fbpx
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 12:20

Open reel Ταινίες

Το κύμα των μαγνητοφώνων ανοιχτής ταινίας που έχει ξεκινήσει από τη Βόρεια Αμερική πριν από μερικά χρόνια, έφτασε και στην Ελλάδα.

Ταινίες, μπομπίνες, περιελίξεις, ταχύτητες, ίντσες, εγγραφές και τακτικό service. Αν η ακρόαση ενός δίσκου βινυλίου θέλει τη γνωστή διαδικασία επιλογής, καθαρισμού, τοποθέτηση της βελόνας στα αυλάκια του δίσκου και μετά από 20 λεπτά αλλαγή πλευράς… γενικά σε θέλει αρκετό χρόνο όρθιο. Ένα μαγνητόφωνο ανοιχτής ταινίας είναι πιο απολαυστικό γιατί, ανάλογα, μια ταινία μπορεί να κρατήσει ώρες. Σε θέλει όμως να είσαι πιο υπομονετικός και να μη βιάζεσαι.

Τα δύσκολα σημεία είναι η τοποθέτηση της αρχής της ταινίας στο απέναντι καρούλι διαμέσου της κεφαλής και μετά στο πέρας της ακρόασης επανατύλιγμα της ταινίας.

Ηχογραφήσεις υπάρχουν, είτε έτοιμες από εταιρίες που ασχολούνται ακόμη με το είδος ή από φίλους και γνωστούς που τις γράφουν μόνοι τους. Εννοείται ότι οι συσκευές αυτές έχουν δυνατότητα εγγραφής ώστε να δημιουργήσουμε τις δικές μας ηχογραφήσεις. Ο ήχος, εξαρτάται από την εγγραφή και το είδος της ταινίας, έχει τεράστια δυναμικά και έκταση που όσοι δεν έχουν ακούσει… απλά χάνουν.

Ναι, είχαν πηγή κορυφαίου ήχου στη δεκαετία του ’70 και ’80, που αν συνδυαστεί με τα ενισχυτικά και τα ηχεία του σήμερα τότε το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Τα μαγνητόφωνα ανοιχτής ταινίας προσφέρουν εν αφθονία τη γλυκιά αρμονική κίνηση. Η περιστροφή των δύο καρουλιών της ταινίας είναι πιο απολαυστική στο μάτι, από την περιστροφή του πλατό ενός πικάπ. Ξέρετε όταν μια συσκευή έχει κινούμενα μέρη, έχει άλλη αξία.

Μπορεί κανείς να βρει στο ebay μαγνητόφωνα με τιμές κάτω από 1.000 ευρώ, μια άγραφη ταινία κοστίζει περίπου 60 ευρώ, αλλά οι ηχογραφημένες ταινίες είναι κάπως ακριβές. Τα μαγνητόφωνα ανοιχτής ταινίας δεν είναι για συλλέκτες, αλλά για όσους έλκονται από τον ήχο και την όλη διαδικασία χρήσης που προσφέρουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ultimate Audio Video Sound Gallery »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...