fbpx
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 18:38

eARC Ότι πρέπει να γνωρίζουμε

Με την έλευση του HDMI 2.1, το ARC θα αντικατασταθεί από το eARC. Αλλά τι σημαίνει αυτό ;

Για όσους δεν γνωρίζουν, το ARC (Audio Return Channel) είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μέσω του HDMI που επιτρέπει την αποστολή ήχου από την τηλεόραση στην ηχομπάρα ή τον AV ενισχυτή με το ίδιο καλώδιο που αποστέλεται το σήμα του βίντεο.

Για παράδειγμα, έχουμε ένα Blue-ray player που συνδέεται σε έναν AV ενισχυτή και αυτός με την σειρά του στέλνει ήχο και βίντεο στην τηλεόραση. Αν δεν θέλουμε η τηλεόραση να αναπαράγει τον ήχο τότε μέσω του ίδιου HDMI (από τον AV στην τηλεόραση) μπορούμε να στείλουμε τον ήχο πίσω στον AV ενισχυτή και να ακούσουμε από το ηχοσύστημα μας. Έτσι οπτικές ίνες, RCA καλώδια είναι πλέον περιττά. Βασική προϋπόθεση είναι και οι δύο συσκευές να υποστηρίζουν το ARC. Αν το υποστηρίζουν τότε μια από τις HDMI θύρες θα αναγράφει σε παράνθεση την λέξη ARC. Συνήθως η επικοινωνία είναι αυτόματη αλλά καμιά φορά μπορεί να χρειαστούν κάποιες ρυθμίσεις στο μενού της τηλεόρασης.

Το eARC (Enchanced Audio Return Channel) είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του ARC που συμπεριλαμβάνεται στην 2.1 έκδοση του HDMI. Οι βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο είναι η μεταφορά ασυμπίεστων 5.1 και 7.1 καναλιών, ικανότητα μεταφοράς μέχρι 32 καναλιών, και η υποστήριξη 192kHz/24bit σε 7.1 σύστημα.

Η ταχύτητα μεταφοράς από 1Mbps αναβαθμίστηκε στα 38Mbps . Έτσι φορμά όπως Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio αλλά και Dolby Atmos και DTS:X πλέον θα υποστηρίζονται πλήρως χωρίς περιορισμούς. Θεωρητικά για το νέο πρωτόκολλο δεν θα χρειαστούμε καινούργιο καλώδιο. HDMI ή High Speed HDMI, είναι συμβατά αν και το πιο σίγουρο αποτέλεσμα το δίνει το Ultra High Speed HDMI (όλα με υποστήριξη ethernet). Τυχόν προβλήματα των δύο πρώτων θα φανούν τον πρώτο καιρό χρήσης.

Το eARC έχει επίσης ενσωματωμένο «lip sync» που πλέον είναι υποχρεωτικό (στο απλό ARC μπορείς να το απενεργοποιήσεις). Επιπλέον η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών θα είναι αρκετά καλή ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για το HDMI CEC (ένα πρωτόκολλο για τον ταυτόχρονο χειρισμό εντολών μεταξύ συσκευών όπως η ένταση), το οποίο βέβαια θα υποστηρίζεται. Σε περίπτωση που έχουμε μόνο μια συσκευή με eARC και την άλλη με ARC, η επικοινωνία είναι συμβατή αλλά οι δυνατότητες και η ποιότητα καθορίζονται από το ARC.

Οι πρώτες συσκευές με eARC αρχίζουν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους, ενώ προβλέπεται το 2019 πολλοί κατασκευαστές να το ενσωματώσουν στα μοντέλα τους.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...