fbpx
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 16:13

Joshua Redman & Brad Mehldau Nearness [Review]

Οι δυο μουσικοί συνδέονται με μακρόχρονη φιλία - ο Mehldau έκανε το πρώτο break στα μεγάλα ακροατήρια στα early '90s, με το κουαρτέτο του Redman.

Έχουν υπάρξει συνεργασίες έκτοτε, καμιά όμως τόσο σοβαρή όσο η τουρνέ που ξεκίνησαν ως ντουέτο το 2011, προϊόν της οποίας είναι αυτό το εκπληκτικό, γεμάτο ευφρόσυνες στιγμές live άλμπουμ. Δύσκολο να υπερεκτιμήσεις το Nearness - ότι κι αν γράψεις γι' αυτό, θα είναι λίγο.


Το "Ornithology" ξεκινά σαν υπερκινητική δίφωνη / τρίφωνη φούγκα για να συνεχιστεί με σόλο εξερευνήσεις του BM πριν το σαξόφωνο επιστρέψει, σε μια διαδικασία ερωταπαντήσεων με το πιάνο. Απολαυστικά χαλαρωτικό το Melhdau original "Always August" για τους στοχαστικούς τόνους και τη σημασία στη λεπτομέρεια, από τις πιο ακριβές στιγμές εδώ. Αλλά η απόλυτη χαλαρωτική εμπειρία [εννοώ το αντίθετο της "ambient" νάρκωσης] είναι το 16λεπτο, ομώνυμο του άλμπουμ track, βασισμένο στο "The Nearness of You", του Hoagie Carmichael. Μια μουσική λιμνοθάλασσα, που στην αστραφτερή επιφάνειά της εναλλάσσονται χρώματα και παραστάσεις.


Το απαράμιλλο σόλο του BM στο "in Walked Bud" θα εμπλουτίσει με μια μπιτλική, ποπ αύρα το κλασικό του Monk, για να επεκταθεί στα αναμενόμενα, δύσβατα μονοπάτια πριν φτάσει ο πάντα μεστός ενδιαφέροντος διάλογος των δυο μουσικών.


Το "Mehlancholy Mode" είναι η κεφάτη, funky pop στιγμή του άλμπουμ, απλούστατη αρμονικά σύνθεση του JR αφιερωμένη στο φίλο και συνεργάτη. Η εξέλιξη και η κλιμάκωσή της ασφαλώς κάθε άλλο παρά προβλέψιμη είναι.


Το γλυκόπικρο, νοσταλγικά μελωδικό και funky "Old West" του Mehldau είναι ο ιδανικός αποχαιρετισμός, με κάποιες αιχμηρές, στα όρια του σπαραξικάρδιου αποχρώσεις προς το τέλος.

 


9/10
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ

 


Nonesuch

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...