fbpx
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 12:32

Ο ήχος επηρεάζει τις γεύσεις: Έρευνα

Ο καθηγητής Charles Spence από το Crossmodal Research Laboratory ερεύνησε όταν ακούμε μουσική αυτή μπορεί να επηρεάσει την γεύση μας.

Αλλάξτε τη μουσική που ακούτε αλλάξτε πολύ εύκολα την γεύση από οτιδήποτε τρώτε ή πίνετε


Οι χαμηλής συχνότητας ήχοι και ο ήχος χάλκινων οργάνων τείνουν να αναδεικνύουν τις πικρές γεύσεις, ενώ οι υψηλής συχνότητας τόνοι από πιάνο ή ανεμόκρουστα αναδεικνύουν τις γλυκές γεύσεις.

Η έρευνα δείχνει μεταβολή 5-10% στις μετρήσεις των γλυκών γεύσεων.


Οι δυνατοί θόρυβοι που ακούγονται στο υπόβαθρο καταστέλλουν τη δυνατότητά μας να αντιληφθούμε τις γλυκές και αλμυρές γεύσεις αλλά μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητά μας να αντιληφθούμε τις γεύσεις umami.

Εάν επιλέξετε τη σωστή μουσική, η έρευνα δείχνει ότι θα έχετε 10-12% περισσότερη απόλαυση, από ότι πίνετε.


Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το Vocalise του Rachmaninoff κάνει το κρασί να αποκτά περισσότερο φρουτώδη γεύση, ενώ ακούγοντας το Jardin Sous la Pluie από τονDebussy το κρασί αποκτά γεύση 20% πιο όξινη

Όλοι, από τους βραβευμένους με αστέρια Michelin σεφ μέχρι τα μικρά παιδιά, γνωρίζουν ότι το αλάτι και το πιπέρι είναι τα πλέον βασικά συστατικά σε κάθε κουζίνα.

Η βελτίωση της γεύσης, όμως, δεν σταματά στα καρυκεύματα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες διαστάσεις, όπως αυτήν της μουσικής.

Ο καθηγητής Charles Spence, πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διεξήγαγε μια έρευνα με την οποία υποστηρίζει ότι τα γεύματα μπορούν να «νοστιμέψουν ηχητικά».

Ο καθηγητής Spence προτείνει μια δόση από όπερα ή μια σταλιά φλαμένκο στο φαγητό σας, ή ακόμα και γερμανική τέκνο για να εξισορροπηθεί η έντονη γεύση του γερμανικού σας λουκάνικου, ώστε να βελτιωθεί η γευστική σας αντίληψη.

Ο καθηγητής πειραματίστηκε με την ιδέα της «ηχητικής νοστιμιάς» των φαγητών χρησιμοποιώντας την τοπική μουσική του κάθε πιάτου.

Περιγράφει ότι η γαλλική κουζίνα έχει καλύτερη γεύση όταν την απολαμβάνει κανείς συνοδεία γαλλικής μουσικής με ακορντεόν, ενώ οι συνθέσεις του Πουτσίνι βελτιώνουν τη γεύση των ζυμαρικών. Τα ίδια αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε δοκιμές με τη γερμανική, την ισπανική και την ελληνική κουζίνα.


«Γευόμαστε με τις αισθήσεις, όχι με το στόμα μας. Η γλώσσα μας δεν γεύεται το φαγητό, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος προετοιμάζει το στόμα μας για γευστικές εμπειρίες. Το περιβάλλον γύρω μας επηρεάζει ουσιαστικά τη γευστική μας εμπειρία – η μουσική μπορεί να καθαρίσει τον ουρανίσκο, να επηρεάσει και να αλλάξει τη γεύση μας και να εξυψώσει την εμπειρία μας. Επομένως, οι μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν πραγματικά να ανεβάσουν στα ύψη τη γευστική εμπειρία ενός γεύματος


Μερικά ακόμα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι και τα παρακάτω:


• Η κλασσική μουσική μπορεί να κάνει το κρασί και άλλα ποτά να φαίνονται πιο ακριβά, γευστικά


• Η αργή μουσική κάνει τις γεύσεις να παραμένουν περισσότερο στο στόμα. Αντίθετα, η μουσική με πιο γρήγορο τέμπο, κάνει τις γεύσεις να χάνονται πιο γρήγορα.


• Όσο περισσότερο μας αρέσει η μουσική που ακούμε, τόσο περισσότερο θα μας αρέσει και το φαγητό που γευόμαστε – αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας κατάστασης γνωστής και ως μεταφορά αισθήσεων (sensation transference). Με άλλα λόγια, μεταφέρουμε αυτό που αισθανόμαστε για τη μουσική σε αυτό που πιστεύουμε για το φαγητό και το ποτό.


• Ο συνδυασμός του κατάλληλου μουσικού οργάνου με το σωστό φαγητό βελτιώνει τη γεύση. Υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ήχος του πιάνου ταιριάζει με φρούτα όπως τα μούρα, τα βερίκοκα και τα σμέουρα- ίσως επειδή είναι γλυκά.


• Ο ήχος απλά και μόνο «εξωτερικών παραγόντων» μπορεί να επηρεάσει τη γευστική μας εμπειρία – σε ένα απλούστατο επίπεδο, σκεφθείτε μόνο τον ήχο που κάνουν πολλά φαγητά όταν τα δαγκώνουμε και τα μασάμε. Για παράδειγμα, όταν τρώμε ένα τραγανό φαγητό, αν ακούγεται κάποιο δυνατός ήχος από τραγάνισμα κατά τη διάρκεια του μασήματος, η αντίληψή μας για τη φρεσκάδα της τροφής θα βελτιωθεί ριζικά.

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Charles: «Στην πραγματικότητα, πολλές από τις αγαπημένες μας αισθητηριακές εμπειρίες γύρω από το φαγητό και το ποτό έχουν αυτό το αποτέλεσμα.Αναλογιστείτε κάποιες τραγανές ή κρεμώδεις τροφές ή την αίσθηση που μας προσφέρουν τα ανθρακούχα ποτά, που όλοι αγαπάμε. Η ικανοποίηση που μας προσφέρουν εξαρτάται, κατά ένα μεγάλο βαθμό, από συνδεδεμένους με αυτές, και συχνά ευδιάκριτους, ήχους.»


Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της Sony.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Luxman 90 years Επετειακά Acoustic Research M2 Φορητό hi-res player »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...