fbpx
Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 00:00

Millennium

Έχω μπροστά μου μια στοίβα από βιβλία. Είναι όλες οι «Στερεοφωνίες» που έχουν εκδοθεί. Κάθε χρονιά και μια καταγραφή. Χιλιάδες οι σελίδες. Τόνοι το μελάνι. Πλήθος οι συσκευές. Όχι δεν ξεκινήσαμε πριν δυο ή τρια χρόνια, από το 1973 είμαστε στις επάλξεις και οι εκδόσεις μας αποτελούν ιστορικά κομμάτια τεχνολογίας και πολιτισμού. 

Διαβάζω την Στερεοφωνία του 1977 που κόστιζε 120 δρχ. και είχει πλήρη τεχνικά στοιχεία για 6432 μηχανήματα. Μαγνητόφωνο Revox A77 MK IV με τηλεχειριστήριο, σερβοφρένα, ήχος επί ήχου... Τιμή: 56.000 δρχ. Πιο κάτω το μάτι μου πέφτει στα κόμπακτ στερεοφωνικά όπου είχα ενσωματωμένα πικάπ, ενώ στην κατηγορία ηχείων βλέπω το Monitor του BBC από την Rogers στην τιμή των 22.400 δρχ. το ζευγάρι.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Το πλήθος των συσκευών παραμένει ίδιο, 6500 σήμερα, 6432 τότε. Λίγα χρόνια αργότερα η Στερεοφωνία 1984 (300 δρχ.) εκτός από τις συσκευές ήχου περιέχει και αυτές της εικόνας. Το ηχείο της Rogers κοστίζει πια 68.000 δρχ. ενώ τα πρώτα βίντεο VHS είχαν πάνω από 150.000 δρχ.

Για παράδειγμα το Panasonic (Νational) NV-777 είχε 193.300 δρχ. και δυνατότητες όπως Dolby στο ήχο, αργή κίνηση... ήταν μια εποχή που ακόμη δεν είχε εμφανιστεί το VHS Ηi-Fi και το Super VHS. Στο 1990 η Στερεοφωνία κόστιζε 800 δρχ. ενώ το ηχείο της Rogers 108.000 δρχ. Τώρα πια οι σελίδες είναι πιο γυαλιστερές ενώ το CD είναι πια μια από τις μεγαλύτερες κατηγορίες.

Το 1996 πραγματοποιείται η μεγάλη αλλαγή, οι συσκευές παρουσιάζονται διαφορετικά. Καταργείται η σειριακή μορφή παρουσίασης των μηχανημάτων μιας και αυτός δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Όχι μόνο επειδή γέμιζε η έκδοση με σελίδες, επαναλαμβάνοντας τα ίδια στοιχεία τόσες φορές όσες και οι συσκευές, αλλά ήταν αρκετά δύσκολος ο εντοπισμός μιας συγκεκριμένης συσκευής. Θα έπρεπε ο αναγνώστης (χρήστης) να ξεφύλλιζε πολλές σελίδες μέχρι να έβρησκε αυτό που έψαχνε, πόσο μάλλον αν ήθελε να συγκρίνει στοιχεία.

Αντίθετα οι συγκριτικοί πίνακες της σημερινής Στρεοφωνίας είναι ο πιο έξυπνος, γρήγορος και προπάντων τίμιος τρόπος για να δούμε την ταυτότητα της κάθε συσκευής. Εμείς δεν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε με το πάχος της έκδοσης μας, αλλά με το περιεχόμενο της.


Είναι πια η εποχή του DVD, των κεντρικών ηχείων και των υπογούφερ. Έχουμε κατηγορίες για όλα αυτά τα προϊόντα. Του χρόνου υποπτευόμαστε θα ξεκινήσει μια νέα κατηγορία αυτή του Ιnternet Audio, με τα MP3 player. Σήμερα το ηχείο της Rogers έχει 494.000 δρχ. (!), από 22.400 δρχ. το 1997... Αυτή είναι η δύναμη της Στερεοφωνίας και όχι μόνο. Ο ιστορικός (ή ο Reviewer) του μέλλοντος, ίσως του έτους 2100, που θα θελήσει να καταγράψει την ελληνική αγορά του ήχου και της εικόνας θα πρέπει υποχρεωτικά να ανατρέξει στις σελίδες της Στερεοφωνίας αλλά και του περιοδικού HXOΣ&Ηi-Fi.


Εμείς κάθε μήνα μέσα από τις σελίδες του περιοδικού HXOΣ παρακολουθούμε την ελληνική αγορά δοκιμάζοντας ότι νέο και ενδιαφέρον προϊόν κυκλοφορεί. Ερχόμαστε σε επαφή με πάνω από 50 συσκευές κάθε μήνα, ενώ τόσο με επισκέψεις όσο και με άμεση ενημέρωση από 40 άλλα ευρωπαϊκά περιοδικά καταγράφουμε τις εξελίξεις.

Φώτης Φωτιάδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « High-end and the rest Απόηχος της αγοράς »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...