fbpx
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015 15:27

DTS:X Η απάντηση στο Dolby Atmos

Με τον τίτλο Sound Unbound παρουσίασε το νέο πολυκάναλο σύστημα η DTS το οποίο θα κυριαρχήσει φέτος στους νέους ενισχυτές ΑV.

Μάλιστα λέγεται ότι θα υπάρχει ακόμη και στην κατηγορία ενισχυτών AV των 500 ευρώ.


Όμως για να έχουμε DTS:X θα πρέπει να έχουμε και ταινίες με το σύστημα αυτό, η DTS αναφέρει ότι μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσουν Blu-ray δίσκοι αλλά και ταινίες στο σινεμά με DTS:X. Μάλλον Blu-ray δίσκους με DTS:X θα δούμε ώστε παρουσιαστεί στην αγορά το νέο φορμά 4Κ Blu-ray που αναμένεται αργά φέτος.


Εκτός από ενισχυτές ΑV θα παρουσιαστούν ηχομπάρες αλλά και τηλεοράσεις με το νέο DTS. Προς το παρόν έχουν δηλώσει ότι το DTS:X θα το έχουν τα νέα μοντέλα των Denon, Marantz, Onkyo, Integra, Pioneer, Steinway-Lyngdorf, Theta Digital, Trinnov, Yamaha αλλά και οι Anthem, Krell και McIntosh.


Πολλά από αυτά τα μοντέλα θα είναι ικανά να παίζουν και Dolby Atmos αλλά και το πολλά υποσχόμενο Auro3D Audio.


Θα υπάρχει κάποια συμβατότητα μεταξύ τους, όπως διαχείριση των ηχείων οροφής του Dolby Atmos με τα ηχεία που ζητάει το DTS:X. Tα ηχεία αυτά θα μπορούν να τοποθετηθούν επάνω από τα surround ηχεία ώστε να στέλνουν τον ήχο στην οροφή και αυτός να επιστρέφει στο ακροατή. Εδώ θα δούμε κατά πόσο κάθε ενισχυτής ΑV θα μπορεί να διαχειρίζεται την πληροφορία του ύψους και της ανάκλασης από την οροφή.


Εκεί που το Dolby Atmos ζητάει ηχεία στην οροφή, το DTS:X έχει την ικανότητα να παρουσιάζει ακρίβεια τοποθέτησης των ήχων με απρόσκοπτη διαχείριση των ηχείων που «βλέπει». Ακόμη και home cinema τύπου 5.1 ή 7.1 θα μπορούν να παίξουν DTS:X, μιας και το σύστημα έχει ως πλεονέκτημα να ελέγχει τους ήχους και όχι τα ηχεία ώστε να δημιουργεί του surround περιβάλλον.

Οι ενισχυτές θα δημιουργούν ήχους ύψους με την χρήση μόνο 5.1 ή 7.1 ηχείων. Πάντως στα χαρτιά το σύστημα είναι ικανό να δημιουργεί 32 εικονικά ηχεία στο χώρο ή 32 σημεία παραγωγής ήχου. Έτσι ένα κομπλέ DTS:X σύστημα θα ορίζεται κάποιο με 32 ηχεία!


Οι δυνατότητες ρύθμισης από το χρήστη θα είναι περισσότερες από ότι ισχύει σήμερα, ώστε να φτιάχνουμε surround περιβάλλον χωρίς να επηρεάζονται οι στάθμες ή η τοποθέτηση των ήχων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Pro-Ject 2Xperience SB DC DTS:X Οι ενισχυτές »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...