Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 21:19

Sony STR-DN1030

ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, Η SONY ΔΙΝΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. 

Στη Sony η προσπάθεια είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, να προσδώσει προφίλ υψηλής ποιότητας ήχου στη νέα εισαγωγική σειρά ενισχυτών της. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι στο προωθητικό υλικό που μας παρείχε η εταιρεία σημαντικό βάρος δινόταν στην προσεγμένη επιλογή των υλικών του STR-DN1030, στο επανασχεδιασμένο τροφοδοτικό και στους custom πυκνωτές των 10.000μF, στη στιβαρή κατασκευή του σασί αλλά και στις πολύωρες δοκιμές για βελτίωση της ηχητικής ποιότητας του νέου ενισχυτή AV της εταιρείας, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «network receiver».

Βέβαια, αυτό δεν είναι το μόνο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του ενισχυτή, αφού σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη η κεραία για σύνδεση σε δίκτυα Wi-Fi.

Επίσης, μοναδικό είναι το σύστημα Party Streaming, που επιτρέπει την ταυτόχρονη αναπαραγωγή μουσικής σε πολλές συμβατές με αυτό συσκευές ταυτόχρονα. Επιπλέον, υπάρχουν άλλα, κλασικότερα χαρακτηριστικά, όπως video upscaling, σύστημα αυτόματης ρύθμισης ηχείων και αναπαραγωγή μέσω USB. 

 

ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ... ΔΙΚΤΥΑ 

Αυτό που περιμέναμε με αγωνία είναι να δούμε πώς θα τα πήγαινε ο STR-DN1030 σε streaming μέσω Wi-Fi. Έπειτα από κάποια προβληματάκια σύνδεσης (χρειάστηκε να ρυθμίσουμε το router μας σε WEP πρωτόκολλο αντί του WPA2-PSK για να συνδεθεί με τον STR-DN1030, παρ’ ότι ο τελευταίος θεωρητικά υποστηρίζει και τα δύο), τα πράγματα κύλησαν ομαλά.

Ακόμα και αρχεία 96kHz/24 bit πέρασαν μέσω ασύρματου δικτύου, χωρίς αντιληπτή πτώση ποιότητας σε σύγκριση με την ενσύρματη σύνδεση. Όσον αφορά τώρα την πλοήγηση στο τοπικό δίκτυο, εκεί τα πράγματα είναι ικανοποιητικά, αν και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Η λίστα αναπαραγόμενων αρχείων εμφανίζεται μόνο στην τηλεόραση (όχι δηλαδή και στην οθόνη του ενισχυτή), και εκεί μόνο με δύο γραμμές κειμένου ανά πάσα στιγμή στην οθόνη.

Προφανώς αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για μεγάλους καταλόγους με δεκάδες ή και εκατοντάδες τραγούδια, ενώ θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε ανοιχτή και την τηλεόραση. Σε άλλους κατασκευαστές το πρόβλημα λύνεται με χρήση εφαρμογής (app) για smartphone, όμως και εδώ τα πράγματα δεν είναι ιδανικά για τη Sony. 

Κατ’ αρχάς, προσφέρει δύο εφαρμογές (app), τη Media Remote, για χειρισμό του συνόλου των λειτουργιών του ενισχυτή (η οποία όμως δεν παρουσιάζει στην οθόνη του κινητού τις δικτυακές πληροφορίες, δηλ. server, playlist, τραγούδια), και τη Network Audio Remote, η οποία αποκλειστικό στόχο έχει να στείλει τραγούδια από μία πηγή DLNA σε ένα δέκτη DLNA. Και εδώ είδαμε κάποια προβληματάκια συμβατότητας, καθώς, για παράδειγμα, με foobar2000 ως DLNA server ο Sony αρνούνταν πεισματικά να συνεργαστεί, και χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε εναλλακτική λύση (Asset UPNP).

Ελπίζουμε αυτά να είναι απλώς προβλήματα νεότητας, αλλά επιπλέον αναρωτιόμαστε γιατί δεν ενσωμάτωσε η Sony μέρος τουλάχιστον της λειτουργικότητας του Network Audio Remote στο Media Remote, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι ανταγωνιστές της. Να τονίσουμε εδώ ότι ο STR-DN1030 ήταν από τα πρώτα κομμάτια παραγωγής αποκλειστικά για δημοσιογραφικές δοκιμές, οπότε μπορεί τα προβλήματα που αναφέραμε να μην υπάρχουν στο τελικό προϊόν.

Πολύ θετικό το γεγονός ότι ο ενισχυτής δέχθηκε αρχεία flac 24/96 μέσω δικτύου, κάτι που δεν κάνει μέσω USB - δυστυχώς. Χωρίς προβλήματα λειτούργησε η σύνδεση με iPad2 μέσω AirPlay. Στον τομέα τώρα των προγραμμάτων DSP, ο Sony προσφέρει το HD-D.C.S. για ταινίες και μερικά ακόμα για μουσική (χωρίς να φτάνει την ποικιλία της Yamaha στο δεύτερο τομέα). 

 

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΗΧΟ 

Περνώντας τώρα στις κυρίως εντυπώσεις ηχητικής και οπτικής ποιότητας, ξεκινήσαμε, ως συνήθως, με τη χρήση του συστήματος αυτόματης ρύθμισης Advanced DCAC. Στον STR-DN1030 το σύστημα αυτό περιλαμβάνει πλέον και διορθώσεις φάσης, ώστε να βελτιώνεται ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με το χώρο ακρόασης. Το σύστημα λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, ενώ δεν υπάρχει κάποια επιλογή για να το παρακάμπτει πλήρως (τύπου pure direct, όπως σε πολλές ανταγωνιστικές υλοποιήσεις).

Η φυσικότητα του ήχου είναι εμφανής από τις πρώτες ακροάσεις σχεδόν στο σύνολο του φάσματος, με τις υψηλές συχνότητες να είναι οι μόνες που παρουσιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις μια ελαφριά τραχύτητα. Στις μεσαίες δεν έχουμε κάποια σημαντική παρατήρηση να κάνουμε, καθώς όλα βαίνουν καλώς, ενώ οι χαμηλές έχουν υποδειγματική για την κατηγορία ατάκα. 

Ο ενισχυτής απέδωσε τα αναμενόμενα σε έντονα μεταβατικά, οδηγώντας χωρίς προβλήματα τα ηχεία μας, ακόμα και σε ρεαλιστικές εντάσεις, με την παραμόρφωση να κάνει την εμφάνισή της μόνο σε υπερβολές του ρυθμιστικού έντασης. Η εστίαση των οργάνων στο χώρο ήταν ακριβής, ενώ δεν παρατηρήσαμε σημαντικά προβλήματα στην ευκρίνεια, για τα δεδομένα τουλάχιστον της κατηγορίας. Τόσο σε δικάναλο όσο και σε πολυκάναλο πρόγραμμα, η αίσθηση του χώρου ήταν άμεση και χωρίς ασάφειες. Στον τομέα του βίντεο δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα απόπλεξης ή μεταφοράς σήματος 3D. 

 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Sony STR-DN1030 είναι ένας ενισχυτής που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό όσον αφορά την ποιότητα ήχου. Μπορεί να μην κατακτά τα σκήπτρα της κατηγορίας σε αυτόν τον τομέα, αλλά οι δικτυακές του δυνατότητες -που δεν είναι και λίγες- θέλουν βελτίωση, και αυτή σίγουρα θα έρθει με software αναβαθμίσεις όταν ο ενισχυτής πάρει το δρόμο για την αγορά. 

 

ΥΠΕΡ 

•Ενσωματωμένο Wi-Fi 

•Βελτιωμένη κατασκευή 

•Ισχυρό τροφοδοτικό 

•Audiophile σχεδίαση 

 

ΚΑΤΑ 

•Flac μέχρι 24/96, μόνο από δίκτυο 

•Δύσχρηστα εργαλεία πλοήγησης 

•Έλλειψη pure direct 

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ένας ενισχυτής AV ο οποίος προσφέρει Wi-Fi και καλή ποιότητα ήχου, αν και θα θέλαμε λίγο περισσότερη ευχρηστία. 

 

ΤΙP 

Για να δείτε όλο το remote στη λειτουργία Full Remote της εφαρμογής για smartphone, θα πρέπει να κάνετε slide προς τα κάτω. 

 

Sony STR-DN1030 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΙΣΧΥΣ: 105W (8Ω, 1kHz, THD 1%, 2 κανάλια οδηγούμενα) 

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 10Hz-100kHz +0,5/-2dB 

Θύρες: (εμπρός όψη) Ακουστικών (1/4΄΄), USB, Μικρόφωνου ρύθμισης, Αναλογική ήχου (2xRCA), Video (RCA) (πίσω όψη) 5xΕίσοδοι HDMI, Έξοδος HDMI, 2xΕίσοδοι συνιστωσών (3xRCA), Έξοδος συνιστωσών (3xRCA), 2xΕίσοδοι video (RCA), 2xΈξοδοι video (RCA), 2xΕίσοδοι ομοαξονικές S/PDIF (RCA), Είσοδος οπτική (toslink), 4xΕίσοδοι γραμμής (2xRCA), 2xΈξοδοι γραμμής (2xRCA), 2xΈξοδοι υπογούφερ (RCA), Κεραία ΑΜ, Κεραία FM, Θύρα δικτύου (RJ45), Είσοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), Έξοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), 7xΈξοδοι ηχείων (μπόρνες) 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠXΥXΒ): 430x158x322,6 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 10,2 κιλά 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Sony Hellas 

ΕΠΑΦΗ: 801.1192.000 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Denon AVR-3313 Pioneer SC-LX76 »

HOME CINEMA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...

 • CEDIA MEMBER

  member_logo2.png

  Πρόσθετες Πληροφορίες

   Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/ixos/public_html/modules/mod_k2_content/tmpl/Default/default.php on line 88
  Συντάχθηκε στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 00:00 σε MEMBERS OF
  Ετικέτες: CEDIA
 • EISA MEMBER
  Συντάχθηκε στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 00:00 σε MEMBERS OF
  Ετικέτες: EISA EISA Awards