Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 01:38

JBL Cinema SB400

ΜΙΑ ΗΧΟΜΠΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ... ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ.

 

Σύμφωνα με μελέτες, οι ηχομπάρες (soundbars) είναι το πρώτο ηχείο σε πωλήσεις στον κόσμο, στην Ελλάδα όμως όχι, και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει αυτό. Μπορεί να οφείλεται στο ότι ο Έλληνας δεν είναι ενημερωμένος για τον κακό ήχο της ακριβής του τηλεόρασης ή στο ότι δε θέλει να βάλει ένα «μακρινάρι» κάτω από τη λεπτή σε πάχος συσκευή του.

Μπορεί, όμως, ο Έλληνας να ακούει καλύτερα από κάθε άλλο λαό, και έτσι να του είναι περιττή η ηχομπάρα. Είναι άξιο απορίας. Πάντως, από τότε που λέπτυναν οι τηλεοράσεις, με αποτέλεσμα να χαλάσουν τον ήχο τους, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επισκέψεις στους γιατρούς με ειδικότητα ΩΡΛ. 

Ο ΗΧΟΣ μέσα από τις σελίδες του είναι το μόνο ελληνικό μέσο που φωνάζει για την αξία της ηχομπάρας και τα οφέλη της. Με τη βοήθειά της η διαβίωση μέσα στο σπίτι γίνεται πιο αρμονική και πιο όμορφη. Ο ήχος συμβάλλει τα μέγιστα, γιατί, όταν ο μπαμπάς ακούει σωστά τις ειδήσεις, τα παιδιά απολαμβάνουν το gaming και η μαμά τις εξ Ανατολών σειρές, τότε όλοι είναι ήρεμοι. Η JBL μόλις κυκλοφόρησε αυτήν την ολόφρεσκη ηχομπάρα, που είχαμε την ευκαιρία να τοποθετήσουμε για αρκετές ημέρες κάτω από την τηλεόραση που χρησιμοποιούμε στο περιοδικό. 

Όμορφης σχεδίασης και εμφάνισης, η SB400 έχει το σωστό εξοπλισμό για να την ευχαριστηθούμε με το παραπάνω. Εμπεριέχει ενισχυτή, αρκετές υποδοχές HDMI και συνοδεύεται από ασύρματο ενεργό υπογούφερ, για να ευχαριστηθεί το αυτάκι μας χαμηλό. Γιατί το μπάσο εκλείπει πια από τις σύγχρονες τηλεοράσεις, λες και έχουμε... μπασο-απαγόρευση. 

Η SB400 φέρει δύο ηχεία των τριών μεγαφώνων στα άκρα της, το δεξιό και το αριστερό. Πρόκειται για ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου και για δύο μιντ 2,25 ιντσών. Ο κατασκευαστής λέει ότι αυτά οδηγούνται από ενισχυτή 60W ανά κανάλι, όμως η ισχύς είναι αρκετά λιγότερη. Εν πάση περιπτώσει, η ηχομπάρα παίζει πολύ δυνατά, χωρίς μάλιστα να εξάρει τις παραμορφώσεις της με την αύξηση της έντασης. 

Το υπογούφερ είναι σχεδόν κυβικής μορφής -άνετα γίνεται τραπεζάκι- τύπου bass reflex με τέσσερα πόδια στήριξης, που του δίνουν «χώρο» από το δάπεδο, αφού το 8 ιντσών μεγάφωνό του «πυροβολεί» προς τα κάτω. Το sub έχει ισχύ 100W και δεν έχει εισόδους και εξόδους, παρά μόνο το καλώδιο τροφοδοσίας. Η σύνδεσή του με την ηχομπάρα γίνεται μέσω bluetooth, και έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση, τη συχνότητα αποκοπής και τη φάση.

To σύνολο ολοκληρώνεται με ένα λεπτό τηλεχειριστήριο, που κάνει την όλη εμπειρία χρήσης πιο απολαυστική. Υπάρχουν τρεις είσοδοι HDMI και μία έξοδος HDMI (με ARC), μία οπτική είσοδος για τις τηλεοράσεις που δεν έχουν «Επιστροφή ήχου» (ΑRC) από HDMI και μία Aux-in (mini jack) για είσοδο ήχου από άλλη πηγή. Υπάρχει και μία ασύρματη είσοδος, που είναι η bluetooth, αν, για παράδειγμα, θέλουμε να συνδέσουμε το κινητό ή την ταμπλέτα μας για stream μουσικής στην μπάρα. 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 

Η ηχομπάρα ταιριάζει σε τηλεοράσεις από 42 μέχρι 55 ιντσών, έχει ειδικά ρυθμιζόμενα πόδια στήριξης αλλά και επιτοίχια βάση, αν θέλουμε να την τοποθετήσουμε στον τοίχο. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη ισοστάθμισης, όπου μπορούμε να επιλέξουμε τοποθέτηση σε «τοίχο» ή «τραπέζι». Επίσης, υπάρχει mode μουσικής και σινεμά, αλλά και ενδείξεις επί της οθόνης της τηλεόρασης, που κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. 

Δύο κιβώτια θα παραλάβουμε με την αγορά της SB400, ένα μακρόστενο με την ηχομπάρα και ένα ορθογώνιο με το υπογούφερ. Ακόμα, θα βρούμε οπτική ίνα για άμεση λήψη του ήχου της τηλεόρασης αλλά και καλώδια mini jack σε RCA στέρεο. 

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές, πράγμα που οφείλεται στη βελτίωση της εμπειρίας που χαρίζει η JBL στον καταναλωτή κατά το un-boxing. Το «ζευγάρωμα» μέσω bluetooth του sub με την μπάρα είναι μια διαδικασία που κρατάει λιγότερο από 30 δλ. Αυτό είναι όλο. Καλώδια στην πρίζα, HDMI από την τηλεόραση και HDMI από τα player ή τις άλλες πηγές, και το σύστημα έγινε.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λεπτά σε πάχος HDMI, γιατί τα «βαρέος τύπου» δεν επιτρέπονται στο μικρό πάνελ εισοδο-εξόδων που έχει η συσκευή. 

Οι ακροάσεις άρχισαν με μουσικά κομμάτια, κάτι που έδειξε την καθαρότητα του ήχου της και το ταίριασμα με το υπογούφερ. Στις μουσικές ακροάσεις ο ήχος είναι πιο ισορροπημένος και ουδέτερος από τις τηλεοπτικές ή home cinema.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ήχος παρουσιάζεται ως προβολικός και εστιασμένος. Σε ακρόαση τηλεοπτικού σταθμού, η τηλεόραση αποκτά άλλη οντότητα και ουσία. H JBL έχει φτιάξει κάτι αποτελεσματικό εδώ, εξοπλισμένο μάλιστα με χρήσιμες δυνατότητες. Η ηχομπάρα του 2013 είναι εδώ! 

 

ΥΠΕΡ 

- Eξοπλισμός 

- Υπογούφερ 

- Πλήθος εισόδων 

- Καθαρός ήχος 

 

ΚΑΤΑ 

- Όχι σε χοντρά καλώδια 

- Είναι μόνο βελτιωτικό ήχου τηλεόρασης 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Μια σύγχρονη ηχομπάρα για όσους θέλουν να δώσουν μια πελώρια ηχο-βιταμίνη στην τηλεόρασή τους. Προσφέρει επιπλέον HDMI switching, ασύρματο sub και υψηλές στάθμες. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΕΙΔΟΣ: Δικάναλη ενεργή ηχομπάρα με ασύρματο υπογούφερ 

ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 2xΜιντ 2,25 ιντσών, 1xΤουίτερ 1 ίντσας ανά κανάλι 

ΜΕΓΑΦΩΝΟ SUB: 1x8 ιντσών με χάρτινο κώνο 

ΙΣΧΥΣ: 60W ανά κανάλι (μπάρα), 100W (sub) 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 95x1.100x64 χλστ. (μπάρα), 355x329x320 χλστ. (sub) 

BAΡΟΣ: 3,3 κιλά (μπάρα), 10,5 κιλά (sub) 

 

AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Wavemotion 

ΕΠΑΦΗ: 210.9244.505 

ΤΙΜΗ: 549 € 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Harman Kardon SB 30 and SUB 230 »

HOME CINEMA ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...

 • CEDIA MEMBER

  member_logo2.png

  Πρόσθετες Πληροφορίες

   Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/ixos/public_html/modules/mod_k2_content/tmpl/Default/default.php on line 88
  Συντάχθηκε στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 00:00 σε MEMBERS OF
  Ετικέτες: CEDIA
 • EISA MEMBER
  Συντάχθηκε στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 00:00 σε MEMBERS OF
  Ετικέτες: EISA EISA Awards