fbpx
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 00:00

Dolby Atmos Όλα στον ατμό

Ένα νέο σύστημα home cinema θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες. Είναι το Dolby Atmos που υπόσχεται μια ολοκληρωμένη ηχητική κάλυψη, με πολλά ηχεία και κανάλια. Με αυτό το home cinema γίνεται πιο φυσικό, πιο ολοκληρωμένο και πιο πλήρες. Ήδη οι πρώτοι ενισχυτές AV με σύστημα Atmos ανακοινώθηκαν από τις Onkyo, Denon και Pioneer. 

 

Το νέο σύστημα είναι στην ουσία ένα 3D ηχητικό στάνταρτ αφού θα καλύπτει με ήχο τόσο στο οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο όσο και σε βάθος (X,Y,Z).
Το Dolby Atmos υποστηρίζει set-up ηχείων της μορφής 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, 7.1.4 και 9.1.2. Ο πρώτος αριθμός αφορά ηχεία δαπέδου, ο δεύτερος υπογούφερ και ο τρίτος ηχεία οροφής.
Για να έχουμε όμως Dolby Atmos χρειαζόμαστε και ταινίες Blu-ray discs με σαουντράκ Dolby Atmos οι οποίοι σύντομα θα εμφανιστούν. Η Dolby στην ιστοσελίδα της λέει ότι τα υπάρχοντα Blu-ray player είναι πλήρως συμβατά με το
Dolby Atmos και οι νέοι δίσκοι Blu-ray disc με Dolby Atmos θα παίζουν εκεί. Τη πληροφορία Dolby Atmos θα τη παίρνουμε από την έξοδο HDMI και ο ενισχυτής AV θα την αποκωδικοποιεί.

Στα demo δισκάκια της Dolby με το σύστημα Atmos υπάρχει η επιλογή Atmos in TrueHD” και Atmos in Dolby Digital Plus. Από αυτό φαίνεται ότι το Atmos θα εμπεριέχεται στις ψηφιοσειρές του συστήματος Dolby TrueHD σαν metadata. Αυτά έχουν εντολές για την τοποθέτηση των ήχων σε χώρο 360 μοιρών, δηλαδή με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι τα σημερινά surround συστήματα.
Επίσης αυτό σημαίνει ότι το Dolby Atmos είναι προς τα πίσω συμβατό με το σύστημα TrueHD.

Στους δίσκους Blu-ray disc θα υπάρχουν ενδείξεις όπως 5.1.4 ή 7.1.4 που θα δείχνουν τον αριθμό των ηχείων/καναλιών του σάουντρακ. Το σίγουρο είναι ότι το Dolby Atmos ακόμη και σε μη Dolby Atmos ενισχυτές AV θα παίζει καλύτερα λόγο της καλύτερης ακρίβειας των καναλιών. Οι διάλογοι αλλά και οι στάθμες θα είναι πιο «έξυπνα» τοποθετημένοι.

Το Dolby Atmos για να αποδώσει σωστά θέλει χώρους με ύψος από 2,4 έως 4,2 μέτρα, η οροφή χρειάζεται για ανάκλαση των ήχων προς τους ακροατές. Εδώ θα υπάρχει προκαθορισμένος τρόπος τοποθέτησης των ηχείων οροφής ώστε να συνδυάζονται με τα πλαϊνά ηχεία.

Βέβαια ακόμη δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες για το Dolby Atmos αφού η βιομηχανία ακόμη το ψάχνει.

Το καλό είναι ότι το home cinema μας θα γίνει πιο πλήρες, πιο πολλά ηχεία θα πουλιούνται, πιο πολλά καλώδια, ενώ θα ξαναδούμε ταινίες με τη νέα μίξη.

Επομένως το Dolby Atmos επιστρέφει την high-end υπόσταση στο home cinema.

Εννοείται ότι το νέο αυτό σύστημα απευθύνεται στους φαν του home cinema με την παλιά καλή έννοια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha CX-A5000 Αναβάθμιση Denon AVR-X4100W and AVR-X5200W Με ήχο Dolby Atmos »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...