fbpx
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 14:58

Schubert, Fantasie in F minor etc Staier, Melnikov [Review]

Ένας πραγματικά ξεχωριστός δίσκος: παρά τις υπάρχουσες πολύ καλές ερμηνείες της περίφημης «Φαντασίας» σε φα ελάσσονα του Σούμπερτ -όπου ανάμεσα σε εκείνες σε σύγχρονο πιάνο ξεχωρίζει των Περάια και Λούπου και ανάμεσα σε αυτές σε πιάνο εποχής διακρίνεται η ανάγνωση των Λέβιν και Μπίλσον-, η νέα αυτή ερμηνεία από τους Αντρέας Στάγερ και Αλεξάντερ Μελνίκοφ ξεχωρίζει, τόσο για την ποιότητα του στρογγυλού, πεντακάθαρου αλλά και χαμηλόφωνα εξομολογητικού ήχου που παράγει το φορτεπιάνο «Γκραφ» στο οποίο παίζουν οι δυό πιανίστες, όσο και για την απίστευτης μουσικότητας ερμηνεία.

Κάθε φράση είναι δουλεμένη με μέγιστη λεπτότητα: ανεπαίσθητες καθυστερήσεις ή επισπεύσεις, ελάχιστοι τονισμοί φθόγγων ή παύσεις, όλα τα στοιχεία που συνιστούν το αποτέλεσμα μίας πραγματικά λεπτομερώς επεξεργασμένης αλλά και βιωμένης ανάγνωσης, δίνουν ένα αποτέλεσμα εξαιρετικής κομψότητας και σπάνια συγκινητικό.

Δεν είναι συνηθισμένο μέσα από τις νότες και την αισθητική της ερμηνείας, μια ανάγνωση να δίνει ζωή σε μια ολόκληρη εποχή, στην προκείμενη περίπτωση αυτή του «Μπιντερμάγερ». Τον δίσκο συμπληρώνουν εξίσου επιτυχημένες αναγνώσεις άλλων έργων του Σούμπερτ για τέσσερα χέρια. Ωστόσο, η συγκεκριμένη της «Φαντασίας» ανήκει στις πιο εμπνευσμένες στιγμές στην ερμηνευτική ιστορία του κομματιού. _N.A.Δ._

 

10/10

 

Schubert, Fantasie in F minor etc
Staier, Melnikov
HMM 902227

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Metallica Hardwired... To Self-destruct [Review] Joshua Redman & Brad Mehldau Nearness [Review] »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...