fbpx
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 16:54

Dali Oberon: το τεχνολογικό οπλοστάσιο

Τα Oberon αντικαθιστούν τα πολύ επιτυχημένα Zensor κι ενώ εμφανισιακά οι διαφορές είναι ελάχιστες, στην ουσία τα νέα ηχεία έχουν ριζικά ανανεωμένα συστατικά και δεν αποτελούν μια απλή μετεξέλιξη των απερχόμενων μοντέλων. Κεντρικό σημείο στα Oberon καταλαμβάνει το νέο μαγνητικό σύστημα των γούφερ, που περιλαμβάνει μαλακό σίδηρο στους κεραμικούς μαγνήτες (τεχνική Soft Magnetic Compound), με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των δινορευμάτων και της παραμόρφωσης 3ης αρμονικής (η αγωγιμότητα του SMC είναι 1000 φορές μικρότερη από του απλού σιδήρου).

Επιπλέον, το πηνίο φωνής των τεσσάρων στρωμμάτων είναι από επιχαλκωμένο αλουμίνιο, για πιο χαμηλό βάρος. Το τουίτερ των Oberon είναι επίσης μια νέα σχεδίαση, με μεγάλο υφασμάτινο θόλο 29 χλστ. που αντέχει μεγαλύτερη ισχύ και αποδίδει καλύτερα τις μεσαίες γύρω από το σημείο του κροσόβερ (10dB χαμηλότερη παραμόρφωση στα 3KHz), που συμβαίνει στα 2,3-2,6KHz, αναλόγως μοντέλου. Παράλληλα, έχει καλύτερη έκταση στα πρίμα, φθάνοντας τα 32KHz.

Το νέο τουίτερ δεν έχει πια το κόψιμο στο σασί των Zensor κι αυτό είναι η πιο εμφανής διαφορά ανάμεσα στις δύο σειρές. Οι οπές φόρτισης στα Oberon, τέλος, έχουν μετακινηθεί στις πλάτες των ηχείων (εκτός από το κεντρικό που έχει σχισμή εμπρός) και έχουν ανοιχτά «χείλη» τόσο έξω όσο και στο εσωτερικό των ηχείων, για πιο ομαλή συμπεριφορά στις χαμηλές συχνότητες.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...