fbpx
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 16:47

Περί γείωσης και συσκευών

Η γείωση είναι ο σωτήρας του ηχητικού συστήματος.  Ένα από τα μυστήρια του ήχου που δεν είναι ακόμη γνωστό ή το προσπερνάμε εύκολα είναι η γείωση των συσκευών μας. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ήχο όταν η γείωση είναι σωστή. Καλή είναι η γείωση του σπιτιού μας, αλλά υπάρχουν προβλήματα ειδικά αν κατοικούμε σε διαμερίσματα ή σε χώρους χωρίς πρόσβαση σε Γη (έδαφος).

Οι  περισσότερες εγκαταστάσεις γείωσης των σπιτιών πληρούν μόνο τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, πράγμα που απέχει πολύ από τις απαιτήσεις των ηχητικών μας συσκευών. Πολλές φορές μια κακή Γη δημιουργεί παρεμβολές και μολύνει το σήμα, ενώ οι άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα κλιματιστικά inverter και ο οικιακός εξοπλισμός διαθέτουν τροφοδοτικά που παράγουν υψηλό επίπεδο παρεμβολών. Αυτές οι παρεμβολές εισέρχεται στη διαδρομή σήματος και ακούγονται σαν θόρυβος.

Αυτός ο θόρυβος έχει επίσης τη δυνατότητα να «μπει» ακόμη και στα ψηφιακά κυκλώματα. Προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, μερικοί κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει ειδικές συσκευές παθητικής εικονικής Γης. Εκεί, λοιπόν, που είναι δύσκολο να εγκατασταθεί μια κανονική γείωση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη χρήση τέτοιων συσκευών. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εικονικής γείωσης στην αγορά.

Ο παθητικός τύπος που χρησιμοποιεί πλάκα χαλκού και ορυκτή σκόνη και ο ενεργό τύπος. Τέτοιες είναι η Nordost και η Ιαπωνική Telos Audio.  Η τελευταία παρουσίασε την συσκευή Grounding Noise Reducer 3.1 που χρησιμοποιεί ένα σταθερό σήμα αναφοράς για κάθε συσκευή που της συνδέσουμε. Η μετάδοση του σήματος αναφοράς γίνεται σε εξαιρετικά χαμηλή αντίσταση. Έτσι έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σαν τη γείωση εδάφους.

 Συνδέουμε κάθε συσκευή ήχου στο Grounding Noise Reducer 3.1 , εάν δεν υπάρχει ακροδέκτης γείωσης στις συσκευές μας, το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί βιδώνοντάς το καλώδιο στο σασί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « LG WK9 Smart display [Video] Fostex WB-BK2: Reflex καμπίνες για wide range »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...