 

ΚΑΤΑ 

•Όχι HDMI ή/και βάση iPod 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ηχομπάρα με επιδόσεις και δυνατότητες δε βρίσκεις κάθε μέρα. Η SB 30 δημιουργεί surround ήχο, χωρίς να χρησιμοποιεί τους τοίχους του δωματίου μας, ενώ παίζει καλά (και δυνατά) και μουσική. 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: WaveMotion 

ΕΠΑΦΗ: 210.9244.505 

TIMH: 799 € 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « JBL Cinema SB400 LG SoundPlate LAB540W »

HOME CINEMA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...