fbpx
Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2017 12:08

Η Tidal λανσάρει επιτέλους Hi-Res MQA streaming!

Μεγάλη ημέρα η χθεσινή για το streaming μουσικής, καθώς η γνωστή υπηρεσία Tidal, όπως είχε υποσχεθεί, προσέθεσε στον κατάλογο της και μια τεράστια ποικιλία albums (σε όλες τις κατηγορίες μουσικής) τα οποία ονομάζει Masters. Ο χρήστης απλά χρειάζεται να επιλέξει ποιότητα Hi-Fi που τώρα ονομάζεται Hi-Fi/Master.

Τα αρχεία σε αυτές τις ηχογραφήσεις είναι κωδικοποιημένα κατά MQA και προέρχονται από τις αρχικές μήτρες των studio, που έχουν επεξεργαστεί με τον αλγόριθμο MQA. Έτσι ενώ τα αρχεία είναι ανάλυσης 16bit/44,1kHz και απαιτούν ελάχιστο bandwidth στο δίκτυο μας, είναι πραγματικής ανάλυσης 24bit/96kHz και άνω.

Το MQA streaming αυτή τη στιγμή είναι συμβατό μόνον με τις desktop εφαρμογές της υπηρεσίας (για Windows ή Mac) και όχι με τις mobile εφαρμογές ή με τους browser μας, καθώς πρέπει να βρεθεί τρόπος να περνάει το σήμα MQA χωρίς να επηρρεάζεται. Στην εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την έξοδο που θα πάρει από την εφαρμογή, δηλαδή έξοδο HDMI ή απλή αναλογική από τον υπολογιστή του.

Setting.jpg

Σημαντικό στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι το ότι η επεξεργασία και αποκωδικοποίηση MQA μπορεί να γίνει από την εφαρμογή ως software ή από ένα κατάλληλο USB DAC με υποστήριξη MQA (όπως της Meridian ή της Mytek), οπότε θα επανέρθουμε σύντομα με ακουστικές εντυπώσεις, συγκρίνοντας τον ένα με τον άλλο τρόπο αποκωδικοποίησης MQA. 

Πάντως ένα είναι σίγουρο: η Tidal βάζει στο χάρτη το Hi-Res sreaming για τα καλά, καθώς έχει τεράστια εγκατεστημένη βάση χρηστών, τεράστιο κατάλογο (εξίσου πλήρη με του Spotify) και σίγουρα θα βρει τρόπο να φέρει την αναπαραγωγή MQA και στις εφαρμογές Tidal στις φορητές μας συσκευές ή στους browser. 

Αυτή τη στιγμή τα Masters albums προέρχονται αποκλειστικά από τον τεράστιο κατάλογο της Warner και βέβαια από την πρώτη διδάξασα 2L, ωστόσο ο κατάλογος αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και με δίσκους από τις άλλες εταιρείες. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτεί η Apple την εξαγορά της Tidal, για να φέρει το Hi-Res streaming σε κάθε σπίτι και κάθε desktop και φορητή συσκευή;

To streaming γυρνάει σελίδα με τα Masters της Tidal και το Hi-Res MQA streaming, και εμείς είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το streaming όπως αυτό θα έπρεπε να είναι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στις audiophile ζωές μας. Well done Tidal!

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...