fbpx
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 13:06

Twenty Five Magic Years - The Jubilee Album [Review]

Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο – συμπαθέστατος από την εμπειρία μου από την, έστω και πολύ σύντομη, γνωριμία μαζί του το καλοκαίρι! – Siggi Loch ίδρυσε την ACT και, μετά από περισσότερα από πεντακόσια albums τα οποία κυκλοφόρησαν από την εταιρεία σε αυτό το διάστημα, ήρθε η ώρα να εορτάσει το Ιωβηλαίο του δημιουργήματος του με έναν επετειακό δίσκο.

Με τον ίδιο τρόπο όμως που εύκολα καταλαβαίνει κανείς όταν τον γνωρίσει λίγο ότι πάντα έκανε τα πράγματα - ακολουθώντας δηλαδή τις νόρμες του οποιουδήποτε συστήματος αλλά με μια διακριτική, «υπόγεια» δική του μέθοδο ώστε τελικά να έχουν την απολύτως προσωπική του σφραγίδα και να εκφράζουν αποκλειστικά την θέληση του - και ο οποίος φυσικά αναπόφευκτα χαρακτήριζε εξαρχής και την λειτουργία της ACT το album για τα εικοστά πέμπτα γενέθλια της δεν μοιάζει καθόλου με ανάλογα άλλων δισκογραφικών εταιρειών. Αντί δηλαδή για μια συλλογή με τις «ένδοξες στιγμές» του παρελθόντος της ACT ο Siggi Loch επιμελήθηκε ο ίδιος έναν δίσκο που μόνο τρία από τα δώδεκα κομμάτια του έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Όλα τα υπόλοιπα παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, ορισμένα μάλιστα από αυτά ηχογραφήθηκαν ειδικά για αυτό το album. Το μήνυμα λοιπόν είναι απλό και σαφέστατο, η ACT πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει την ως τώρα παράδοση της είναι δείχνοντας τον δρόμο προς το μέλλον.


Συνειδητά ή μη, η επιλογή του Loch να είναι το εναρκτήριο κομμάτι μια διασκευή του «Come Together» των Beatles από το τρίο του Σουηδού τρομπονίστα αλλά και τραγουδιστή σε αυτή την περίπτωση Nils Landgren (ο οποίος, επίσης διόλου συμπτωματικά, είναι το πλέον επιτυχημένο...act της ACT) είναι συμβολική και βρίθει πολυσήμαντης σημειολογίας για τον ιδρυτή του label.

Είναι ένας (γλυκός και σχεδόν τρυφερός μεν αλλά καθόλου νοσταλγικός από καθαρά μουσικής πλευράς) φόρος τιμής στις ρίζες του στην μουσική βιομηχανία καθώς πριν την ACT, πολύ πριν ακόμα βρεθεί σε υψηλότατες διευθυντικές θέσεις πολυεθνικών εταιρειών, ένα από όσα έκανε στο ξεκίνημα του ήταν και το booking συγκροτημάτων της πρώτης έκρηξης του βρετανικού rock, ανάμεσα σε άλλα και των παντελώς αγνώστων ακόμα Beatles, για το φημισμένο «Star Club» του Αμβούργου! Τον Nils Landgren εύλογα τον βρίσκουμε και σε ένα ακόμα κομμάτι εδώ αλλά με πολύ πιο funk διάθεση ενώ o κιθαρίστας του τρίο του Ulf Wakenius, ντούο με τον γιο του και επίσης κιθαρίστα Eric, σε ένα άλλο αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής σε έναν βιρτουόζο του οργάνου τους και μέγιστο του flamenco, τον αείμνηστο Paco De Lucia.


Μετά από αυτό το συναισθηματικό ξεκίνημα, το CD συνεχίζει με μιαν ακόμα διασκευή, του «Shadows In The Rain» του Sting, με τη φωνή και το τρομπόνι του Landgren και πάλι παρόντα αλλά στο επίκεντρο αυτή τη φορά το παίξιμο του θαυμάσιου Γερμανού πιανίστα Michael Wollny που τον συναντούμε στη συνέχεια με ένα ντουέτο του με τον ομοεθνή του ντράμερ Wolfgang Haffner αλλά και σε ;ένα απόσπασμα από επερχόμενο live album στο οποίο συμπράττει με δύο Γάλλους μουσικούς, τον ακορντεονίστα και τραγουδιστή Vincent Peirani και τον σαξοφωνίστας Emile Parisien και τον Ελβετό ερμηνευτή Andreas Schaerer.

Ακολουθούν ένα πρώτο δείγμα από την φωνητική πλευρά της ACT με την υπέροχη Σουηδή – ρωσικής καταγωγής – ερμηνεύτρια Viktoria Tolstoy και tracks από ένα κουιντέτο πιάνου, βιολιού, φλάουτου, κοντραμπάσου και ντραμς με leader έναν άλλο εξαίρετο πιανίστα, τον Φινλανδό Iiro Rantala, η εκπληκτική ερμηνευτική αποκάλυψη από την Κορέα Youn Sun Nah σε δική της σύνθεση, ένα κουιντέτο σαξοφώνου, πιάνου, κιθάρας, βιολοντσέλου και ξυλοφώνου με ηγέτη το νέο ταλέντο του σαξοφώνου από την Νορβηγία Marius Neset, ένα ντουέτο για δύο πιάνα των Michael Wollny και Iiro Rantala και ένας ακόμα φόρος τιμής από τον Rantala στον Σουηδό επίσης πιανίστα Esbjörn Svensson, ένα από τα λαμπρότερα ταλέντα της ACT που χάθηκε πρόωρα. Το album τελειώνει συναισθηματικά φορτισμένο όπως ξεκίνησε αλλά με διαφορετικό τρόπο, με ένα ευαίσθητο και πολύ ατμοσφαιρικό κομμάτι του τελευταίου από ένα σόλο πιάνο δίσκο που ετοίμαζε και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Δικαιολογημένα η επετειακή αυτή συλλογή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του...


Πέραν όμως από αυτή την αναπόφευκτη μελαγχολική coda μέσα σε μιαν εξαιρετικά καλαίσθητη συσκευασία και με ένα κατατοπιστικότατο booklet ο Siggi Loch εορτάζει με αυτό το CD με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τα γενέθλια της εταιρείας του αλλά και την επίτευξη του σκοπού του για εκείνη. Αυτός δεν ήταν άλλος από το να κάνει μια jazz εταιρεία εξίσου πλουραλιστική ως προς τις κατευθύνσεις της αλλά και την προέλευση των μουσικών του roster της όσο και η κυριολεκτικά γειτονική της ECM και, όσον τουλάχιστον αφορά ειδικά στην εκπροσώπηση μα και ανάδειξη της σκανδιναβικής jazz σκηνής, το κατόρθωσε πιθανότατα ακόμα περισσότερο από την τελευταία.

Αλλά και από πλευράς καταξίωσης μα και απήχησης κατάφερε, στο μισό περίπου χρονικό διάστημα, να την κάνει την δεύτερη σημαντικότερη γερμανική jazz εταιρεία με μικρή διαφορά από την πρώτη. Να τα χιλιάσεις λοιπόν ACT αφού, όπως λέει με χιούμορ και ο ίδιος, για τον Siggi η ευχή αυτή είναι ανέφικτη!


9.5/10

ACT

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Juana Molina Halo [Δισκοκριτική]

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...