fbpx
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 00:00

Arcam irDAC [review]

ΤΟ ΙRDAC ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ, ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ.

Πραγματική μάχη δώσαμε για να εξασφαλίσουμε τη συσκευή της δοκιμής. Κυριολεκτικά μαλώσαμε με τον αντιπρόσωπο, αφού, όπως συνήθως, θέλουν να τα πουλούν όλα, «μπλοκάροντας» έτσι την ενημέρωση των αναγνωστών μας. Αφήστε που δεν «ανοίγουν» πια εύκολα τα κουτιά.

Για καλή μας τύχη, όμως, η συσκευή της δοκιμής είναι στο περιοδικό και όχι... σε κάποιον πελάτη, από τον οποίο σίγουρα θα λείπει τώρα και του ζητούμε συγνώμη. Το hipe του irDAC είναι πολύ μεγάλο από τη μέρα που κυκλοφόρησε, κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής και των επιδόσεών του.

Είναι σαν ένα μεγάλο DAC σε μικρό κουτί. Και τα μικρά πουλάνε καλά στις μέρες μας, αφού μοιάζουν με gadgets. Μαύρο στην εμφάνιση, είναι φτιαγμένο τόσο για να τοποθετηθεί στο γραφείο όσο και στο στερεοφωνικό μας.

Συνδυάζει έναν παραδοσιακό ψηφιοαναλογικό μετατροπέα με ομοαξονικές (έως 96/24) και οπτικές (έως 192/24) εισόδους με μια βαθμίδα USB DAC αλλά και υποδοχή USB για ακρόαση και φόρτιση iPod/iPhone.

Η συσκευή οφείλει το όνομά της στο τηλεχειριστήριό της, ενώ το «ir» σημαίνει υπέρυθρες ακτίνες. Η ίδια φέρει μόνο ένα πλήκτρο, το οποίο μας βοηθάει, με διαδοχικά πατήματα, να επιλέξουμε είσοδο. Αν θέλουμε κατευθείαν επιλογή εισόδου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το τηλεχειριστήριο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τηλεχειριστήριο μπορεί να ελέγξει ακόμα και το player του υπολογιστή ή το iPhone μας.

Δηλαδή, μπορούμε να ακούμε μουσική ακόμα και αν ο υπολογιστής μαζί με το irDAC είναι στο ίδιο ρακ με το στερεοφωνικό μας. Αυτή είναι η δύναμη του τηλεχειρισμού του irDAC και για αυτό το ονόμασαν έτσι.

Υπάρχουν έξι ενδεικτικά LED στην επάνω γωνία της πρόσοψης. Αυτά ανάβουν κόκκινα όταν δεν έχουν «κλειδώσει» και πράσινα όταν λειτουργεί η είσοδος που αναφέρονται. Το σασί είναι μεταλλικό και στην κάτω επιφάνεια υπάρχει μια ελαστική επένδυση ώστε να μην ανατρέπεται λόγω του μικρού βάθους και του πλήθος των καλωδίων που ίσως συγκεντρωθούν. Υπάρχουν, βλέπετε, πολλές είσοδοι συν το καλώδιο του μετασχηματιστή πρίζας, που λειτουργεί και ως τροφοδοτικό.


Σε κάθε επιλογή εισόδου αλλά και σε κάθε διαφορετική ανάλυση προς αποκωδικοποίηση ακούγεται ο χαριτωμένος ήχος ενός ρελέ από το εσωτερικό της συσκευής.

Εκεί κυριαρχεί ο μετατροπέας PCM1796 της Burr-Brown, το XMOS τσιπ για τη USB και ένα της Wolfsοn ως δέκτης. Κατά τα άλλα, πρόκειται για μια καλή κατασκευή και για ένα σχεδιασμό που είναι εμπνευσμένος από το μεγάλο DAC της εταιρείας, το D33.


ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ
Για να λειτουργήσει η είσοδος USB DAC, θα πρέπει να κατεβάσετε από το site της Arcam τους οδηγούς που χρειάζονται ώστε το PC να αναγνωρίσει τη συσκευή. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής υπήρξε καινούργιο firmware (το v1.7), γεγονός που δείχνει τη διαρκή υποστήριξη της συσκευής.

Για τη δοκιμή χρησιμοποιήσαμε το USB καλώδιο Carbon, της Audioquest, το οποίο μπορεί μεν να κοστίζει αρκετά, αυξάνει όμως κατακόρυφα τις επιδόσεις της συσκευής. Στο εργαστήριο μετρήσαμε στην έξοδο 2,2Vrms, στάθμη ικανή για να οδηγήσει το σύστημά μας.

Ο τομέας των παραμορφώσεων και των θορύβων ήταν πραγματικά εξαιρετικός, γεγονός που δείχνει το πόσο καλά είναι σχεδιασμένo τo irDAC. Γενικά, η εργαστηριακή συμπεριφορά ήταν εντυπωσιακή για την κατηγορία.


Οι ακροάσεις άρχισαν με το τραγούδι Nostalgia from the Fields of June, της Emily Barker, που έχει ανάλυση 88,2kΗz/24bit. Αυτό παρουσίασε όλη τη δυναμική της φωνής της με τις ζεστές χροιές και τις απότομες εναλλαγές της.

Η κιθάρα, ξεκάθαρη και πλημμυρισμένη από τις αρμονικές των χορδών της, ενώ το χαμηλό πυκνό και με ενέργεια. Πολύ καλός ήταν ο χρονισμός, καθώς και η δυνατότητα να σχηματίσει στερεοφωνικά την ατμόσφαιρα της ηχογράφησης. Υπάρχει μια σχετικά ελαφριά χαλάρωση στις πολύ ψηλές, αλλά αυτό συναντάται κατά κόρον στην κατηγορία που κινείται η συσκευή.

Σε ακροάσεις κλασικής το irDAC έδειξε τη μουσική του καταγωγή και συνέλαβε αμέσως το ενδιαφέρον μας. Εδώ είχαμε ακρίβεια και καμία απώλεια ελέγχου λόγω της σύνθεσης των οργάνων. Γενικά έχουμε μια μικρή συσκευή με εξαιρετικό ήχο για την κατηγορία της, η οποία σφύζει από το πλήθος των μοντέλων.


YΠΕΡ
Πολλές είσοδοι
Ηχητικές αρετές
Σημαντικά χαμηλός θόρυβος και παραμορφώσεις


ΚΑΤΑ
Επιλογέας USB DAC ή USB στο πίσω μέρος
Δεν έχει υποδοχή ακουστικών


ΣΧΟΛΙΟ
Αν δεν έχετε επαφή με τη νέα ψηφιακή εποχή, το irDAC είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεκινήσετε δυνατά.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: DAC και ασύγχρονο USB DAC (192/24)
ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ*: 2,2Vrms /1kHz
ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ IMD SMPTE*: 82dB
ΛΟΓΟΣ S/N: 104dB
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB DAC, 1xUSB (iPod), 2xOμοαξονικές, 2xΟπτικές
EΞΟΔΟΙ: 1xΟμοαξονική ψηφιακή, 1xΖεύγος RCA
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: (ΠxYxB): 19,3x4,4x12 εκ.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AV Next 

ΕΠΑΦΗ: 210.9708.830

arcam-irdac-8.jpg

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...