fbpx
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 16:55

Bose S1 Pro: Η ζωή μαζί του

Η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ηλεκτρισμό και την ενίσχυση, είτε μιλάμε για κάποιο ακουστικό όργανο είτε για κάποιο ηλεκτρικό.

Στο τελευταίο ειδικά  αυτά τα δύο αποτελούν και απαραίτητη προϋπόθεση. Το S1 Pro της Bose είναι ένα ηχείο πολλαπλών αποστολών που «φλερτάρει» και με τις δύο πλευρές μιας συναυλίας, κοινό και μουσικούς. Είναι ένα ηχείο με τέσσερα μεγάφωνα, ένα 6ιντσο γούφερ και μπροστά του τρία μιντ-τουίτερ σε array διάταξη.

Η καμπίνα του είναι από πολυπροπυλένιο, που φαίνεται να αντέχει σκληρής μεταχείρισης. Σηκώνοντας το διαπίστωσα ότι είναι αρκετά ελαφρύ, κάτι λιγότερο από επτά κιλά και εύκολο στην μετακίνηση ακόμα και ανά χείρας από το χερούλι του. Λειτουργεί σαν ηχείο P.A, σαν μόνιτορ, σαν ενισχυτής αλλά και σαν απλό Bluetooth ηχείο (με aptX ποιότητα).

Λόγω του σχετικά περιορισμένου χρόνου και δυνατοτήτων κατάφερα να το δοκιμάσω στα τελευταία δύο. Έχει δύο κανάλια με combo XLR/Jack για όργανα, μικρόφωνα ή line σήματα και συνεπώς, τι καλύτερο από το να το δοκιμάσω παρέα με έναν φίλο;

Έπιασα την κιθάρα (ένα Ibanez σκαφάκι) και ο φίλος το μπάσο του (Hohner Arbor) και αρχίσαμε την πρόβα αφού πρώτα φτιάξαμε τους ήχους μας. Έχει δύο ρυθμιστικά ισοστάθμισης, bass και treble και έναν διακόπτη με δύο preset φίλτρα με το όνομα «Tonematch» για μικρόφωνο-φωνή και για κιθάρα (όπως φαίνεται και στα σύμβολα). Στην κιθάρα το αντίστοιχο φίλτρο ταίριαξε πολύ καλά δίνοντας της έναν χαρακτήρα που θυμίζει ενισχυτή κιθάρας. Στο μπάσο η καλύτερη απόδοση ήρθε με το «Tonematch» κλειστό.

Ακόμα και με τα φίλτρα δεν ακούσαμε ήχο καθαρόαιμου ενισχυτή, δεν περιμέναμε να ακουστεί σαν Fender ή Marshall αλλά έκανε την δουλειά του ικανοποιητικά. Η ισχύς του, αν και άγνωστη στα νούμερα, ήταν υπέραρκετη για ένα δωμάτιο και με μερικές γρήγορες δοκιμές στο τέρμα της έντασης (μην έχουμε και θέματα με γείτονες) ξεκινήσαμε.

Ευτυχώς υπάρχει ενδεικτικό led που ανάβει κόκκινο όταν το σήμα πλησιάζει στην παραμόρφωση και μας «συμμόρφωσε» κάποιες στιγμές. Και τα δύο όργανα ήταν ξεκάθαρα, ακόμα και το «απαιτητικό» μπάσο και τα ακούγαμε και οι δύο εξίσου καλά χωρίς πρόβλημα· η πρόβα κύλησε νεράκι. Πρόσθεσα λίγο από το βάθος (reverb) που προσφέρει το ηχείο για να ζωντανέψω και να κάνω πιο ενδιαφέρον τον ήχο της κιθάρας.

Το τοποθετήσαμε και όρθιο και ξαπλωτό μιας και δεν είχαμε πρόχειρη βάση να το στηρίξουμε. Το ηχείο έχει εσωτερικό αισθητήρα που προσαρμόζει την απόκριση του ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης για να έχουμε κάθε φορά ισορροπημένο τονικό χαρακτήρα. Το λογότυπο «Bose» στην μεταλλική σίτα περιστρέφεται για να ταιριάξει με κάθε προσανατολισμό, μια όμορφη τσαχπινιά της εταιρίας. Θα ήθελα βέβαια λίγη παραπάνω ενίσχυση στα μικροφωνικά σήματα, που είναι πιο αδύναμα από την φύση τους.

Στην έξοδο line out συνέδεσα ένα Tascam καταγραφικό για να ακούσουμε την πρόβα αργότερα, αλλά θα μπορούσα να συνδέσω και ένα δεύτερο S1 Pro αν ήθελα μεγαλύτερη κάλυψη σε εξωτερικό χώρο. H μπαταρία που έρχεται μαζί με το ηχείο, το μετατρέπει σε έναν φορητό σύντροφο για busking, μαζώξεις σε πλατείες και αυτοσχέδια πάρτυ. Η διάρκεια της μπαταρίας είναι περίπου έξι ώρες.

Αφού τελείωσε η πρόβα το ηχείο με συνόδευσε μέχρι το τέλος της δοκιμής σαν Bluetooth ηχείο και το αποτέλεσμα με άφησε ικανοποιημένο. Έχει ωραίες μεσαίες, αναδεικνύει τις φωνές, έχει γλυκό χαρακτήρα. Τα κομμάτια που χαρακτηρίζονται από τον ρυθμό και το μπάσο,αποδίδονται πολύ ευχάριστα και ζωηρά.

Επίσης χάρη στο Bluetooth που πιάνει (μαζί με την aux των 3.5mm) ξεχωριστό κανάλι στο ηχείο έβαλα διάφορα τραγούδια και backing tracks, για να «τζαμάρω» πάνω τους. Αυτό θα βοηθήσει και όσους κάνουν busking και χρειάζονται έναν κομμάτι-οδηγό από πίσω. Κάνει κυρίως για μουσικούς και pa-τζήδες αλλά και όποιον απλά θέλει να στήσει ένα παρτάκι.

Το Bose S1 Pro είναι ένα ηχείο πασπαρτού, για όλες τις δουλειές και για όλα τα γούστα.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AUDIO GROUP GREECE BV
ΕΠΑΦΗ: 210.6721200
ΤΙΜΗ: €649 Μαζί με την μπαταρία του.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...