fbpx
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 14:33

Pryma 01 headphones [Review]

Τώρα και ακουστικά. H Sonus faber σχεδίασε ένα ιδιαίτερο ζεύγος ακουστικών με γνώμονα τη μουσική και τo lifestyle

 

Τα ηχεία της Sonus faber έχουν κατακτήσει πολλούς θιασώτες της υψηλής πιστότητας, που δεν τολμούν να διανοηθούν το σύστημά τους χωρίς αυτά, άπαξ και τα αποκτήσανε. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που βρίσκονται στον αντίποδα, με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Εκεί όμως που οι αμφισβητίες θα συμφωνήσουν με τους λάτρεις, είναι στην εμφάνιση των κατασκευών, στην ποιότητα της ξυλείας και της βαφής. Στη φινέτσα, που φωνάζει «Ιταλία» από μακριά. Είναι τα ηχεία που κάνουν τις στριφνές συζύγους να δείξουν ανθρωπιά στον καταπιεσμένο μουσικόφιλο σύντροφό τους και τους διακοσμητές να εγκαταλείψουν τις ιδεοληψίες τους.

Τώρα λοιπόν που τα ακουστικά έχουν βρει τη θέση τους στα οικιακά συστήματα και τα φορητά player επιτρέπουν να έχουμε μαζί μας τα αρχεία υψηλής ανάλυσης, η Sonus faber καταθέτει τη δική της πρόταση στην κατηγορία. Με τα Pryma, επιχειρεί να δελεάσει το κοινό, χωρίς να αποκλίνει από τα αισθητικά της κριτήρια, εμφανισιακά και ηχητικά.

4238

Fatto A Mano

Ομολογουμένως, τα Pryma αποτελούν μια πολυτελή κατασκευή με προσεγμένα υλικά. Η στέκα κατασκευάζεται από υψηλής ποιότητας ιταλικό δέρμα, με μικροίνες εσωτερικά που επιτρέπουν την «αναπνοή», ώστε να μην επιβαρύνεται το κεφάλι μας. Έρχεται σε διάφορους χρωματισμούς, που ο χρήστης μπορεί να προμηθευτεί ανεξάρτητα. Τα μαξιλαράκια κατασκευάζονται από καλό συνθετικό δέρμα, με αφρό προσωρινής μνήμης. είναι αποσπώμενα και συγκρατούνται με μαγνήτες στο σασί των ear-cup. Τα τελευταία έχουν πενταγωνικό σχήμα, καλύπτοντας άνετα τα αυτιά μας. Πρόκειται για κατασκευές over-ear, κλειστού τύπου, από ελαφρύ αλουμίνιο και πλαστικό. Ο οδηγός είναι διαμέτρου 40mm, με διάγραμμα από πολυεστερικό φιλμ, τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο για τους λάτρεις της οργανικής χημείας, γνωστό και ως Mylar. Ο μαγνήτης είναι νεοδυμίου και το πηνίο φωνής κατασκευάζεται από καθαρό χαλκό.

4234


Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελούν οι αγκράφες που συνδέουν τα ear cup με τη στέκα καθώς και οι τέσσερεις οπές ανά πλευρά, που τα σταθεροποιούν στο επιθυμητό ύψος. Το «κλείδωμά» τους επιτυγχάνεται με καλαίσθητες πόρπες. Χαλκός και ατσάλι χρησιμοποιούνται ανάλογα με την έκδοση. Κοστίζουν όλες το ίδιο εκτός από την Carbon Marsala, που αντικαθιστά τα πλαστικά μέρη με carbon. Εμείς ακούσαμε την έκδοση "Cofee and Cream".
Οι σχεδιαστικές επιλογές χρησιμοποιούν post-modern στοιχεία, τα οποία απογειώνουν την εμφάνιση, αποστερούν όμως την δυνατότητα ακριβούς ρύθμισης και αυτό είναι σημείο που οφείλει να εξετάσει ο υποψήφιος αγοραστής.
Τα Pryma συνοδεύονται από τυπικής ποιότητας, εύκαμπτο καλώδιο, μήκους 130 εκατοστών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των smartphone. Φέρει ενσωματωμένο μικρόφωνο και έλεγχο του player και ευτυχώς είναι αποσπώμενο. Ενώνεται με τα ear cup μέσω ζεύγους jack 2,5mm και καταλήγει σε jack των 3,5mm, συνοδευόμενο από τον προσαρμογέα των 6,3mm.

Il Suono
Ως πρόταση που άπτεται του «life style», τα Pryma εύκολα θα επιλεγούν από κυρίους και κυρίες προκειμένου να συνοδεύσουν ένα smartphone ή κάποιο φορητό player.


Η επιλογή τους θα επιβραβευτεί με τις διευρυμένες διαστάσεις της μουσικής σκηνής και τις μεστές χροιές, ιδίως αυτές της μεσαίας και χαμηλομεσαίας περιοχής. Τα μπάσα θα αποκτήσουν όγκο, και οι υψηλές καθαρότητα και σαφήνεια. Γενικά, θα εμφανισθούν πολύ καλόβολα και ξεκούραστα, μια συντροφιά που θα βγάλει τον καλύτερο δυνατό ήχο, χωρίς να «θέτει» έντονα ερωτήματα περί απωλεστικών αλγορίθμων και ποιότητας της προενίσχυσης. Άρχισα να υποψιάζομαι ότι τα Pryma μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα όταν από καθαρή περιέργεια αντικατέστησα τα AKG 271mkII στο στούντιο, κατά τη διάρκεια μαγνητοσκόπησης εκπομπής λόγου. Κατάφερα να ισοσταθμίσω πολύ εύκολα τις φωνές, μιας και ερχόντουσαν στην επιφάνεια πάρα πολλές λεπτομέρειες (φωνών και χώρου), με αξιοσημείωτη ζωντάνια. Λίγες ώρες μετά, με τον ενισχυτή ακουστικών του οικιακού συστήματος να έχει ζεσταθεί για τα καλά (κύκλωμα Pass-Zen, σε καθαρή τάξη Α), τα Pryma θα με έφερναν προ εκπλήξεως…

pryma-2

Θεώρησα ότι η παράλληλη ακρόαση με τα Ultrasone PRO550 θα ξεκαθάριζε το τοπίο, φανερώνοντας αδυναμίες και χρωματισμούς. Αλλά δεν χρειάστηκαν παρά δύο-τρία τραγούδια για να αναφωνήσω «Ma Dei, oh fatto sbaglio di grosso»! Μέγα λάθος! Τα Pryma είναι τόσο ζωντανά και ταυτόχρονα τόσο ακριβή στις περιγραφές τους, που έκαναν τα γερμανικά ακουστικά (με τις monitor προδιαγραφές, για να είμαστε δίκαιοι) να μοιάζουν άχαρα. Η μελωδία και το συναίσθημα κυριαρχούν στην Ιταλική κατασκευή.

Η χαμηλή περιοχή είναι εκτεταμένη, και παρακολουθεί εύκολα τα ρυθμικά τμήματα των μουσικών έργων. Σαν σχεδίαση κλειστού τύπου δεν αποφεύγει το γνωστό «μαξιλάρακι», που εδώ τοποθετείται κυρίως στο μεταίχμιο με τις μεσοχαμηλές. Στα δυναμικά ακούσματα, λίγη παραπάνω ατάκα θα ήταν ευπρόσδεκτη. Στον αντίποδα, οι υψηλές παρουσιάζουν ομαλά τις άρτιες αρμονικές, με ικανοποιητική ατάκα και πολύ καλό «σβήσιμο», όντας ξεκούραστες στις πολύωρες ακροάσεις.

Με κάποιες εξαιρέσεις στο κατώτατο άκρο, σε όλο το υπόλοιπο φάσμα τα όργανα και οι φωνές μεταφέρουν ισχυρώς την αίσθηση των αναμεταξύ τους αποστάσεων, συμβάλλοντας στην ρεαλιστική απόδοση. Οι περιγραφές αποκτούν έντονη τρισδιάστατη υφή, η οποία σε συνδυασμό με τον γενικότερο "con fuoco" χαρακτήρα, θύμισε περισσότερο τα ...Audeze EL8, παρά υλοποίηση με δυναμικούς οδηγούς!

Η αβίαστη ανάδειξη των πτυχών που προσθέτουν οι εκτελεστές και ο εξοπλισμός της εκάστοτε εγγραφής, προάγεται από τις ρεαλιστικές δυναμικές αντιθέσεις. Εντυπωσιακή υπήρξε η συμπεριφορά των Pryma στην απόδοση της Συμφωνίας του Δάντη, του F.Liszt, από την Staatkapelen Dresden (Deutsche Grammophon, με μαέστρο τον Guiseppe Sinopoli), στο οργιαστικό fortissimo φινάλε του πρώτου μέρους (Inferno), όπου επί πέντε λεπτά, όλα τα όργανα της ορχήστρας διατήρησαν την αυτοτέλεια τους, χωρίς συμπίεση ή ...πόνο για τα αυτιά, δεδομένης την υψηλής έντασης ακρόασης!

La musica stessa!

Τα ακουστικά της Sonus faber δημιουργήθηκαν με σκοπό να χαρίσουν πολλές ώρες μουσικής απόλαυσης. Στον δρόμο ή στο σπίτι, δεν έχει σημασία, αν η ενίσχυση του σήματος καταφέρνει να τα τροφοδοτεί με σήμα υψηλής ποιότητας. Με εμφανή σε αυτόν τον προσανατολισμό, μπορούν επάξια να αποτελέσουν τα κύρια ακουστικά του συστήματος, όχι όμως για αυτούς που αναζητούν "χειρουργικό εργαλείο" (χωρίς να υπολείπονται στην ανάδειξη επιμέρους λεπτομερειών) , αλλά για τους λάτρεις της μελωδίας και της συγκίνησης που προσφέρει η ίδια η Μουσική. Έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε στην Μεσόγειο του Ανθρωπισμού, και όχι σαν τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και τους φράχτες της... Είναι θέμα επιλογής.

ΣΧΟΛΙΟ

Οι Ιταλοί επένδυσαν στην εμφάνιση των Pryma 01, ζητώντας τη συνδρομή του διάσημου σχεδιαστικού οίκου Bottega Veneta. Και θα δικαιωθούν, ιδίως από το γυναικείο κοινό. Οι γείτονες «το έχουν» με το design. Μπορούν να αναγάγουν σε έργο τέχνης το ο,τιδήποτε, και να το πουλήσουν ως τέτοιο. Το «una faccia, una razza» μάλλον δικούς μας ευσεβείς πόθους εκφράζει.

pryma-3


ΥΠΕΡ
-Ιταλική σχεδίαση και κατασκευή υψηλού επιπέδου.
-Πολύ ζωντανός ηχητικός χαρακτήρας, ζεστά ηχοχρώματα.
-Ρεαλιστική απόδοση, προσανατολισμένη στην πολύωρη απόλαυση.

ΚΑΤΑ
-Το σχήμα των ear cups και ο τρόπος ανάρτησής τους στη στέκα, δεν θα βοηθήσει όλους τους τύπους ανατομίας.
-Το παρεχόμενο καλώδιο είναι τυπικής ποιότητας.
-Χαμηλές με εκτενέστερο "μέτωπο" θα ήταν ευπρόσδεκτες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τύπος: Over-Ear, Κλειστού τύπου
Οδηγός: 40mm
Αντίσταση: 32Ω (1ΚHz)
Απόκριση: 10Ηz-25ΚHz
Ευαισθησία: 118dB SPL (1kHz, 1mV)
Καλώδιο: Aποσπώμενο, 1,3μ.
Διαστάσεις: 205x186x76mm
Βάρος: 355γρ


Τιμή: 530 ευρώ

Επαφή: Sonus Hi-fi
Tηλέφωνο: 210 86 60 057

KEIMENO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « KEF M500 Audeze LCD4: Aκουστικά [Review] »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...