fbpx
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 11:18

BEST OF 2018: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Η χρονιά που τελειώνει σε λίγες ημέρες μας έκανε, δίχως άλλο, πλουσιότερους σε ακουστικές εμπειρίες. Καθίσαμε λοιπόν και συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τις πιο καλές στιγμές της ανά κατηγορία συσκευής, όπως τις βιώσαμε μέσα από δεκάδες δοκιμές.

Η αγορά αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, όπως και οι καταναλωτικές ανάγκες μας και οι κατασκευαστές τρέχουν κι αυτοί να πιάσουν τον σφυγμό της εποχής. Το 2018 πιστώνεται, καταρχήν, την ενίσχυση και οριστικοποίηση της βινυλιακής αναβίωσης και την επιστροφή στο καλό hi-fi, με τους Ιάπωνες να κατεβάζουν στην αγορά και πάλι, έπειτα από δεκαετίες, άξιες μηχανές για όλους, που παίζουν μουσική ως βιρτουόζοι και θα αντέξουν πολλά χρόνια χρήσης.

Τα USB DAC δεν είναι πια τόσο απαραίτητα μέσα στους ενισχυτές μας όσο είναι σήμερα ένα καλό phono stage. Παράλληλα, βιώσαμε την ανάδειξη του streaming, που εξοπλίζει πια πολλές κατηγορίες συσκευών και το οποίο ξεκάθαρα παίρνει θέση ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο της κυρίαρχης πηγής, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η Εthernet και το τοπικό μας δίκτυο (LAN, WLAN) έρχονται στο προσκήνιο και επισκιάζουν τις USB συνδέσεις, που «δοξάζονται» πια στις φορητές συσκευές on the go μέσω της USB-C. Το Spotify ήρθε κι αυτό στην Ελλάδα, το Tidal ανεβάζει τον πήχυ των kbps και το Qobuz είναι έτοιμο κι αυτό να εκπέμψει, υλικό υψηλότερης ανάλυσης.

Το hi-rez download δεν μπόρεσε τα περασμένα χρόνια να κάνει τη διαφορά, οι παλιές κυκλοφορίες σε φυσικά μέσα ξεπερνούν σε πωλήσεις τις καινούργιες και όλα δείχνουν ότι το μέλλον ανήκει στις συνδρομητικές υπηρεσίες που θα μας παρέχουν, τουλάχιστον σε ποιότητα red book, όλα τα διαμάντια της μουσικής και όχι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών. Στο παρασκήνιο αυτών των εξελίξεων, το Bluetooth ζει και βασιλεύει, βελτιώνεται διαρκώς και είναι πανέτοιμο για την εποχή της υψηλής ανάλυσης.

Από την πλευρά των ενισχυτών και των ηχείων, βέβαια, η κατάσταση είναι εδώ και πολλά χρόνια στάσιμη και οι όποιες εξελίξεις αφορούν νέους δικάναλους με επεξεργασίες room eq σε περιβάλλον 2.1. Πάντως, οι νέες γενιές ηχείων έχουν επωφεληθεί από τα σύγχρονα λογισμικά σχεδίασης και εμφανίζονται απρόσμενα τελειοποιημένες, ακόμη και στις χαμηλές κατηγορίες τιμών, ωστόσο συχνά λείπει η «ψυχή» από αυτά, αν ο κατασκευαστής αρκείται στη σχεδίαση μέσω υπολογιστή.

Για το 2018, φυσικά, ο αναμφισβήτητος βασιλιάς στους μετατροπείς είναι τα ακουστικά, με τα μαγνητοστατικά να κάνουν μεγάλη επίθεση στην αγορά, με πολλά νέα μοντέλα που προσφέρουν σχετική ευκολία οδήγησης ακόμη και από φορητές συσκευές. Υπόσχονται ultra high-end ήχο σε απλές high end τιμές, είναι πιο «προσωπικά» αντικείμενα και σχεδιάζονται με την υψηλή αισθητική σε πρώτη προτεραιότητα, όπως τα ακριβά ρούχα και τα κοσμήματα.

Είναι αφάνταστα πιο βολικά στη χρήση από ένα high end σύστημα και ανταποκρίνονται καλύτερα στις σημερινές συνθήκες ζωής «on the go». Κλείνουμε την σύντομη αυτή ανασκόπηση με το πάντα δημοφιλές home cinema, όπου τα κανάλια ύψους αποτελούν βασικό κίνητρο αναβάθμισης. Όμως το μεγάλο νέο έρχεται από τη Yamaha και την «on the fly» επεξεργασία Surround: AI, με την οποία ο κινηματογραφικός ήχος αποκτά γερά high end θεμέλια υψηλής ανάλυσης.

Με την ελπίδα για ένα ακόμη πιο καλόηχο και συναρπαστικό τεχνολογικά 2019, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, γεμάτα μουσική και θετικά συναισθήματα!

 

ΤΑ ΒΕST OF 2018... EINAI (ΚΛΙΚ ΣΤΑ) ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

BEST OF 2018 HXEIA

BEST OF 2018 EΝΙΣΧΥΤΕΣ

BEST OF 2018 ANAΛΟΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

BEST OF 2018 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

BEST OF 2018 YOUTUBE

BEST OF 2018 MOBILE AUDIO

BEST OF 2018 STREAMERS

BEST OF 2018 BLUETOOTH AUDIO

BEST OF 2018 HOME CINEMA AUDIO

BEST OF 2018 ΑΞΕΣΟΥΑΡ

BEST OF 2018 TELEVISIONS

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Απόηχος της αγοράς Περιοδικό hxos+ Sound Vision #26 »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...