fbpx
Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 17:27

Pioneer SC-LX76

ΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο LX76. 

Όταν εισερχόμαστε στη σειρά LX της Pioneer, είτε για τεστ είτε για ακρόαση, θα πρέπει να προσδοκούμε την έκπληξη, τη χαρά, την ψυχή του κατασκευαστή, την αρμονία και την υψηλή δεξιοτεχνία υλοποίησης. Αυτές τις έννοιες περιγράφουν και οι τρεις ιαπωνικές λέξεις του τίτλου. Η Pioneer μας έχει μάθει αρκετά ιαπωνικά όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα προϊόντα της. Ποιος δεν ξέρει τι σημαίνει «Kuro» ή «Susano»...

Τώρα καιρός είναι να μάθουμε τις έννοιες «Minamoto», «Waza» και «Τamashi», γιατί σίγουρα θα τις συναντήσουμε στη φετινή LX σειρά, που αποτελείται από τρία μοντέλα: το LX56, το LX76 και τον αυτοκράτορα LX86.

Στα χέρια μας κατέφθασε ο LX76, και δε σας κρύβω ότι αμέσως τον έβαλα δίπλα δίπλα από τον αναφοράς μας LX83, που είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια πριν - LX84 ή LX74 δεν υπήρξαν ποτέ, γιατί τον αριθμό 4 τον μισούν πολύ οι Ιάπωνες, το θεωρούν γρουσουζιά. Η Pioneer έχει εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι του εαυτού της στην κατηγορία αυτήν, αφού ο ανταγωνισμός εδώ ψηλά είναι πολύ περιορισμένος ή βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Έτσι, η συγκεκριμένη εταιρεία μας έχει συνηθίσει κάθε χρόνο, την εποχή αυτή, σε όλο και πιο προηγμένους ενισχυτές AV, που έχουν ξεφύγει από την έννοια του home cinema ή του πολυκάναλου ήχου. Στην ουσία αποτελούν σύνθετες συσκευές, που εξυπηρετούν ποικίλες ανάγκες, από είσοδο πικάπ μέχρι DSD αναπαραγωγή και από την ανάπτυξη ενός δεύτερου συστήματος μέχρι τη διόρθωση της φάσης του υπογούφερ.

Είναι πραγματικά δείγματα υψηλής audio τεχνολογίας, που, σαν άλλες F1, πρώτα παρουσιάζονται εδώ, και προοδευτικά κατεβαίνουν στις πιο οικονομικές κατηγορίες. Για παράδειγμα, φέτος ο LX86 έχει ενσωματωμένο USB DAC, του χρόνου σίγουρα θα έχουν και ο LX77 ή ο LX57, ενώ φέτος δεν το έχει ο LX76, που δοκιμάζουμε εδώ. Αυτά τα κουσούρια έχει η τεχνολογία, και πάντα θα ισχύουν τέτοιου είδους σχέσεις των μεγάλων με τα μικρά μοντέλα. 

Στο θέμα μας, λοιπόν: στον LX76, έναν ενισχυτή AV, που ζυγίζει 17,6 κιλά και έχει ύψος 18,5 εκατοστά. Αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή του ρακ και σε χώρο προσβάσιμο, αφού πλήθος καλωδίων και βυσμάτων θα ενωθεί επάνω του. Κυκλοφορεί σε μαύρο και ασημί φινίρισμα, ενώ αισθητικά δε διαφέρει από τα πολύ προηγούμενα μοντέλα. Δύο μεγάλα ρυθμιστικά δεξιά και αριστερά έχουν ανάμεσά τους μια σχετικά μεγάλη οθόνη ενδείξεων και ένα κάλυμμα που σκεπάζει τα βασικά χειριστήρια της συσκευής, στην περίπτωση που χάσουμε το τηλεχειριστήριο ή διαγραφεί η app του από το κινητό μας.

Εκεί, κάτω από το κάλυμμα, θα συνδέσουμε το μικρόφωνο για αυτόματη ρύθμιση των ηχείων σε σχέση με το χώρο μας, τα ακουστικά μας για ανενόχλητες νυχτερινές ακροάσεις, τις iOS συσκευές μας και στην HDMI βιντεοκάμερες ή παιχνιδοκονσόλες. Η τελευταία είναι «φρέσκιας» τεχνολογίας, αφού είναι συμβατή με MHL για τη σύνδεση και τη φόρτιση smartphone (ή HDMI sticks), τα οποία τροφοδοτούνται (φορτίζουν) κιόλας. Βέβαια, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες εμπρός στο μεγαλείο και στο πόσα μπορεί να πραγματώσει η συσκευή. Όταν υπάρχουν επτά HDMI είσοδοι, δύο HDMI έξοδοι και μία ακόμα HDMI έξοδος για τη Zone 4, η ευελιξία της είναι τεράστια.

Εκείνο, όμως, που μου έκανε «κλικ» στα νέα LX είναι η δυνατότητα απενεργοποίησης των τελικών τους ενισχυτών, στην περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή ως προενισχυτή/επεξεργαστή AV. Μάλιστα, μπορείς να «σβήσεις» κατ’ επιλογή, για παράδειγμα, μόνο τα εμπρός κανάλια και να «αλλάξεις» εκεί τελικούς, αφήνοντας στα surround τους ενσωματωμένους στον Pioneer. Αυτό κι αν είναι εξέλιξη, αφού πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν τους ακριβούς ενισχυτές AV της Pioneer ως προενισχυτές, οδηγώντας εξωτερικούς τελικούς ενισχυτές.

Τώρα θα μπορούμε να το κάνουμε και επίσημα, χωρίς τις απώλειες ρεύματος και τις παρεμβολές των τελικών σταδίων. Τα ενισχυτικά στάδια είναι τάξης D (ψηφιακής), ώστε να μη μειώνεται σημαντικά η ισχύς τους όσο αυξάνεται ο αριθμός των ηχείων που οδηγούν. Πρόκειται για έναν 9 καναλιών ενισχυτή, ισχύος 180W στα 6Ω ανά κανάλι, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ή -να το πούμε αλλιώς- ο LX76 είναι μια 9.2 καναλιών συσκευή με παραδοσιακό τροφοδοτικό βασισμένο σε τετράγωνο μετασχηματιστή. Ως DAC χρησιμοποιείται ένα 32 bit τσιπάκι της AKΜ επαγγελματικών προδιαγραφών, το οποίο έχει υψηλές επιδόσεις και προσφέρει τρία φίλτρα (slow, sharp και short), ώστε να πειραματιστούμε με την ηχητική ταυτότητα της συσκευής.

Ένα σημείο για το οποίο υπερηφανεύεται η Pioneer είναι η διόρθωση φάσης που εφαρμόζει στον ήχο - μέχρι πέρυσι το έκανε μόνο στο subwoofer, από φέτος το κάνει σε όλα τα κανάλια. Έτσι, τυχόν λάθη στο mix της ταινίας διορθώνονται αυτόματα, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η δυναμική περιοχή, να καθαρίζουν οι υψηλές και να σφίγγει το μπάσο. Είναι μία από τις δυνατότητες που ζηλεύω στους νέους Pioneer της LX.

Για να εφαρμοστεί αυτή η διόρθωση, η συσκευή έχει αρκετή DSP ισχύ, την οποία παρέχουν δύο επεξεργαστές της T.I., ένας της NEC και ένας custom της Pioneer. Όλη αυτή η ισχύς χρησιμοποιείται και για την αποκωδικοποίηση των συστημάτων Dolby και DTS (και με την έγκριση της THX), για το «τρέξιμο» της εφαρμογής αυτόματης ρύθμισης (με το μικρόφωνο) ΜCACC, για τη διαχείριση των εισόδων/εξόδων και για τη δικτυακή υποδομή της συσκευής. Ο LX76 μπορεί να συνδέεται με το διαδίκτυο μέσω Ethernet, για ασύρματο Wi-Fi θέλει μία ειδική USB συσκευή (AS-WL300), που πωλείται ξεχωριστά, τόσο για ιντερνετικό ραδιόφωνο (V-tuner), του οποίου η γραφική απεικόνιση στην τηλεόραση δεν είναι τόσο ώριμη όσο από μια ταμπλέτα, για παράδειγμα.

Από το δίκτυο μπορεί να παίζει μουσική αντλούμενη από DLNA ή AirPlay συμβατές συσκευές (όπως NAS δίσκους, υπολογιστές ή cloud). Αναπαράγει αρχεία Flac και WAV επιπέδου 192kHz/24 bit, ενώ από τη USB του αναπαράγει και αρχεία DSD (με καταλήξεις .dff και .dsf), το φορμά δηλαδή του SACD που έχει «σπάσει». Την επεξεργασία εικόνας την έχει αναλάβει το τσιπάκι Qdeo της Marvel. Είναι το ίδιο που βρίσκουμε και στα Blu-ray player της Oppo.

Aυτό σημαίνει καλή εικόνα, αρκετές ρυθμίσεις και εξαιρετικό upscaling στα 1.080/24p του Blu-ray. H συσκευή μπορεί ακόμα να περάσει (pass-through) χωρίς καμιά επεξεργασία σήματα 4K, όταν με το καλό έρθουν στο σπίτι μας. Εντύπωση μας έκανε επίσης το σύστημα MCACC, το οποίο τρέχει πιο γρήγορα απ’ ό,τι στα προηγούμενα μοντέλα, εντοπίζει όλα τα ηχεία και θέτει τις ρυθμίσεις του. Οι συνδυασμοί των 9 καναλιών που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορούμε να στήσουμε ένα home cinema σύστημα 7.2 καναλιών και ένα 2.0 καναλιών σε άλλο σημείο (Zone) του σπιτιού μας.

Οι δυνατότητες μιας τέτοιας συσκευής δε σταματούν εδώ, υπάρχει η app με την ονομασία «iControlAV2012» για iPhone, iPad και Android συσκευές για τηλεχειρισμό, μέσω της οποίας μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από το τηλεχειριστήριο, που θα βρούμε στο κουτί. Το τελευταίο συνεχίζει να έχει μικρά πλήκτρα και γενικά να μην είναι τόσο εύχρηστο.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο στον ενισχυτή είναι το λογισμικό AV Navigator, που έρχεται σε CD-ROM στο κουτί για εγκατάσταση στο PC μας. Αυτό μας βοηθάει με αμφίδρομο τρόπο να πραγματοποιήσουμε τις συνδέσεις και να «σετάρουμε» σύμφωνα με τις ανάγκες το σύστημά μας. Τα μενού εμφανίζονται στην οθόνη όπως στα προηγούμενα μοντέλα, θα θέλαμε καλύτερα γραφικά και περιγραφές στην οθόνη της τηλεόρασης. 

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΡΑΚ

Χαθήκαμε στη μετάφραση. Το πλήθος των δυνατοτήτων του ενισχυτή είναι ολόκληρο βιβλίο. Πολλές από αυτές θα τις χρησιμοποιήσετε μια φορά και μετά θα τις ξεχάσετε, αλλά όμως θα τις εκμεταλλευόσαστε σε κάθε θέαση και ακρόαση. Το θετικό με τέτοιες συσκευές είναι ότι αποπνέουν μια αίσθηση σιγουριάς για το ό,τι ακούγεται από τα ηχεία. Δεν είναι εκείνα τα αδύναμα, αργά και ταλαίπωρα μοντέλα της εισαγωγικής κατηγορίας. Αλλά η ουσία του θέματος είτε μια ταινία είναι αυτή ή ένα flac άλμπουμ, που αγοράσατε από το HD tracks. Η μαγεία αυτή κοστίζει, η Pioneer πουλάει τον ενισχυτή 1.899 ευρώ, μια χαμηλή τιμή σε σχέση με τις περιουσίες που ξοδεύαμε για λιγότερες επιδόσεις πριν από πέντε χρόνια.

Ο LX76, λοιπόν, έκατσε δίπλα από τον LX83 και ανέλαβε να οδηγήσει τη μεγαλειώδη σειρά ηχείων της JBL για home cinema που ακούει στο όνομα LS. Τα ηχεία τα έχει στρώσει (μην πω καλύτερα, δαμάσει) ο LX83, του οποίου τα ενισχυτικά βασίζονται στα ICEPower της B&O και το ίδιο τόλμησε να κάνει και ο LX76 και τα κατάφερε το ίδιο υπέροχα. Τεράστια δυναμικά και ενέργεια από αυτές που μυρίζουν κινηματογράφο. Έβλεπα το The girl with the dragon tattoo σε Βlu-ray. Διαχωρισμός, διαφάνεια και ταυτόχρονα ορθή τοποθέτηση των ήχων. Φυσική ατμόσφαιρα και υγρές από σάρκα φωνές που τα Village ποτέ δε θα μπορέσουν να αποδώσουν.

Τόλμησα να συνδέσω έναν κορυφαίο τελικό ενισχυτή στον LX76 για να οδηγήσω τα εμπρόσθια κανάλια μαζί με το κεντρικό. Δε θέλω να τον αποσυνδέσω πια. Το σύστημα βελτιώθηκε σημαντικά. Ο ήχος έχει αποκτήσει άγρια ομορφιά και ανάλυση που δεν ήξερα ότι υπήρχε. Το ίδιο καλός και από το δίκτυο, ιντερνετικό ραδιόφωνο ή μουσικά αρχεία, το αποτέλεσμα είναι πολύ σοβαρό και ουσιώδες. Ο LX76 έχει το χάρισμα και την τέχνη του ήχου.

Δεν ξέρει μόνο να τον διαχειρίζεται σωστά, ξέρει και να τον πλάθει χωρίς να του αφαιρεί τίποτε. Είναι μια πολυκάναλη ηχομηχανή, που επικεντρώνεται απρόσκοπτα στην αποστολή της. Παρουσιάστηκε ελαφρά καλύτερος από τον LX83, όχι στη μουσική, αλλά στη διαχείριση του Dolby και DTS και ειδικά στην αποκωδικοποίηση των καναλιών που είναι πιο «βαθιά» με υψηλότερο διαχωρισμό. Είναι δίχως άλλο μια κορυφαία συσκευή, που, είτε μουσικά είτε κινηματογραφικά θα σας διασκεδάζει για χρόνια. Το ξέρω, υπάρχει και ο LX86…

 

YΠΕΡ

Πλήρως δικτυωμένος

Ηχητικές επιδόσεις

Αυτόματη διόρθωση της φάσης

Aναπαραγωγή 192/24 αρχείων (και από το δίκτυο)

Βελτιωτικά εικόνας

 

ΚΑΤΑ

Τηλεχειριστήριο

Μενού

Ύπαρξη του LX86

 

ΣΧΟΛΙΟ

H Pioneer δείχνει και φέτος ότι είναι το αφεντικό στους μεγάλους ενισχυτές AV με δυνατότητες εκτός ανταγωνισμού και με επιδόσεις που θα χαϊδέψουν και τα πιο απαιτητικά αυτιά.

 

Pioneer SC-LX76

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ισχύς: 180W ανά κανάλι (6Ω)

DAC: ΑΚΜ 32 bit

Θύρες: (εμπρός όψη) Είσοδος HDMI με MHL, USB για iPhone με είσοδο για video (RCA), ακουστικών (τζακ 1/4΄΄), μικροφώνου MCACC (3,5 χλστ.) (πίσω όψη) 7xΕίσοδοι HDMI, 2xΈξοδοι HDMI, 1xΗDMI Zone 4, 3xΕίσοδοι συνιστωσών (3xRCA), Έξοδος συνιστωσών (3xRCA), 4xΕίσοδοι video (RCA), 4xΈξοδοι video (RCA), 4xΕίσοδοι γραμμής (2xRCA), Είσοδος φωνογραφικής κεφαλής (2xRCA), 3xΈξοδοι γραμμής (2xRCA), 2xΕίσοδοι ψηφιακές οπτικές (toslink), Έξοδος ψηφιακή (toslink), 2xΕίσοδοι ψηφιακές ομοαξονικές S/PDIF (RCA), 11.2 Έξοδοι προενίσχυσης (RCA), θύρα Εthernet (RJ45), 11xΈξοδοι ηχείων (2xΜπόρνες), κεραία ΑΜ, κεραία FM, Έξοδος adapter port, Έξοδος τροφοδοσίας USB, 2xΕίσοδοι τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), 2xΕίσοδοι 12V trigger, Έξοδος 12V trigger (3,5 χλστ.), RS-232

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 435x185x441 χλστ.

Βάρος: 17,6 κιλά

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Intersys 

ΕΠΑΦΗ: 210.9554.000

ΤΙΜΗ: 1.800 ευρώ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Sony STR-DN1030 Yamaha Aventage RX-A820 »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...