Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:51

Denon AVR-3313

Η ΣΕΙΡΑ «13» ΤΗΣ DENON ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ... ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ ΤΗΣ. 

 

Καλή τύχη ευχόμαστε στους ενισχυτές AV της Denon, αφού φέτος φέρουν τον κωδικό «13» στην ονομασία τους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το μοντέλο AVR-33xx ανήκει στην ελίτ της αγοράς, τόσο για τον εξοπλισμό όσο και για τις επιδόσεις του. Το ίδιο ελπίζουμε να πράξει και ο ολόφρεσκος AVR-3313, που είναι το πέμπτο μοντέλο της σειράς «13» και το πιο ακριβό.

Προς τα τέλη του έτους περιμένουμε από την Denon τη high end σειρά της, έτσι ο AVR-3313 θα είναι τουλάχιστον για τρεις μήνες η ναυαρχίδα της εταιρείας. O ΑVR-3313 δείχνει πολύ διαφορετικός από τον προκάτοχό του, τείνοντας περισσότερο προς το «όμορφος», παρά προς το «ουδέτερος». Καταφέρνει να συνδυάσει σοβαρότητα και εκλέπτυνση.

Κυριαρχεί ο μινιμαλισμός, που είναι εξάλλου σαφής τάση των νέων ενισχυτών AV. Όπως σε όλους τους ενισχυτές AV, έτσι και εδώ δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία: το περιστροφικό ρυθμιστικό της έντασης και ο περιστροφικός επιλογέας πηγής. Όλα τα άλλα πλήκτρα κρύβονται κάτω από ένα κάλυμμα στην πρόσοψη του ενισχυτή.

Ανοίγοντας την πόρτα, ένας άκρως πολύπλοκος κόσμος ξεπροβάλλει εμπρός μας, ο κατασκευαστής παρέχει εδώ τα απαραίτητα πλήκτρα για τη χρήση/εγκατάσταση του ενισχυτή. Θα βρείτε από είσοδο HDMI μέχρι θύρα USB με ικανότητα να παίζει αρχεία (και από δίκτυο), όπως MP3, WMA, AAC ή FLAC (έως 24 bit/192kHz), αλλά και για τη σύνδεση των iOS συσκευών σας. 

O ΑVR-3313 είναι ένας 7κάναλος ενισχυτής AV με ακροδέκτες για έντεκα (11) ηχεία, συμπεριλαμβανομένων εξόδων για εμπρόσθια ηχεία ύψους (για Dolby Pro Logic Ilz ή Audyssey DSX) και surround ηχεία ύψους. Επίσης, ο ενισχυτής μπορεί να υποστηρίζει mutli-zone αλλά και διενίσχυση. Υπάρχουν έξι αναλογικές stereo είσοδοι, μία από τις οποίες είναι για πικάπ (MM). Στις εξόδους χαμηλού σήματος (Pre-out) υπάρχει ένα πλήρες σετ 7.2 καναλιών, υποστηρίζει δηλαδή σύνδεση δύο υπογούφερ.

Οι φίλοι των πολλών HDMI θα βρουν εδώ την ευτυχία τους. Έχουμε έξι εισόδους HDMI και τρεις εξόδους, δύο εκ των οποίων υποστηρίζουν τον κύριο χώρο ακρόασης και μια κάποια ανεξάρτητη απομακρυσμένη ζώνη (Zone 2). Οι παρατηρητικοί θα έχουν ήδη εντοπίσει την είσοδο Denon Link HD (τερματισμένη σε βύσμα RCA).

Αυτή είναι χρήσιμη, αν το player μας είναι της Denon, όπως το DBT-3313UD, η σύνδεσή του εκεί θα δώσει όσο το δυνατόν χαμηλότερο jitter, αφού ο χρονισμός του ψηφιακού σήματος θα γίνεται από ένα και μόνο ρολόι (κοινό και για τις δύο συσκευές). Φυσικά, και ο AVR-3313 έχει δικτυακή υπόσταση με είσοδο LAN (Ethernet), η οποία παρέχει δυνατότητες streaming. Από εκεί μπορούμε να ακούμε ιντερνετικό ραδιόφωνο ή να αντλούμε audio αρχεία από συσκευές συμβατές με DLNA, που βρίσκονται στο οικιακό μας δίκτυο. 

Παράλληλα, η συσκευή είναι συμβατή κατά AirPlay, τόσο ασύρματα, από τις iOS συσκευές μας, όσο και ενσύρματα από το PC μας μέσω της εφαρμογής iTunes.

Οι απαιτητικοί θα βρουν και apps για κατέβασμα, για να μπορούν να ελέγξουν τη συσκευή, χρησιμοποιώντας ως τηλεχειριστήριο το smartphone τους. Όσον αφορά το βίντεο, ο AVR-3313 ανεβάζει (upscaling) την ανάλυση σε επίπεδα 4K (3840x2160 pixels) με τη βοήθεια του επεξεργαστή εικόνας ADV8003 της Analog Devices.

Έτσι, ο ενισχυτής είναι έτοιμος για 4K, ενώ μπορεί να μετατρέψει σε αυτό το επίπεδο και τα αναλογικά βίντεο σήματα. Ακόμα και τα μενού του μπορούν να εμφανιστούν σε 4Κ επίπεδο. 

 

ΗΧΟΣ 

Από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης διαπιστώσαμε ότι ο Denon δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει ούτε να κατακτήσει άγαρμπα το κοινό του. Απευθύνεται σε ακροατές με εκλεπτυσμένο γούστο και με άποψη - άλλωστε ο AVR-3313 δεν κοστίζει λίγο, ανήκει στην κατηγορία των 1.300 ευρώ.

Ο AVR-3313 δεν τρομάζει με τα τερατώδη μπάσα του, τις εκρήξεις και άλλα τεχνάσματα της χαμηλής κατηγορίας ενισχυτών AV στο χώρο του home cinema. Δεν έχει καμία ανάγκη να αποδείξει πόσο καλός είναι στα δυναμικά και στην ακρίβεια των λεπτομερειών του. Δε χρειάζεται καμία ειδική ηχογράφηση ή soundtrack για να διαπιστώσουμε το υψηλό του επίπεδο, τόσο σε 2κάναλες όσο και σε πολυκάναλες ακροάσεις. Ο ήχος έχει τονική ακρίβεια, συνοχή και τα μπάσα του είναι σφιχτά και δυνατά.

Γλυκόηχος και αναλυτικός, ο γνωστός ήχος δηλαδή του καλού προσώπου της Denon, ο AVR-3313 έχει απλότητα και ζεστασιά στο ακρόαμά του. Ο ήχος είναι σαφής με massive σώματα, ακόμα και σε υψηλές στάθμες, και, πιστέψτε με, τον έφτασα στα όριά του.

Ευγένεια και λεπτομέρεια στη μουσική, ο ήχος δεν είναι καθόλου αιχμηρός, ξηρός ή τραχύς. Τείνει προς το φυσικό, με μεγάλο εύρος απόκρισης και με ορθολογιστική συμπεριφορά. Συνολικά, πρόκειται για έναν ευχάριστό ενισχυτή AV με ουσία και νόημα. 

 

ΥΠΕΡ 

Επίπεδο ήχου 

Μετατροπέας 4Κ 

Υπέροχo GUI στην οθόνη 

Διαλεγμένα υλικά 

 

ΚΑΤΑ 

Όχι Wi-Fi 

Όχι αναπαραγωγή FLAC 192/24 (δίκτυο) 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ένας κορυφαίος ενισχυτής AV από την Denon, για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν το home cinema τους, αλλά και για όσους αναζητούν ένα ποιοτικό επίπεδο ήχου. 

 

Denon AVR-3313 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΙΣΧΥΣ: 7x165W (στο εργαστήριο μετρήσαμε 2x139W και 5x87W στα 8Ω) 

ΘΥΡΕΣ: (πρόσοψη) Είσοδος HDMI, Ακουστικών (1/4΄΄), USB, Μικρόφωνου ρύθμισης, Είσοδος video (RCA), Είσοδος ήχου γραμμής (2xRCA), (πίσω όψη) 6xΕίσοδοι HDMI, 3xΈξοδοι HDMI, 2xΕίσοδοι συνιστωσών (3xRCA), 1xΈξοδος συνιστωσών (3xRCA), 5xEίσοδοι video (RCA), 1xΈξοδοι video (RCA), 2xΕίσοδοι ομοαξονικές S/PDIF (RCA), 2xΕίσοδοι οπτικές (toslink), 1xDenon Link HD, 5xΕίσοδοι γραμμής (2xRCA), 1xEίσοδος πικάπ, 3xΈξοδοι γραμμής (2xRCA), 2xΈξοδοι υπογούφερ (RCA), 7.2 έξοδοι προενίσχυσης (9xRCA), Κεραία FM, Θύρα δικτύου (RJ45), Είσοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), Έξοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), 11xΈξοδοι ηχείων (μπόρνες), RS-232, 2x12V trigger (3,5 χλστ.). 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 434x167x379 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 12 κιλά 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Κινοτεχνική 

ΕΠΑΦΗ: 210.9601.071 

ΤΙΜΗ: 1.299 ευρώ 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Pioneer VSX-922 Sony STR-DN1030 »

HOME CINEMA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...