Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 15:28

Yamaha RX-V673

ΤΟ UPSCALING ΣΕ 4K ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ AV. 

 

Σε κάθε καινούργια γενιά ενισχυτών AV οι κατασκευαστές προσπαθούν να εισαγάγουν ένα καινοτόμο στοιχείο, κάτι φρέσκο που να δικαιολογεί την αναβάθμιση από το παλαιότερο μοντέλο. Πάνε εδώ και χρόνια οι εποχές που το νέο μοντέλο είχε απλώς «πιο κρυστάλλινο ήχο» από το προηγούμενο.

Οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να τους προσφέρονται καινούργια, διακριτά χαρακτηριστικά και οι κατασκευαστές κάνουν ό,τι μπορούν για να τους ικανοποιήσουν. Στις αμέσως προηγούμενες γενιές ενισχυτών της η Yamaha είχε προσφέρει 3D και αργότερα υποστήριξη για flac αρχεία υψηλής ανάλυσης (έως 96Khz/24bit). Τι το νέο υπάρχει, λοιπόν, στο φετινό RX-V673, o οποίος έρχεται να πάρει τη θέση του RX-V671;

Δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε υποστήριξη για flac 192KHz/24bit, ούτε ενσωματωμένο Wi-Fi (όπως είδαμε στον εξίσου... σπαρταριστά φρέσκο Sony STR-DN1030, που δοκιμάζουμε σε άλλες σελίδες αυτού του τεύχους). Αυτό που έχουμε, όμως, είναι καινούργιος επεξεργαστής εικόνας, με δυνατότητα τόσο μεταφοράς σήματος 4Κ όσο και μετατροπής σημάτων εικόνας χαμηλότερης ανάλυσης σε 4Κ.

Για όσους πιθανώς δεν ξέρουν τι σημαίνει 4Κ, να πούμε ότι πρόκειται για νέα, υπερυψηλή ανάλυση, η οποία προσφέρει διπλάσια εικονοστοιχεία ανά πλευρά σε σχέση με την κλασική πλέον 1.080p.

ΟΚ, δεχόμαστε ότι ακόμη υπάρχουν ελάχιστες συσκευές απεικόνισης, που υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση και λιγότερο διαθέσιμο υλικό, από την άλλη όμως καλό είναι να βλέπουμε έστω και ένα στοιχείο της αλυσίδας αναπαραγωγής να περνά στο επόμενο επίπεδο ποιότητας. 

 

ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ 

Εμφανισιακά, τώρα, δε διαφέρει σε τίποτα από τον προκάτοχό του, τον RX-V671, παρά μόνο στον αριθμό μοντέλου, με σχεδιαστικές γραμμές απλές και εμφανείς θύρες και πλήκτρα χειρισμού. Η οθόνη ενδείξεων είναι φωτεινή και ευανάγνωστη, ενώ πληροφορίες ο χρήστης μπορεί να πάρει επίσης από το επί της τηλεοπτικής οθόνης έγχρωμο μενού γραφικών, αλλά και από την εφαρμογή χειρισμού για smartphone, όπως και από την εφαρμογή χειρισμού μέσω browser στον υπολογιστή μας.

Ειδικά η εφαρμογή AV Controller για smartphone είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει τελευταία, ενώ ιδιαίτερα λειτουργική είναι η εκδοχή της για ταμπλέτες, καθώς επιτρέπει την εμφάνιση περισσότερων λειτουργιών ταυτόχρονα. Μπορεί να μην έχει κολπάκια με γυροσκόπια, όπως την αντίστοιχη της Pioneer, αλλά είναι λειτουργική και σαφώς πιο εύχρηστη από αυτήν της Sony. Το κλασικό τηλεχειριστήριο είναι λειτουργικό, ενώ μπορεί να χειριστεί και άλλες συσκευές που έχει ήδη στη μνήμη του (στο μεγαλύτερο RX-V773 θα βρείτε και δυνατότητα εκμάθησης).

Μιλώντας για τον RX-V773, να πούμε ότι είναι ο μεγαλύτερος της καινούργιας σειράς RX-V 73, η οποία επίσης περιλαμβάνει τους RX-V373, RX-V473, RX-V573, ενώ φυσικά υπάρχει και η κορυφαία σειρά Aventage για όσους έχουν υψηλότερες απαιτήσεις. Σε σχέση με τον «773», ο «673» υπολείπεται στα εξής: μία επιπλέον έξοδο HDMI, 5W ισχύος, είσοδο φωνογραφικής κεφαλής και τη λειτουργία πολλαπλών σημείων στο σύστημα αυτόματης ρύθμισης ηχείων YPAO.

Σε σχέση με το μικρότερο «573» προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα για upscaling στο βίντεο (έως 4Κ), 10W ισχύος (στα 8Ω), άλλες δύο θύρες HDMI, μενού με γραφικά στην τηλεόραση και εξόδους για ηχεία παρουσίας. Γενικά, θα λέγαμε ότι ο RX-V673 είναι ίσως το ιδανικό μοντέλο της σειράς, ειδικά αν χρειάζεστε τη δυνατότητα upscaling, καθώς δεν είναι σημαντικές οι διαφορές του από τον «773» (ενδεικτικό είναι ότι το βιβλίο οδηγιών είναι κοινό και για τους δύο).

Όσον αφορά τα σωθικά του από DAC, είδαμε το PCM5101 της Burr-Brown (TI), ενώ στις θύρες HDMI τη διαχείριση σημάτων έως 4Κ αναλαμβάνουν ολοκληρωμένα της Silicon Image (SiI9589-3). Στις εισόδους αναλογικού βίντεο την επεξεργασία (10bit, 4xoversampling) αναλαμβάνει το ολοκληρωμένο ADV7180 της Analog Devices. 

 

Επιστρέφοντας στην ξενάγηση του RX-V673, δεν μπορούμε βέβαια να παραλείψουμε τις media δυνατότητές του. Σε αρχεία ήχου τα καταφέρνει μια χαρά μέχρι και με flac 96/24 (αν και δηλώνει ότι το DAC έχει δυνατότητες για 192/24), τόσο από USB stick όσο και μέσω δικτύου με DLNA.

Τον συνδέσαμε χωρίς πρόβλημα με κινητό Android και με music server υπολογιστή, αναπαράγοντας αρχεία υψηλής ευκρίνειας. Φυσικά, υπάρχει και δυνατότητα για Airplay της Apple, εκεί όμως περιοριζόμαστε σε στάνταρντ ανάλυση, λόγω προδιαγραφών του Airplay. Υπάρχει επίσης διαδικτυακό ραδιόφωνο, με πλήρη λίστα σταθμών και δυνατότητα για προσθήκη σελιδοδεικτών.

Εφόσον πρόκειται για Yamaha, δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα προγράμματα DSP, τα οποία προσφέρουν προσομοίωση διαφορετικών χώρων και αποτελούν παράδοση της εταιρείας. 

 

Ξεκινήσαμε τις ακροάσεις ρυθμίζοντας τα ηχεία με το σύστημα YPAO, το οποίο στον RX-V673 είναι σχετικά βασικών δυνατοτήτων (μία μόνο θέση ακρόασης), αλλά κάνει καλά τη δουλειά του. Σε δικάναλο πρόγραμμα ο RX-V673 μας έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικά με χρήση της λειτουργίας Pure Direct.

Ο ήχος του είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερος, με την απόκριση σε όλο το φάσμα να είναι ομοιόμορφη. Δεν του λείπουν η φυσικότητα και η ευκρίνεια, με τα δεδομένα πάντα της κατηγορίας τιμής, ενώ πολύ ικανοποιητική είναι και η εστίαση των ήχων.

Ο χαρακτήρας του είναι ελαφρώς προβολικός, ενώ παράλληλα δίνει την εντύπωση ζωντάνιας, η οποία μάλλον οφείλεται σε ανεπαίσθητο τονισμό των υψηλών, τονισμό όμως που δε γίνεται ποτέ ενοχλητικός. Σε πολυκάναλα ακούσματα η αίσθηση χώρου είναι ολοκληρωμένη, τοποθετώντας τον ακροατή στο κέντρο της δράσης, ενώ έχει επαρκή αποθέματα ισχύος για σφριγηλά δυναμικά, χωρίς να φτάνει εύκολα σε παραμόρφωση.

Στον τομέα της εικόνας το upscaling είναι αξιοπρεπέστατο, χωρίς ενοχλητικά τεχνουργήματα στις περισσότερες από τις δοκιμές που κάναμε, ενώ δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τις επιδόσεις του σε 4Κ upscaling, λόγω έλλειψης αντίστοιχου μόνιτορ. Τόσο με DVD όσο και με Blu-ray δε διαπιστώσαμε προβλήματα στην εικόνα, ενώ απρόσκοπτα πέρασε και σήμα 3D. 

 

Φτάνοντας στο συμπέρασμα, θα παραδεχτούμε ότι αυτήν τη στιγμή το 4Κ upsampling δεν είναι ενδεχομένως λόγος να τρέξει κανείς να αναβαθμίσει το σύστημά του. Από την άλλη, βέβαια, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον. Πιο πολύ βάρος, όμως, θα ρίχναμε στις δικτυακές ικανότητές του, οι οποίες είναι απόλυτα σύγχρονες, ενώ φυσικά δεν υστερεί σε ηχητικές και οπτικές επιδόσεις. Σε συνδυασμό με το λογικό του κόστος, πιστεύουμε ότι αποτελεί ενδεχομένως μια χρυσή τομή, που θα καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων αγοραστών. 

 

 

ΥΠΕΡ 

•4K upscaling 

•Airplay-DLNA 

•FLAC high-res 

 

ΚΑΤΑ 

•Όχι Wi-Fi 

•Όχι 192/24 flac 

•Κλιπ για ηχεία παρουσίας 

 

 

ΣΧΟΛΙΟ

Πέρα από το 4Κ, παίζει πολύ καλά με streaming και παρέχει πρακτικά κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου για την κατηγορία του. 

 

ΤΙP

Ενημέρωση firmware μπορείτε να κάνετε και από την εφαρμογή web control από τον υπολογιστή σας. 

 

 

 Yamaha  RX-V673 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ισχύς: 90W ανά κανάλι (20Hz-20KHz, 8Ω, 0,09%THD, δύο κανάλια οδηγούμενα) 

DAC: Burr-Brown 192/24 

Θύρες: 

Εμπρός όψη: Είσοδος HDMI, Είσοδος video (RCA), USB, Ακουστικών (1/4΄΄ TRS), Μικροφώνου YPAO (3,5 χλστ.)

Πίσω όψη: 5xΕίσοδοι HDMI, Έξοδος HDMI, 2xΕίσοδοι συνιστωσών (3xRCA), Έξοδος συνιστωσών (3xRCA), 4xΕίσοδοι video (RCA), 2xΈξοδοι video (RCA), 4xΕίσοδοι γραμμής (2xRCA), 3xΈξοδοι γραμμής (2xRCA), 2xΕίσοδοι ψηφιακές οπτικές (toslink), 2xΕίσοδοι ψηφιακές ομοαξονικές S/PDIF (RCA), 2xΈξοδοι subwoofer (RCA), 7xΈξοδοι ηχείων (2xΜπόρνες), 2xΈξοδοι ηχείων (2xΚλιπ), Κεραία ΑΜ, Κεραία FM, Έξοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), Είσοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), Έξοδος 12V trigger (3,5 χλστ.)

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 435x171x364 χλστ. 

Βάρος: 10,2 κιλά 

 

Αντιπρόσωπος: Φ. Νάκας 

Επαφή: 210.6686.000

Τιμή: 575 ευρώ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Pioneer VSX-922 »

HOME CINEMA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...