fbpx
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 15:16

Ξύλο τριανταφυλλιάς: Γίνεται σπάνιο

Έχετε δει τα τελευταία φινιρίσματα ηχείων. Όλο και περιορίζονται οι εκδοχές με φινίρισμα ξύλου τριανταφυλλιάς. Αυτό δεν είναι μόδα ή στυλ, είναι απλά εφαρμογή των περιοριστικών κανόνων κυκλοφορίας αυτού του είδους ξύλου. Ηχεία, αλλά και μουσικά όργανα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν ξύλο τριανταφυλλιάς… θα πρέπει να περιμένουν στα στοκ των κατασκευαστών ή απλά θα πάψουν να χρησιμοποιούνται.

Το ξύλο τριανταφυλλιάς στην μουσική αγορά θεωρείται κορυφαίας ποιότητας μιας και προσφέρει πλούσιο, ζεστό και ιδιαίτερα χρωματισμένο ήχο. Όπως πληροφορηθήκαμε από το Associated Press το ξύλο αυτό ήταν από όχι και τόσο νόμιμες πηγές. Ήταν δηλαδή αποτέλεσμα παράνομης υλοτομίας στα τροπικά δάση. Σε Αφρική, Λατινική Αμερική και Ασία ξηλώθηκαν ολόκληρα δάση και για την προστασία τους υπήρχαν οδηγίες απαγόρευσης. Ήταν ήταν μόνο τα μουσικά προϊόντα, ήταν και τα έπιπλα πολυτελείας και κατασκεύαζαν με ξύλο τριανταφυλλιάς. Αυτές οι οδηγίες έφεραν σε απόγνωση πολλούς μικρούς κατασκευαστές μουσικών οργάνων (κιθάρες, κλαρινέτα και όμποε).

Έτσι αν και η αγορά ζητάει το ξύλο τριανταφυλλιάς, οι κατασκευαστές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την ζήτηση. Δεν μπορούν να εισάγουν αλλά και ούτε να εξάγουν προϊόντα με ξύλο τριανταφυλλιάς. Λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 300 είδη ξύλου τριανταφυλλιάς που είναι γνωστό και ως Dalbergia. Το ξύλο αυτό χρησιμοποιείται ακόμη και στην αρωματοποιεία.


Πάντως η παραμονή υλοτομία συνεχίζεται. Τα Ηνωμένα Έθνη το κατατάσσουν τη δράση αυτή ως έγκλημα, μάλιστα μετά 2005 και 2015 κατασχέθηκαν 10.000 μετρικοί τόνοι του ξύλου αυτού. Η μεγαλύτερη ποσότητα είχε ως αποδέκτη την Κίνα.


Τώρα όσοι από εμάς έχουμε ηχεία με φινίρισμα ξύλου τριανταφυλλιάς… καλό είναι να τα φροντίζουμε περισσότερο αφού πάνε για συλλεκτικά. Πολλοί κατασκευαστές μουσικών οργάνων αναφέρουν… ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του ήχου του ξύλου τριανταφυλλιάς.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...