fbpx
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 16:00

Oργανικός αισθητήρας CMOS που βλέπει στο σκοτάδι

H Panasonic έχει εξελίξει πάρα πολύ την τεχνολογία αισθητήρων CMOS για φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες. Ωστόσο με την τελευταία της ανακάλυψη η εταιρεία ξεπέρασε κάθετι που έχει παρουσιάσει στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα.

Κατάφερε να υλοποιήσει έναν αισθητήρα CMOS που όχι μόνον βασίζεται σε οργανικές ουσίες, στην ουσία επάλληλα στρώματα από οργανικά φίλμ, αλλά έχει και τη δυνατότητα ελέγχου της ευαισθησίας του σε επίπεδο pixel και έως το υπέρυθμο κομμάτι του φάσματος του φωτός. 

Panasonic.jpg

Στην ουσία η ευαισθησία στο φως όλων των εικονοστοιχείων του αισθητήρα μπορεί να αλλάξει, ελέγχοντας το ρεύμα που διαρρέει τα οργανικά φίλμ. Έτσι ο αισθητήρας μπορεί να εναλάσσει αυτό που βλέπει μεταξύ του ορατού και του υπέρυθρου φάσματος στο ίδιο καρέ και χωρίς την ανάγκη χρήση μηχανικού φίλτρου IR. 

Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται πλέον το παραδοσιακό μηχανικό φίλτρο υπερύθρων, το οπτικό σύστημα που υποστηρίζει τον αισθητήρα μπορεί να γίνει πολύ πιο μικρό από τα συνηθισμένα και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα όπου η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία είναι επιβεβλημένη, όπως τα έξυπνα συστήματα μεταφοράς ή το τμήμα μηχανικής "όρασης" ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...