fbpx
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 17:24

Samsung QLED 8K τηλεοράσεις: Έρχονται τον Οκτώβριο

Ζούμε στην εποχή της UHD (Ultra HD) εικόνας. Τα σπίτια εξοπλίζονται με UHD τηλεοράσεις, το Netflix παρέχει άφθονο τέτοιο υλικό, όπως το YouTube, οι δορυφόροι αλλά και τα UHD Blu-ray player. Παράλληλα, οι νέες φωτογραφικές και τα περισσότερα smartphone έχουν την δυνατότητα λήψης βίντεο UHD, δηλαδή ανάλυσης 3.840x2.160 pixels. Το σκηνικό αυτό από πολλούς, εσφαλμένα, ονομάζεται και 4Κ. Όλα είναι εδώ, ενώ οι τελευταίες προσθήκες των συστημάτων HDR (με όλες τις γεύσεις τους) και του HFR (high frame rate) δηλαδή υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνων έχoυν ολοκληρώσει το UHD δρομολόγιο. Aκριβώς όπως κάποτε ολοκληρώθηκε και το Full HD.

Όμως η «βιομηχανία» της εικόνας δεν σταματάει εδώ. Kάνει την επόμενή της στάση.

Το 8K μας χτυπάει την πόρτα αφού είναι εδώ, δηλαδή έφτασαν οι νέες τηλεοράσεις ανάλυσης 7.680x4.320 pixels(!) και το UHD σκηνικό που περιγράψαμε παραπάνω ανατρέπεται.

Η σειρά Lost in Space του Netflix έχει γυριστεί σε 8Κ, πολλά αθλητικά γεγονότα πια «γράφονται» σε 8Κ, ενώ η επόμενη Ολυμπιάδα του Τόκυο θα είναι όλη σε 8Κ. Κάμερες υπάρχουν, players υπάρχουν, τα στάνταρτ έχουν «γραφτεί» … και οι πρώτες τηλεοράσεις έρχονται. Η εικόνα μιας 8Κ τηλεόρασης, όταν παίζει υλικό αυτής της ανάλυσης, είναι μαγεία. Ο θεατής τοποθετείται πολύ κοντά στην συσκευή για να απολαύσει το θέαμα, με αποτέλεσμα η απόσταση θέασης από την τηλεόραση να μικραίνει ακόμη περισσότερο.

Eκεί που περίμενε κανείς το 2018 να κλείσει ως έχει από πλευράς νέων τηλεοράσεων, η Samsung έκανε την ανατροπή και παρουσίασε στην έκθεση IFA του Βερολίνου μια νέα επαναστατική σειρά.

Όχι δεν ήταν απλά κάποια νέα μοντέλα με άλλο design ή βελτιώσεις των προηγούμενων, αλλά τηλεοράσεις επόμενης γενιάς. Η Samsung εντυπωσίασε με τις νέες τηλεοράσεις της, όλους τους επισκέπτες στην Έκθεση.

Παρουσίασε μια νέα σειρά τεχνολογίας QLED με ανάλυση 8Κ(!), δηλαδή 7.680x4.320 pixels. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, ο μεγάλος αυτός κατασκευαστής, έφερε μαζί με τις νέες του QLED 8K τηλεοράσεις και ένα νέο υπερ-επεξεργαστή εικόνας με την ονομασία AI Quantum 8K, δηλαδή Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

Η σειρά QLED 8K περιλαμβάνει τρία μοντέλα, ένα 65 ιντσών, ένα 75 ιντσών και ένα (το μεγάλο) 85 ιντσών. Αυτές οι 8Κ τηλεοράσεις είναι εξοπλισμένες με δυνατά συστήματα upscaling ώστε να γεμίζουν με εικόνα το πάνελ τους ακόμη και αν τα σήματα είναι χαμηλής ανάλυσης, Full HD ή UHD. Aυτή είναι η πρώτη τους αποστολή μέχρι να εμφανιστεί στο χώρο άφθονο 8Κ υλικό και κυκλοφορήσει η θύρα HDMI 2.1.

Η Samsung εδώ έχει το πλεονέκτημα αφού τα ηλεκτρονικά της τηλεόρασης βρίσκονται εξωτερικά, έτσι όταν εμφανιστεί (το 2019) η θύρα HDMI 2.1, τότε μια αλλαγή του κουτιού One Connect θα είναι αρκετή για να μας χαρίσει το μέλλον.

Είδαμε τις νέες QLED 8Κ τηλεοράσεις της Samsung στην ΙFΑ και κάναμε δόκιμες με τους μηχανικούς της εταιρίας. Το αποτέλεσμα ήταν εκθαμβωτικό και συναρπαστικό. Η εικόνα έχει μεγάλη έκταση και βάθος λεπτομερειών, ενώ υπήρχε και μια έντονα αντιληπτή 3D αίσθηση. Μπορείς σχεδόν να εξετάσεις την οθόνη από πολύ κοντά σαν χαρτί. Η εικόνα γεμίζει περισσότερο αφού τα pixel είναι πια 33,18 εκατομμύρια ή 16 φορές περισσότερα από μια τηλεόραση Full HD .

Το δυνατό χαρτί είναι o AI επεξεργαστής που κάνει οποιοδήποτε πηγή εικόνας συνδέσουμε στην τηλεόραση απίστευτα καθαρή. Είδαμε live τηλεόραση, YouTube ακόμη και κακές λήψεις από κινητά στην νέα QLED 8K, η οποία «ζωγράφιζε» από την αρχή στην εικόνα στην οθόνη για να την παρουσιάσει σαν να έχει γυριστεί με κάποια πανάκριβη κάμερα.

Με τις νέες αυτές τηλεοράσεις της Samsung εξαφανίζεται το θέμα της «κακής εικόνας», ο επεξεργαστής τους αναλύει το σήμα που εισέρχεται και το μετατρέπει αναβαθμίζοντας το σε μια καθαρή, πλούσια εικόνα ανάλυσης 8Κ. Για να επιτευχθεί αυτή η άριστη εικόνα οι νέες Samsung Q900R χρησιμοποιούν πάνελ QLED με τεχνολογία Full Array, δηλαδή έχουν άμεσο οπίσθιο φωτισμό με πλήθος ζωνών τοπικού ελέγχου του φωτός. Είναι άριστες ακόμη και για PS4 ή Xbox καταστάσεις gaming, αφού η εικόνα παρουσιάζει αμελητέο time lag.

Tα νέα αυτά μοντέλα ονομάζονται Q900R και θα βρίσκονται στην Eλληνική αγορά τον Οκτώβριο. Θα έχουμε την 85Q900R στα 14.999 ευρώ, την 75Q900R στα 6.999 ευρώ και την 65Q900R στα 4.999 ευρώ.

Τις θέλουμε άμεσα για δοκιμή στο περιοδικό! 

Η τηλεόραση γύρισε σελίδα, προσδεθείτε.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...